maanantai 27. toukokuuta 2024

TALOREMONTIN KUULUMISIA

 

19.5.2024Tervetuloa taas seuraamaan rakennusprojektia "Verannan muutostyö 1970-luvun avokuistista lasiverannaksi" -samalla palautetaan tyylisuunta vastaamaan paremmin 1930-lukua. 

Ensimmäinen rakennusviikko päättyi tähän yllä olevan kuvan tilanteeseen.
Viikko sitten maanantaina 20.5. kaivinkone urakoi pihassa täyttäen karkealla sepelillä uuden sokkelin ympäristön. 

Salaojaputkille kaivetaan ojaTalon pohjoispuolelle laitettiin uudet sadevesikaivot ja kaivettiin oja salaojaputkille. Kaivinkoneen kuljettaja oli taitava ammattimies ja hän muotoili pihan kaadot ja täytti talon edustan montut lopuksi. Isäntä toi traktorin kauhalla kalliomursketta, jolla kuski muotoili kuistin edustan uuteen muotoon.


Pihassa pyörii jatkuvasti isoja autoja ja työkoneita, joten teemme pihatien uuden pinnan vasta ihan lopuksi. Siistin jo kertaalleen piharingin nurmikon kattoremontin jälkeen, mutta se täytyy kyllä tehdä vielä uudelleen, sillä niin paljon tulee jälkiä remontin myötä. 

Nyt kannattaa vain ummistaa silmät vaurioilta ja ajatella, että on hyvä, että koko ulkoremontti on yhden kesän projekti. Jossain vaiheessa ajattelimme jaksottaa kustannukset ja työt usealle vuodelle, mutta sitten jälkiä olisi joutunut siivoamaan useana peräkkäisenä vuonna.Viime viikon aikana veranta sai rungon aihion. Perjantaina miehet laittoivat varmuudeksi muovin suojaamaan hirsiä mahdolliselta vesisateelta, mutta meillä ei satanut yhtään. Miehet ovat työskennelleet ahkerasti. Samat remonttimiehet korjaavat myös talon ulkopaneelin lahot osat uudella puulla. 

Kaupasta ei voi ostaa tähän vanhaan taloon mitään ulkovuoraukseen tarvittavaa puutavaraa. Onneksi 10 km:n päässä on paikallinen palveleva rakentamisen Pirtakka. Sieltä voi ostaa perinteistä rakentamisen puutavaraa, mutta sen lisäksi siellä puuseppä tekee mallin mukaan yksilöllisesti ulkopaaneelit, ikkunoiden vuorilaudat mallin mukaisilla koristeilla, yläkerran uusittavat rimat jne. On aika hämmästyttävää, miten jykevästä eli paksusta puutavarasta on ennen rakennettu, sillä kaikki ulkopaaneelit pitää höylätä 200x40 mm puutavarasta 30 mm paksuiseksi ja nousu on 170 mm. Kädessä mallin mukaan tehty paneeli on melkoisen vankan tuntuista, mutta seinällä sitä ei huomaa.

Onneksi paljon on hyvää ja kovaa seinissä yhä edelleen, olisi ihan järkyttävän kallista, jos koko ulkoverhous pitäisi uusia. 


Talon maalaukseen tarvitaan nosturi ja samaa nosturia käyttävät myös rakennusmiehet, kun he vaihtavat yläosien verhouksia. Otimme koko remontin samalta paikalliselta rakennusyrittäjältä, jotta homma toimii sujuvasti. Timpurit ja maalari käyttävät samoja telineitä ja nosturia sekä auttavat tarvittaessa toisiaan.Nyt on menossa hankalampi työvaihe, sillä katon muoto palautetaan 1930-luvun muotoon. Lape tulee kolmeen suuntaan.Työmaajohtajan tarkkaavaisuus hieman herpaantui. Kuka tässä helteessä jaksaa huhkia (paitsi rakennusmiehet ja puutarhurit).No, on välillä noustava tarkistamaan tilanne ja katsottava, että työmaalla on kaikki hyvin.Tämän hetken tilanne. 

Päädyin jo tässä vaiheessa siirtämään puutarhavierailujen ajankohdat meillä alkamaan aikaisintaan juhannuksen jälkeen. Tässä on niin paljon töitä vielä tehtävänä, että ylimääräinen stressi pihan kunnosta ei ole tarpeen. 


