lauantai 31. lokakuuta 2020

PARAS RUUSUNI IKINÄ -HAASTE

Ritausma

 

Sain tämän ruusu -haasteen Pauliinalta blogista Kukka & Kaali. Lämmin kiitos Pauliina, olen tämän kesän ollut kärhökuumeen ohessa myös pensasruusujen suhteen samassa taudissa, joten tämä on oikein oiva haaste. Odotankin vesi kielellä kaikkia vastauksia tähän haasteeseen, jotta saa niistä itselle uusia jahdattavia ruusuja.


1.7.2020 'Ritausman' kukinta alkamassa


Tietenkin olen aina pitänyt ruusuista, mutta pensasruusujen aarreaitta paljastui oikein toden teolla puutarhablogien myötä ja huomaan, että löydettävää on vielä paljon. Toistan itseäni, mutta koittakaa kestää. Ensimmäisenä blogitartuntana minun oli pakko hankkia tarhakurtturuusu 'Ritausma' kesällä 2018. Kolme pensasta Ritausmaa kasvaa huvimajan vieressä suurten kivien keskellä.


Ritausma on voimakaskasvuinen ja leveä pensas. Kukat ovat hennon vaaleanpunaiset, jossain vaiheessa lähes valkoiset. Nämä kauniit puolikerrotut kukat tuoksuvat miellyttävästi.Kahden talven jälkeen ei ole ollut pakkas- tai muita vaurioita. Puhtaassa kasvualustassa ei ole ollut oikeastaan lainkaan kitkettävää, maanpeittokasvina peittokurjenpolvi 'Biokovo' on osaltaan auttanut asiassa. Keväällä annoin ruusuille vähän kompostia ja hieman luomulannoitetta.

12.7.2020

Tänä ruusun kolmantena kesänä kukinta oli aivan ällistyttävän runsasta ja upeaa. Pensaat ovat kasvaneet noin 1,5 metriä korkeiksi ja kasvusto on todella tuuhea, joten tätä voi hyvin käyttää vaikka aidanteessa. Minusta pensas on kauniimpi, kun kuihtuneita kukintoja poistaa ja toimenpide auttaa myös kukintaa lisäävästi. Ritausma on piikkinen, mutta kukintoja leikatessa en kokenut piikkisyyttä ongelmaksi.

15.7.2020

Ritausma pääsi loistoonsa näiden kuivien kesien aikana. Heinäkuussa kaikkein runsain kukinta kesti yli 3 viikkoa, tarhakurtturuusujen tapaan Ritausma uusii kukintaansa aina pakkasiin saakka, mutta huippuvaihe on ehdottomasti heinäkuussa. 

Tämän ruusun kukat eivät pidä pitkistä sadejaksoista kukinnan aikana, sade saa kukat ikävän näköisiksi. Kukinnan alkuvaiheeseen sattunut pienempi sade ei tehnyt mitään haittaa, mutta pääkukinnan jälkeen heinäkuun loppupuolella muutaman päivän peräkkäinen sade kyllä sai kukat ruskistumaan. Onneksi sain nauttia tästä huumaavasta kukinnasta kolme viikkoa. No, leikkasin vaurioituneet kukat pois ja nautin taas seuraavien nuppujen aukeamisesta.


Ritausman vaaleaan hempeyteen sointuvat hyvin sinertävät sävyt kuten takana näkyvällä mirrinmintulla.Tunnemme toisemme Ritausman kanssa vasta oikeastaan kahden kesän ajalta, joten aika näyttää, tuleeko siitä esiin sellaista, mitä en vielä tiedä. 

10.7.2020 vasemmalla neilikkaruusu F.J. Grootendorst ja oikealla tarhakurtturuusu 'Sointu' FinE

Tänä kesänä istutin monta uutta pensasruusua. Ritausmalle voi tulla vakava kilpailija tarhakurtturuusu 'Soinnusta'. Kuvani Soinnusta ovat vaatimattomia, mutta tämä ruusu herätti jo ensimmäisen kesän aikana ihastukseni.


