lauantai 26. syyskuuta 2020

TYÖMAALTA KUULUMISIA

 

24.9.2020

Pikkuhiljaa tässä edistytään. Yllä oleva kuva on otettu torstaina. Tämän viikon sää on ollut jopa kesäinen, iltapäivällä on saanut kaivaa t-paidassa ja silti on paidan selkämys märkä. Alueen keskelle jäävän lipputangon kohdalta istutusalueen koko on noin 10 x 7,5 metriä, mittauksen tein harppomalla eli se on osapuilleen noin. Alueen muoto on hieman soikea ympyrä.




Eilen kävin Hankkijalla katsomassa,  löytyisikö 50% alesta mitään tähän kohtaan toivomaani. Hankintalistalla olevia havukasveja ei ollut enää mitään myytävänä. Ehkä joudun odottamaan kevääseen niiden istuttamista. 



< Kohdalle sattuivat kuitenkin 'Fire Hill' kääpiömantelin Prunus tenella taimet ja päädyin hankkimaan kaksi taimea lipputangon eteläpuolelle. En ole nähnyt missään kääpiömantelia kasvavana, mutta kuvissa sen keväinen kukinta on näyttänyt kauniilta. Pidin myös lehtien muodosta.

En malttanut olla nostamatta ostoskoriin 'Manon' tummakeijuangervoa, se vetosi minuun kauniilla syysvärillään.
Myös syyshortensia 'Magical Fire' lähti mukaan ostoslistan ulkopuolelta. Tämä on minulle tuntematon hortensia, sen luvataan kukkivan aikaisin ja pitkään. Valkoiset kukat muuttuvat vaaleanpunaisiksi ja loppukesällä tummanpunaisiksi. Kasvutapa kompakti ja korkeuden pitäisi jäädä melko matalaksi max 150 cm. Laitan sen nyt ainakin alkuun tähän kasvamaan, tämän alueen kasvit todennäköisesti vielä hakevat paikkojansa.
Olen saanut jaettua omia perennoja mm. isotähtiputkea, kuunliljoja ja keijunkukkia - toivottavasti ne ehtivät juurtua. Yllä kuvassa näkyy istutettuna viinikärhö 'Mme Julia Correvon', joka on siis alueen toinen kärhö 'Rouge Cardinalin' kaverina. Tämäkin kärhön hain Hirvensalmen taimistolta ja se oli isossa ruukussa ja hienolla juuristolla varustettu. Jännittää tuo juurtuminen, mutta toivon parasta. Nuo kauniit mustat ruukut merkkaavat keväällä istutettavien pensaiden paikkoja. Itse näen niiden kohdalla purppuraheisiangervon, kartiovalkokuusia ja pallotuijia ;).
Edessä oleva pallotuija 'Danica' on kasvanut paikallaan jo pari vuotta, niitä on siis yhteensä kolme. Keskemmälle ostan jotain isommaksi kasvavaa pallotuija lajia. Pystyssä oleva keppi merkkaa kevääksi Mme Julia Correvonin paikan, jotta osaan laaittaa tuen oikeaan paikkaan. Taimen ympärillä on myös matalampia tikkuja pystyssä. Kaukana takana näkyy muuten huvimajan vieressä kasvava purppuraomenapuu 'Royalty' syysasussaan.
Nyt oli vähän ongelmia bloggerin kanssa. Ruokatauon aikana muokkausnäkymä muuttui erikoiseksi (kuvat näkyvät kirjaimina), enkä saanut muokkausta palautettua tuttuun olomuotoon. Yksi iso riviväli jäi, en saanut sitä pois millään. Esikatselussa kuvat näkyvät, joten ehkä uskallan julkaista tämän. Vielä on neliön verran nurmikkoa poistettavana, joten mars töihin!

33 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä mukavaa istuttaa uutta, sillä sää suosii ja taimia voi saada todella edullisesti. Ehtivät vielä juurtuakin hyvin ennen talvikauden alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan huikea puutarhasää on ollut koko viikon. Ainakin ennuste 10 vrk näyttää suopea tilannetta juurtumiselle, joten pidetään peukkuja. Ilahduin kyllä noista edullisista ja hyvävoimaisista taimista, toivottavasti vielä jotain löytyy.

