maanantai 19. helmikuuta 2024

KASVIHUONE
Minusta tuli onnellinen kasvihuoneen omistaja syyskuussa 2018. Ihailen vanhoista ikkunoista itsetehtyjä kasvihuoneita, mutta olin niin malttamaton saamaan kasvihuoneen, että päädyimme tilaamaan valmiin mallin.

Kasvihuoneeksi valitsimme Juliana Premium 13 m2 (296 cm x 439 cm). Tässä mallissa harjakorkeus on 267 cm ja räystäskorkeus on 172 cm.  
Samana vuonna valmistuneen keittiöpuutarhan alueella oli riittävästi tilaa, joten tuntui hyvältä ajatukselta valita kasvihuone, jossa on pariovet ja mukavasti kokoa. Rungon värinä on antrasiitin harmaa, seinissä on 3 mm:n karkaistu turvalasi.

Hellejaksoilla kasvihuoneen lämpötila pysyy kohtuullisena, sillä huoneessa on korkeutta riittävästi ja ilma kiertää pariovista. Neljä automaattisesti toimivaa kattoikkunaa on superhyvä juttu, oikeastaan välttämätön näin aurinkoisella paikalla.

Minulla on tapana siirtää esikasvatetut taimet kasvihuoneeseen jo huhtikuun loppupuolella. Termostaatin kanssa säädettävä lämmitin auttaa pitämään yöllä lämpötilan sopivana aroille vihannesten taimille. Meillä on sähköllä toimivana lämmittimenä lämpöpuhallin Biogreen Palma Digital 2,0 kw. Tarkkuustermostaatilla oli helppo säätää lämpötila, jolloin haluaa lämpöpuhaltimen käynnistyvän. Puhallin käy jonkun aikaa ja sammuu itsekseen.
Kuva on otettu toukokuussa. Tavoittelen varhaista satoa, joten istutan taimet kasvihuoneeseen suuriin astioihin jo huhtikuun puolella. Meillä on hyvin tavallista, että toukokuussa (joskus jopa kesäkuussa) on  pakkasöitä, joten aluksi "pienennän" kasvihuoneen kaksinkertaisella hallaharsolla. 

Viritimme kasvihuoneen pitkille sivuille pinnoitetut vaijerit. Niihin on helppo solmia tomaattien ja kurkkujen narut kiinni. Yllä kuvassa näkyy, että kiinnitän vaijeriin keväällä hallaharson roikkumaan pyykkipojilla. Harso suojaa kevään kylminä öinä taimia ja toimii päivällä varjostuskankaana vihannesten vasta totutellessa kirkkaaseen auringon valoon. On tärkeää, että hallaharson ja lasiseinän väliin jää sopiva ilmarako, meillä ilmarako on noin 25-30 cm.

Kun taimet muuttavat keväällä kasvihuoneeseen, teen joka ilta teltan näistä kaksinkertaisista hallaharsoista siten, että molemmat päädyt saavat omat kankaansa ja tasakatto taimien päälle tulee myös kaksinkertaisesta hallaharsosta. Olen huolellinen, että teltta on täysin suljettu, pyykkipojat ovat näppäriä apulaisia. Tarkkuustermostaatin anturi ja lämpöpuhallin ovat teltan sisällä.

Maapohjaisissa istutusaltaissa on todella paljon hyviä puolia, mutta päädyin itse tekemään kasvihuoneeseen lattian betonikivistä ja istutan vihannekset 80 litran astioihin. Keväällä pystyn vetämään tasaista lattiaa pitkin nämä taimilaatikot öisin tiiviimmin kasvihuoneen keskelle ja päivällä siirrän niitä sen verran, että hoitotoimet ja kulkeminen helpottuvat. Kaikki nämä toimenpiteet edesauttavat saamaan kypsiä pensastomaatteja ja kurkkuja jo toukokuussa. Myös rungollisia kirsikkatomaatteja on päässyt maistelemaan kesäkuun puolessa välissä.

