perjantai 15. lokakuuta 2021

KEITTIÖPUUTARHA

 Keittiöpuutarha rakennettiin 2018 täysin uudelle alueelle. Edellisen perinteisen kasvimaan valtasivat rikkaruohot siinä määrin, etteivät voimat enää riittäneet kamppailuun valvatin, rikkanenätin ja kumppaneiden kanssa. Pari vuotta olin ilman kasvimaata, sillä en osannut päättää, mihin ryhtyisin uutta aluetta rakentamaan. 

Onneksi mieheni ehdotti tätä nykyistä paikkaa puutarhan aurinkoisella länsisivulla, alue oli vanhaa eläinten laidunaluetta. Tallissamme ei ollut enää hevosia, joten hevosvoimainen ruohonleikkuri ei hoitanut maisemaa.Ensimmäisenä alueelle rakennettiin suurista kivistä iso kohopenkki. Kasvatan kivipenkissä yrttejä ja kukkia sekä itselle että pölyttäjien iloksi. Vanhalla laitumella oli paljon suuria kiviä, materiaalia siis riitti. Mieheni sanoja lainaten: "Ei lahoa reunat".


Keväällä 2019 kivipenkin eteen laitettiin neljä lavakauluksista rakennettua kasvulavaa. Käsittelin laatikot Osmon EcoGarden puunkäsittelyaineella. Sisäpuolella laatikkoa kiertää patolevy, jotta puu kestäisi pidempään lahoamatta. Laatikoiden viereen on helppo mennä kottikärryn kanssa.

Aluksi täytin laatikot silputuilla oksilla ja lehdillä. Sekaan hämmensin palanutta karjanlantaa. Päällä on puhdasta istutusmultaa. Vuosittain lisään laatikoihin kompostia ja tarvittaessa vähän multaa.Kasvihuoneen toiselle puolelle isäntä rakensi raakalaudasta suuret laatikot, jotka käsittelin ja täytin samaan tapaan kuin pienet lavakaulukset. Yhdessä laatikossa kasvaa Polka -mansikkaa, kahden suuren laatikon ja kasvihuoneen toisella puolella olevien pienten laatikoiden kesken voi harrastaa vuoroviljelyä. Näihin suuriin itse tehtyihin laatikoihin saimme inspiraation 'Oma Piha' -lehdessä olleesta Linda Peltolan artikkelista. Idea oli hyvä, sillä näissä suurissa laatikoissa kasvatus on vielä helpompaa kuin lavakauluksissa ja satoa on tullut kerrassaan hyvin.

Sahattua lautaa oli sopivasti jäänyt vuosien varrella olleista rakennusprojekteista. Multaa nämä nielevät paljon, sen vuoksi pohjalle kannattaa kasata kompostoituvia lehtiä, kasvijätettä, hevosen lantaa jne. Kannattaa myös varautua siihen, että pohjalla oleva lehtimassa painuu, joten kompostia ja multaa on lisättävä seuraavalle kasvukaudelle. 

Kuvassa keskellä takana oleva neljän lavakauluksen laatikko on toiminut kesän ajan avokompostina. Pohjalla on hyvä kasa syksyn lehtiä. Kompostiin on ollut helppo viedä kasvihuoneesta tomaatin ja kurkun versoja sekä kasvimaalta naatit ja muut vihreät. Lisään välillä sekaan hevosen lantaa ja kuiviketta.
Näiden laatikoiden reunalla voi jopa istahtaa hoitotöitä tehdessään.
Marjapensaiden kanssa sulassa sovussa kasvaa myös purppuratulikukkia.Kasvihuoneen takana kasvaa rivi pensasmustikoita yhteensä 28 kpl. Pensasmustikoiden oikealla puolella on taikinamarja-aita, kasvatan sitä muotoonleikattuna. Tämän aidan takana ovat rivissä kolme omenapuuta ja omenapuiden oikealla puolella on erilaisia marjapensaita.

Kirsikkapuu ei näy tästä kuvakulmasta. 

