lauantai 12. kesäkuuta 2021

KOIRAKILPAILUT PUUTARHASSAEn tiedä, onko ennen pidetty nosework kokeita kotipuutarhassa, mutta nyt on sekin tapahtunut. Tyttäremme järjesti kisat täällä meillä. Koirien nosework on ymmärtääkseni suosittu laji ja kokeita on halukkuuteen nähden ollut vielä melko vähän, ainakin paikat täyttyvät aivan hetkessä.Aamulla varhain heräsin toteamaan kauniin sään. Pahin paahde oli takana, mutta päivä valkeni aurinkoisena. Kuten huomaatte ukkolaukat ovat pääosassa piharingissä. Tässä osallistujia pysäköintialueella kuuntelemassa tuomarin alkusanoja ja opastusta. Muita kuvia en laita paikalla olleista ihmisistä, myös koirien kuvaaminen jäi, sillä olin ruokahuollosta vastaamassa.Pidin kahviota verannalla ja ihailin valkoisen pihasyreenin kukintaa tuvan päädyssä.Verannalta katselin, kun koira saapui omistajansa kanssa vasemmalla näkyvän aitan edustalle. Siellä koira odotti valmistautuen omaan vuoroonsa.Edessä olevat syreenit somistivat kahvion pöytää. Toimihenkilö seisoi aitan kulmalla ja saatuaan tuomarilta luvan, hän päästi valmistuvan koiran omistajansa kanssa kulkemaan ensimmäiselle tehtävälle aitan päätyä alaspäin.
Siis tästä aitan kulmalta kohti taustalla näkyviä puistosyreenejä.Ylhäältä kivipengerryksen päältä näki, miten koira käveli tätä nurmikaistaletta kohti huvimajan aluetta. Kurkistetaan me puutarhaihmiset hieman tarkemmin, mitkä ovat kukassa lilasävyisinä. Kulmassa oikealla 'Ballerina' harmaakurjenpolvi ja vasemmalla idänkurjenpolvi 'Plenum', matala valkoinen reunuskasvi on nummiajoruoho. Edellisessä kuvassa pinkkinä näkyy sammalleimuja ja purppuraisen tummat lehdet kuuluvat haltijankukalle.

Tuolta ylhäältä kivipengerryksen päältä saattoi seurata koiran suoritusta. Kuvassa näkyvä koiramme ei osallistunut tähän nosework kisaan, tässä hän tekee omaa innostavaa tutkimustaan kilpailijoiden poistuttua paikalta. Oli nimittäin jäänyt hyvin kiinnostavia hajuja, enkä puhu nyt kokeessa käytetystä hajusta.Vielä askel taaksepäin. Tämän alueen toinen kesä on jo lupaava. Iso harppaus viime kesästä on tapahtunut perennojen tuuheuduttua. No niin, jatketaanpa koiran matkaa. Tässä kultatyräkkien kohdalla omistaja sai tehdä viimeiset virityksensä koiralleen ennen tehtävän alkua. Aika napsahti käyntiin koiran astuttua laudoitukselle. 

Kullerot kukkivat tässä keltaisena, tämä kanta on ollut minulla pitkään. Olen kahden vaiheilla, vaihtaisinko nämä omaksi ryhmäkseen arboretumiin. Sinisenä kukkii lehtosinilatva. Lehtoakileijat ovat osittain avanneet kukkiaan ja lehtoängelmät aloittavat aivan pian.Koiran tehtävänä oli säädetyssä ajassa etsiä haju puutarhakalusteista tai huvimajasta. Tällä kertaa tuomari oli piilottanut hajun huvimajaan. Sekunttikello pysäytettiin, kun koira ilmaisi hajun, omistaja varmisti ja tuomari hyväksyi oikean suorituksen (pahoittelen, jos käytän vääriä termejä, sillä en itse harrasta tätä lajia).

Aivan edessä näkyy muuten hennosti yksi tänä keväänä tekemämme kärhötuki. Raudoitusverkko on ympyrällä ja kiemurapäiset harjateräkset tuovat lisäkorkeutta.

