torstai 23. toukokuuta 2024

SATOKAUSI ALKOI

 


Tämän viikon aikana olen päässyt herkuttelemaan sekä itse esikasvattamillani kirsikkatomaateilla että kasvihuonekurkuilla. 
’Vilma’ pensastomaatit aloittavat aina satokauden, koska niiden siemenet voi laittaa ajoissa itämään. Otin kuvan tänään eli kuten huomaatte, pääsemme tänäänkin maistamaan tomaattia. Nam.
Lähes kaikissa runkotomaateissa on kukkia. Koputtelen tomaattien runkoja hellästi hoitotöiden yhteydessä pölytyksen varmistamiseksi. Toki kasvihuoneessa vierailee myös lentäviä pölyttäjiä.
Tiistaina söimme ensimmäisen ’Passandra’ kasvihuonekurkun ja keskiviikkona toisen. Maku on kyllä niin herkullisen rapsakka. Kurkut nauttivat nyt kasvihuoneessa hyvästä kasvualustasta ja ovat ryhtyneet tehtailemaan raakileita ihan urakalla.
Kurkkujen varret alkavat olla minun mittaisia.  
’Olly’ paprika kasvattaa noin 5 cm:n mittaista raakiletta ja lisäksi pieniä raakileiden alkuja löytyy lehtien kätköistä.  
Olen vielä varautunut kylmiin öihin eli hallaharsot  roikkuvat kasvihuoneen pitkillä sivuilla. Poistan ne jossain vaiheessa. En myöskään ole järjestänyt vielä laatikoita lopulliselle paikoilleen vaan pidän ne irti kasvihuoneen seinistä. Tomaatit ovat kasvihuoneessa ollessaan tuuheutuneet mukavasti ja voivat oikein hyvin.

Kasvihuoneessa on vähän tungosta, sillä lapsille kasvatettuja taimia on siellä odottamassa siirtoa.Aikaisin multaan laitetut perunat asuvat nykyään jo ulkona laatikossaan kasvihuoneen vieressä. Peruna on kukkinut jo pari viikkoa. Lisäksi eriaikaisia perunoita löytyy kasvulavoista. 

Kivipenkissä on yrttejä ja kesäkukkia. Oikaisin taas karaisun ja istutin esikasvatetut taimet suoraan sisältä ulos lopulliselle kasvupaikalleen. Viritin varjostuskankaan suojaamaan taimia auringonpaisteelta. Tällä viikolla tiistain vastaisena yönä meillä kävi alimmillaan -1,1 asteessa lämpö, mutta silloin taimet olivat vielä lisäksi hallaharson alla, eikä käynyt kuinkaan.Herneet ovat nousseet taimille, mutta niiden satoa saa vielä odottaa.

Nyt täytyy mennä takaisin töihin. Lämpöä näyttää mittarin mukaan olevan varjossa +24 astetta eli tarkenee varsin hyvin.


18 kommenttia:

 1. No nyt tulee palkintoa ahkerasta ja aikaisesta esikasvatuksesta! Ihan uskomatonta, että omaa tomaatti- ja kurkkusatoa voi saada jo toukokuussa.
  Nyt tosiaan tarkenee, niin ihanaa. Kesä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näiden taimien eteen jonkin verran ahkeroitu, joten palkinto on oikein mieluisa saada. Tuntuu kyllä aivan kesältä. Tänään olen lapioinut multaa ja katetta sekä kaivoin monta taimea maahan. Hiki norui selkää pitkin, mutta olisi ollut oikein mukavaa, jos ei olisi ollut mäkäräisiä kaverina.

