perjantai 26. huhtikuuta 2024

TAIMET KAIPAAVAT KASVIHUONEESEEN

 ’Vilma’ pensastomaatit ovat ryhtyneet urakoimaan raakileita sisällä salissa. Vaihdoin taas taimet kolmannen kerran suurempiin ruukkuihin, nyt käytin puiden taimien mukana tulleita muoviruukkuja. Ruukun vaihto onnistui todella helposti, vaikka tomaattipensaissa on raakileet, sillä juuristo piti juuripaakun hyvin kasassa. Toki pitää kohdella hellävaroen tomaatin varsia, ettei katko niitä, mutta onneksi Vilma on napakka. Taimet saivat sekä lisää multaa että varastolannoitukseksi uuden erän kanankakkaa, jotta taimilla on paukkuja kasvattaa raakileet kypsiksi tomaateiksi. 

Kuvan ’Vilmassa’ on näkyvissä tällä hetkellä 18 kasvavaa tomaattia ja uusia kukkia kehittyy.
Suuret ruukut vievät tilaa taimipöydällä, joten toivoisin todella sään lämpenevän, jotta saisin nämä vietyä kasvihuoneeseen. Suuret kevyet muoviruukut sopivat minulle tässä vaiheessa hyvin, sillä saan ne mahtumaan kasvihuoneen harsoteltan sisälle ja yleensä asettelen ne öisin suorakaiteen muotoisten laatikoiden reunojen päälle toiseen kerrokseen, koska laatikoihin istutetut runkotomaatit ja kasvihuonekurkut eivät heti alkuun täytä koko laatikkoa. Pienennetyssä harsoteltassa on tungosta kylminä öinä. 

Vaihdan vielä ruukkuja neljännen kerran siinä vaiheessa, kun kylmät yöt ovat takanapäin ja kaikki taimet voi jättää kasvihuoneeseen ilman suojaustoimenpiteitä lopullisiin asemiin.Kaksi kookasta paprikan taimea on avannut useita kukkia ja nuppuja on paljon. Nämäkin haluaisin päästä jo  istuttamaan kasvihuoneeseen.
Minulla on eri vaiheessa olevia esikasvatettuja perunoita. Yksi laatikko ensimmäisiä perunoita on jo kasvihuoneessa harsojen alla. Nämä etualan potut pitäisi saada suurempaan multatilaan.  Samoin on laita kolmella kasvihuonekurkulla.Kelloköynnökset ovat tuuheita, mutta ei niitä voi vielä ulos istuttaa. 
Viime viikon perjantaina täällä meillä satoi uutta lunta  yli 10 cm ja sää on ollut sen jälkeen hyvin talvinen ja ikävä. Lumi on säilynyt maassa 6 vrk ja osa öistä on ollut tosi kylmiä vuoden aikaan nähden. Kylmin yö oli viime viikonloppuna ja mittarin lukema oli alimmillaan -12,6 astetta. 

Onneksi maa nyt tullut monin paikoin esiin lumen alta, vaikka torstainakin satoi vesiräntää, eikä päivän ylin lämpö ollut kuin muutama aste.

Toivon, että viimeistään viikonvaihde tuo keväisempiä tuulia tullessaan ja saan kasvihuoneen pieneen sisätelttaan muitakin taimia kuin tuoksuherneet ja ensimmäiset perunat.


20 kommenttia:

 1. Hyvät hyssyrät, nyt jo tomaateissa noin isot raakileet.
  Olet hoitanut taimiasi esimerkillisen hyvin, joten ei ihme, että ne palkitsevat vaivasi.
  Taimet pitäisi täälläkin saada kovaa kyytiä takaisin kasvihuoneeseen. Sää on kuitenkin erittäin koleaa ja tällä hetkelläkin lämpöasteita on täällä meillä vain kaksi. Vapuksi on pienellä varauksella luvattu lämpimämpää, mutta sitten taas ennusteiden mukaan kylmenee. No, toivotaan parasta.
  Hyvää viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen pensastomaattien raakileista :). Kulunut viikko on ollut poikkeuksellisen kylmä ja pilvinen. Kylmät pilviset päivät eivät lämmitä kasvihuonetta edes päivällä, joten on arkoja vihanneksia ei ole voinut ajatella kasvihuoneeseen, toivottavasti ensi viikolle ennustetut aurinkoiset päivät toteutuvat. Meilläkin mittari näyttää nyt perjantaina puolen päivän aikaan +3 astetta ja taivas on pilvessä. Kiitos ja toivotaan lämpimämpää viikonloppua!

   Poista
 2. On harmillista, että on näin tavattoman kylmä kevät. Sinulla on tosi isot taimet jo odottamassa kasvihuoneeseen pääsyä.
  15 vuorokauden ennusteessa ei ole ainakaan tänne meille kovin lämmintä, näyttää olevan lähempänä viittä kuin kymmentä astetta. Mutta kunhan ei ole pakkasta ja lunta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ollut harvinaisen pitkä kylmä jakso. Odotan aurinkoisia päiviä ja pakkasten vähenemistä. Kasvihuonekauden avaaminen olisi kiva juttu.

