lauantai 25. toukokuuta 2024

PARIVALJAKKONA PURPPURATUOMI JA PILVIKIRSIKKA

 

Arboretumissa kukkii tällä hetkellä kivana parina purppuratuomet ja pilvikirsikat.Purppuratuomi

Purppuratuomen lehdet avautuvat punertavina ja vihertyvät hieman kesän edetessä. Lehtien väri näyttää kauniilta vastavalossa ja on kiva täydentäjä vihreälehtisille puille. Syysväri on tummanpunainen. Perinteiseen tuomeen verrattuna purppuratuomi ei ole altis tuomenkehrääjäkoille.

Vaaleanpunaiset tuoksuvat kukkatertut avautuvat toukokuussa. Purppuratuomen sanotaan viihtyvän keskiravinteisessa, tuoreessa ja jopa melko märässä kasvupaikassa. Minulla on arboretumissa eri puolilla kolme purppuratuomea. Kaksi ensimmäistä istutin vuonna 2021 ja kolmannen 2022. Puun taimet ovat alkuvaiheessa rungoltaan aika rentoja, joten ne kannattaa ehdottomasti tukea istutusvaiheessa ja pitää tukikepit paikoillaan pari ensimmäistä kesää. Pilvikirsikka

Yksi pilvikirsikan etu on sen nopea kasvaminen, sitä kutsutaankin pioneerilajiksi. Kannattaa huomioida, että pilvikirsikka saattaa tehdä herkästi juurivesoja, nämä meidän pilvikirsikat eivät ole toistaiseksi tehtailleet vesoja. Istutin nämä arboretumin pilvikirsikat pieninä piiskataimina syyskesällä 2019. Ne ovat nyt jo ihan puun näköisiä. 

Pilvikirsikan sanotaan viihtyvän keskiravinteisessa tuoreessa kasvupaikassa tai se voi kasvaa myös sorassa ja hiekassa. Aika laaja vaihtelu kasvupaikkatoiveissa. Me teimme joka taimille istutusvaiheessa kunnon kumpareen, koska niiden kasvupaikka on hyvin savista ja märkää ainakin keväällä. Lisäksi suurennan ja loivennan niiden kumppareitta kippaamalla puiden viereen syksyn lehtiä, silppuroituja oksia ja kompostoituvaa ainesta.
Purppuratuomi on kuvan oikeassa reunassa ja keskellä kauempana on pilvikirsikoiden ryhmä. Tuolla kauempana on myös yksi purppuratuomi. 

Laajensin pari viikkoa sitten kuvassa näkyvän purppuratuomen ympäristöä ja istutin sen lähelle hennon vaaleanpunaisena kukkivan pensashanhikin (kuvassa näkyvä ”risukasa”) kavereiksi kolme kääpiövuorimäntyä ja pari tuoviota. Istutin pergolan lähelle tämän oksiaan rennosti levittelevän purppuratuomen vuonna 2022. Kuvan pilvikirsikka kasvaa lähellä arboretumin pohjoisreunaa köynnösaidan vieressä. Taimi kitui huonossa paikassa ja virkistyi kovasti päästessään tähän nykyiseen paikkaan.Pilvikirsikoita vastavalossa. Puiden vieressä kulkiessa kuului melkoinen surina, sillä puut olivat täynnä mehiläisiä. Kuvan etuoikealla näkyy tämän alueen purppuratuomi.Nämä ovat kivat yhdessä, koska purppuratuomen tumma lehdistö näkyy hienosti valkoista kukkapilveä vasten.Onneksi kukkivia puita löytyy paljon jokaisen makuun ja erilaisiin ympäristöihin. Kannattaa perehtyä kasvin ominaisuuksiin ennen kuin valitsee itselle mieluista kukkapuuta. Minulla on onneksi täällä pikkuisessa arboretumissani mahdollisuus kokeilla ja tutkia erilaisia puita ihan istutettuna, vaikka teen tietysti taustatutkimusta eri lähteistä ennen puun istuttamista.

Helteinen sää jatkuu. Hyvää viikonloppua kaikille!


12 kommenttia:

 1. Purppuratuomet ovat ihastuttavia. Minulla on suunnitelmissa hankkia toinen kuolleen koristeomenapuun tilalle. Taimi saa olla pienikin, purppuratuomi kasvaa nopeasti. Yhden siementaimen olen saanut omasta puustani, se meni tyttären pihaan. Pilvikirsikka on myös kaunis, olen vähän aristellut sitä leviämisen takia, mutta hyvä kuulla ettei välttämättä tee hurjasti juurivesoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistakin, että sinä tykkäät purppuratuomista. Tiedän ihmisiä, joilla pilvikirsikat levittävät juurivesoja kovasti, mutta ainakaan vielä ei ole meillä ollut mitään ongelmia. Ehkä on varminta, jos istuttaa puun paikkaan, jossa ympäriltä leikataan ruoho?

   Poista
 2. Kaunista kukkapuiden kukintaa.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
 3. Ihania kukkapuita! Ja teille mahtuu suuret puut.

  VastaaPoista
 4. Tämäpäs sattui hyvin, kun olen kovasti miettinyt purppuratuomen hankkimista. Olen viehättynyt siihen juurikin sinun blogisi ansiosta. Kauniit kukat ja siro olemus. Hyvä lisätieto ettei tule herkästi sitä koita.

  VastaaPoista
 5. Kauniita puita ja näkymiä! Kävin Matildan taimitapahtumassa Salossa ja siellä oli niin paljon erilaisia harvinaisia puuntaimia, että sinä ja arboretumisi tuli mieleen. Olin siis kateellinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi tosi kiva päästä erilaisiin taimitapahtumiin ja näkemään itselle uusia puun ja pensaan taimia. Ehkä joskus ennättää. Hauska kuulla, että ajattelin minua ;).

   Poista