14 kommenttia:

 1. Hyvälle näyttää jo nyt! Koneiden jättämiä jälkiä saisi tosiaan korjailla useampana vuonna, joten kertarysäys siinä mielessä ihan järkevää. On siinä työtä, ei ihme jos virallinen valvojakin joutuu ottaa päikkärit kesken hommien :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virallinen valvoja lähettää terveisiä teidän koirille! Töitä täällä riittää, tehdään siinä tahdissa kun jaksetaan. Onneksi rakennusvastuu on ammattilaisilla, meillä on ihan riittävästi tekemistä. Talon korkeus ja koko tuo niin paljon haastetta, että en halua missään tapauksessa isäntää omine sairauksineen keikkumaan korkeuksiin työkalujen kanssa.

   Poista
  2. Kiitos terkuista🐾 Meillä on enää Nappi seurana.

   Poista
  3. Mietinkin asiaa eli joku hatara muistikuva oli toisen koiran menetyksestä.

   Poista
 2. Siellä työt etenevät hyvin. Varmasti paras ratkaisu tehdä kaikki yhdellä kertaa valmiiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on. Talon koko ja korkeus on sitä luokkaa, että lähes kaikissa työvaiheessa tarvitaan telineitä tai nosturia. Ja tuleepahahan rytinällä valmista, näin toivomme. Ennuste on, että heinäkuussa olisi homma ohi, jos ei tule ikäviä yllätyksiä vastaan.

   Poista
 3. Voi että siitä tulee hieno. Mekin jouduimme teettämään ulkovuorauksen korjauksen paneelit, valmiina ei olisi saanut niin jykevää lautaa mistään. Onneksi ei tarvinnut montaa kymmentä metriä uusia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja kannustuksesta, minäkin toivon, että lopputulos on sellainen kuin ajattelemme. Puutavara oli aikoinaan ihan toisenlaista kuin nykyään käytetty, jos siis kaupan ”hyllyltä” ostaa vakiotavaraa.

   Poista
 4. Hienosti näyttää etenevän. Mikä onni, että nyt on ollut poutasäätä, niin ei sade haittaa rakennustöitä. Kerrallahan tuollaiset remontit kannattaa tehdä, niin ei tosiaan joudu siivoilemaan sotkuja joka vuosi. Ei ihme, jos virallinen valvoja ei jaksa joka hetki olla tarkkaavaisena. Varmaan kuitenkin kuuntelee koko ajan, vaikka välillä silmiä vähän lepuuttaisikin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kaikki etenee. Pouta on hyvä rakentaessa ja maalatessa, mutta puutarhuri toivoisi kaunista yösadetta. Koko viikko on ollut melkoista paahdetta ja työmiehet ovat aika kovilla lämpötilan vuoksi.
   Rilla on osoittautunut yllättävän hyväksi viralliseksi valvojaksi. Tuntee kellon ja tietää päivän vaiheet. Ja varmasti lepaillessäänkin tietää tilanteen.

   Poista
 5. Iso urakka, mutta kun on ammattilaiset tekemässä, niin syntyy hyvää jälkeä. Vaikka onkin kova helle, lienee se sadetta parempi työskentelysää. Kärsivällisyyttä sinne rempan keskelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toistaiseksi kaikki on edennyt aika mukavasti. Emme edes harkinneet, että olisimme yrittäneet itse suoriutua remontista. Isäntä rakentaa mieluummin maan tasalla omien sairauksiensa vuoksi. Sade ei ole maalauksen ja rakentamisen suhteen kovin toivottavaa, vaikka puutarha alkaa kyllä huutaa vettä. Jospa sattuisi kaunis yösade puutarhan parhaaksi. Kiitos, onhan tässä välillä aika vipinää, vaikka itse remonttia ei tarvitse tehdäkään. Remontti poikii kuitenkin kaikenlaista sivutyönä ja puutarha vaatii minun työajan aamusta iltaan.

   Poista
 6. Hyvältä näyttää ammatti ihmisten tekemään jälki . Meillä on mökillä tehty remonttia ja rakennusjuttuja jo kohta kymmenen vuotta . Samalla myös remonttia kotona . Tämä siksi kun ei ole ollut rahaa yhdellä kertaa toteuttaa . Raha ja aika on kulkenut käsi kädessä mies on itse tehnyt kaiken mitä on voinut ja saanut tehdä .
  Toivottavasti parin vuoden päästä on lopussa 😀 .
  Tsemppiä sinne .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosi hienoa, että miehesi on pystynyt tekemään remontit itse kotona ja mökillä. Mekin tehtiin ennen paljon omin voimin, mutta tuolla korkealla ei ole mitää asiaa työskennellä kun tasapaino ei enää toimi.
   Te olette olleet tosi ahkeria ja saaneet paljon aikaan :).

   Poista