perjantai 16. lokakuuta 2020

SYYSTYÖT TAPUTELTU
Olen saanut syystyöt riittävän kelvolliseen vaiheeseen, voiko jo käpertyä talviunille? 

Pakkasyöt ovat saapuneet ja kohta varmaan pitää luopua kauniista ruskastakin. Koivut ovat vielä pitäneet aika hyvin keltaisisista lehdistään kiinni, mutta monet puut ovat jo lähes lehdettömiä. Onneksi saimme pitkän kauniin syksyn.Verkkojen laitossa meni aikaa, mutta nyt on sekin urakka tehty. Kieputin tänä syksynä verkon 86 kasville, suurin osa verkotettavista oli puita, mutta on mukana pensaitakin.

Havut jäivät ilman, samoin yli 10-vuotiaat omena- ja luumupuut. Pärjäisivätköhän nämä jo ilman, vai pitäisikö vielä hankkia lisää verkkoa? Kesäajan käyttämäni puutarhavarasto on tyhjennetty ja tavarat viety talvivarastoon. Nyt voi mieskin lopettaa huomauttelun, kuulemma aina on erilaisia säkkejä, tyhjien taimipurkkien pinoja ja työvälineitä tien tukkeena. Minusta käyttämäni kesävarasto on tarkoitukseen oikein sopiva, ei tarvitse niin pitkästä matkasta hakea tarvikkeita, joita kuitenkin tarvitaan usein tai päivittäin.Kasvihuone tyhjennetty, jotain sievää sinne voisi vielä laittaa talven ajaksi, pieniä valosarjoja ainakin.


Puutarhakauden päätyttyä lenkkeily kutsuu enemmän. Tänään teimme koiran kanssa 2,5 tunnin hienon lenkin pienillä metsäteillä ja osin metsässä. Nyt oli sen verran kylmää, ettei tarvinnut enää metsästää hirvikärpäsiä lenkin päätteeksi.

Hyvää viikonloppua teille kaikille!

39 kommenttia:

 1. Taputan täältä virtuaaliset taputukset sun ahkeruudelle. On mahtavaa, että olet saanut tuollaisen verkotusurakan tehtyä ja muutenkin puutarha on valmis ottamaan talven vastaan.
  Mulla on vielä hommia rästissä, mutta voitonpuolella ollaan. Loput saa sitten jäädä kevääksi, jos nyt ei ehdi.
  Verkkojen kanssa olen ollut vähän oikoja, pidän nimittäin monessa puussa verkot kesät talvet. Mutta osasta kyllä otan ne kesäksi pois. Verkkojen jättäminen helpottaa hommaa suuresti. Muistan nimittäin eräänkin syksyn, kun laittelin verkkoja otsalampun kanssa pimeässä. Naapuri tuli jo kysymään, että mitä ihmettä teen. ;)

  Mulla on sama juttu, että kesällä en malta oikein lenkkeillä, mutta syksyn tullen lenkillekin malttaa lähteä useimmin.
  Tämä syksy on ollut todella kaunis ja sen nämä ihanat kuvasikin todistavat.

  Mukavaa viikonloppua myös Kottikärryn kääntöpiirille! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin jättää arboterumin verkot paikoilleen keväällä, siellä on sen verran paljon uusia taimia, että helpottaa seuraavaa syksyä. Oli ensimmäistä kertaa kiva laittaa verkkoja, kun lokakuun alku oli niin lämmin ja aurinko paistoi - tarkeni hienosti paljain käsin.
   Minäkin jätän kevääksi kaikki perennan varret ja kitkemistäkin olisi voinut tehdä nyt syksyllä vielä kierroksen, mutta en taida enää viitsiä. Keväällä puhkuu intoa, joten silloin se on hauskempaa.
   Kiitos Riina, samoin sinulle!