Sointu kasvoi jo tämän ensimmäisen kesän aikana metrin korkuiseksi ja se kukki sinnikkäästi aivan pakkasiin saakka. Pensas on kauniin mallinen ja kukat ovat erittäin viehättävät ja tuoksuvat. Tälläkin ruusulla kukkien väri vaihtelee hennon roosasta lähes valkoiseen. 


Onneksi 'Avoimissa Puutarhoissa' Päivänpesän Katjan luona tajusin, että Soinnusta kasvaa suuri ruusu, joten päätin jo näin istutusvuonna vaihtaa sen paikan. Sointu on nyt kuvassa oikeassa reunassa. Luulen, että hankin 'Ruusupuistoon' vielä toisenkin Soinnun, sillä se todella vetosi minuun kauneudellaan.


Tänä kesänä istutettu 'Sävel' on myös kaunis, mutta ensimmäinen kesä ei vielä herättänyt samaa innostusta kuin Sointu sai aikaan. Annetaan hänelle aikaa ja katsotaan tilannetta uudelleen ensi kesänä.Teresanruusu eli Rosa Therese Bugnet vaikuttaa ensimmäisen kesän perusteella varsin lupaavalta. Teresanruusukin kasvoi kuluneen kesän aikana jo metriin asti ja pidin kovasti sen kasvutavasta. 


Uusi ruusu on myös myöhemmin kesällä istutettu tarhakurtturuusu Rosa Rugosa-ryhmästä 'Blanc Double de Coubert'. Tämä lähes valkoisena kukkiva ruusu tuoksuu voimakkaasti ja kukkii kerrotuin kukin pitkälle syksyyn. Ostin tämän, sillä myyjänä oli tuttuni, joka kehui ruusua yhdeksi lempiruusukseen ja kyseinen myyjä on myös pitkän kokemuksen pihasuunnittelija. Istutin tämän 'Pink Pavementien' seuraan ja kokemuksista voin kertoa lisää tulevina vuosina.

Köynnösruusu 'Henry Kelsey' oli syksyn istutuksia, sen kasvua odotan myös hyvin innokkaana, sillä Tita blogista 'Unelmia ruusuista' on sitä niin paljon kehunut :).

Juhannusruusu


Juhannusruusu on ehdottomasti paikkansa ansainnut vanhassa puutarhassa, vaikka sen kukinta onkin lyhyt. Tuohan se juhannuksen seutuun oman erityisen hehkunsa.


Olen kirjoittanut puutarhani pensasruusuista aikaisemminkin ja löydät jutun hakusanalla pensasruusut. Siellä on kerrottu muistakin pitämistäni ruusuista. En oikeastaan tiedä, mitä ruusua en enää istuttaisi - no, kurtturuusun sain kokonaan hävitettyä. Saatan myös luopua 'Robustaruususta', sillä se tekee niin paljon villiversoja, että olen pulassa niiden kanssa. Myös Valamonruusu kannattaa istuttaa siten, etteivät juuriversot aiheuta ongelmia. 

Olen pahoillani Pauliina, etten voi aivan vakuuttavasti vastata haasteen, sillä olen tarkkaillut näitä uusia ruusujani vasta vähän aikaa, mutta kokemusten karttuessa kerron kyllä lisää. Ensi vuoden istutuslistalla on monta uutta pensasruusua ja olen todella kiinnostunut lukemaan kaikkien teidän muiden luottoruusuista :).

Haasteen säännöt:

Kirjoita juttu luottoruusuistasi. Jutun tyyli on vapaa. Se voi olla ylistyslaulu suosikkiruusullesi tai tiukkaa asiaa. Juttu voi olla yhden kuvan ja muutaman rivin mittainen tai pitkä esitys kaikista puutarhan parhaista ruusuista.

Jutun loppuun voit mainita myös, mitä ruusua et enää omaan pihaan hankkisi.

Ilmoita jutusta Kukka & Kaalia -blogiin, jotta Pauliina voi linkittää jutun yhdeksi kokonaisuudeksi muiden kanssa.

Haasta mukaan 3-5 blogiystävääsi.

Voit ottaa kopin haasteesta, vaikka kukaan ei olisi haastanut sinua.