Osallistuva koira poistui tehtäväalueelta huvimajan vieressä olevaa kulkureittiä pitkin. Seuraavana tehtävänä oli ajoneuvoetsintä. Tuomari valitsi tähän käytettäväksi päältäajettavan ruohonleikkurin ja mönkijän. Luvan saatuaan koira etsi hajua näistä molemmista.Ajoneuvoetsintä oli nurmikolla edellisen kuvan istutusalueen ja yllä olevan keskipenkin välissä. 

Huomaatte ehkä toisen tämän kevään kärhötuen. Kuollut omenapuu tuli jo heiluvaksi ja se piti poistaa. Kahden kärhön tukijan tehtävän otti vastaan tämä kolmio. Kerron näistä myöhemmin lisää, mutta jo tässä vaiheessa kiitän lämmöllä Navettapiian puuhamaa -blogia! 'Navettapiika' inspiroi minut käyttämään joustopiikkiäkeen s-piikkejä eli noita koukeroita raudoitusverkon päällä. Näitä on syntynyt muitakin vähän erilaisia. Oikeassa reunassa kukkivat ihanat 'New Moon' kullerot. 

Koirien tehtävät 3 ja 4 olivat hevostallissa. Kolmantena laatikkotehtävä ja neljäntenä sisäetsintä. Sinne ei koronan vuoksi päässyt seuraamaan ylimääräisiä katsojia.Kisapäivän aikana tarvittiin vessaa ja osallistujat (kaksijalkaiset) saivat käyttää rantasaunan vieressä olevaa kompostikäymälää. Matka sinne kulki ohi graniittipenkin, missä kukkii nyt aika monta lajia. Edessä varjorikko...... tässä sinisenä rönsyakankaali, vaaleanpunaisena tai pinkkinä kolmea lajia sammalleimua ja ukkolaukat muita korkeimpina.Kilpailunjärjestäjä sai tuomareilta ruusuja onnistuneesta kilpailupaikasta. Toivottavasti osallistujat olivat samaa mieltä. Minua kahvion tätinä ilahdutti, että monet kyselivät puutarhasta ja kiittivät viihtyisää ympäristöä. 

Nämä koirien kaikkien etsintämuotojen nosework kokeet olivat minulle ihan uusi kokemus, mutta eihän sitä tiedä, jos jatkoa seuraa puutarhallemme kilpailupaikkana.

Kiva, jos sinäkin viihdyit kisakierroksella 😊.30 kommenttia:

 1. Vau. Puutarhaa voi hyödyntää monipuolisesti. Ja mikäs se on koiraharrastajien olla noin viihtyisässä pihapiirissä ja puutarhassa. Hienot kärhötuet, ennen kuin tekstin niin ehdin jo ajatella, että mistä noin kivoja tukia voi hankkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palaute ilahdutti kovasti ja onneksi sää suosi. Aurinkoa, muttei hellettä ja tuuli sopivasti. Ötököitäkään ei ollut edellisen viikonlopun tapaan.
   Olen tosi iloinen, että mies innostui toteuttamaan kärhötukia, osassa vaiheista tarvittiin niin paljon voimaa, ettei olisi yksin minulta onnistunut mitenkään. Tykkään niistä tosi paljon ja lisää on tulossa.

   Poista
 2. Varmasti kisailijat nauttivat kauniista kisamiljööstä ja viihtyisäsästä kukkivasta puutarhastanne.
  Tuo kuva huvimajan edustalta on tosi kiva. 😊😊

  VastaaPoista
 3. Kyllä viihdyin. Hauskasti toteutettu kisapäivän koonti kauniissa miljöössä.

  VastaaPoista
 4. Teillä onkin aivan mahtavamiljöö tullaiseen nenäpäivään. Mielenkiintoinen puutarhakierros tuli tehtyä hännänheilutuksen jäljissä. Niin kaunista ja viihtyisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä vähän jännitti tyttären kanssa, sillä yleensä näitä kokeita ei pidetä kotipihoilla, varmaan jo pysäköintitilatkin sanelevat rajoitteita. Onneksi palaute oli kannustavaa. Kiitos!

   Poista
 5. Hyvä, etten osallistunut kisaan koiran omistajana. Olisin unohtunut ihailemaan puutarhasi kauneutta.
  Kärhötuet ovat upeita. Navettapiian ideoissa riittää ammennettavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä kisaajat keskittyivät kyllä täysin koirien ohjaamiseen :-D eivät ilmeisesti olleet niin kovasti puutarhahöperöitä, vaikka olikin hauskaa, kun kyselivät eri kasvien nimiä.
   Kiva, jos tykkäät kärhötuistamme, niin minäkin.