   Poista
 2. On sinulla ollut hommaa!! Tuollainen määrä verkolla kieputettavia kasveja! Syyshommasi ovat sillä mallilla, voit ihan hyvillä mielin nyt käpertyä lämpimään lepäilemään ❤ Mekin saimme syyspuuhat tehtyä niin, että lumi saa tulla. Sama homma täällä- jätin kukkapenkin perennat kaikkinensa kevään hommaksi. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että tekin saitte syystyöt pakettiin, riittävä taso on aivan ok. Keväällä minulla on ainakin enemmän virtaa tehdä, joten ei hätää, vaikka osa tehtävistä jää sinne. Kiitos Tarja K, samoin sinulle!

   Poista
 3. Huh, huh! Onpa sinulla paljon verkotettavia! Minä laskin pikaisesti, että minulla olisi 23 verkotettavaa kasvia ja niistäkin sain kahdeksan pyöräytettyä samaan "häkkiin". Muutamalta pensaalta puuttuu vielä verkot, mutta jospa saisin nekin huomenna paketoitua. Olet kyllä ahkeroinut niin kovasti koko kesän, että olet jo varmasti valmis puutarhan puolesta käpertymään talviunille. Keväällä sitten uudella innolla rikkaruohojen ja nurmituppaiden kimppuun. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita, mutta tehty :). Nautitaan me molemmat tästä hyvin tehdystä kasvukaudesta ja keväällä uudella innolla puutarhatöihin. Kiitos Minna, samoin teidän perheelle!

   Poista
 4. On nua järvimaisemat niiin hianoja. On täski kunnas montaki piäntä järventapaasta, muttei ykskää oo osunu tälle kulumalle. Huoks. O-ou, minkä urakan oot teheny! On siinä saanu liäriöötä vääntää. Eiköhän sun puutarhahommat oo ny taputeltu, ainaki siltä kuulostaa. Mullon viälä sipulia kaivamata. Ne ku sais maahan nii muulla ei oo nii väliä. Tiätysti jos tuloo oikee hianoja päiviä, nii silloon voi saara jonku piristysruiskeen. Jotaki tekemistähän aina löytyy. Oon yrittäny kans aloottaa lenkkikautta. Pikkuusen meinaa tökkiä, mutta pakkohan son jollaki yrittää korvata navettatöiren poisjääntiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järvi tuo hienon lisän maisemaan, se on totta.
   Nyt verkkojen laitto oli mukavampaa aurinkoisessa ja lämpimässä lokakuun säässä. Saatan jotain pientä tehdä, mutta on keveämpää, kun ei ole enää pakollisia tehtäviä.
   Onneksi tuo koirakaveri saa aina liikkeelle, lenkin jälkeen on aina hyvä ja tyytyväinen mieli.
   Tsemppiä sinulle syksyyn!

   Poista
 5. Täälläkin on vihdoin saatu syystyöt päätökseen, onneksi! Kaikki muut puutarhan työt on mieluisia, mutta syksyllä vauhti hidastuu ihan etanaksi. Useampana iltana on nytkin pitänyt kesäkukkapurkkeja tyhjennellä ja ruusupenkkiä mullata sekä peittää. Jotain istuttelin vielä penkkeihin talvehtimaankin.
  Kasvihuoneprojektin ollessa kesken, juurikin purkkien ja välineiden säilytyspaikka on ollut enemmän kuin kortilla. Paljon hävitinkin kun vanha kasvari lähti, mutta nyt on pitänyt hajauttaa tavaroita moneen paikkaan. Saas nähdä kauanko keväällä menee löytää kaikki...
  Nyt ehkä viimein saisi hellittää puutarhahommien kanssa ja siirtyä käsitöiden pariin täysipainoisesti =D Ihanaa syksyä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä huomaan niin selvästi, että energiataso hiipuu päivän lyhentyessä ja pimeää kohti mentäessä. Etana kuvaa hyvin minuakin :). Sinun uusi kasvihuone tulee olemaan niin huippu ihana, se antaa varmaan vähän voimia.
   Otetaan nyt levon kannalta ja tehdään muita mieleisiä puuhia. Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 6. Hurja määrä verkotettavia puita ja pensaita. Varmasti mukavaa, kun sait työn tehdyksi.
  Minäkin sain lähes valmiiksi havujen leikkauksen tänään. Leikattavia on melkoinen määrä, mutta uusi pensasleikkuri on helpottanut hommaa oleellisesti. Muutoin pihatyöt alkavat olla jotakuinkin valmiina ja vain pientä siistimistä on jäljellä.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi verkot ovat paikoillaan! Kiva kuulla, että sinä olet saanut havut leikattua, varmasti tuo leikkurisi on kätevä.
   Pientä siistimistä löytyy kyllä, mutta se on helpompaa, kun ei ole niin pakko mielessä. Kiitos samoin :).