Haastan blogit:

Saaripalsta

Vaarin torpan puutarha

Mama's garden

 


37 kommenttia:

 1. Kiitos, Päivi, kun osallistuit tähän haasteeseen! Juttusi oli aivan ihana! ♥ Kuvat olivat jotakin sellaista, että en ollenkaan ymmärrä! Miten sinun ’Ritausmasi’ voikaan kasvaa noin komeaksi niin lyhyessä ajassa!

  Minua ei haitannut ollenkaan, että kirjoitit nuorista ruusuista. Odottelen mielenkiinnolla kokemuksiasi niistä myöhemmin. Sitä paitsi sain jo nyt ideoita ostoslistani jatkeeksi.

  On muuten kumma juttu, ettei sinun blogisi millään suostu tulemaan minun blogilistalleni. Joudun sen aina erikseen käydä jostakin kaivamassa. Se oli aluksi näkyvissä listalla, mutta sitten vain mystisesti katosi. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina, olen itsekin ihmetellyt Ritausmaa, ajattelen tällaisen kukinnan olevan sille tyypillistä. Varmasti kasvupaikka on ainakin sille mieleinen. Kiva, että löysit jotain harkittava itsellesi.
   Onpa kummallista, että blogini ei pysy sinun lukulistalla?? Kukahan siihen osaisi vastata? Ainakin itse haluaisin sen siellä pysyvän :).

   Poista
 2. Aivan ihanasti kukkiva Ritausma ja juhannusruusu. Upeaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko, minäkin ihailin niitä hartaasti :).

   Poista
 3. 'Ritausma'han ihastuun ihanien kuvies perusteella. Ittellä ei oo sille toistaaseksi paikkaa, mutta ostin sen ystävälleni 60-vuatis lahajaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä jossain vaiheessa löydät paikan omalle Ritausmalle :).

   Poista
 4. No voi, kiitos ihanasta haasteesta! Tämäpä onkin aivan mahdoton tehtävä, enkä usko, että pystyn nimeämään ruusujen ruusua, mutta yritän parhaani valita niitä ihanimpia, kuten sinäkin teit.
  Ritausmasi ovat aivan mahtavan upeita! Ja muutkin ruusut, juhannusruusukin on todella hurmaava, vaikka kukkiikin niin lyhyen ajan, mutta se onkin oikea juhlahetki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että otat haasteen vastaan. Ajattelinkin, että sinulla on valinnan vaikeus edessä, mutta hauskaa, jos pääsemme kuulemaan perusteluja ja katsomaan ruusukaunottaria!
   Juhlahetki on hyvin sanottu ... ja on huippua, että niitä juhlahetkiä saa viettää monien eri ruusujen kanssa.

   Poista
 5. Ai että oli komeat kuvat 'Ritausma'sta! Se jaksaa kukkia ja tuoksua ihanasti keskikesästä syksyyn asti. Sullekin 'Sointu' on kolahtanut, eikä aiheetta. 'Sävel' on kuin sisarus kahdelle edelliselle. Olet siihen varmasti hyvin tyytyväinen.

  Olen iloinen siitä, että olet 'Henry Kelsey'n istuttanut puutarhaasi. Siitä on varmasti paljon iloa runsaan kukinnan muodossa. Se kukoistaa jopa V-vyöhykkeellä vuodesta toiseen, joten mikäs sillä on teidän pitemmässä ja lämpimämmässä kasvukaudessa tuoda parhaita puoliaan esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tita, Ritausma ihastutti itseni lisäksi myös kaikkia puutarhassa käyneitä. On se huikea täydessä kukassaan. Olen myös tosi iloinen, että istutin kaikki uudet pensasruusut tänä kesänä, toivon saavani niistä paljon iloa tulevina vuosina.
   Ja kuten moni blogikaveri totesi viime talven aikana; pensasruusut sopivat tähän vanhaan ympäristöön.

