perjantai 10. toukokuuta 2024

VERANNAN MUUTOSTYÖ VANHAAN TALOON

 Odotan tätä projektia kovasti, sillä verannan huono kunto on ollut pitkään tosiasia. Lisäksi minua on häirinnyt, että tämä vuonna 1974 rakennettu veranta poikkeaa selvästi muun talon arkkitehtuurista. Vuoden 1974 rakennustyössä verannan kattokulma oli muutettu aika radikaalisti 1930-luvun tilanteesta ja kuistin ala- sekä ylälaudoitus oli muutettu vaakapaneelista pystyyn lomalaudaksi. Tämä ratkaisu ei näyttänyt muuhun rakennukseen yhteensopivalta. Talon pohjoispuolella oleva veranta on aika lailla sään armoilla, eli lumi on joka talvi tuiskuttanut lattialle ja usein lumikakku on pysynyt pitkiä aikoja lattialla, kaiteilla ja pöytäryhmän päällä. Samoin on ollut tuulen kanssa tulevien vesisateiden suhteen. Kaiteiden maali ei näin ollen kestä uudelleen maalattuna kuin hetken. Varsinkin kun kaiteiden puu ei ole enää kovaa ja tervettä. Siitepölyaika alkukesällä ei helpota ison kuistin siistinä pitämistä. 

Tämän johdannon jälkeen ehkä arvaatte, että minä olen pitkään haaveillut vanhan tyylin lasiverannasta. Meillä on kaavassa ja sen ympäristökohteiden taulukossa sr-merkintä koskien päärakennusta eli rakennusta ei saa purkaa, eikä sen suojeluarvoja heikentää korjaus- ja muutostöissä. 
Kuva on todennäköisesti 1930-luvulta. Tämä vanha kuva löytyi suvun arkistoista, vuosiluku ei ole tiedossa.


Pyysimme arkkitehtiä apuun. Hän alkoi työstää vanhojen kuvien pohjalta suunnitelmaa muutostyöhön. Ihan ensin arkkitehti selvitti rakennusvalvonnan kanssa lupamenettelyt. Rakennusvalvonnassa kesti aika  kauan ennen kuin saatiin vastaus siihen, voidaanko veranta muuttaa puuikkunoilla lasiverannaksi vai toteutetaanko muutos avokuistina. Lopulta vastaukseksi saatiin kommentti, että on hyvä, että vanhoista rakennuksista pidetään huolta. Nykyinen veranta muutoskohteena ei ole alkuperäinen ja suunnitelmana palauttaa arkkitehtuuri 70-luvulta 1930-luvulle on myös kannatettava asia. Lupa lasiverannan suunnitelmaan annettiin eli jäätiin odottelemaan arkkitehdin piirustuksia.

Historiasta kiinnostuneet tietävät, että rakennusten avokuistien muuttaminen lasiverannoiksi ei ollut lainkaan harvinaista, kun talonväen tarpeet näin edellyttivät tai varallisuus antoi myöten. Näin olen arkkitehti piirsi meille lasiverannan puuikkunoilla sekä palautti suunnitelmaan kattokulmat ja yläkerran kaiteet 1930-luvun kuvien mukaiseksi. Lisäksi ulkoverhous palautetaan suunnitelmassa vaakatasoon.Purkutyö alkoi maanantaina 6.5. ja tiistaina näytti tältä. Yläkerran oven alla oli kaksi hirttä osittain pehmeinä. Pehmeät osat poistettiin kokonaisuudessaan ja tilalle laitettiin uutta puuta. Tämän kesän projektiin sisältyy kaikkien lahonneiden ulkoverhousten ja niiden alta mahdollisesti paljastuneiden pehmeiden hirsien korjaustyö. Lopuksi talo on vielä tarkoitus maalata kokonaisuudessaan. Melkoinen urakka siis tiedossa. 