Öiden lämmettyä siirrän laatikot lopullisille paikoille kasvihuoneen seinustoille. Kasvihuoneen kasvien kasteluun käytämme Blumat -kastelujärjestelmää. Vesi tulee 1000 litran IBC-kontista letkua pitkin kasvihuoneeseen. Nam, on mukavaa saada itsekasvatettuja tomaatteja ja muita vihanneksia ruokapöytään.En ole katunut kasvihuoneen hankintaa. 8 kommenttia:

 1. Kaunis kasvihuone ja tarpeeksi tilava, ymmärrän hyvin ettei hankita kaduta. Olet nähnyt kovasti vaivaa tomaattien ja kurkkujen suhteen, mutta mikäs olis parempaa kuin "omasta maasta". Kasvit ovat super komeita ja kookkaita. Ilman noita huoltotoimenpiteitä ja lämmitintä ei onnistuisi noin varhain sadonkorjuu. Olet kyllä todella ahkera ja kaikkialla on siistiä. Paljuissa on helppo kasvattaa ja siirrellä kuten sanoit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä nykyisessä elämänvaiheessa minulla on mahdollisuus tehdä iltaisin kasvihuoneen teltan rakennus ja aamuisin purkaa se osittain pois. Jos pitäisi mennä muualle töihin, ei tämä onnistuisi (varhain aamulla on vielä kylmää, jos on takana kylmä yö). Mutta varhainen esikasvatus ja taimien kanssa puuhaaminen on sen verran hauskaa, että teen tätä ihan innostuneena. Palkintona on saada satoa jo toukokuussa ja koko kesä siitä eteenpäin :).
   Kasvihuonekasvatuksessa on paljon erilaisia vaihtoehtoja, joista jokaisen täytyy valita itselle mieleinen ja sopiva 😊.

   Poista
 2. Hyvä kooste, josta on varmasti apua monelle kasvihuonetta suunnitteleville.
  Kasvihuoneenne on hieno ja kätevä. Pariovellisen itsekin valitsisin jo käytännöllisyyden vuoksi. Myös istutusaltaat olen kokenut käteviksi, koska niitä voi siirtää ja mullanvaihto onnistuu helposti. Kierrätän käytetyn mullan syksyllä kompostiin ja muualle puutarhaan.
  Sinä osaat hyödyntää kasvihuoneen niin oivallisesti, että se on paikkansa ansainnut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pariovista on todella paljon hyötyä. Jos miettii kasvihuoneen hankintaa, kannattaa ehdottomasti pohtia, onko tilaa ja mahdollisuus satsata parioviin. On niin helppo ajella kottikärryn tai nokkakärryn kanssa sisälle kasvihuoneeseen ja tuulettumista iso oviaukko myös parantaa. Tässä mallissa voi halutessaan pitää alaluukut kiinni (esim. eläinten vuoksi) ja yläluukut auki - tai yhden yläluukun auki, jos on vielä viileää.
   Kasvualustat pääsevät aina hyötykäyttöön syksyllä, joten hukkaan ei multa todellakaan joudu, kuten sinäkin totesit. Itselleni tämä on ollut hyvä ratkaisu, mutta paljon hyviä puolia on maapohjaisissa kasvulavoissa. Ilman kastelujärjestelmää laatikoiden sopiva kosteus olisi hankalampi ylläpitää.

   Poista
 3. Kasvihuoneen käyttö on teillä kyllä maksimoitu! Ja mikä ettei olisi, kun noin upeita tomaatteja siellä kasvaa ja kypsyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiva yrittää saada aikainen ja runsas sato. Kun itse kasvattaa, niin tietää mitä syö :).

   Poista
 4. Oih tuo on ihana😍 Ottaisin heti samanlaisen mutta minulla vain ei koskaan tule olemaan varaa tuollaiseen... Ellei tule jotain yllättävää Amerikan perintöä😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuule voi tietää 😃, en olisi minäkään millään uskonut silloin, kun lapset olivat kasvavia ja aktiivisessa harrastusiässä. Niin vain kypsään ikään päästessä tämäkin asia toteutui. Olen siitä iloinen. Älä siis luovu toivosta.

   Poista