   Poista
 6. Ritausma ansaitsee kaikki kehut. Sinun puutarhasi kruunautuu ruusupuistolla. Hienoa, että siellä on tilaa isoillekin ruusuryhmille. Kun jo Ritausman alkumetrit näyttävät noin komeilta, voi vain kuvitella, miten hieno tulevaisuus sillä puutarhassasi on.
  Aivan ihanat kuvat, joista aistii sekä tuoksun, että mehiläisten pörinän.
  Jotta haastetiesi ei heti tyssäisi, laitan sinulle tässä uuden haasteen eli nouda se blogistani.
  https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/11/kuusi-kuvaa-kesasta-haaste.html#comment-form
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusupuiston suunnittelu ja toteutus innostaa minua kovasti, toivottavasti siitä tulee sellainen kun mielikuvissani näen :). Tuo mehiläisten pörinä oli hyvä maininta, sillä ruusuissa tosiaan pörisi.
   Kiitos paljon haasteesta, toivottavasti olen ottanut luontokuvia tämän haasteen tarpeisiin :).

   Poista
 7. Oi että kuinka ihanat ruusut sinulla siellä onkaan! Ritausma taitaa nyt olla vähän niinkuin pakkohankinta minullekin, uusi tuttavuus oli 'Blanc double de Coubert'. Ilmeisesti olet oman Ritausmasi istuttanut juuri oikeaan paikkaan kun noin huimaan kasvuun villiintyi, minulla kävi 'Ilon' kanssa samoin.
  Nämä haastepostaukset ovat niin kivoja, kiitos kun teit tämän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteestasi! Tuo Blanc double de Coubert on vielä arvoitus, mutta sen suosittelija on vinkannut minulle montaa kasvia, joihin olen ollut myöhemmin erittäin tyytyväinen.
   Varmaan Ritausman lämmin kohopenkki suurten kivien kainalossa on ollut sille mieleinen ja aurinkoa riittää myös kylliksi. Ilon ajattelin hankkia keväällä.

   Poista
 8. Ritausma on kyllä hyvän näköinen ruusu. Kauniit kukat jotka näkyvät hyvin. Minun Sointu saa myös siirron, haluan sen paikkaan jossa pääsee paremmin esiin, nyt jää vähän piiloon rosariossa ja kasvaa kiinni kirjoapteekkarinruusuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sointu kannattaa varmaan laittaa paikkaan, jossa sen kauneus tulee hyvin esiin :).

   Poista
 9. Ritausma on yksi minunkin lemppariruusuistani. Se kukkii ihan valtavan pitkään ja on niin herkkä ja suloinen.
  Silloin tappotalvena 2016 minun ritausmani paleltuivat ja jouduin leikkaamaan ne alas keväällä. Mutta se ei haitannut, ne kasvoivat ja kukkivat vielä saman kesän aikana. Tarhakurtturuusut ovat siitä niin ihania, että kukkivat saman vuoden versoilla. Ja sen jälkeen ei paleltumisia ole ollut.

  Minäkin sain tämän haasteen Pauliinalta ja olen miettinyt lempiruusuani. Se onkin vaikea valinta. On niin monia aivan ihania.
  Ja Sointu tosiaan kasvaa aika kookkaaksi, mutta Lumo on tuosta "ruusuperheestä" se kookkain. Sitä ei voi todellakaan suositella mihinkään pieneen paikkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva oli kuulla, että Ritausmasi toipuivat hyvin ”tappotalvesta”.
   Odotankin sinun vastaustasi haasteeseen suurella innolla, vaikka olenkin tarkkaan ja useaan kertaan lukenut kaikki ruusupostauksesi.
   Tuo kommentti Lumosta on hyvä ottaa huomioon, jos sitä rupeaisi miettimään ostoslistalle.

   Poista
 10. Aivan ihania ruusuja. Minä luen mielelläni näitä ruusupostauksia. Itselläni on nämä ruusu kasvatukset vielä alkuvaiheessa. Joitakin on ja niiden nimenkin on kyllä ylhäällä mutta tällähetkellä jossain laatikon uumenissa. Kyllä minä olen huolimaton näissä asioissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luin pitkään ruusupostauksia, ennen kuin ymmärsin haluavani paljon lisää pensasruusuja puutarhaan :).