   Poista
 7. Ounou mikä määrä verkotettuja puita ja pensaita ! Meillä se homma on vielä edessä mutta ihan kauhean kauaa ei voida asian kanssa vitkastella. Ehkä jo ensi viikonloppuna olisi sille hommalle aikaa. Pihasaunan remontti vie paljon aikaa.
  Tänään vasta sain porkkanat ylös, eilen daaliat. Seuraavaksi isoksi urakaksi otan kasvihuoneen. Ajattelin laittaa sinne jotain lyhtyjä edes talveksi jos en jaksa roikalla vetää koristevaloja. Joutoaikana sitten nakkelen kukkasipuleita multiin, tänään sen homman sain alulle, noin 300 sipulia on mullan alla, toinen mokoma odottaa ja lisää on tulossa. Valkosipulikin pitäisi vielä laittaa istumaan, olen odotellut että maa jäähtyy ja saan kerättyä tuhkaa tarpeeksi. En välttämättä taittele perennanvarsia, rumimmat ehkä niistän matalammaksi mutta suurimman osan jätän kevään hommiksi.
  Nyt on kuules tullut puutarhurin levon aika ja sinullakin ansaittu talvilepo. Jos vielä kesän ja syksyn jäljiltä sormia syyhyttää, klikkaile vaikka Miely pionien kaupan aleen, sieltä saa nyt -15% alella kaikenlaisia herkkuja...
  Oikein ansaitun rentoa viikonloppua sinulle !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän pihasauna remontti on varmasti listalla kärkipäässä, ai, siitä tulee taatusti ihana. Tee sinäkin, mitä ehdit, opiskelukin vie oman osansa ajasta. Pitääkin käydä heti kurkkaamassa tuo pionivinkki.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
  2. Anteeksi, se olikin Peony shop Holland jossa on se syysale. Meinasin tulla hulluksi sen valikoiman äärellä. Vielä on ostoskori viimeistelemättä kun hinta kilahti rahteineen yskittävälle tasolle. Mutta katsellaan :D

   Poista
 8. Olet ollut niin superahkera, että nyt todellakin talviunille ja lepoa ♥ Ehdotan kyllä, että haet vielä varmuudeksi lisää verkkoja lopuillekin puille. Joskus kun itse olen jättänyt jonkun puun verkotettua niin heti on naposteltu sitä. Kesävarasto kuulostaa justiinsa loistavalta idealta, ei ne miehet aina ymmärrä...Niin kauniit maisemat teillä ♥ Ihanaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeä väsyttää minua sen verran rankasti, että villasukat jalassa talviunille :) ainakin reilummin rauhallista lukemista ja suunnittelua. Minäkin mietin samaa noiden verottomien puiden kanssa, harmittaisi tosi paljon, jos ne syötäisiin.
   Miehet eivät todellakaan ymmärrä kaikkia selviä juttuja :D ...tai ehkä se on kuittailua minulle, kun sisällä huomauttelen isännän jättämistä tavaroista ... maybe ;).
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 9. Oletpa ahkeroinut! Koira oli varmaan tyytyväinen, kun pääsi lenkille. Koirat noita hetkiä rakastavat! Miehet eivät vaan ymmärrä näitä naisten touhuja, mikä on tärkeää ja mikä ei!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita on niin onnellinen yhteisistä lenkeistä, kesällä ei ole aina aikaa tehdä niin pitkiä kierroksia, mutta muulloin harrastamme 1-2,5 tunnin lenkkejä.
   Olet niin oikeassa :D ... mutta kuten Samettihortensialle vastasin, mukana taitaa olla isännältä kuittailua, pääsee hänkin jostain ojentamaan minua näissä siisteysjutuissa :). Ei ole onneksi vakavaa ja kaikella rakkaudella eletään.