Kasvatan keittiöpuutarhassa herkkuja, joita meillä syödään paljon. On niin kiva hakea tuoreet ruokatarpeet suoraan pöytään tai pannulle.


Keittiöpuutarha liittyy sopuisasti muuhun puutarhaan.
Keittiöpuutarha on täyttänyt odotukset. Laatikkoviljely on helppoa, jos multa on juuririkkaruohoista vapaata. Nautin kasvatuksesta; lähes päivittäin pitkin kesää on hauska käydä hakemassa puhdasta ruokaa pöytään - ja sato on ilo. 


 • Hapankirsikka Schedraja 'Pohjolan helmi'. Talvenkestävä
 • Tarhaomenapuu 'Slava pobediteljam' (IV), myöhäinen syyslajike. Hedelmä on kookas tummanpunainen, mehukas, täyteläinen, arominen. Hieno ruvenkestävä lajike. Kun omenat poimitaan syyskuussa sopivaan aikaan, ne säilyvät jouluun laatikoissa.
 • Tarhaomenapuu 'Särsö' (III-IV), syyslajike. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri, hieman makea, hienon happoinen, sopii omenapaistoksiin, lajike on ruvenkestävä.
 • Tarhaomenapuu 'Viurilan ananas' (III) myöhäinen kesälajike. Kaunis erittäin hyvänmakuinen herkkuhedelmä, omenat ovat keskikokoisia tai kookkaita, pohjaväri kellanvihreä, tasainen peitevärimuodostuu viiruista ja pikkupisteistä. Puusta kasvaa kookas, kasvua on ohjailtava leikkaamalla.
 • Pensasmustikka: NorthBlue, NorthCountry, Patriot, Goldtraube, Alvar


22 kommenttia:

 1. Hyötypuutarhasi on komeaa ja kaunista katseltavaa. Ihan tulee ikävä kesää, kun näkee sipulit ja kosmokset parhaimmillaan. Puutarhassanne nousee aina hyvin esille se, kuinka teette kaiken aina alusta alkaen huolella. Ei sinne päin hutaisten, vaan rakenteiden kestävyyttä ja kasvien viihtyvyyttä kauaskantoisesti ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mukava ajatella, että kerralla kunnolla tehty tuo käyttövuosia eteenpäin. Tosin kaiken elävän ja kasvavan kanssa on otettava huomioon, että hoitotoimista on huolehdittava. Muistan, että sinäkin pidät kovasti sipulista ruoanlaitossa, niin mekin. Kasvatin paljon sekä puna- että keltasipulia, mutta on niitä syötykin.
   Tämän keittiöpuutarhan myötä olen monta kertaa ajatellut, että se on yksi puutarhan helmi sekä monien hyvien makujen että kauneudenkin suhteen. Syötävistä kasveistakin saa silmänruokaa, koska ne voi kylvää hauskasti kumppanuuskasveja hyödyntäen.
   Kiitos jälleen puutarhaystäväni <3

   Poista
 2. Ihania kuvia hyvin suunnitellusta ja hoiretusta keittiöpuutarhasta. Tuala on ilo tyäskennellä ja ihaalla runsasta ja monipualista ympäristyä. Alue liittyy lisäksi niin saumattomasti muuhun puutarhahan. Nua omppupuut on mulle ihan viarahia lajikkeeta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti kaikki työskentely on helpompaa, kun paikat on suunniteltu mukavasti ja toimivasti. Ei ole enää ikävä perinteistä (rikkakasvien täyttämää) kasvimaata.
   Omenapuut on ostettu Hirvensalmen taimistolta (omenapuu.com), siellä saa Teppo Kaarniemeltä käsittämättömän hyvää palvelua ja tietoa, lajikkeita siellä on valtava määrä.

   Poista
 3. Ihana keittiöpuutarha-alue! Minäkin ihastelen sen kauneutta ja liittymistä muuhun puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Tämä aurinkoinen paikka on tosi hyvä keittiöpuutarhalle, lisäksi hyötytarha näyttää kivalta puutarhasta katsottuna ja päinvastoin :).