   Poista
 2. Ahkeruutesi taimien kasvatuksessa ja hoitamisessa palkitaan paljon meitä muita aiemmin. Taatusti nuo tomaatit maistuvat taivaallisen hyviltä.
  Meillä kaksi edellistä yötä oli alle +3 asteen ja viime yönä mittari oli kasvarissa alimmillaan +5. Olen käynyt laittamassa iltaisin tuplaharsohuput tomaattien, kurkkujen ja paprikoiden päälle. Nyt mietin, arvaanko tänä iltana jättää huput auki. Pitkiltä seinustoilta en niitä arvaa vielä ottaa pois. Ensimmäinen tomaatin raakile jo näkyi. Kurkkuni eivät vielä edes kuki.
  Teillä syödään omia perunoita jo juhannuksena, ellei aiemminkin.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tomaatit hurjan paljon parempia, kun ne saa kasvattaa ihan kypsäksi asti - ja ainakin tietää, miten on ne kasvattanut. meilläkin on ollut matalia lämpöjä tuon pakkasyön jälkeen, mutta termostaatti käynnistää puhaltimen hetkeksi, jos kasvihuoneen teltan sisällä laskee lämpö alle säädetyn. Ehkä ensi yön jälkeen voisi jättää kasvihuoneen suojaustoimet jo tekemättä? Ennusteissa on luvattu aika lämpöisiä öitä. Kiva, että sinullakin on jo raakile kypsymässä.
   Tavoitteena on tosiaan viimeistään juhannuksena saada omia uusia perunoita - mutta saattaa niitä saada jo aikaisemminkin. Kiitos - samoin sinulle!

   Poista
 3. Nauttikaa työn hedelmistä :) Minulle nämä astemäärät ovat liikaa! En pysty olla noin kuumassa ulkona, täällä meni jo helleraja rikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :).
   Onhan tämä aikamoista hellettä, kieltämättä lapion heiluttelu ottaa nyt aika koville. Ota rauhallisesti, ettei helle vie voimia.

   Poista
 4. Tätä voi vain ihastella! Miten jaksatkaan esikasvattaa, niin aikaisin, että saat jo satoa! Täällä kun vasta uskaltanut laittaa kasvihuoneeseen taimet 🤭 Minulla oli vain chili niin pitkällä, että ensimmäinen on muutaman päivän päästä punainen ja valmis korjattavaksi 😅 Lämmitettävä kasvihuone varmaan olisi poikaa, niin voiso aikaistaa ihan pikkuisen 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ratkaisevaa, että voi viedä taimet ajoissa kasvihuoneeseen lopulliseen kasvualustaan ja suojata ne harsoteltan suojiin lämmittimen kanssa. Ilman harsotelttaa ja termostaatilla ohjattua lämmitintä ei onnistuisi meidän tontilla missään tapauksessa.
   Hienoa, että saat ihan pian maista chiliä - sehän on mahtava saavutus!
   Onnea sinun taimillesi ja hyvää satoa!

   Poista
 5. Uskomatonta, että saat satoa jo nyt! Minun ruipelot tomaattini ovat olleet vasta viikon lasitetulla parvekkeella, mutta ovat heti alkaneet vankistua, kun pääsivät sisältä pois. Satoa luvassa kuitenkin vasta heinäkuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on mahdollisuus nähdä vaivaa aikaisen sadon tavoittelussa, joten toimin niin. On tosi kiva, että saa syödä omia tomaatteja ja kurkkuja koko kesä :).
   Tsemppiä sinun tomaateillesi!!

   Poista
 6. Oi miten hienoa päästä jo nyt nauttimaan omasta sadosta. Olet tehnyt paljon työtä tomaattien ja kurkkujen eteen ja nyt se palkitaan.

  VastaaPoista
 7. Teillä on aina aikainen satokausi sinun työsi ansiosta. Hyvin olet löytänyt kikat ja keinot varhaiselle sadolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä konsteista on alkanut hioutua hyvä toimintatapa - nimenomaan varhaisen sadon tavoittelussa :).

   Poista
 8. No sinähän pääsit aikaisin maistelemaan kurkkua ja tomaatteja! Ei mennyt edes kesäkuun puolelle. Aikainen esikasvatus ja hyvä hoito palkittiin. Nyt onkin jo lupaavan lämmintä säätä, niin ehkä ei tarvitse enää pelätä hallaöitä. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tehdystä työstä tuli palkkio. Nyt ovat yöt olleet niin lämpimiä, ettei ole tarvinnut kuin laittaa kasvihuoneen ovet kiinni ennen nukkumaan menoa. Silti saattaa tulla vielä joku pakkasyö kesäkuun puolella. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 9. Vau, onpa aikaisin satoa. Minä laitoin vasta eilen kurkut ja tomaatit kasvihuoneeseen, kun ostin valmiit taimet keskiviikkona. Satoa ei tule vielä pitkään aikaan.

  VastaaPoista