maanantai 19. helmikuuta 2024

ARBORETUM

 Arboretum eli puulajipuisto alkoi puolivahingossa syntyä puutarhan länsirajalle. Kun vuonna 2018 teimme keittiöpuutarhan vanhan hevoslaitumen puolelle, tuli tarve kohentaa keittiöpuutarhan ympäristöä. Hevosten jälkeen savinen ja kostea maaperä alkoi nopeasti kasvaa viitapihlaja-angervoa, lepikkoa, pujoa jne. 

Aloin niittää ja kitkeä näitä ei-toivottuja kasveja pois. Samalla sain ajatuksen istuttaa kauniita puita tuomaan suojaa pohjoistuulilta. Lisäksi puut ja pensaat parantavat pienilmastoa. Keväällä 2020 ryhdyimme oikein toden teolla muokkaamaan kivikkoista laidunaluetta  puistomaiseen suuntaan. Yhdistimme aikaisemmin istutettuja yksittäisiä puita suuriksi yhtenäisiksi alueiksi, joita täydensimme pensailla. Savisen pohjamaan vuoksi istutukset on tehty kohopenkkeihin.Isäntä pengersi maaston korkeuseroa kauniilla luonnonkivillä. Erilaiset pensaat kukkivat pienessä rinteessä köynnösaidan edustalla. Köynnösaita rajaa arboretumin pohjoisreunan pysäköintialueesta. Köynnösaidan eteen on istutettu monivuotisia köynnöksiä, jotka toivottavasti vuosien myötä verhoavat seinän vihreäksi ja kukkivaksi.


Olemme halunneet tuoda kallion ja  suuret kivet näkyviin osaksi monimuotoista puistoa. Myös lahoavia puiden kantoja ja rungon osia on tarkoituksella jätetty pikkuötököiden asuinsijoiksi. 

Keväällä 2023 laajensimme arboretumin viereisen peltosaran puolelle. Syksyllä 2023 yhdistimme kevään istutuksia jälleen suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja istutin uusia puita ja pensaita. Isäntä rakensi uuden pergolan ja sen ympäristö sai lisää istutuksia. Työ jatkuu keväällä 2024.

Erilaiset pensaat tuovat kukkiessaan iloa myös pölyttäjille. Puiden ja pensaiden lehtien eri sävyillä ja muodoilla on tärkeä arvonsa maisemaa maalatessa. 


Puiden kasvaminen vie aikansa, mutta arboretumin rakenteet mm. kaksi erilaista pergolaa sekä köynnöstuet, tuovat näkymään pystylinjoja. Kunhan köynnökset pääsevät kasvussa vauhtiin, lisääntyy myös vehreys.
Kannon päällä on penkki istahtamista varten. Arboretumissa kävellään nurmipolkuja pitkin, kulkeminen ei ole aivan tasaista matkan varrella.


Erilaisia monivuotisia köynnöksiä  on istutettu 20 kpl tähän mennessä. Yksivuotiset kelloköynnökset täydentävät köynnösten valikoimaa.
Havukasvit tuovat kaunista vihreää lehtipensaiden keskelle. 

Erilaiset jalavat, saarnet, tammet, vaahterat, lehmukset ja pähkinäpuut kasvavat arboretumissa kukkivien pikkupuiden kanssa. Yhteensä puita on istutettu 118 kpl ennen kevään 2024 alkua. 


Tässä arboretumin syksyn 2023 viimeiset istutukset. Talven aikana on ollut aikaa tehdä suunnitelmia tulevan kevään kasvivalintoja varten. Olet tervetullut tutustumaan pikkuiseen arboretumiin. Minulle tämän alueen suunnitteleminen on ollut todella innostavaa. On hienoa nähdä, miten puut ja pensaat kasvavat. Perennojen määrää lisään pikkuhiljaa. 24 kommenttia:

 1. Miten kaunista arboretumissasi on! Tykkään erityisesti tuosta luonnonkivien käyttämisestä pengerryksiin. Kyllä rupeaa jo sormia syyhyämään kevään odotuksessa. Suunnitelmia on kuten aina keväisin, saa nähdä mitkä niistä toteutuvat.
  Mukavaa kevään odotusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesän aikana monet puut tuntuivat ottavan kasvupyrähdyksen, toivottavasti sama kehitys jatkuu myös tänä vuonna. Muutos näkymiin tulee esiin, kun puut alkavat näyttää puilta ja pensaat kasvavat :). Kuten tiedätte, minäkin tykkään todella paljon kivistä ja käytän niitä mielelläni puutarhan rakentamisessa - materiaalia täällä riittää.
   Juu, nyt alkaa jo todella olla into päästä puutarhatöihin ja uusien alueiden istuttamiseen. Toivottavasti sinun suunnitelmat toteutuvat! Kiitos Kristiina!

   Poista
 2. Arboretuminne on edistynyt hurjalla vauhdilla. Siellä ei ole ollenkaan keskeneräisen näköistä, vaikka työ edelleen jatkuukin. Hienoa, että kivet ja kalliot ovat osa maisemaa. Kasvien määrä ja monipuolisuus lisäävät myös paikan kiehtovuutta. Upea alue jo nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime vuonna ja varsinkin elo-syyskuussa tapahtui omasta mielestäni paljon edistystä. Uuden pergolan ympäristö muuttui joka puolelta suuren harppauksen, se tuntui kivalta, vaikka tietysti kasvien kasvaminen ottaa vielä oman aikansa.

