lauantai 11. toukokuuta 2024

HYYTÄVÄN KYLMÄ VIIKKO TAKANA

 Kaikki ennusteet pelottelivat saapuvasta kylmästä rintamasta ja hallaöistä. Koko kulunut viikko on ollut aika hyytävä ja ulkona on saanut olla talvivaatteet päällä, jollei halunnut hytistä kylmästä. Olin varautunut pakkasöihin, mutta silti yllätyin torstain vastaisesta pitkäkestoisesta pakkasesta. Mittariin tallentui yön matalammaksi lämpötilaksi kasvihuoneen ulkopuolella -9,9 astetta pakkasta. Huh sentään. Illalla nukkumaan käydessä mittari näytti -2 astetta ja siitä lämpötila laski yön kuluessa noin poikkeuksellisiin lukemiin.Onneksi vein tällä viikolla kasvihuoneeseen pienen patterin lämpöpuhaltimen lisäksi. Kasvihuoneen alin lämpö lattiassa oli käynyt +7 asteessa, mutta lämpö nousee ylöspäin, joten uskon, että tomaattien ja kurkkujen vihreissä osissa oli lämpimämpää.


Aika huolissani menin torstaiaamuna kasvihuoneeseen ja aloin purkaa reittiä useiden hallaharsoseinien läpi taimien luo. Onneksi illalla lisäsin vielä hallaharsoja pitämään kasvien suojana olevan teltan tiiviinä. Kasvihuoneeni on 13 m2, mutta nyt taimilaatikot ovat öisin tiiviisti keskellä kasvihuonetta siten, että lämmitettävä teltta jää mahdollisimman pieneksi.Kaikki näyttää olevan kunnossa, tämä on suuri huojennus, koska olen kasvattanut osaa taimista jo helmikuusta lähtien. Kurkkuja on kasvamassa


Kävimme keskiviikkona hakemassa Hankkijalta talven aikana tilaamani puiden ja pensaiden taimet, mutta järjestin alkuun taimet talliin suojaan pakkasöiltä ja kovalta tuulelta.  Aloitan istuttamisen ensi viikolla, jos multakuorma saapuu ajoissa.

Ehkä nyt lähdetään lämpötiloissa pikkuriikkisin askelin lämpimään suuntaan. Tosin meidän tontilla voi huokaista helpotuksesta vasta ensi viikon puolivälissä. Tänään paistaa kauniisti aurinko, mutta pohjoistuuli on kovaa ja puuskittaista.  

Hyvää viikonloppua ja äitienpäivää!


21 kommenttia:

 1. Huh huh, on teillä ollut kylmää! Olin vajaan viikon ihanan lauhassa Etelä-Englannissa ja täällä on tosiaan vilakkaa siihen 20 asteeseen äkkiä tottuneena. Mutta että noin kylmää! Onneksi suojaukset ja lämmitys pitivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä viikko on ollut ajankohtaan nähden aikamoinen. Sinulla oli varmasti ihana matka ja ehkä saamme kuulla siitä jotain :).

   Poista
 2. Hui, onpa teillä ollut vielä tosi kylmää. Onneksi olet varautunut hyvin ja kasvit näyttävät oikein komeilta ja elinvoimaisilta. Aurinkoista viikonloppua ja äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minulla on jo aika lailla kokemusta kevään pakkasista ja kasvihuoneen suojaamisesta, mutta kyllä liki -10 astetta tyrmistytti. Olen hyvin helpottunut, että kaikki kasvit voivat hyvin.

   Poista
 3. Siellä teillä onkin ollut tosi kylmää ja kova yöpakkanen ajankohdan huomioon ottaen. Täällä sentään yöpakkasta on ollut vähemmän, vaikka muutoin viime päivät koleita ovatkin olleet. Tosi hyvä, että sait suojattua kasvihuoneesi kasvit kylmältä ja vioituksia ei tullut.
  Mukavaa huomista äitienpäivää sinulle. 🌺🌼🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole itse todennut täällä asuessani, että toukokuussa olisi ollut noin kylmää, mutta tietysti kasvihuoneen aikana olen seurannut yölämpöja tarkemmin kuin ennen. Kuten olen todennut ennenkin, meillä on aina enemmän pakkasta kuin naapureilla - ”alkavalla maalla hallan vaara”.
   Hyvä, että kasvihuoneessa on kaikki ok. Kiitos ja oikein hyvää äitienpäivää sinullekin.

   Poista
 4. Menipä tosi kylmäksi. Meillä alapihalla oli öisin alimmillaan -4.5. Päivällä on sentään ollut lämpimämpää, mutta navakka tuuli on saanut auringonpaisteenkin tuntumaan hyiseltä. Nyt näyttää lupaavammalta, mutta uskaltaako siihen edes luottaa?
  Tomaattisi ja kurkkusi näyttävät hyväkuntoisilta. Monet suojelutoimesi ovat selvästi olleet avuksi. Voin kyllä kuvitella, miten huoli on sinua painanut.
  Mukavaa viikonloppua ja huomista äitienpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon kovasti, että ensi yön jälkeen alkaa pienin askelin lämmetä. Tänään oli niin kova pohjoistuuli, että oli taas puettava kunnolla vaatetta päälle pipoa myöten.
   Varautuminen on kuitenkin parempi kuin uhkarohkeus. Meinasin lähteä torstain vastaisena yönä kasvihuoneeseen, mutta jätin käynnin tekemättä. Parempi pitää suojaus ehjänä ja lämpö sisällä, koska ei kuitenkaan olisi voinut asiaa enempää auttaa.
   Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää äitienpäivää!

