torstai 22. kesäkuuta 2023

HELTEISEN JUHANNUSVIIKON JUHANNUSKUKKIA

Morsionruusu eli rosa 'Juhannusmorsian'



Aika hurjia lämpötiloja on ollut ulkona joka päivä. Helteen raja on ylitetty lähes poikkeuksetta ja mittari on näyttänyt noin +28 astetta pienillä vaihteluilla. Toistaiseksi kaikki sateet ovat ohittaneet meidät, saa nähdä miten käy tämän illan ennusteiden.



Päätimme yrittää sadetanssia ja viritimme tiistaina sadetuksen, vesi pumpataan järvestä. Olen saanut melkoisen monta vesisuihkua, kun vaihdan sadettimen paikkoja, mutta järven vesi on niin miellyttävän lämmintä, että suihku tuntuu oikein mukavalta. Vaatteetkin kuivuvat nopeasti. 

Ruusupuiston aidanne on kasvanut viime vuodesta.



Pysytään hetki Ruusupuistossa. Tässä suviruusu 'Poppius', alhaalla näkyy naapurina kukkivan juhannusruusun kukka ja takana jalosyreeni 'Moskovan kaunotar'.



Hieman eri kuvakulma. Juhannusruusu, suviruusu, morsionruusu ja takana 'Moskovan kaunotar'. Katsotaan miten nämä juurivesoja tekevät ruusut pysyvät aloillaan tässä aidanteessa, jonka ympäriltä  leikataan ruohoa?



Katsotaan vielä toisesta suunnasta järvelle päin. Takana lähellä järveä näkyy hieman heikosti täydessä kukassa oleva lumipalloheisi. Kuvan tarkkuudessa menetetään, koska pienennän kuvat ennen julkaisua.

Suviruusun vieressä matalana jalosyreeni 'Belle de Nancy' ja sen takana valkoisena kukkivat 'Holger' Isabellansyreenit.



'Therese Bugnet' eli teresanruusut ovat myös avanneet ensimmäiset kukkansa. Ruusut Sointu ja Sävel ovat aivan täynnä nuppuja.


Tammen juurelta katse rantaan päin. Siperiankurjenmiekka kukkii luumupenkin päädyssä.



Nietospensas alkoi avata nuppujaan kiven kainalossa.



Perinteiseen tapaan Graniittipenkin juhannuskukkina mm. varjorikkot ja etualan neidonkurjenpolvi.



Talon eteläseinustan pionipenkin pionit pullistelevat nuppujaan, mutta kurjenpolvet ehtivät ensin. Sininen on jalokurjenpolvi 'Orion' ja pinkki 'Patricia'.



Huvimajan pohjoispuolella ovat lehtoakileijat vielä hetken kukassa, lehtoängelmä avasi eilen hörsylänsä. Tämä on vähän villi ja vapaa alue.

Odotan niin hartaasti sadetta, vaikka juhannus onkin. Sadettimella tehty kastelu on sellaista tekohengitystä, mutta tyhjää parempi sekin. Arboretumin alueelle kannan kastelukannuilla veden. Sitä puuhaa on luvassa, jos ei sada.

Nauttikaa kukista ja juhannuksesta!



30 kommenttia:

  1. Kaunista kukintaa.
    Hyvää ja rauhaisaa juhannusta.

    VastaaPoista
  2. Pihasi on kyllä valtavan ihana. Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
  3. Meille tuli toivottu sade,ei haittaa juhannuksen viettoa. Toivotan sadetta ja hyvää juhannusta sinunkin puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, että saitte vettä kuivuuteen. Meillä satoi illalla vain 3 mm, onhan sekin tyhjää parempi, muttei vielä riitä kasvien tarpeeseen.

      Poista
  4. Mukavaa juhannusta. Meillä saatiin eilen ripaus vettä, tuli tarpeeseen. sai säiliöitä täydemmäksi ja kastellut alueet saivat lisää vettä. Porkkanat kasvoivat silmissä kun maa kastui vähän enemmänkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä satoi illalla vain 3 mm, onneksi tästäkin sateesta ohjautuu katolta sadevesikuutioon aika kivasti vettä, vaikkei se vielä kovin paljon helpota kasvien veden tarvetta. Joka milli otetaan kuitenkin kiitollisena vastaan.