   Poista
 3. Mahtavat tomaatit sulla jo. Minä ostan taimina sitten kun tulee hiukan lämpimämpää. Hajuhernettä ja krassia olen kylvänyt ja ovat juuri itäneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odotan varhaista satoa näistä pensastomaateista :). Hajuherne on viihtynyt ihmeen hyvin myös pakkasyöt kasvihuoneessa. Ilmeiseti pitää todella paikkansa, että hajuherne pärjää jopa noin kahdeksan asteen pakkasessa pienillä suojaustoimilla.

   Poista
 4. Jestas miten komeita taimia ja tomaateissa jo raakileet/

  VastaaPoista
 5. Liian pienistä perunapurkeista sain mielikuvan neliön muotoisiksi kasvaneista perunoista :D
  Täälläkin kaivataan kasvihuoneeseen. Sunnuntaina ajattelin viedä osan ja suojata tarvittaessa harsolla, erityisen herkät jäävät kuitenkin sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minulla on vuosien kokemus perunoiden esikasvatuksesta, eli ei tule neliön muotoisia perunoita ;D. Tällainen esikasvatus jouduttaa satoa selvästi.
   Kylmien öiden suhteen on oltava tarkkana vielä monta viikkoa (ehkä), mutta kyllä minäkin aion siirtää taimia viikonloppuna kasvihuoneeseen pienempään telttaan. Tähän aikaan vuodesta tulee seurattua ennusteita erityisen tarkasti.

   Poista
 6. Kivipellon Saila4/27/2024

  Nyt kevät on meitä jälleen koetellut kuten viime vuonnakin! Mutta nyt ihan kuin meillä paistaisi aurinko... Upeat taimet sinulla jo ja varmasti kaipaavat kasvihuoneeseen jo, mutta sää voi vielä olla oikullinen ja yöt viileitä, lämmintä todella kaivattaisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin alkaa juuri kirkastua ja jopa pientä auringon pelkistystä on nähtävissä. Mittarin lukema on 5 astetta. Olen tottunut siihen, että yöt voivat olla pakkasen puolella vielä kesäkuun alussakin, joten joudun kyllä taiteilemaan taimien kanssa kasvihuoneessa vielä pitkään. Sellaista se on :). Aurinkoiset päivät olisivat niin toivottuja ja lämpöäkin saisi olla enemmän kuin nyt. Sitä odotellessa.

   Poista
 7. On kyllä mahtavan aikaiset tomaatit ja muut taimet! Täällä vasta odotellaan ensimmäisten nuppujen avautumista. Mutta sama tilanne, pihalle pitäisi saada kiikutettua taimet pikaisesti. Vähän huoneenlämpöä viileämpi lämpötila tekisi niille hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on onneksi sisällä hyvät kasvatusolosuhteet, mutta suuret ruukut vaativat pöytätilaa melkoisesti ja ahdasta alkaa tulla. Onneksi eilen oli ihana auringonpaiste ja aloin jo valmistella kasvihuoneeseen siirtoa osalle taimista, heti helpotti.
   Kiva, että sinullakin on jo nuppuja, siitä tilanne etenee mukavasti.

   Poista
 8. Uskomattoman hienoja tomaatintaimia sinulla. Näin Pihapiiri messuilla puutarhaoppilaitoksen valtavat tomaatintaimet ja sellaisen olisin itsellenikin halunnut, jos kotona olisi ollut kasvihuone odottamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pensastomaatit voi kylvää ajoissa, jos vain on sopivat kasvatusolosuhteet.

   Poista
 9. Toivottavasti sielläkin on jo sää lämmennyt keväisempiin lukemiin ja olet saanut edes jotain taimia kasvihuoneeseen. Noin isot taimet vievät valtavasti tilaa sisältä. Sinulla onkin onneksi runsaasti tilaa ja valoa kasvatella suuriakin määriä taimia, mutta jossain vaiheessa raja tulee varmasti vastaan. Kasvihuoneeseen tulvii kuitenkin joka puolelta valoa ja sehän on taimille mieleen.
  Vaihdoin itse tänään tomaatteja suurempiin ruukkuihin ja nyt ei mahdu enää sitäkään vähää taimia ikkunoille mitä aiemmin, kun ruukut vievät enemmän tilaa. Onpahan kasveilla kuitenkin enemmän ilmaa ympärillään ja kastelukin helpottuu, kun ruukut eivät kuivu niin nopeasti. Yritän kierrättää taimia ikkunoilta toiselle ja vaihdella niiden paikkoja, jotta valoa tulisi mahdollisimman monelle.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä raja tulee väkisinkin vastaan jossain vaiheessa. Onneksi sain kasvihuoneeseen paljon taimia viikonloppuna.
   Varmasti sinunkin taimesi viihtyvät hyvin isommissa ruukuissa, mutta ymmärrän ahtauden. No, ehkä kohta voi viedä taimia ulos päiväksi.
   Tänään oli todella lämmin päivä, ihan kuin kesällä. Ihan huikeaa!

   Poista
 10. Olet kyllä saanut kertakaikkisen upeat tomaatintaimet kasvamaan. Harvoin on puutarhastakaan ostetut taimet noin upeita. Noin isot taimet vaativat jo ihan erityistä kasvutilaa ja valoa. Onneksi kevät on nyt tulossa oikein rytinällä ja kasvihuoneen saa käyttöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle :). Kevät on nyt saapunut rytinällä ja kasvihuoneessa on tungosta - aivan ihanaa!!

   Poista