   Poista
 10. On sinulla riittänyt verkotettavaa. Siinä on hommaa, mutta parempi verkot kuin syödyt kasvit. En ole enää viime vuosina verkottanut omenapuita enkä kriikunoita. Voi olla, että edelleen kelpaavat jäniksille, mutta nuorempina olivat suuremmassa vaarassa. En myöskään havuja verkota, vaikka olen kuullut tuijien kelpaavan peuroille.
  Miehiä tuntuu haittaavan kaikki purkit ja purnukat. Kuulen välillä mutinaa, kuinka olen vallannut puuvajan ja kellarin. Mielestäni pidän kumppaakin hyvässä järjestyksessä, mutta tietenkin pyrin ottamaan huomiooon myös Ukkokullan tarpeet.
  Olet ollut koko kasvukauden ahkera, joten lenkit koiran kanssa ovat ansaittuja. Pian minäkin suuntaan taas kylänraitille ja lähimetsiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kyllä viitsi pupuja ruokkia ostetulla taimilla. Havuja ei ole meillä koskaan syöty, viime talvenkin olivat ilman, joten niistä varmaan säästän. Tässä ovat laajat metsät ihan vieressä, joten siellä on kyllä pupulle ruokaa. Yleensä joka talvi joku satunnainen vieraileva jänö on loikkinut puutarhan hedelmäpuut tarkistamassa, joten saatan vielä nuo vanhemmatkin puut verkottaa, ovat tuottaneet niin hyvin satoa jo.
   Kieltämättä minä säilöin melkoisen määrän taimipurkkeja kyseisessä varastossa, mutta ne oli koon mukaan lajiteltuna (niitä tuli aina uusien taimien mukana), oli mukavampi kuskata ne putsattuina talvivarastoon vasta kun kausi loppui. No, kuten kirjoitin yllä, niin huomautteluun oli varmaan syynä ”pääsinpä minäkin sanomaan” -tilanne :).
   Lenkkeily tuo hyvää liikunnallista korvausta, kun puutarhatyöt päättyvät. Iloitaan siitä.

   Poista
 11. Oi sinua onnellista työt jo tehtynä! Itsellä vielä ihan vaiheessa, verkotustakin vasta ihan vähän aloitellut. Tänään nostettiin juurekset ja istutin vielä viimeiset tilaukseni, kuusi pionin juurakkoa. Nyt ei pitäisi enää tulla kasveja, kaikki tilaukset ovat maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien juurakkoja olisin minäkin mielinyt, mutta taisi jäädä tilaamatta. Toivotaan, että kuusi uutta pioniasi lähtevät keväällä hyvin kasvuun ja saat niistä iloa jo ensi kesänä. Verkkoja laittaa aika nopeasti, jos on aikaisemmasta valmiit verkot. Minulla meni aikaa, kun uusiin kasveihin piti leikata sopivat palat isosta rullasta.
   Tsemppiä sinullekin viimeisiin syystöihin!

   Poista
 12. En usko hetkeäkään, että osaisit käpertyä talviunille! Mutta onhan se kiva kun välillä voi keskittyä muihin asioihin, kun puutarha on kunnossa talveen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimeän ajan väsymys vaikuttaa sen verran, että kyllä minusta tulee laiska ja sohva kutsuu enemmän - puutarhakirjat ja muut hyvät kirjat ovat houkuttelevia seuralaisia talviaikaan. Olen jo aika lailla hyväksynyt tämän, joten annan itselleni luvan ottaa rauhallisemmin :).