      Poista
  5. Kauniita juhannuskukkia!
    Meillä yön sademäärä 4mm, lisääkin sai tulla;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen iloinen, että kukat jaksavat vielä kukkia, vaikka on niin kuivaa. Hyvä, että saitte millin enemmän ;).

      Poista
  6. Miten kaunista ruusupuistossa, ihanat ruusut ja syreenit kauniissa miljöössä! Teillä silmä lepää. Olisi kyllä ihana nähdä kuvasi lakanan kokoisina, tai vielä parempaa, puutarha ihan livenä. Itsekin pienennän kuvat, jotta bloggerin kuvatila ei täyty.
    Mukava kuulla, että saitte sadetta, mutta hurjan vähän tuo kyllä on. Meille tuli eilen aamulla sentään 4 mm ;-)
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isolla ruudulla alkuperäiset kuvat ovat paljon parempia, mutta bloggerin kuvatilan vuoksi on pienentäminen järkevää (kuten sanoit). Olisi niin hauska saada sinut vieraaksi joskus. Eihän sitä tiedä, jos vaikka työreissu heittäisi sinua joskus näille seuduille. 5-tietä ajaa Hesasta alle kahden tunnin ja meille on päätieltä vain kilometrin poikkeama.
      Olisin hartaasti toivonut 10mm kaunista sadetta ensi hätään, mutta onneksi tuli edes tuo 3 mm.
      Olkoon siellä Saaripalstalla oikein hyvä juhannus!

      Poista
  7. Ruusut kukkii kauniisti ja tuoksu on varmasti huumaava. Kyllä vettä tarvittaisiin nyt jo taivaalta, pikkasen oli yöllä satanut, mutta ei tuo riitä mihinkään.
    Hyvää juhannusta sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmeesti ruusut ja muutamat muut jakavat kukkia kuivuudesta huolimatta. Sade olisi niin tarpeen. Kiitos ja hyvää juhannusta sinullekin.

      Poista
  8. Tulin katsomaan, oletko jo ehtinyt vastata aamulla laittamaani kommenttiin mutta eihän sitä koko viestiä näykään missään. En edes huomannut aamulla katsoa, ilmoittiko blogger sen menneen tarkistettavaksi vai nielaisiko sen välipalakseen. No, laitetaan varmuuden vuoksi uusi.
    Kauniit ja runsaat juhannuskukat sinulla. Graniittipenkin varjorikot ja neidonkurjenpolvet näyttävät niin suloisilta yhdessä.
    Toivottavasti sadetanssit sadettimen ja kastelukannujen kanssa auttoivat ja saatte niitä toivomiasi sateita. Meiltä voisi vetää pilviä etelämmäs, sillä täällä on nyt satanut vuorokauden melkein yhtäjaksoisesti ja vettä on tainnut tulla jo lähemmäs 50mm. Nyt alkoi taas sataa kaatamalla. Hohhoi...
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, minnehän kommenttisi katosi, katson kyllä päivittäin bloggerin kautta kommentit ja pelastan satunnaiset roskapostin joutuneet blogikavereiden kommentit? Minäkin tykkään tosi paljon varjorikoista ja neidonkurjenpolvista sekä yhdessä että erikseen. Täytyy levitellä niitä sopiviin paikkoihin.
      Miten teillä on voinut sataa noin paljon!? Meillä satoi 3 mm. Ja aurinkoinen lämpö vain jatkuu. Onneksi eilen oli hieman vähemmän paahdetta, kuin muun viikon aikana, mutta shortsikeli kuitenkin. Hyvää juhannusta teillekin ja minä taidan lähteä jatkamaan kastelua.

      Poista
  9. Hianua kukintaa, vaikka kuivaa onki. Sei kuvista näy, yhtää pätkää. Meille näytti ennuste oikee kunnon sateeta, mutta pyh, vaivaaset 2mm saatihin. Siitäki milli illalla ja toine yän aikana. Sanoosinko, että yhtä tyhyjän kans. Pitää täyttää vesisäiliö letkusta ku ei kerran taivahalta tipu.
    Hyvää juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttää vahvasti siltä, että viime kesän toisinto on tulossa eli vaikka ihan lähellä sataisi, painuvat sateet tästä meidän ohi. Onneksi on järvi ja omat kaivot, ettei tarvitse ostovedellä kastella.
      Hyvää Juhannusta sinne teillekin!

