lauantai 15. tammikuuta 2022

KUUSI KUVAA KESÄSTÄ
Sain tämän Tuplasti terapiaa -blogin Pirjon liikkeelle laittaman haasteen sekä Betweeniltä blogista Rikkaruohoelämää että Kruunuvuokolta blogista Puutarhan Lumo. Kiitos teille molemmille! 

Milloinhan opin ottamaan riittävästi kuvia? Huomaan joka vuosi, että kuvaamista täytyy sekä oppia että harrastaa enemmän, jotta olisi valinnanvaraa eri tarkoituksiin. Tarvitaan kuvia omia suunnitelmia varten ja tarvitaan paljon kuvia sekä näkymistä että kukista. Kesäisten kuvien selaaminen talven aikana on niin viihdyttävää. Voisi vihdoin olla viisasta myös lajitella kuvia eri kansioihin, kuten teillä monilla on tapana. 


Toukokuussa 2021 oli melko kylmiä ja sateisia jaksoja, tämäkin kuva on otettu tihkusateessa. Tulppaanit ja perennat nousivat määrätietoisesti ja ilahduttivat mieltä. Graniittipenkin perennat laajensivat kasvustojaan viime kesänä ihan merkittävästi ja autoin laajentumista jakamalla tuppaita. Lisäsin syksyllä tulppaanin sipujeja, joten toivon näkeväni tänä vuonna tämän penkin runsaammin kukkivana. 

Minun ensimmäinen itoh-pioni ’Cora Louise’ avasi kukkansa. Olin istuttanut tämän juurakon vasta edellisenä syksynä, joten kukinta useammalla kukalla ilahdutti valtavasti. Kunpa kaikki uudet pionit nousisivat tämän talven jälkeen hyvävoimaisina ja saisin nähdä kukkia - paljon kukkia.

Pakko laittaa myös kuva loistosalviasta ’Rose Queen’. Loistosalviat ovat moneen paikkaan sopivia ja kukkivat pitkään, pidän kaikista loistosalvian väreistä, kuten olen niin monta kertaa maininnut. Salviat ovat ehdottomasti myös pölyttäjille mieleisiä.
Kuva tuo mieleeni keittiöpuutarhan sadon. Aivan edessä näkyy sipulin varsia. Osa sipuleista virittyi kukkaan, mutta sain tosi hyvän sipulisadon ja käytin ahkerasti sekä puna- että keltasipulia päivittäisiin ruokiin. Kasvihuoneesta keräsin ruokakoriin tomaatit, basilikat, kurkut ja paprikat - avomaalta salaatit, kesäkurpitsat, herneet, porkkanat, perunat, punajuuret jne. 
Kuva tuo mieleen perhoset, surinan ja auringon lämmön. Haluan edelleen täydentää keittiöpuutarhaa niittymäisillä kukilla. Pidän siitä, että keittiöpuutarha jatkuu luontevasti liittyneenä muuhun puutarhaan.
Loppukesän tunnelmaa. Kesään 2021 mahtui paljon auringon paistetta ja lämpöä. Mikä sen parempaa?

Moni on jo vastannut tähän haasteeseen, mutta jos sinä et ole, niin nappaa haaste tästä ja ryhdy nauttimaan kesän kuvasadostasi. Nyt pitää todellakin muistaa ottaa kuvia paljon enemmän, olkoon se alkuvuoden muistutus itselleni.
24 kommenttia:

 1. Ah, ihania kuvia ja kesähetkiä! Hyvä päätös uudelle vuodelle tuo, että ottaa enemmän kuvia.
  Tein jo tämän haasteen kerran, mutta mieleen jäi kaihertamaan hurmaava toukokuu, josta saisi pelkästään kuusi ihanaa kuvaa. Minulle se kun on kevätkuukausi, niin en laskenut sitä tähän haasteeseen mukaan. Ja siitä huolimatta en päässyt haasteen kuvissa kesäkuuta pidemmälle :-D Eli voisikin tehdä jutut Kuusi kuvaa toukokuusta ja Kuusi kuvaa loppukesästä.
  Graniittipenkissäsi on ihania kasveja. Edessä on jokin kaunis nuokkuvanuppuinen - onko se rikko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tee ihmeessä toukokuusta pelkästään kuuden kuvan sarja, minä pidän ihan tavattomasti toukokuusta (ja alkukesän tunnelmasta kaikkineen). Tuo graniittipenkin etualalla oleva perenna on varjorikko, se on todella viehättävä. Olen levittänyt sitä jo kahtena vuonna, jotta saisin suloisia pieni kukkia lisää. Varjorikko on tuntunut viihtyvän hyvin paikassa, vaikkei se oikeastaan ole varjoinen, mutta ei kovin paahteinenkaan.
   Kiitos Saila!