 

12 kommenttia:

 1. Taatusti on melkoinen urakka tiedossa, mutta ihan varmasti se kannattaa. Talo saa roimasti lisää käyttövuosia. Eikä sovi unohtaa, miten tärkeää on säilyttää vanhan rakennuksen historiallinen arvo. Liian paljon meillä puretaan tai uudisamalla pilataan vanhoja rakennuksia. Lasiveranta on monin tavoin hieno asia. Siitä tulee varmasti kaunis ja monikäyttöinen elementti taloonne. Olkoon pohjoispuoli, mutta ehkä verannalla voisi talvettaa vaikkapa pelaguita.
  Tiedätkö, mitä ylemmässä 30-luvun valokuvassa näkyvät valkoiset kasvit talon edustalla ovat? Ruusupensaita ehkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta! Tuo pohjoispuolen avokuisti on ollut aika vähäisellä käytöllä, koska kesälläkin se saattaa olla viileä ja tuulinen, sillä aurinko ei paista siihen kuin aamulla ja illalla. Juhlien aikaan olen aina toivonut lämmintä ja tyyntä säätä, jotta kuistia on voinut hyödyntää ruokailijoille. Toivon lasien auttavan tähän asiaan.
   Mietin itsekin, mitä kasveja kuvassa näkyy, mutta tietoa ei ole asiasta. Isännän isoäiti istutti anopin kertoman mukaan aina kesällä paljon kukkia, ilmeisesti osa oli perennoja ja kesäkukkia (daalioita??) niiden väleissä. Ruusuja ei ollut etupihalla anopin aikana kuin väentuvan päädyssä oleva juhannusruusu. Valitettavasti vanhoissa kuvissa on yleensä kuvattu ihmisiä, ei niinkään ympäristöä.

   Poista
  2. Ehkä ne olivat joriineja. Kauniita kuitenkin.

   Poista
 2. Onpas isot korjaus-ja muutostyöt teillä menossa. Ensin katto ja nyt kuisti, mutta todellakin saatte upealle talolle paljon jatkoaikaa. Eipä tuon kustin huonoa kuntoa ole paljon kuvissa huomannut, tosin et varmaan ole kovin tarkasti ja läheltä otettuja kuvia laittanutkaan esille. Todella mielenkiintoista odottaa miltä lopputulos tulee näyttämään, niin myös teillekin. Onneksi on sentään kuvattu taloa entisaikaan, näkee mitä on ollut.
  Minäkin kiinnitin heti huomion etupihan vaaleisiin kukkasiin. Selvästi talossa on asunut puutarhanhoidosta ja kukista kiinnostunut emäntä. Perinne siis jatkuu ja jalostuu sinun voimin:)
  Hyvää äitienpäiväviikonloppua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, eli olen vältellyt ottamasta kuvia, joissa verannan ankea kunto näkyy hyvin. Arkkitehdin tekemät piirustukset näyttivät minusta heti oikeilta ja jotenkin juuri siltä, mitä toivoin. Toivottavasti rakennusprojektin toteutus noudattaa samaa linjaa.
   Minusta olisi myös ilahduttavaa, jos sama perinne jatkuu puutarhanhoidosta ja kukista kiinnostuneesta emännästä. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 3. Suuri muutos tulossa. Tärkeä, mutta voin kuvitella, että tuota työtä ei voisi ihan joka hetkellä toteuttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutos on kaikin puolin merkittävä. Toivon, että kaikki sujuu hyvin. Tätä on suunniteltu pitkään, koska rahaa kuluu aika paljon.

   Poista
 4. Onpa hienoa, että saat haaveidesi lasiverannan. Kieltämättä se tulee sopimaan talon tyyliin paremmin kuin jo purettu 70-lukulainen. Vaikka lasiveranta on uusi, tulee se varmasti eheyttämään talon ulkonäköä kokonaisuutena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta, minäkin toivon, että arkkitehdin suunnitelma toteutettuna näyttää talon arkkitehtuuriin paljon paremmin sopivalta. Ainakin kuvat olivat vakuuttavat ja silmää miellyttävät.

   Poista
 5. No on melkoinen urakka tiedossa! Mutta hyvä korjata ja uudesta tulee taatusti hyvä ja talon tyylinen. Umpikuisti tuo taloon yhden huoneen lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Urakka on mittava, mutta toivomme, että vanha rakennus saa näin taas lisävuosia kauas eteenpäin. Minäkin uskon, että umpikuisti on monin tavoin hyödyllinen.

   Poista