      Poista
  10. Anonyymi6/24/2023

    Minulta löytyy kaikki muut ruusut paitsi juhannusruusu sekä Sointu & Sävel. Teresanruususi on tosi kaunis! Onko se ollut hidas/ nopea kasvamaan? Mulla jänis söi sen niin, että kauankohan saa odotella kunnon ruusuksi kasvua.

    Kuinka nopeasti/ paljon isabellansyreeni Holger on sulla kasvanut ja onko säilyttänyt pallomaisen muodon pensaana? Mulla on niitäkin 3 kpl suojapensaina, saa nähdä kuinka äkkiä kasvavat, paljon kyllä kukkivat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta Teresanruusu kasvoi yllättävän nopeasti, tuon kuvassa näkyvän istutin joko syksyllä 2020 tai keväällä 2021. Jänikset taitavat tykätä ruusuista, minä en ole suojannut kaikkia ruusuja verkoilla ja jänikset ovat ne toistaiseksi jättäneet rauhaan, mutta jos ei ympäristössä ole ruokaa, niin varmasti kaikki kelpaavat.
      Istutin hyvin pieninä taimina Holgerit keväällä 2020 ja tänä vuonna ne ovat selvästi viime vuotta suurempia ja kukkivatkin enemmän. Pensaiden muoto on aika kiva ja pyöreähkö. Toivottavasti saat omista pensaistasi nopeasti kauniin suojan.

      Poista
  11. Anonyymi6/25/2023

    Kiitos! Ovat kyllä kasvaneet tosi hyvin tuossa ajassa. Toivotaan näin, kukinta on niin kaunis ja Holger on hyvä siitäkin ettei leviä juuriversoillaan.

    VastaaPoista
  12. Anonyymi8/02/2023

    Valkoinen isabellansyreeni Holger kukkii siis samaan aikaan kuin Teresanruusu? Joudun siirtämään kuitenkin Teresanruusun (taas), niin mietin istuttaisinko sen Holgerin lähistölle. Jos kukinta sopii samaan, niin silloin hyvä.

    Ensin mietin, laitanko Teresanruusun pimpinellaruusujen kanssa samaan tilanteeseen takia, mutta mielestäni ne eivät välttämättä sovi yhteen kun ovat niin erilaisia. Kukinta taitaa osua vähän samaan aikaan, mutta esim Teresanruusu ja suviruusu ovat niin erilaisia mutta toisaalta taas samanlaisia, etteivät ehkä passaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuodet saattavat olla hieman erilaisia, mutta minulla teresanruusu kukki jo Holgerin kanssa samaan aikaan. Teresanruusun kukinta-aika on pitkä eli se kukkii edelleen ja aina pakkasiin asti - tosin kukkia ilmaantuu hieman aaltoillen. Minäkään en sekottaisi samaan istutusryhmään teresanruusua ja suviruusua.

      Poista
    2. Anonyymi8/02/2023

      Kiitos, samoilla linjoilla olen tuosta ja vahvisti päätökseni etten sekoita niitä samaan istutusryhmään. 😀👍

      Poista
  13. Anonyymi8/02/2023

    Kuinka isoiksi sulla on juhannusruusu ja suviruusu kasvaneet? Jos toinen kasvaa selvästi isommaksi/ paremmin kuin toinen, niin tietäisin istuttaa eri kohtaan. Nyt ryhmässä on suviruusu, mutta juhannusruusulle olisi vielä paikka. Kiitos avusta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä 2020 istutetut suviruusu ja juhannusruusu ovat vielä kasvussaan keskeneräisiä. Suviruusu on voimakaskasvuinen ja se kasvaa 150-200 cm korkeaksi. Myös juhannusruusun kasvaa samoihin mittoihin. Onnea sinun ruusuillesi ja isabellansyreeneille!

      Poista
    2. Anonyymi8/02/2023

      Voimakkaita ruusuja siis molemmat. Kiitos, samoin! :)

      Poista