   Poista
 6. Aika hauskaa käyttää puutarhaa myös tällaiseen. Myös näkee nyt puutarhaanne uusista kuvakulmista. Hienoa on graniittipenkin kukinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitteluvaiheen epäilyt kääntyivät onneksi palautteen runsaaseen kiittelyyn, joten oli hauska saada puutarha ympäristöksi tähänkin toimintaan.
   Koiramaisia kuvakulmia ;). Molemmat uudet penkit alkavat asettautua luontevaan kasvuun, se tuntuu mukavalta.

   Poista
 7. Voisin kuvitella että koirakisoja pidetään usein kentillä ja vastaavilla. Nyt oli vähän toisenlainen ympäristö, varmasti osa kävijöistä osasi arvostaa. Ihanaa kukintaa siellä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä etsintäkokeita pidetään paljon varastohalleilla ja paikoissa, missä koirille löytyy ns. sisäetsintäpaikka. Tosin en ole alan harrastaja, joten joku muu olisi parempi vastaamaan.
   Kiitos :).

   Poista
 8. Teillä on mahtavat puitteet järjestää vaikka mitä tapahtumia kun on paljon tilaa ja todella viihtyisä ympäristö. Tuollainen koiratapahtuma oli varmasti hauska kokemus ja kuinka paljon mielenkiintoisia terveisiä Ritallekin jäi tapahtumaan osallistuneilta koirilta. Kiitos kukkaisasta kierroksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemus on kiinnostava ja Ritalla on riittänyt tutkittavaa sen jälkeen :). Kiitos sinulle!

   Poista
 9. Nyt oli mahtavat puitteet koirakisalle!
  Kylläpäs näyttää kasvimaa ja kasvihuone kadehtittavan komealle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, minustakin kasvihuoneessa ja laatikoissa näyttää sen verran hyvälle, että pelkään jonkun vihulaisen iskevän harmiksi (ettei liikaa olisi iloa).

   Poista
 10. Teillä on ollut ihan huippukiinnostava päivä. Kiva kun voi pitää koirakisoja tuollaisessakin upeassa ympäristössä. Teillä on niin kaunis ja viehättävä piha. Mukavaa kesän jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon osallistujien kokeneen näin. Lämmin kiitos Anneli ja hyvää kesää sinullekin!

   Poista
 11. Tosiaan erilaane puutarhapäivä. Varmasti hauska kokemus. Hyvin uuret istutusalueet jo kukkiivat. Ja nua kärhötelinehet! Hianot kiamurat! Ole hyvä! Son mukavaa, jos joku oma irea kelepaa jollekki muullekki käytettäväksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kelpasi idea! Ilman sinua ei varmaankaan olisi tullut mieleen jalostaa käytettyjä s-piikkejä millään tavoin. Ne sinun kiemuratornit ovat vielä luku sinänsä, mutta oli kiva kokeilla toimivuutta raudoitusverkon kanssa :). Kiitos, on tosi kiva, että tällä voi jakaa ideoita ja kokemuksia.

   Poista
 12. Kiitos kisakierroksesta puutarhassasi 🤍 Kyllä tuolla on passannut koirien kuonojaan käytellä ja kaksijalkaisten seuralaisten kuljeskella. Niin on kaunista ja hyvin hoidettua joka puolella. Ja upeaa kukintaa joka puolella jo. Kärhötuille annan erityismaininnan; ovat sen verran hienoja. Tekee mieli ehdottaa isännälle, josko ideasta ottaisi vinkkiä meillekin :) Kauniita kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu, ideat ovat kierrätettäviä, joten siitä vaan suunnittelemaan.

   Poista
 13. Aivan huikean hienot puitteet koirakisoille ja kiitos vaan kun otit mukaan reitille. Mulla olisi varmaan koira karannut kolmesti kun olisin keskittynyt kasveja tutkimaan. Todella kiva, että avasit puutarhasi koirakoille, ei tuollaisiin ympäristöihin niin vain pääsekään. Nimim. tympeillä halleilla tuntikausia notkunut huoltajamamma

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :-D. Elokuussa taitaa toistua samankaltainen koirien kisapäivä.

   Poista