   Poista
 2. Kiitos, kun vastasit haasteeseen ja jaoit nämä kauniit kuvat ihailtaviksi.

  VastaaPoista
 3. Ihania kuvia, joita katselin useaan kertaan edestakaisin ♡

  VastaaPoista
 4. Oi, kesän ihanuutta! Kuvia voisi katsella kerta toisensa jälkeen. Puutarhasi on ollut kaunis jo aiemminkin, mutta ihan valtavasti olet rakentanut ja istuttanut tänä aikana, jonka olen blogiasi seurannut. Keittiöpuutarha on todellakin selkeästi ja kauniisti muuhun puutarhaan lomittuva alue.
  Mahtaako kuvia koskaan tulla ottaneeksi riittävästi. Muistikorttini alkoi antaa virheilmoituksia. Päätin siirtää sieltä kuvat oitis talteen. Yleensäkin siirrän kuvat muistikortilta säännöllisesti kahteen eri paikkaan. Hämmästyin tämänkertaista siirtoa tehdessäni, kun kortilla oli jo useita satoja kuvia, eikä vielä ollut normisiirron aikakaan. Ja lisäksi tämä talviaika, jolloin muutenkin tulee kuvattua paljon kesäaikaa vähemmän.
  Kuvien arkistointitapaa kannattaa miettiä heti alkuunsa. Aluksi tein kansiot vv-kk-pv -tyylillä, mutta pian huomasin tarvitsevani alakansioita. Nykyisin nimeän kansioita hyvinkin yksityiskohtaisesti, sillä jälkikäteen jotain hakiessa se helpottaa merkittävästi.
  Sain joskus pätevän ohjeen kuvaamiselle: "kuvaa paljon, pienestäkin itseä kiinnostavasta asiasta useampi kuva". Näin toimin. Kuvia tallentaessa valitsen parhaat. Huonoistakin tallennan joskus sellaiset, joissa on jokin muistamisen kannalta olennainen asia. Tästä huolimatta ajattelen usein, että olisinpa sittenkin kuvannut enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between. Täytyy ryhdistäytyä sekä kuvien määrän että kansioiden suhteen. Minulla on tähän asti kaikki kuvat olleet vain kuvat -ohjelmassa aikajärjestyksessä, mutta sen johdosta joutuu aina käymään kaikki kuvat läpi, kun etsii jotain tiettyä asiaa. Onneksi kuvien pitäisi olla ’pilvessä’ tallessa, vaikka koneille sattuisi jotain. Täytyy oikein miettiä, minkä tapaiset kansiot / jaottelu olisi käteviä käyttää.
   Sinulla on joka tapauksessa valtavan paljon enemmän kivoja kuvia kuin minulla. Huomasin, että olen liian paljon poistanut kuvia, kun olen muistikortilta siirtänyt niitä koneelle. Eli olen tehnyt liian rajua karsintaa. Samaan aikaan ja samasta paikasta voisi käsitellä kuvia eri tarpeisiin.

   Poista
 5. Sama juttu, kuvia on aivan liian vähän. Vaikka nykyään kuvaan pääosin puhelimella ja se on aina lähellä puutarhassakin niin silti se kuvaaminen tuppaa unohtua.
  Ihana tunnelma kuvissasi, voi aistia kesän tunnun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesken puutarhatöiden on vaikea muistaa kuvaaminen (ehkä puhelimella aina välillä), mutta järkkäriä en viitsi ottaa multahommiin mukaan lainkaan. Kuvauskierroksia pitäisi tehdä siis useammin, mutta kaikki touhu saa asian unohtumaan. No, täyty yrittää uudella päättäväisyydellä. Kiitos Katja.

   Poista
 6. Oi ihana kevät ja kesä.