      Poista
  2. Kivoja löytöjä Hankkijalta. Itsekin ostin pari hortensiaa ja syyshohdekukan Hankkijalta viime viikolla, kun hain kausikasveja syysistutuksiin.
    Jos etsit hieman isompaa pallotuijaa tuohon parhaillaan työstämällesi alueelle, suosittelen lämpimästi Little Scampionia. Se on todella nimensä mukainen pieni mestari ja se on yksi ehdoton suosikkini kaikista pallotuijistani. Jos taas mielit huomattavasti isompaa pallotuijaa, Woodwardii on kooltaan yksi suurimmaksi kasvavista pallotuijista mitä tiedän. Se vain ei ole ihan yhtä tuuheakasvuinen, kuin muut pallotuijat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Little Scampion olisi varmasti oikein sopiva pallotuija, jos löydän sen taimia. Muistan jo sinun blogia lukiessani miettineeni, että en ole huomannut noita taimikaupoissa - tai sitten en vain ole katsonut riittävän tarkkaan. Kiitos vinkistä!
      Hienoa on tehdä edullisia löytöjä, varsinkin kun ne ovat kaiken lisäksi hyväkuntoisia :).

      Poista
  3. Säät on kyllä suosineet uusien istutuksien tekoa:) Voi tuo on ihana nähdä sitten täydessä loistossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sää on ollut käsittämättömän upea koko viikon. Laitan kyllä kuvia ensi kesänä, toivottavasti saan kasvien sijoittelun onnistumaan.

      Poista
  4. Vautsi! Soot ollu ahkerana. Niin arvelinki, että haluat saara tämän tehtyä, ennen talavia. Uuret rojektit on aina niin innostavia. Kääpiömantelis on aivan ihana kukinta, mutta nii turkasen pikaane. Jos et het kuvaa ku sen hoksaat, nii kuvaamata jää. Tuasta 'Manon'ista tykkään, kukkii muutamalla kukalla viäläki. Son hyvä, että on itteltä lisäysmateriaalia, tulis muuten älyttömän hintaaseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan ollut vimma saada ainakin kaivaminen valmiiksi ennen talvea. Olen myös piilottanut mulloksen alle syksyn lehtiä kompostoitumaan maanparannukseksi. Kivipolku lipputangon luo on vielä tehtävä.
      Harmillista, jos kääpiömantelin kukinta on nopea, niinhän tosin on myös rusokirsikan laita. Pitää sitten nauttia tehokkaasti, jos ylipäänsä asettuvat kasvamaan. Varmaan pitää vielä etsiä ’Manonille’ pari kaveria, että näyttää sopusuhtaisemmalta.
      Totta puhut, auttaa kovasti kun saa lohkaista suurempia jakopaloja omista perennoista.

      Poista
  5. Siellä on oltu ahkerana, todella iso alue melkein valmiina. Niin lämmintä on luvattu että taidan minäkin käydä parissa paikassa katsomassa olisiko sopivia aletaimia jäljellä. Hyviä löytöjä teit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin juuri, että luvassa on pidempi lämmin jakso vielä tästä eteenpäin, olisikin kiva saada kasveja juurtumaan ja edulliset löydöt ovat aina tervetulleita.

      Poista
  6. Vautsi minultakin. On tuossa tekemistä, mutta näin hienossa syyssäässä on mukava viedä projektia eteenpäin. Uskon, että saat sen pian valmiiksi. Löysit hienoja kasveja. Ylipäätään kasvivalikoimasta tulee kiinnostavan monipuolinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno sää on ilman muuta siivittänyt tekemistä, on paljon hauskempi lähteä kaivamaan auringonpaisteeseen - sateessa ei olisi edennyt kovin hyvin. Yritän löytää alueelle kiinnostavaa katsottavaa keväästä syksyyn ja myös talveksi. Katsotaan, miten tämä onnistuu.

      Poista
    2. Mainitsemasi kirjainnäkymän postausta tehdessä bloggerissa saa muutettua tekstinäkymäksi valitsemalla vasemmassa yläkulmassa olevan kynän vierestä "kirjoitusnäkymä". Jostain syystä välillä tulee html-näkymä. Jos siis ymmärsin oikein ongelmasi. Lukijalle postauksesi näkyy hyvin, joten olet ratkaissut asian.

