sunnuntai 5. toukokuuta 2024

TOUKOKUUN ALUN KUKKIA Luumupenkin valkoiset krookukset hohtavat illan tullen.Nämä kevätkurjenmiekkojen sipulit laitoin maahan viime syksynä. Onneksi ne lähtivät kasvuun ja kukkivat kauniisti.Tässä samoja kevätkurjenmiekkoja toisesta suunnasta katsottuna. Pitää muistaa syksyllä tarkistaa kuvat, että muistaa osapuilleen, minne voi lisätä uusia sipuleja.Kuten moni muukin on todennut, lisääntyvät scillat ihan itsekseen. Meillä on näitä sekä istutusalueilla että nurmikolla, ja saavat minun puolestani lisääntyä rauhassa.Myös pikkukäenrieskat ovat toukokuun alun kukkia. Nämä ovat alueen alkuperäisasukkaita.Posliinihyasintteja voisi lisätä piharinkiin, kuvan palloesikot ovat omia siemenkasvatuksia.Kylmänkukat alkavat avata kukkiaan. Näiden pehmoinen olemus jaksaa aina ihastuttaa.Jippii, tässä voin esitellä teille ensimmäisen kukkivan jouluruusuni. Tämän taimen sain ystävälliseltä rouvalta, joka oli tutustumassa puutarhaan Avoimissa Puutarhoissa vuonna 2022. Kahden talven jälkeen jouluruusu voi hyvin ja kukkii nyt. Yritän vaalia tätä aarretta ja toivon sen nyt kasvavan suuremmaksi ja kukkia tulevan lisää tulevina vuosina. Olen tästä tosi iloinen.Tässä vielä lisää nurmikolla kasvavia pikkukäenrieskoja. Aika söpöjä, vai mitä?Raparperit ovat jo hyvässä kasvussa. Kohta voisi tehdä ensimmäisen kiisselin ja piirakan.Järven pinta on edelleen poikkeuksellisen korkealla. Eilen oli ihan tosi lämmintä ja oli kiva saada paljon aikaan puutarhassa. Tänään on paljon viileämpää, mutta tekemistä riittää, joten vaatetta päälle vähän enemmän ja töihin. 

Hyvää sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa teille kaikille!21 kommenttia:

 1. Ihania puutarhakuulumisia! Hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
 2. Tänään sää on ollut meilläkin eilistä hieman viileämpi, mutta auringon paisteessa sitä ei juurikaan huomaa. Muutoinkin minusta on kivempi tehdä lapiohommia, kun ei ole liian kuuma.
  Kaunista kukintaa. Kuvat järveltä ovat myös todella ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään oli oikein hyvä työskentelyssä, kun oli pukeutunut sopivasti. Järvinäkymä tuntuu aina talven jälkeen erityisen sykähdyttävältä.

   Poista
 3. Ihania kevään kukkijoita kaikkia näitä voisi olla lisää puutarhassa paitsi käenrieskasta minä en pidä sitä kyllä löytyy myös meiltä riittämiin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään pikkukäenrieskasta näin keväällä, jotenkin se kuuluu lehtomaisiin maisemiin.

   Poista
 4. Upean värisiä nuo kevätkurjenmiekat. Olet saanut hyvin kuvaan sen kylmänkukan pehmoisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään muista tuon kevätkurjenmiekkalajikkeen nimeä. Heräsin sipuliostoksiin myöhässä ja monet lajikkeet olivat jo loppuunmyyty. Tämä on aika lähellä Purple Hill lajiketta, muttei ole se kuitenkaan. Kylmänkukkia täytyy aina vähän silittää :).

   Poista
 5. Ihanaa kun kukkia alkaa putkahdella pitkin puutarhaa!

