keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

TOMAATTITERAPIAA
Tänään olen nauttinut viherterapiaa tomaatin taimien kanssa. Ensimmäisen kylvöerän tomaateilla oli jo hyvä vaihe päästä isompiin ruukkuihin. 
Nämä 6.2.2021 kylvetyt tomaatit ovat kasvuvauhdissaan pinkoneet 20 päivää nopeammin samaan kasvuvaiheeseen kuin saman lajin tomaatit viime vuonna. Se on jo aika reipas suoritus!

Ja näkevätkö vanhat silmäni oikein ... nuppujahan siellä on! Viime vuonna ei ollut vielä nuppuja siinä vaiheessa, kun istutin taimet suurempiin ruukkuihin.
Tässä näkee havainnollisesti, miten reilu harppaus tuli kasvutilaan. Vaihdoin nämä amppelitomaatit suoraan ruukkuun, missä ne pärjäävät pitkään. Kasvihuoneessakin saavat olla alkuun näissä ruukuissa, sillä niitä joutuu siirtelemään paljon, jos yöksi on viriteltävä teltta samaan tapaan kuin vuosi sitten.

Juuristo on kehittynyt hyvin. Taimet ovat ilmiselvästi pitäneet ilmavasta kasvualustasta.
Näihin suuriin ruukkuihin laitoin kanankakkarakeita varastolannoitteeksi, lannoitetta ei siis sekoiteta multaan. 


Toinen tomaattien erä eli 28.2.2021 kylvetyt 8 kpl, kaikki eri lajeja, ovat myös kasvaneet kiitettävästi. 13.3.2021 painelin multaan kolmannen tomaattierän siemenet. Tämä on tomaattien pääjoukko, lisään vielä multaa taimille, jätän ruukun tarkoituksella ensin vajaaksi.

Yhteensä erilaisia tomaatteja on kasvamassa 39 kpl.
13.3.2021 kylvin myös kolme kappaletta eri lajin kasvihuonekurkkuja, yhden jokaista. Kolmas kurkkuerä on vuorossa vasta huhtikuun lopulla, ne pääsevät alkukasvatuksen jälkeen suoraan kasvihuoneeseen - ei tarvitse tehdä vaihtoa suurempaan ruukkuun sisällä.Yläkerrassa taimia on kahdessa huoneessa ...
Ja nyt alkavat alakerran salin ikkunan edustat saada yhä enemmän ruukkuja valohoitoon.

Tänään iltapäivällä ulkona näyttää lämpö kohonneen +9,5 asteeseen, tuuli on puuskittaista ja puhaltaa jopa 11,5 m/s voimalla ja aurinko paistaa - ehkä lumet saavat nyt kyytiä. Jippii!!


32 kommenttia:

 1. Mikäpä sen sopivampaa näin keskellä viikkoa kuin tomaattiterapia <3 Postauksessasi on mahtavia kasvutarinoita! Täälläkin oli jo aamulla +4 astetta lämmin. Kyllä ihan ilahduin, kun tajusin, mikä on meininki :D Tiet ovat lumetonna ja kevät tekee tuloaan <3 Aurinkoista viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tomaattiterapia tekee oikein hyvää, koska lumi vielä toistaiseksi peittää puutarhan. Ihanaa, että lämpötila alkaa pystytellä suurimmaksi osaksi plussan puolella ja päästään kunnon harppaus kevättä kohti :). Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 2. Kylläpä kasvaa hyvin! 🌱🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tästä kasvusta itsekin iloinen, vielä voi olla riskejä olemassa, mutta nyt näyttää hyvälle.

   Poista
 3. Wau! Komeita tomaatteja sinulla jo nyt.

  VastaaPoista
 4. Jeebus minkä kokoisia tomaatteja! Mulla ovat samaa kokoluokkaa kuin sinun 13.3. päivätyt, vasta sirkkalehtivaiheessa. Päivittäin käyn niitä kurkkimassa ja valoja suuntaamassa, osa on vielä sisäsaunan lattialla itämislämmössä.
  Onko sinun kasvualustassasi perliittiä seassa, vai millä teit sen ilmavaksi?
  Minulla oli yksi erä jiffyn napeissa kasvamassa enkä kyllä ole yhtään vaikuttunut. Ihmeen kituliaita, mullasta nousevat pontevammin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tällä ekalla porukalla ollut jo jonkun aikaa kasvamiseen :).
   Tuo Biolanin kylvö- ja taimimulta höystettynä sammalella, mykorritsalla ja hyötymikrobeilla ilmeisesti pysyy mukavan kuohkeana pikkutaimille, näin luulisin. On minulla vermikuliittiakin, mutta olen sitä käyttänyt lähinnä taimipurkin pinnalla kosteutta tasaamassa ja haihduttamista estämässä.
   Suurimman osan tomaateista kylvin suoraan tähän multaan ja yksi siemen/ruukku - kaikki olivat tottelevaisia ja itivät siivosti.

   Kyllä sinun tomaateilla on vielä hyvin aikaa reipastua. Minä vien muuten patterin päällä olevalta ritilältä heti purkin yläkerran valohoitoon, kun siinä on vihreä koukku näkyvissä. Sen vuoksi tykkään kylvää siemenet suoraan jo omiin purkkeihin. Eihän se yleisiä toimintaohjeita vastaa, mutta on toiminut näinkin.

