lauantai 18. toukokuuta 2024

NYT ON LÄMPÖÄ JA HURJASTI TEKEMISTÄ

 Pitää laittaa vielä kuva näistä suloisista kasvitieteellisistä kääpiötulppaaneista. En edelleenkään muista, oliko näillä joku tarkempi lajinimi? Näitä pitää ehdottomasti lisätä eri paikkoihin, koska ne lisääntyvät itsekseen ja tuntuvat olevan hyvin helppoja. Jouduin viime kesänä vaihtamaan sipuleja eri kohtiin, kun kaivoin tähän matalia ruusuja, mutta ei näyttänyt tulppaanien kukintaa haittaavan.Tämä kuva on otettu vanhan tammen alta Ruusupuiston suuntaan. Ehkä huomaatte jopa tässä pienennetyssä kuvassa, kuinka pikkuiset tulppaanit ruusuorapihlajan juurella näkyvät kauas. Lehdetön ruusuorapihjaja näkyy hyvin heikosti tammen rungon vasemmalla puolella. Silmillä katsoen pienten tulppaanien kukinta näkyy paljon paremmin ja suorastaan kutsuu lähemmäs katsomaan.Ruusupuistossa avautuu narsisseja siellä täällä. Näidenkin sipuleja pitää lisätä ja toivoa, että ne viihtyvät niin hyvin, että käynnistävät oman jälkeläisten tuotannon.Punakolmilehti kukkii kolmella kukkavanalla. Tämä on taimen neljäs herääminen tällä paikalla talven jälkeen, istutin sen keväällä 2020.Scillat jaksavat vieläkin kukkia, mutta kohta on niiden aika ohi. Kaikenlaista kivaa nousee maasta. Tämä pieni mätäs on turkestaininmaksaruohoa.’Woodstock’ hyasintit ja kylmänkukat sointuvat kauniisti yhteen.Kuvan oikeassa laidassa vähän näkyvässä lavassa kasvaa perunoita. 

Sain maanantaina kylvettyä kasvilavoihin salaattia, juurikasvien siemeniä ja laitoin herneetkin maahan. Lavat lämpenevät niin nopeasti, että uskaltaa jopa herneet tökkiä maahan. Perinteiseen kasvimaahan savisessa maaperässä ei olisi mitään asiaa aloittaa lämpimästä tykkäävien siementen kylvöjä. Aikoinaan kylvin perinteisen kasvimaan vasta lähellä toukokuun loppua, tietysti vuodesta riippuen.Olen aloittanut taimien istutuksen arboretumiin. Rikkaruohojakin pitäisi ehtiä poistaa, nyt voikukat lähtevät helposti. Ei uskoisi, että viime viikolla oli niin kylmää, sillä keskiviikkona meillä ylittyi +24 astetta. Multakurmia lapioidessa taisi iskeä nestehukka, kun en muistanut litkiä vettä riittävästi. Aikamoista lämpötilojen eroa on tämän viikon ja viime viikon suhteen. 

Aurinko on joka tapauksessa niin ihana seuralainen puutarhatöissä! Iloista viikonloppua, työt kutsuvat!


18 kommenttia:

 1. Kivaa kun löytyy kukkivaa 💮
  Epäilen muutamien perennojen kuolleen, kultatyräkki pitäisi olla jo hyvästi alulla mutta mitään ei näy. Onko sinulla tullut menetyksiä?
  Vastahan sitä tarkeni vaivoin pipo päässä, nyt kärsitään nestehukasta😄 Nautitaan nyt, kunhan ei tulisi kylmä kesäkuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi löytyy kaikenlaista elossa ja kukkimaan valmiina, mutta edelleen on kysymysmerkkejä. Todennäköisesti on myös joitain lajeja, jotka ovat suuttuneet kylmästä talvesta. i
   han käsittämätöntä vaihtelua säätilassa: talvivaateista helteisiin!