  VastaaPoista
 6. Onpa hyvin kukkivat kevätkurjenmiekat, valitsit paikan hyvin. Ihanan lämmintä on ollut, ei ole ollenkaan kiva kun tule kylmä. Toisaalta hyvä, pitäisi alkaa tehdä raskaita hommia ja niitä on kivempi tehdä viileässä, ei tule niin hiki pienestäkin liikkeestä. Onnittelut hyvin kasvaneesta jouluruususta, tuosta se pikkuhiljaa tuuheutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina kiva, kun löytää mieleisen paikan sipulikukille. Jouluruusu ilahdutti oikein todella, kunpa se viihtyisi edelleen ja voisi istuttaa sen lähelle lisää kavereita. Pitää suunnitella ensi viikon työt sään mukaan.

   Poista
 7. Upean väriset kevätkurjenmiekat!

  VastaaPoista
 8. Niin kauniita kukkia. Kevätkurjenmiekoista on nopeasti tullut yksi lemppareistani. Kuten kuvasi kertoo, niitä kannattaa istuttaa isompi määrä samaan paikkaan. Niitä ei vaan voi olla liikaa.
  Lämpö on taas vaihteeksi muisto vain. Toivottavasti pohjoiset ilmavirtaukset kääntyvät pian toisinpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ihastun aina vain enemmän kevätkurjenmiekkoihin.
   Tänään on ollut tosi kylmää. Muuten on helppo laittaa vaatteita päälle (pipoa myöten), mutta sormet meinaavat jäätyä tavallisissa puutarhahanskoissa. Huominen taitaa olla vielä kylmempi. Saattaa olla, että joudumme kestämään tätä koko viikon.

   Poista
 9. Kevätkurjenmiekka ja kylmäkukka ovat todella kauniita. En muista koskaan nähneeni kumpaakaan oikeasti kenenkään puutarhassa. Pitänee ottaa joku vihko käyttöön, kun ei millään muista näitä kaikkia uusia kasveja, kun menee puutarhaliikkeeseen ja muutenkin jää tekemättä moni juttu, mihin on saanut idean lukiessaan jonkun toisen blogia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen ajatellut samoin, kun olen toisten blogeissa nähnyt monia erikoisen kauniita kasveja. Etelän puutarhamyymälöissä on paljon laajempi tarjonta kuin täällä II-vyöhykkeellä, toki moni arka kasvi on täällä epävarma. Vihko saisi olla aina mukana. Tarhakylmänkukkia kyllä yleensä löytyy monista taimimyymälöistä ja samoin kevätkurjenmiekat sipuleja syksyisin.

   Poista
 10. Ensimmäisen kuvan valkoiset krookukset ja laskevan auringon valo ovat upea yhdistelmä! Kevätkukkijoiden peittoamat alueet ovat myös sykähdyttävän kauniita ja kiva, kun niistä ei juurikaan ole haittaa myöhemmin kasvukaudella. Kylmänkukkasi on komeasti jo kukassa, minä olen epätoivoissani etsiskellyt omieni alkuja, ja epäilen, ovatko menehtyneet viime talvena, kun ei mitään ole näkyvissä.... Onhan tämä toki ollut poikkeuksellisen kylmä ja luminen kevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kylmänkukkasi vain heräävät myöhässä, kevät on ollut aika kylmä valtaosan ajasta. Kevään varhaiset kukkijat ovat suuri apu pörriäisille, joten scillojen ja pkkukäenrieskojen alueet saavat kaikin mokomin levitä. Muitakin lajeja täytyy lisätä. Kiitos!

   Poista
 11. Onnea ensimmäisestä jouluruusun kukinnasta! Ensi vuonna kukkia on varmasti paljon enemmän. Ihanat kurjenmiekat ja nuo runsaat sipulikukkamatot, tarhakylmänkukkakin on teillä jo kukassa.
  Täällä oli sunnuntaina kylmää ja sateista. Räntääkin satoi hetkittäin, joten jäi kyllä pihahommat kokonaan tekemättä. Muutaman päivän päästä pitäisi vihdoin alkaa täälläkin lämpenemään. Toivotaan, ettei tule enää uusia jäätäviä jaksoja ennen kesää.

  VastaaPoista