keskiviikko 1. toukokuuta 2024

TAIMIRALLIA KASVIHUONEESEEN JA KEITTIÖPUUTARHAAN

 Viime viikonloppuna lauantaina taivas vihdoin kirkastui ja aurinko alkoi paistaa siniseltä taivaalta. Kylmä pohjavire tuntui edelleen, mutta auringolla on ihmeellinen vaikutus suojaisaan kasvihuoneeseen. Virittelin hallaharsoteltan tarpeet paikoilleen, mutta annoin auringon lämmittää kivilattian. Kasvihuoneessa oli lämpöä yli 22 astetta. Lämpötilan mukaan automaattisesti toimivat kattoluukut ovat auki tasaamassa lämpötilaa sopivaksi.Lauantaina istutin lopulliseen kasvualustan kolme ensimmäisen erän kasvihuonekurkkua ja 9 runkotomaattia. Työ jatkui sunnuntaina. Istutin myös seuraavat kolme kasvihuonekurkkua, paprikat ja lisää runkotomaatteja. Tuntui hauskalta upottaa pitkäksi kasvaneet runkotomaatit syvälle uuteen kasvualustan ja tukea bambukepeillä paikoilleen. En tässä vaiheessa kiinnitä naruja kattoon, koska laatikot ovat aika tiiviisti keskellä lattiaa ja telttailevat yöt lämmittimen kanssa.Siirto kasvihuoneeseen kannattaa tehdä vain, jos voi varmistaa, ettei lämpötila laske +10 asteen alapuolelle. Säädin nyt alkuvaiheessa tarkkuustermostaatin +13 asteeseen, eli lämmitin käynnistyy aina hetkeksi aikaa, jos hallaharsoteltan lämpötila laskee alle tuon 13 asteen. Haluttua lämpötilaa on helppo napsutella alas- tai ylöspäin. Kasvihuoneessa asuvat nyt myös ’Vilma’ pensastomaatit ja yksi laatikko esikasvatettuja perunoita. Viime yönä oli pakkasta -2,8 astetta, mutta teltan sisällä oli kaikki hyvin.
Vappuaattona innostuin laittamaan loput esikasvattamani perunat lavakauluksiin ja laitoimme myös siemenperunat maahan harson alle. Viime syksynä tehdyn ison ”perunalaatikon” multa oli lämmennyt mukavasti ja isäntä teki laatikkoon vielä yhden ylimääräisen kierroksen lautoja ylöspäin, jotta harso saadaan pidettyä näppärästi perunanvarsien suojana seuraavan 1,5 kk:den ajan, kun pakkasta on luvassa.Tässä isossa laatikossa ovat siemenperunat ja päädyssä kolme esikasvatettua perunaa. Hei, löysin perunan, tuumaa Rilla.Istutin myös kaikki esikasvatettut tuoksuherneet lavoihin. Yöksi suojasin ne  hallaharsolla. Tuntuu helpottavalta, kun saa esikasvatettuja taimia lopullisiin kasvupaikkoihin. Riskit ovat tietysti olemassa, eikä taimia voi unohtaa oman onnensa varaan kylminä öinä.

Tässä laatikossa on perunan taimia keskellä ja tuoksuherneitä reunassa.

Kaikki laatikot saivat biohiilellä ladattua kompostimultaa lämpökompostoreista ja lisäksi piennen multalisäyksen.Keksin viime vuonna, että pidän kevään ylimääräistä kehikkoa niissä lavakauluksissa, joissa on istutettuja taimia. Lautakierros sekä suojaa taimia tuulen pyöritykseltä että on hyvä tuki pingotetulle hallaharsolle. Kokeilen samaa systeemiä myös tänä keväänä. Poistan ylimääräisen suojaavan kehikon viimeistään kesäkuussa. Kuten olen useaan kertaan todennut, meidän tonttia kiusaavat hallayöt ovat tosiasia vielä kesäkuun alussakin. En jaksa millään pyöritellä kaikkia esikasvatettuja taimia niin pitkään sisällä tai kuskata niitä valoon ja suojaan päivittäin. 

Rilla himoitsee kaikkia muoviruukkuja taimineen, joten niitä ei voi jättää rakennusten seinustalle maahan. Kaikkia löytämiään muoviruukkuja Rilla lennättää suussaan ympäri tonttia kaahaten ja heittelee purkkeja ilmaan, jotta voi loikata ottamaan koppia. Istutettujen taimien Rilla antaa olla rauhassa, onneksi.Vapun päivä valkeni taas huikean aurinkoisena ja tiedossa on ihanaa aikaa puutarhatöiden parissa. 

Iloista vappua ja ehkä tekin saatte multaa sormiinne.


5 kommenttia:

 1. Toivottavasti kasvihuoneeseen siirtämäsi kasvit selviävät kylmiltä öiltä. Täällä on muutaman päivän ajan ollut lämmintä, mutta yöt ovat edelleen hyvin kylmiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että meillä on koko 10 vrk:den ennusteen ajan yöt pakkasen puolella, sillä tällä tontilla on aina muutama aste alempi lämpö kuin ennuste ennustaa. Olen ennenkin selvinnyt kasvihuoneen kanssa jopa -8 asteen pakkasöitä, joten olen luottavainen.

   Poista
 2. Hauska leikki Rillalla ruukkujen kanssa, vaikka sellaista höykyytystä ei millekään taimelle haluaisi. Sinulla on aina keväthommat niin hyvin liikkeellä ja olet myös ahkerana taimien suojaamisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla on todella kova leikkimään ja keksii itselleen kaikkea hauskaa, jos ei saa ihmisistä leikkikaveria. Monta naurua on päässyt, kun Rillan touhuja seuraa. Tänään Rilla oli täynnä kevätmieltä ja kaahasi ihan täysillä arboretumissa pujotellen puiden ja pensaiden väleissä. Onneksi ehti kaartaa ohi istutusten, eikä törmäillyt.
   Taimien suojaaminen on ihan välttämättömyys, jos niitä istuttaa näin varhain ulos tai kasvihuoneeseen.

   Poista
 3. Sinulla on jo edellisten keväiden kokemus kasvihuoneesta takanasi, joten uskon tomaattiesi siellä selviävän. Ymmärrän myös, että tässä vaiheessa tuskastuu purkeista sisätiloissa. Lasikasvari lämmityslaitteineen pitää varmasti lämmön paremmin sisällä. Kennokasvarini on pakkasöinä lähes yhtä kylmä kuin ulkotila. Lämmittimen apu on marginaalista. Siksi odotan vielä pari-kolme viikkoa.
  Sinua tuskin naurattaa keräillä taimipotteja pitkin pihaa. Saatoin nähdä silmissäni koiran ilon, kun se leikkii sirkustirehtööriä purkeillasi. Kelloköynnökset varmaan kaartuvat kauniisti ilmaan heitettyinä.

  VastaaPoista