   Poista
  2. Sama kylvöalusta minullakin on, ne jiffyn napit oli ihan kokeeksi kun niitä niin moni on kehunut ja kiitellyt. Yhden kokeilun perusteella en liittynyt siihen kuoroon, Biolanin mykorritsamulta on toistaiseksi paras kokeilemistani. Sama kylvötaktiikka minullakin, yksi siemen per purkki ja niskakoukku kun näkyy lähtee taimi valohoitoon. Lattialämmityksen päällä ovat ihan ekat päivät, siihen koukkuun asti.

   Poista
  3. Meillähän on sitten aivan samat konstit :).

   Poista
 5. Vau, miten topakoita taimia!

  VastaaPoista
 6. Teillä on ollut ihanan lämmin päivä! Täällä oli tänään vähän viileämpää, mutta meillä onkin jo ihan just sopiva kevät. Toivottavasti sieltä teiltä lumet sulaa, kun ei niitä enää tarvita kasveja suojaamaan!
  Ihana tuo taimistosi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on pilvistä ja +2,7, mutta lumikuormat näyttävät selvästi laskevan - jee!
   Kiitos, niin minustakin :).

   Poista
 7. Todella upeassa kasvussa olevat taimet. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi hoivaaminen on tuottanut tulosta, toki erilaisia riskejä on vielä olemassa, mutta toivotaan parasta!

   Poista
 8. Tänään on lumet saaneet kyytiä. Hieno taimet ja nuppujakin jo, saat taas satoa aikaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihassa hiekkatie on nyt märkä luistinrata, sillä lumipenkat valuttavat vettä sulaessaan. Kyllä lumi siis selvästi sulaa.
   Nuput yllättivät iloisesti :).

   Poista
 9. Wautsi, mikkä taimet! Ootta taas omavaraasia pitkän aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän olisi pyrkimyksenä, kunhan en palelluta taimia tmv. hauskahan näiden kasvua on seurata :).

   Poista
 10. Hyvät terapeutit :) Isoja ja topakoita ja kukkiakin jo! On sinulla aikamoinen taimiarmeija siellä ja mikäs siinä kun on hyvät tilat niitä pyöritellä ennen kasvihuoneeseen vientiä. Meilläkin oli eilen todella lämmintä eilen ja puhalsi lämmin tuuli. Aurinkoa ei ihan koko päiväksi riittänyt, mutta kyllä hangissa on havaittavissa jo selvää madaltumista. Toivottavasti tänään jatkuisi sama meininki. Aurinkoista ja lämmintä loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherterapia helpottaa, kun emme vielä pääse ulkotöihin. Eilinen sulatti mukavasti lumikuormia. Tänään on pilvistä, mutta melkein kolme astetta aamupäivällä, joten kyllä tämäkin suotuisasti vaikuttaa. Ennusteiden ukaan voisi toivoa saman kehityksen jatkumista, joten ollaan toiveikkaita :). Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 11. Sun taimet ovat mahtavan vankan ja sopusuhtaisen näköisiä. Tuo taimiksvatus on todella sulla hanskassa. Ja hyvä systeemi kirjoittaa muuten maalarinteipille nuo kasvien ja kylvöjen tiedot.
  Vihreyttä ja aurinkoa loppuviikkoon! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harrastelija minä koen vasta olevani, mutta on hauskaa opetella. Luulen taimien pitävän tämän vanhan talon suuresta ilma-alasta ja sopivasta ilmankosteudesta. Tietysti myös sumutan taimet vähintään kerran päivässä.

   Olen kokenut maalarinteipin tosi käteväksi nimilapuksi. Maalarinteippi on helppo irrottaa ja siirtää uuteen purkkiin tai kiinnittää teksti esim. puutikkuun.
   Tussilla maalarinteippiin kirjoittaminen sujuu helposti. Onhan näitä konsteja, jos minkälaisia.
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista
 12. Miten ihmeessä voi olla noin komeita alkuja. Ihailen jo noin pitkälle edennyttä 👍 Itse olen lähtöruudussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen itsekin aika lailla ihastunut ja hämmästynyt. Jotenkin taimien hyvinvointi näyttää ilmeiseltä. Viime vuoteen verrattuna samasta siemenpussista otetut siemenet ovat taimina aivan selvästi kasvaneet nyt paljon paremmin (viime vuonna alku oli hidasta tähän vuoteen verrattuna). En kyllä keksi muuta syytä kuin kasvualustan paremmuuden.
   Onnea sinun taimillesi, kyllä ne sieltä vielä pinkovat!

   Poista
 13. Oi, miten valtavia taimia sinulla on ja kukkiakin jo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuput ovat saaneet osakseen tarkkaa seurantaa, usko pois!

   Poista
 14. Isoja taimia jo. Hyvää satoa lupaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Satoa toivonkin, on niin hauska käydä hakemassa omia tomaatteja ja muitakin herkkuja :).

   Poista
 15. Hienoja tomaatintaimia! Meillä on paljon pienempiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marika! Minulla on tilaa ja mahdollisuus kasvattaa taimia jo ajoissa.
   Pienetkin taimet ehtivät vielä hyvin tuomaan satoa. Onnea sinun taimillesi!

   Poista