   Poista
 4. Voi kun siellä on superkaunista ja rehevää! Ihana kuulla että sait inspiraatiota jutusta ja kaikki on hyvin kasvanut suurissa lavoissa. Puutarhan syyssiivouskaan ei tunnu kurjalta kun tietää että kaikesta silpusta ja lehsitä saa hyvää ilmaista kasvualustaa. :) Kyllä hyötytarha voi olla suuri silmänilo ja sen tarjoama sato vertaansa vailla. Nyt tuli jo kevättä ikävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän vielä Linda lehdessä olleesta hyötytarhasarjasta kokonaisuudessaan, siitä sai valtavan paljon inspiraatiota ja innostusta!! Ihan totta, että kaikki syyssiivouksen lehdet ja kuihtuneet kasvustot on niin näppärä kompostoida muhevaksi mullaksi. Näissä itsetehdyissä lavoissa porkkanat kasvoivat jopa 33 cm mittaan ja olivat niin maukkaita, nam.
   Kiitos kivasta palautteestasi!

   Poista
 5. Huolellinen suunnittelu takaa hyvän ja kauniin lopputuloksen. Kaunista.

  VastaaPoista
 6. Keittiöpuutarhanne on superhyper upea! Ihailen suunnitelmallisuutta, taitoa rakentaa ja toteuttaa suunnitelma. ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten kiva kuulla. Onnea on kiltti mies, joka toteuttaa suunnitelmia taidoillaan. Kiitos!

   Poista
 7. Sinun keittiöpuutarhasi on kyllä kaunis ja helppohoitoisen näköinen! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä laatikkoviljely on helpompaa kuin rikkaruohoisen perinteisen kasvimaan hoitaminen. Kylvö myös onnistuu keväällä aikaisemmin.

   Poista
 8. Upea keittiöpuutarha!

  VastaaPoista
 9. Keittiöpuutarhasi on todella kaunis. Jos meillä olisi enemmän tilaa, haluaisin itsekin jotain samantapaista. Kivireunuksinen penkki tuo väriä ja hyönteisten pörinää, ja rajaa myös hienosti aluetta. Kivet varmasti varastoivat myös lämpöä. Kunhan meillä vanhat lavakaulukset lahoavat käyttökelvottomiksi, pitää miettiä, jos vaikka rakentaisi itse pidemmät ja syvemmät laatikot niiden tilalle. Tottahan se on, että isommassa multatilassa kasvimaan hoito on helpompaa.
  Ihanat kuvat kesäkukkakimarasta muuten myös :) Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tila tuo mahdollisuuksia, tämäkin alue on laajentunut laitumelle päin ;). Valmistelin tämän kesän aikana istutuspaikkaa vielä 2-3 marjapensaalle länsirinteeseen. Perunamaallakin on laajenemissuuntaa tarjolla, jos tarvitaan vuoroviljelyn vuoksi perunalle uutta alaa. Kivipenkki kukkivana on ollut hyvä juttu; siellä oikeasti pörisee, lisäksi perhosia on kiitettävästi nauttinut kukkien medestä. Yrttien talvehtimisen kivipenkki on ollut sopiva.
   Kiitos Minna, hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 10. Sinulla on kaunis ja selkeä puutarha ja sen ympäristö. Kyllä viljely on muuttunut muutaman vuoden sisällä kun alettiin hyödyntää lavoissa kasvatusta ja panostetaan enemmän myös kasvihuoneessa kasvatukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen verran useita vuosia olen ehtinyt kasvattaa juurikasveja ja muita hyötykasveja ihan perinteisellä kasvimaalla, että nyt tämä lavoissa kasvatus tuntuu mukavalta ja helpommalta. Tykkään myös lavojen selkeydestä ja kauneudesta :).
   Teillä on isot viljelykset, joten tuttuaan tämä on sinulle.

   Poista
 11. Vitsit, kun on hyvännäköistä! Ja satoisaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset Pirjo. Yllättävän kaunista saa aikaan ihan hyötykasveilla ja varsinkin kun väleissä on kukkia sopivasti :).

   Poista