   Poista
 11. Oi, miten onnellinen olen, kun tulin syksyllä hankkineeksi meillekin tuon Ritausma -kaunottaren! Aivan ihana kukinta ja sinulla on sille hyvä paikka, kun noin runsaasti kukkii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, miten kiva, että sinullakin on nyt oma Ritausma seurattavana.
   Paikka on ainakin tähän asti ollut hyvin mieleinen ja varmaan osaltaan vaikuttanut hyvään kasvuun ja kukintaan.
   Onnea sinunkin Ritausmalle!

   Poista
 12. Nämä ruusupostaukset ovat niin ihania. Sinulla on paljon erilaisia ruusuja. Ja kaikki niin kauniita. Todella kaunis on tuo Ritausma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ensi vuonna ruusuja on vielä enemmän, jos suunnitelmat toteutuvat :).

   Poista
 13. Juuri noin ajattelin minäkin - sinulla on useita ihastuttavia ruusuja, joten mikä tahansa olisi ollut hyvä valinta. Vaalenpunainen hempeys 'Ritausma' on kuitenkin varmaan kaunein yli muiden. Kiitos haasteesta. Nyt on hyvää aikaa palata kuvissa taakse päin ruusujen pariin. Mukavia syksyisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinta ei ole helppoa, sillä kauniita pensasruusuja on paljon. Odotan kovasti, mitkä ovat sinun puutarhasi kaunottaria - hienoa, että otat haasteen vastaan!

   Poista
 14. Kiva vastaus! Tämä on mielenkiintoinen haaste.
  Komeasti kukkii Ritausma. Tuo 'Blanc Double de Coubert' vaikuttaa mielenkiintoiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset

  1. Haaste on tosiaan mielenkiintoinen ja odotan kovasti sinunkin ruusupostausta.
   Toivottavasti Blanc Double de Coubert täyttää odotukset, ainakin kuvahausta löysin siitä jonkun upean kuvan, jossa koko pensas oli kukkien peittämänä.

   Poista
 15. Kävin nyt varmaan kolmannen kerran katsomassa nämä ruusukuvasi :) Ihanat kuvat Ritausmasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausman kauneus ja kukkarunsaus ovat huikeat hyvän sään suosiessa. Sekä 2019 että tänä kesänä sattui pitkät poutajaksot otolliseen kukinnan aikaan ja Ritausma pisti parastaan. Ritausman kukkaloisto näkyy kauas ja se on tietysti hyvä asia näin laajalla alueella. Risuisuutta ei myöskään ollut - ainakaan näin ensimmäisinä vuosina.

   Poista
 16. Ritausma on kyllä upea! Se löytyy meidänkin pienestä ruusutarhasta.
  Monta muutakin kaunista ruusua löytyy tästä postauksesta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on monia ruusuja, joten odotan sinunkin vastaustasi tähän ruusuhaasteeseen. On niin kiva lukea kokemuksista eri blogeista ja saada uusia ideoita.

   Poista
 17. Ritausma näyttää todella ihanalle, sitä minulla ei olekaan...vielä. Juhannusruusu on kyllä ansainnut paikkansa suomalaisessa puutarhassa, samoin kannatan Teresan ruusua, joka on esitelty omassa haasteessani myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin tulla heti lukemaan sinun ruusupostaus! Näihin tutustuu niin mielellään :).

   Poista
 18. Tuo 'Ritausma' on aivan ihana! Se meni nyt minunkin hankintalistalleni. Kauniita ruusuja sinulla! Tunnelmallista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausma on tosi kaunis, joten kyllä se kannattaakin hankkia. Kiitos, samoin sinulle hyvääloppuviikkoa!

   Poista
 19. Anonyymi4/05/2023

  Miltä Blanc Double de Coubert-ruusu on vaikuttanut? Onko kukinta kestänyt heinä-syyskuulle ja miten kukat reagoi sateeseen? Mietin jos istuttaisin tuon Teresanruusun viereen. Onko Blanc Double de Coubert ruusussa pysty vai rento kasvutapa? :)

  VastaaPoista