   Poista
 2. Nyt kiirettä riittää, mutta mikä on tehdessä, kun lämmintä ja aurinkoa on taas vaihteeksi tarjolla.
  Yritetään muistaa kuitenkin töitä tehdessä huolehtia myös nestetankkauksesta.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan :). Työn tohinassa ei aina muista lähteä välillä juomaan, pitää yrittää taas muistaa pitää juomapullo mukana. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 3. Lämpötila meni viikossa äärilaidasta toiseen. Tuntuu, että sai oikeasti siirtyä soraan toppatakista shortseihin. Nestettä on juotava paljon, tuottaa minulle haastetta kun en helpolla tunne janoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu toppatakista shortseihin, niin siinä kävi. Minä en työn touhussa muista myöskään huolehtia juomisesta ennen kuin on niin kova jano, että ei meinaa pystyssä pysyä.

   Poista
 4. Kyllä on ihan eri fiilis lähteä auringon lämpöön kuin jäiseen viimaan! Miten ihana kesän alku viimein. Nuo kasvitieteelliset tulppaanit ovat niin rennon kauniita vastavalossa. Ei ihme, että vetävät puoleensa. Mukavia puutarhatöitä ja tarmoa istutuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan totta! Pikkutulppaanit ovat hurjan suloisia. Kiitos, hyvää sunnuntaita sinullekin!

   Poista
 5. Lämpöä piisaa ja tekemistä sitäkin enemmän, kun kaikki huhtikuun hommat siirtyivät kylmyyden ja pitkään säilyneen lumen takia toukokuulle. Ei auta kuin olla aamusta iltaan pihalla, mutta se ei varsinaisesti haittaa :D 'Woodstockit' todella sopivat upeasti tarhakylmänkukkiin. Minulla pitäisi olla sama yhdistelmä aurinkopenkissä mutta sekä tarhakylmänkukka että hyasintit jurottavat. Jospa kukkisivat yhdessä mattimyöhäisinä viimeistään kesäkuussa.
  Ihanat nuo runsaasti kukkivat pikkutulppaanit. Näkyvät varmasti kauas, kun kuvassakin erottuvat aika hyvin.
  Aurinkoista sunnuntaita ja mukavia puutarhatöitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on melkoista sinkoilla ja puurtamista aamusta iltaan. Eilen laitoin suuren määrän esikasvatettuja kesäkukkien taimia jo ulos lopulliselle paikoilleen, tänään on vielä jatkettava. Laitoin niille nyt varjostusverkon suojaksi, mutta hallaharso tulee varmasti tarpeeseen joinakin öinä. En enää jaksa hoitaa niitä sisällä. Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 6. Tänä keväänä puutarhatöiden hoitaminen on ollut harvinaisen vaikeaa. Ensin oli pitkään niin kylmä, ettei oikein mikään onnistunut ja edistynyt. Sitten pamahti nämä helteet ja kaikki kulkee pikakelauksella eteenpäin. Yhden työn kun saa tehtyä, viisi on jo jonossa.
  Huomaan itsekin, ettei tule juotua tarpeeksi. Sisälle tullessa on hillitön jano. Koitetaan muistaa juoda riittävästi.
  Olisiko tuo ihana pikkutulppaani Parvitulppaani - Tulipa tarda dasystemon? Tai Kääpiötulppaani - Tulipa turkestanica? Tai Pikkutulppaani - Tulipa biflora?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanoit, juuri sellainen on tunne ja tilanne.
   Hei, parvitulppaani tai turkestanica - ne kuulostavat tutuilta. Pitää syventyä tähän tarkemmin - tulin vain välillä juomaan puoli litraa vettä :D.

   Poista
 7. Lämpö on ihanaa ja tekemistä riittää.

  VastaaPoista
 8. Onneksi nyt on ollut lämpimämpää ja aurinkokin on hellinyt! Ja pihalla riittää puuhaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemistä on niin paljon, ettei perässä tahdo millään pysyä :).

   Poista
 9. Tekemistä on. Teillä tekemisen mittakaava vaan on aika suuri. Täytyi itsekin muistaa nesteytys, kun helposti jää pitkäksi aikaa hommiin ja juominen unohtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tuntuu kaikki olevan aika "suurella" vauhdilla. Remontti tuo vielä oman lisänsä, sillä pitää vastaamassa kaivinkonekuskin kysymyksiin yms. Mutta hyvä, että tapahtuu.

   Poista