   Poista
 13. Kun on tehnyt tuollaisen verkotusurakan, voi onnitella itseään ja pitääkin huilitaukoa! Kauniit syyspäivät suorastaan vetävät ulos ja lenkkeily kirpakassa säässä on vertaansa vailla! Ihania kuvia!

  VastaaPoista
 14. Hirvikärpäskauden päättyminen on onni. Minulla on verkot vanhimmissakin puissa, vain yhteen vajaa 15v. vanhaan tammeen en laittanut verkkoa. Täällä tuntuvat käyvän maistelemassa vaikka eivät kuitenkaan söisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirvikärpäsiä minä inhoan, joten onneksi niistä päästiin. Paras on laittaa vanhempiinkin hedelmäpuihin verkot, eli täytyy vielä lähteä ostoksille.

   Poista
 15. Sitä on ahkeroitu hyvissä ajoin syyshommat kuntoon. Minulla on vielä viljelylaatikoilla tekemistä.

  Kauniit maisemat! Viilenevät säät tekevät kyllä metsissä liikkumisesta auvoisaa, kun ei ole hirvikärpäsiä - eikä muitakaan iholle tunkevia ötököitä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hirvikärpäset ovat kyllä niin epämiellyttäviä, että niiden aikaan ei metsissä liikkuminen ole kovin rentouttavaa. Nyt on jälleen mukava nauttia maisemista ja tehdä pitkiäkin kierroksia.

   Poista
 16. Sisso! Sullahan on ollut kunnon verkotustalkoot. Minä olen vielä jossain suhteessa "vaiheessa". Ennätin ostaa taas uuden puomin juurakonkin. Näin se usein menee. Venyy juttu kerrallaan. Koiran kanssa on täälläkin lenkkeilty pitkiä lenkkejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin minäkin varmaan vielä jotain tehdä puutarhassa, mutta keväällä olen paremmassa vauhdissa, joten taidan jättää sinne. Nyt olen onneksi saanut aikaiseksi sisällä kaappien siivouksen ja järjestelyn. Tuntuu hyvältä saada turhaa tavaraa vähennettyä ja kiertoon. Oikein helpottaa.
   Lenkkeily on myös mukavaa :).

   Poista
 17. Minusta syksy on sitä parasta koialenkki aikaa! Ei tule kuuma ja ilma on niin raikas ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis koiralenkki..

   Poista
  2. Aivan näin :). Myös koiralla on selvästi virtaa ja menohaluja enemmän kuin lämpimällä säällä.

   Poista
 18. Mitä enkö minä ollutkaan kirjoittanut kommenttia 🤔❓
  No... kauniita kuvia olet laittanut ja valtavan määrän verkkoja olet virittänyt. Minulla on kaikki sellaiset puutarhan puolella mitkä kaipaa suojausta. Haluaisin laittaa jotain kyllä pihapiiriin mutta pelkään peurojen syöntiä. Teillä ei niistä ilmeisesti ole pelkoa ❓
  Lenkkeily on täälläkin aloitettu kun vihdoin nuo sateet loppui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä meinaan välillä unohtaa kommentit, jos ensimmäisellä kertaa lukiessa toisten postauksia ei ole mahdollisuutta kirjoittaa kommenttia :).
   Meillä ei ole vielä toistaiseksi ollut lainkaan peuratuhoja (kop, kop) ja toivottavasti tilanne pysyisi tällaisena. Peuroja laiduntaa kyllä laajan peltoaukeaman toisessa päässä, mutta arvelen, että niillä on metsissä ja pellolla sen verran paljon syötävää, etteivät ole sen vuoksi tulleet meidän pihapiiriin. Toivottavasti kanta ei lisäänny, sillä se voisi muuttaa tilanneen.
   Lenkkeily on tullut vahvasti puutarhatöihin tilalle, samoin nyt olen siivonnut sisällä kaappeja ja tehnyt myös muuta suursiivousta.

   Poista