      Poista
  7. Kuvat näkyvät. Hyvin olet saanut alueelle kasveja ja keväällä on helppo jatkaa. Paljon menee kasveja kukkapenkkeisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Istuttaminen valmiiseen kasvualustaan onkin se hauskin homma. Vielä pitää kiertää omia perennoja, jos sieltä saa osan jaettua, voihan niitä vaihtaa myöhemminkin uusiin kasveihin.

      Poista
  8. Siellä ollaan ahkerana työn touhussa. Minä olen melkeinpä laiminlyönyt pihan ja rikkaruohoja näkyykin siellä täällä. Jospa huomenna saisi jotain aikaiseksi, tai ylihuomenna.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on ollut aikaisemmin syksyisin vaikea enää tehdä mitään puutarhatöitä, varsinkin työvuosina. Nyt tämä miellyttävä sää on auttanut paljon. Stressiä ei kannata harrastamisesta ottaa :).

      Poista
  9. Voi miten ihania kasveja olit ostanut! Tuosta penkistä tulee upea! Tai se on jo. Mitä havuja olisit halunnut siihen? Kääpiömanteli on todella kaunis, ihanaa kun ostit ne! Olet superduperahkerana ollut. Aiotko istuttaa tähän kukkasipuleja? Jotenkin minusta heräteostoksista tulee lopulta kaikkein parhaimpia, vaikka kuinka suunnittelisi :) Onnellisia istutushetkiä sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen ajatellut ainakin kartiovalkokuusia, ne sopivat mielestäni vanhan maatilan ympäristöön. Pallotuijien väri on kirkkaampi vihreä, joten ne täydentävät jo istutettujen pesäkuusten sävyjä. Ehkä mukaan pääsee myös joku muu kääpiökasvuinen kuusi.
      Olen oikein iloinen kommentistasi, se rohkaisi kovasti kääpiömanteleiden suhteen :). Minun tekisi kovasti mieli istuttaa alueelle myös Kevätsuudelma. Kukkivatkohan rusokirsikka, kevätsuudelma ja kääpiömanteli samaan aikaan?
      Sipulikukkia on varattuna, joten niillä saa kevääksi iloa.
      Kiitos Samettihortensia!

      Poista
  10. Tulossa niin upea alue että! Kiva nähdä, miten asettuvat paikoilleen ja miltä alue näyttää ensi kesänä. Upealta, se on ainakin varma ♥
    En ole uskaltanut käydä tutustumassa Hankkijan löytölaariin, sillä juuri nyt ei pihalla ole paikkaa millekään uudelle kasville. Ehkä sitten kun kasvihuone saadaan valmiiksi niin pääsen sen ympäristöä miettimään. Jokin syyshortensia kyllä pitäisi saada kun ovat niin kauniita. Mustilanhortensioita meillä kyllä on, mutta jotain pienempää olen kaavaillut.
    Mukavaa sunnuntaita sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännittää tämä itseänikin, toivoisin, että kasvit löytävät luontevasti paikkansa ja kukintaa on tasaisesti pitkin kasvukautta. Tässä etupihan alueella on kiva olla myös talvella kauniita havuja.
      Ilahduin Hankkijan löytölaarin tarjonnasta, vaikka kaikkea ei enää ollutkaan saatavilla. Vaarallisia paikkoja puutarhahöperölle tuollaiset alennusmyynnit ;). Ainakin jos ei ole tilaa uusille taimille.
      Viime vuosina on tullut niin paljon uusia hortensialajikkeita, ettei tahdo perässä pysyä - varmasti löytyy sinullekin mieleinen. Kiitos samoin sinulle!