   Poista
 5. Onneksi kasvihuoneesi kasvit selvisivät pakkasista. Jotain hyviä puolia edes kasvihuoneettomuudesta jos muuten kasvihuone olisi kiva ollakin. Täälläkin oli -3 mutta onneksi ei hitaasti heräillyt puutarha tainnut tuosta kärsiä kun niin hitaassa on perennojen ja puiden kasvuunlähtö vielä ollut. Ensi viikolla onneksi lupaa jo ihan eri lukemia positiivisessa mielessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuoneeseen ei kannata viedä liian aikaisin kasveja, jos ei pysty niitä suojaamaan pakkasilta. Onneksi kokemus on tuonut hyvän rutiinin. Pääset varmasti helpommalla, kun ei tarvitse tuollaisia asioita miettiä, puutarhan kasvit pärjäävät yleensä paljon paremmin.
   Minäkin aloitin kasvihuoneen kanssa vasta kun jäin virkatyöstä pois. Iloista kevättä ja toivotaan lisää lämpöä!

   Poista
 6. Hyytävän kylmää on ollut. Ensi viikolla vien omat tomaattini kasvihuoneeseen, kurkut tuli laitettua myöhään, osa vasta itää joten ne saavat olla vielä sisätiloissa. Tomaatti kestää kasvihuoneessa vähän kylmää ja niiden päälle voi heittää harson.
  Hyvää Äitienpäivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, samoin sinulle! Kurkut kasvavat onneksi tosi nopeasti. Ei sinulla varmaan ole enää ensi viikolla ongelmia tomaattien suhteen ja harso varmistaa, jos tulisi yllättäen vielä kylmää.

   Poista
 7. Hrrr, onpa teillä ollut kylmää! Täällä oli alimmillaan lähes -6 astetta mutta onneksi ei ollut kasveja ulkona. Puutarhakasvitkaan eivät olleet vielä niin pitkällä kasvussaan, että olisi tullut vaurioita. Onneksi olit suojannut kasvihuoneen asukit hyvin ja lämmittimet toimivat. Olisi ollut harmi, jos pitkään kasvatetut taimet olisivat paleltuneet. Nyt onneksi on selvästi lämpenevää luvassa.
  Mukavaa äitienpäivän iltaa!

  VastaaPoista
 8. Niin on tosiaan ollut hyytävän kylmää. Tomaatit ja kurkut ovat todella terhakoita jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaatit ja kurkut ovat käyttäneet kuluneet kaksi viikkoa juurumiseen lopulliseen kasvualustan ja tottumiseen uusiin valo-olosuhteisiin. Nyt kasvu voi alkaa oikein toden teolla.

   Poista
 9. Huh onneksi ei mitään tapahtunut taimille . Pakkaset on vieraillut nyt useasti . Me istutimme ulos kaikki mitä yleensä kasvatamme. Saa nähdä miten käy ? Tänään ajattelin vaihtaa sisäkukille multia .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Minulla on vielä kesäkukkien taimia sisällä, pitäisi kohta saada niitä ulos , koska kyllästyttää jo hoitotoimet sisällä. Hyvä, että jaksat vaihtaa mullat sisäkukille.

   Poista
 10. Nyt en muista, millä lämmittimellä lämmität kasvihuoneesi? Lähes kymmenen asteen pakkanen asettaa jo aikamoisia haasteita. Tähän aikaan ei käyttämässäni hevoskassa ole enää niin paljon virtaa, että selviäisin tuollaisesta pakkasesta enää. Ei voi kuin pitää peukkuja ylhäällä, ettei meille tule mitään samanlaista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä meillä on hallaharsoteltan sisällä vain termostaatilla ohjattu lämpöpuhallin ja sen voi ohjelmoida käynnistymään valitsemassaan lämpötilassa. Asensin nyt keväällä puhaltimen käynnistymään, jos anturi havaitsee, että lämpötila laskee alle 13 asteen. Puhallin käy vähän aikaa ja sammuu taas itsekseen. Nyt ennusteet olivat niin pelottavia ja omaan nahkaankin tuntui hurjan kylmältä, että hain lisäksi pienen lämpöpatterin avuksi. Tämä varmisti, ettei useamman hallaharson teltassa tullut pakkanen vieraaksi.

   Poista
 11. Kivipellon Saila5/16/2024

  Olipa melkoinen pakkanen teilläkin ja kasvihuoneen aarteiden suojaus on ollut erittäin onnistunut! Täällä meillä ei ihan noin huikeita lukemia ollut, mutta Pirkanmaalla oli -7 astetta siskolla.

  VastaaPoista