   Poista
 3. Voi että tuosta on kehkeytymässä ihana alue. Kivet tuovat hyvää struktuuria. Ja ilahduttavan paljon havuja mukana, ne ovat minulle kaikkein hankalampia. Jotenkaan en vain osaa sommitella havuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tiedät oman arboretumisi suhteen, on tällaisen puiston suunnittelu ja kasvun seuraaminen ihan hurjan innostavaa. Viime vuonna hankin paljon lisää havukasveja ja kevään ostoslistalla niitä on myös paljon. Havuilla saa jotenkin syvyyttä ja rakennetta ja ne ovat kiva tausta tai osa istutuksia kukkivien lehtipensaiden tai perennojen kanssa. Suosittelen kokeilemaan :).

   Poista
 4. Arboretum on jo nyt tosi kaunis ja nuo isot kivet niin upeita.❤️

  VastaaPoista
 5. Vaikka kuinka paljon kaunista katseltavaa on jo nyt arboretumissanne! Olette satsanneet pohjatöihin ja kerralla on tehty enemmän istutuksia, niin kokonaisuus näyttää heti suunnitellulta ja upealta! Arvostan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut kiva tehdä ensin muotoilu suurelle alueelle ja siihen kasvualusta valmiiksi. Istuttaminen on sitten se todella hauska vaihe, mutta taimia nämä alueet nielevät ihan hurjasti. Vaikka on auto ja peräkärry täynnä taimia, ne vain häviävät maastoon istutusvaiheessa. Onneksi aina voi myöhemmin tehdä täydennysistutuksia. Kiitos Sirkku ystävällisestä kommentistasi.

   Poista
 6. Ai, kun on kaunista!!!!
  Ja ihana kesä. Ois jo aika sen ;)

  VastaaPoista
 7. Kivipellon Saila2/21/2024

  Arboretumit ovat aina lähellä sydäntäni. Upea on arboretumisi, ihanat nuo isot kivet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Tietysti tässä on vielä matka kesken, mutta kuitenkin ilo on nähdä jo edistymistä.

   Poista
 8. Olin jo kirjoittavinani kommentin onkohan mennyt roskikseen . No joka tapauksessa paljon erilaisia istutuksia olette istuttaneet ja valtava määrä työtunteja miten ihmeessä ollenkaan kerkiät tämän kaiken tekemään?
  Suunnittelua on kyllä hyvä tehdä ja se on ihan hauskaakin puuhaa talvella kun mitään muuta ei ole .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katson kommentit myös roskakorin varalta lähes joka päivä, mitähän mahtoi kommentille tapahtua? Kiva, että kirjoitit uudelleen :). On ihan totta, että työtä on koko kasvukauden ajan tosi paljon, mutta se on onneksi kivaa tekemistä. Ehkä jonain vuonna istuttaminen vähenee, ensi kevät ja ehkä syksykin, on vielä runsaasti uuden perustamista ja istuttamista. Suunnitteleminen on hauskaa, vaikka välillä hieman lennokasta 😅.

   Poista
 9. Nuo kivet ovat upeita, ja valtava määrä jo puita kasvamassa arboretumissanne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 😊 kivet ovat niin mieleisiä ja onneksi puita ja pensaita on saanut istutettua jo aika paljon.

   Poista
 10. Hyvältä näyttää! Ensi kesän aikana arboretum vehreytyy varmasti paljon, sillä moni puu ja pensas taitaa päästä vasta kunnolla kasvuvauhtiin alun juurtumisvaiheen jälkeen.
  Huomasin, että olit laittanut kuvien päälle tekstejä. En muista, että sinulla olisi aiemmin juurikaan ollut sellaista. Saako tekstit lisättyä suoraan bloggerilla vai oletko tehnyt ne kuvankäsittelyohjelmalla ennen blogiin siirtoa? Niistä tuli vähän puutarhalehtimäinen fiilis, hyvällä tavalla siis :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon hartaasti, että ensi kesä olisi hyvä harppaus puiden ja pensaiden kasvussa. Innostuin kokeilemaan ilmaista Canva askartelua eli tein kollaasi-ohjelmalla ensin valmiiksi osion, minkä sitten liitin blogiin. Canvassa on mahdollisuus kirjoittaa tekstejä kuviin. Tekeminen oli hauskaa, mutta pitää vielä hioa taitoja - nyt oli ehkä enemmän intoa kuin taitoa :D.

   Poista
  2. Hienoja ovat :) Minäkin joskus kokeili Canvaa mutta se ei juuri silloin tuntunut hyvältä. Ehkä pitää kokeilla joskus uudelleen ja tutustua siihen paremmin.

   Poista
  3. Minusta tuntui, että nyt ymmärsin Canvan avusta enemmän kuin jollain aikaisemmalla kerralla, se innosti tekemään :).

   Poista