  VastaaPoista
 7. Ihanat, kesäiset kuvat! Graniittipenkin toukokuiset tunnelmat lämmittävät erityisesti tihkusateesta huolimatta. 'Rose Queenista' tuli mieleen, kuinkahan omani talvehtii. Taimi oli aika pieni vielä syksyllä mutta teki kuitenkin ilokseni yhden kukinnon. Viime kevään taimeksi se oli ihan hyvin minusta. Sinisistä vähän yli puolet on talvehtinut onnistuneesti. Oletko huomannut, onko punainen herkempi vai onko väreissä eroa?
  Aina voisi ottaa enemmän kuvia. Talven aikana kuitenkin huomaa, että jostain kohdasta ei ole yhtään. Muutama päivä sitten yritin etsiä eräästä kohdasta vähän kauempaa otettua kuvaa mutta eipä löytynyt. Varmaan olen naapureiden takia rajannut kuvakulmat vain yhteen suuntaan. Ensi kesänä pitää muistaa ottaa omaan käyttöön tarkoitettuja kuvia kun kesällä näemmä tulee muuten ajateltua liikaa blogiin sopivia kuvakulmia.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan varma, onko punaisen loistosalvian talvenkeston herkkyydessä eroa siniseen. Ainakin hyvään kasvuun päästyään kaikki eriväriset loistosalviat ovat olleet varmoja joka vuosi. Minulla on ollut Rose Queen loistosalviaa ainakin neljä vuotta ja ilokseni kasvustot ovat tuuheutuneet mukavasti. Toivottavasti sinunkin taimesi selviää talvesta! Kukinta uusiutuu, kun leikkaa kuihtuneet kasvustot pois, mutta mikäli haluaa siemeniä, niin kannattaa jättää osa kukinnoista paikoilleen. Hyvällä kasvupaikalla saa kivasti siementaimia -itse en ole kokenut tämän perennan lisääntymistä haitaksi, koska se on niin kiva moneen paikkaan.
   On totta, että pitäisi ottaa kuvia moneen eri tarkoitukseen. Omissa kuvissa taustat eivät niin haittaa, joten saa ehkä havainnollisempia kuvia otettua taustasta huolimatta itseä varten. Samasta kohdasta olisi lisäksi hyvä ottaa sekä lähikuva että kuva etäämmältä. Tähän pitäisi todellakin paneutua tulevana kesänä. Olen huomannut, että minulla on suuri kynnys lähteä hakemaan sisältä kameraa, jos olen työn touhussa puutarhassa, vaikka näkisin hyvän kohteen kuvattavaksi sopivassa valo-olosuhteessa.

   Poista
 8. Onpa ihanan kauniita ja kesäisiä kuvia. Sinulla on niin kaunis puutarha. Upeat ovat nuo tulppaanit ensimmäisessä kuvassa. Loistosalvia näyttää kauniilta, taidanpa itsekin kokeilla sitä ensi kesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos! Loistosalvia on oikein suositeltava perenna :).

   Poista
 9. Kiitos kuvista, etenkin viimeisen kuvan tunnelmaan oli helppo siirtyä, aivan kuin astuisi itse tuohon maisemaan ja tuntisi lämmön ja tuoksut.
  Leikkaatko sinä loistosalviastasi kukkineet vanat pois? Itse olen ollut aivan liian laiska niitä remontoimaan mutta kuulema kannattaisi, uskoako vai ei?
  Kuvien arkistointi on ihan kamalan työlästä puuhaa mutta palkitsee kyllä jo ensimmäisellä hakukerralla kun tietty kuva löytyy parilla klikkauksella. Joskus aktiivisempina kuvausvuosina tein kansioita aiheittain: Hevonen1, Hevonen2, Kissat, koirat, pionit, ruusut, havut, kasvari... sitten se jäi ja kaaos levisi käsiin. Nyt kuvaan lähinnä puhelimella ja tietyn kuvan löytäminen on ihan tuurissa.
  Kyllä se ajatus helposti kesään karkaa vaikka talvinen tuuli ujeltaa hormissa ja puita saa kärrätä tupaan päivittäistä lämmitystä varten. Siementilauksiinkin lankesin vaikka vannoin tämän kevään olevan poikkeus.
  Oikein kivaa tammikuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tavallisesti leikannut loistosalviat kukinnan jälkeen (ainakin osan), kukinta todellakin uusiutuu. Jos haluaa siementaimia, niin silloin ei välttämättä kannata leikata. Näköalapaikalla taas on hauska ottaa uusi kukinta iloksi. Yhdellä saksien napsautuksella saa aika paksun nipun leikattua kerralla.
   Täytyy kokeilla kuvien kansioimista, uskon kyllä, että siitä olisi apua.
   Haa, et sitten malttanut jättää kokonaan siementilauksia, sellaista se on ;).
   Kiitos ja samoin sinulle!

   Poista
 10. Aah, kuinka kaunista! <3
  Onneksi kesä on edessäpäin ja ollaan jo menossa kovaa vauhtia valoa ja vihreyttä kohden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina ja tosiaan on hyvä, että olemme jo selvästi tammikuun puolen välin paremmalla puolella eli lähempänä kesää. Kyllä se tästä pian helpottaa.

   Poista
 11. Kesäkuvia ei tässä kohtaa vuotta voi olla liikaa, varsinkaan näin ihania! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati, kuvien etsiminen on nyt aktivoitunut selvästi - vihreän kaipaus pahenee.

   Poista