      Poista
  11. Hienoja kasvivalintoja olet tehnyt. Täältähän tulee hienoja ehdotuksiakin kuten Kruunuvuokko antoi lämpimän suosituksen pallotuijasta, pitää minunkin ottaa tämä nimi talteen. Alessa en ole käynyt mutta ehkä vielä kerkiää tai sitten ei. Istutuspäivät on ollut upeita ja jotain olen saanut tehtyäkin. Sinulla on loppusuoralla pinnan poisto ja se on jo paljon se. Kääpiömanteli pitää minunkin googlettaa minkälainen se yleensä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kruunuvuokon kokemus havuista on vahva, joten ohjeita kuuntelee hyvin mielellään. Kääpiömantelista olen hyvin iloinen, on jännittävää saada uusi seurattava keväinen kukkija puutarhaan. Tuntuu niin hyvältä, että alue valmistui näiden raskaiden töiden osalta syksyllä. Istuttaminen keväällä on sitten se hauska puoli :).

      Poista
  12. Sormi oli nopeampi kuin ajatus joten jotain vielä jäi kirjoittamatta.
    Minulla on haaste sinulle blogissani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin kurkkaamassa ja otan haasteen iloisena vastaan, kiitos!

      Poista
  13. Sehän edistyy jättiläismäisin harppauksin. Hyvältä näyttää! Kiva, että aleista löytyi edes osa kasveista. Ehkä löydät vielä jostain syksyn mittaan lisääkin. Sinulla onkin näppärä tapa laittaa muistiin pensaiden ja puiden paikkoja. Pitääkin käydä vaihtamassa takapihan kaivannolta valkoinen ämpäri ja oksankarahka mustiin ruukkuihin, niin eivät pistä niin pahasti silmään :D Jättimäisten kivien takia pitää olla tarkasti muistissa, mihin kohtaan voi keväällä istuttaa atsaleoja. Aurinkoista viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh helpotus, tuli valmista näiden perustamistöiden osalta. On kiva tästä eteenpäin tehdä niitä istutuksia. Mustat ruukut toki näkyvät, mutta eivät ole liian rumia mielestäni. Havujen kohdalla on jo laitettuna niille sopiva multa kuoppaan ja kuopan multa hyödyttää muualla alueella. Lisäksi oli hyvä merkitä pensaiden paikat, jotta en laittanut sipuleita niihin kohtiin. Sinullakin on hyvät syyt tietää, mihin istutat keväällä, muisti tuppaa tekemään tepposia :). Kiitos!

      Poista
  14. Hienolta näyttää! Kiva, kun sääkin suosii sinun projektiasi!

    VastaaPoista
  15. Sulla on ollut mahtavat säät tehdä muutosta. Ja siitä tulee todella upea kokonaisuus.
    Joskus on kiva, kun löytää löytöjä listan ulkopuoleltakin. Saattaa olla, että myöhemmin on vielä tyytyväisempi sattuman tuomiin valintoihin.
    Pihasuunnittelijan työssäkin huomaa, että harvoin suunnitelma toteutuu pilkulleen niin kuin on suunniteltu, vaikka yritän suunnitella kasvit sen mukaan, mitä saatavilla on. Mutta luovimalla lopputuloksesta tulee yleensä loistava.

    Ja mulla on ollut myös bloggerin rivivälien kanssa ongelmaa. En meinaa saada samaan postaukseen samanlaisia rivivälejä. Olen joutunut ratkaisemaan asian niin, että kirjoitan kaiken tekstin ensin samaan kohtaan, jossa rivivälit suostuvat tottelemaan. Sen jälkeen leikkaan tekstinpätkät ja siirrän ne oikeille kohdille. Tämä ottaa turhaa aikaa, mutta muutakaan ratkaisua en ole keksinyt.

    Tsemppiä ja iloa uudistukseen! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Riina, kyllä hieno sää vaikuttaa paljon mieleen ja motivaatioon. Olen itsekin iloinen noista suunnittelemattomista hankinnoista, jännittää kovasti nähdä kukkiiko kääpiömanteli jo ensi vuonna.
      Ennen en ole törmännyt tuohon riviväliongelmaan, kurjia hidasteita matkalla.

      Poista
  16. Kivan näköinen puutarha teille muotoutuu! Itsekin pitäisi laittaa uuden omakotitalomme pihaa, tämä kesä meni taloa rempatessa. Vielä emme ole ehtineet katsoa työmaapalveluita, mutta ehkäpä jo ensi keväänä. Ihanan värinen tuo kääpiömanteli, se onkin itselle ihan uusi tuttavuus.

    VastaaPoista