perjantai 3. toukokuuta 2024

KATTOREMONTTI ON VALMIS

 Meille valmistui Vesivekin lukkosaumakatto, sitä käytetään paljon myös suojelukohteissa. Mietimme ensin perinteistä konesaumakattoa, mutta lukkosamakattoon saadaan tehtyä tuuletus harjalle toisin kuin konesaumakatossa. Vesivek käyttää katoissa tuplatuuletusrakennetta. 

Lisäksi konesaumakaton taitavia peltiseppiä ei ole niin helppo löytää. Myös edullisempi hinta ja työn sujuva aikataulu vaikuttivat päätökseen.Vesivekin konsepti kokonaisuudessaan vakuutti; on lohdullista, että työ etenee joutuisasti, eikä katto ole suojaamattomana ilman peltejä pitkään. Lisäksi kaikki purettu jäte viedään pois paikalta kierrätykseen ja takuuaika on pitkä. Miehet todella siivosivat pitkän työpäivän päätteeksi kaiken purkujätteen ja veivät sen pois illalla, se tuntui mukavalta.

Kirjoitinkin jo aikaisemmin koosteen vanhan katon purkamisesta ja vaurioiden korjaamisesta ensimmäisen pitkän päivän aikana. Toisen pitkän päivän aikana katolle rakennettiin uudet ruodelaudat ja uudet pellit laitettiin paikoilleen. Nosturista oli taas suuri apu sekä lautanippuja että peltejä ylösnostettaessa.Tässä on taas lautanippu nousemassa katolle. Olisi vienyt melkoisesti aikaa nostella laudat yksittäin katolle. Talo sai kattoremontin aikana uudet otsalaudat.Kolmannesta ja neljännestä työpäivästä vastasivat asentajat, jotka tekivät viimeistelyn laittamalla kaikki listat paikoilleen, rakensivat sadevesijärjestelmän, asensivat kattoturvatuotteet ja pelittivät piiput. Todella mukavia, asiansa osaavia ja ripeitä miehiä nämäkin. 

Neljäs työpäivä oli sään suhteen aika painajainen, nimittäin työmiehille painajainen. Päivän aikana satoi vuoron perään lunta tai vesiräntää ja tuuli oli hyytävän kylmä, eikä lämpötila noussut plussan puolelle. Melkoinen kunnioitus ja kumarrus, että miehet jaksoivat tehdä aamusta klo 19 asti uutterasti töitä niin kurjissa olosuhteissa, eivätkä juuri taukoja pitäneet.Näiden neljän hurjan pitkän työpäivän aikana siis talon vanha katto purettiin, lahovauriot korjattiin, uusi peltikatto asennettiin ja kaikki uudet kattoturvatuotteet sekä uusi sadevesijärjestelmä asennettiin paikoilleen. Itse pidä merkittävänä seikkana myös jätteiden poisvientiä ja ympäristön siistimistä. Näytti siltä, että työryhmä oli tottunut yhteistyöhön ja työvaiheet ovat hioutuneet saumattomiksi eli turhia askelia ei tullut.Valitsimme taloon Vesivekin Arvo-kourut. Minua on pelottanut, kun isäntä kiipeilee tikkailla ja putsaa rännikouruja. Edellinen poispurettu ja monin paikoin huonossa kunnossa ollut rännijärjestelmä tukkeutui puiden lehdistä ihan joka vuosi useita kertoja ja oli näöltään aika sotkuinen, koska vesi tuli kouruista yli. Arvo kouruille luvataan 60 vuoden puhkiruostumattomuustakuu. Lisäksi Arvo rännit eivät valuta likaista vettä raidoiksi ränneihin. Esitteen mukaan suuretkaan sademäärät eivät tulvi rännin laitojen yli ja mitä voimakkaampi veden virtaus on, sitä vähäisempää on roskien ja tukosten kertyminen. Jäämme seuraamaan, miten nämä luvatut edut toteutuvat.  Viimeisenä taloa ympäröivät telineet purettiin pois. Ihan ensimmäisenä päivänä telinemiesten kuorma-auto upposi piharingin nurmikkoon ja isäntä veti kuorma-auton traktorilla takaisin tielle. Kuvassa näkyvät mullosalueet. Teilineitä purkaessaan miehet toivat tullessaan Vesivekiltä korvauksesi 50 säkkiä multaa ja nurmikonsiemeiä ison pussin. Korjaamme itse nurmikon, mutta tämä korvaus jätti mukavan mielen.

Sain myös lopputarkastuksen yhteydessä sähköpostiini Vesivekin loppuraportit kaikkien eri työvaiheiheiden osalta kuvineen (katolta kuvattuina). Nyt on huojentavaa tietää, että talolla on uusi kestävä katto suojanaan. Uskon, että hyvät kattoturvatuotteet ilahduttavat myös nuohoojaa. Meillä ei ollut aikaisemmin lumiesteitä. Toivottavasti lumiesteistä on jatkossa apua, sillä ennen painavat lumimassat mätkähtivät katolta ja tinttaantuivat talon pohjoisen puolelle. Näiden tiiviiden kinosten sulaminen kesti pitkään.

Seuraavaksi alkaa talon huonokuntoisen verannan purkaminen ja uuden rakentaminen tilalle. Siitä projektista lisää myöhemmin.


14 kommenttia:

 1. Pitävä katto on talon olemassaolon turva. Nopeaa ja kätevää työtä. Meille sama firma teki vesirännit, siinä ei kauan nokka tuhissut. Takuu on sellainen, että kun talo on lahonnut, jää vain nurkkalaudat ja sadevesikourut 😊

  VastaaPoista
 2. Vau. Kyllä tuli hieno katto, todellakin talon arvoinen ja siihen sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja. On iso helpotus, että lahovauriot on korjattu ja nyt pitäisi katon kestää sekä aikaa että palvella kaikin puolin hyvin.

   Poista
 3. Kivipellon Saila5/04/2024

  Arvokkaan rakennuksen upea katto ja nuo tuuletuksetkin ovat tärkeitä kaikkien muiden etujen ohella! Hienoa että tekivät työn ihan loppuun asti, tarkoitan että siistivät jälkensäkin!

  VastaaPoista
 4. Onnittelut kauniin katon valmistumisesta. Talo näyttää kerrassaan upealta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Ulkopuolen korjaustyöt jatkuvat vielä pari kuukautta.

   Poista
 5. Kaunis katto ja komea talo! Kattofirma kuulostaa todella asialliselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olimme tyytyväisiä Vesivekin tekemiseen. Suurempien kaupunkien lähellä on varmasti ennemmän valinnanvaraa eri kattofirmoissa, mutta onneksi tämä Vesivekin porukka teki työnsä hyvin.

   Poista
 6. Olipa nopeaa toimintaa!
  Ja hyvin sopii tuo katto kauniiseen taloonne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En olisi etukäteen voinut uskoa, että näin ison talon katto syntyy kaikkine vaiheineen näin nopeasti.

   Poista
 7. Teillä on niin tavattoman ihastuttava pihapiiri. Elät monen puutarhurin unelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Onhan tämä työleiri, mutta rakas sellainen.

   Poista