keskiviikko 6. tammikuuta 2021

PUUTARHANÄKYMIÄ -haaste

 


Puutarhanäkymät ovat minulle tärkeitä. Olen käyttänyt paljon aikaa kuvahaun eri hakusanoilla, jotta löytäisin itselle inspiraation uuden alueen tai suuremman kokonaisuuden suunnitteluun.

Mitä näkyy etualalla ja löytääkö katse vielä kauempaa jotain kiinnostavaa, mikä kutsuu uteliaana tutustumaan? 

Millainen on tunnelma, värimaailma ja puutarhan tyyli? 
Puutarhanäkymät samassakin puutarhassa vaihtelevat eri vuodenaikoina - kevään näkymät ovat erilaisia kuin näkymät loppukesällä.

Puutarhoja on hyvin erilaisia sekä tyyliltään että kooltaan, mutta kaikista voi löytää kiinnostavia näkymiä. Meillä takapihan eli etelän puolen puutarha levittäytyy laajalle alueelle ja sen rakentuminen on vielä kesken. Haluan pitää kiinni järvinäköalan säilymisestä, tämän ohessa toivon saavani sopivasti kiinnostavaa kerroksellisuutta.


Minusta on kiinnostavaa, että laajojen istutusryhmien takana näkyy uusia alueita ja istutuksia, jotka tuovat puutarhan tunnun. Nurmikko rauhoittaa näkymää näin suuressa puutarhassa. Puistomaisuus sopii minusta tällaiseen vanhaan ympäristöön, missä kasvaa myös vanhoja tammia ja muita suuria puita.
Keittiöpuutarhan alue on vielä melko nuori, työ aloitettiin 2018. Silloin istutetut hedelmäpuut keittiöpuutarhan ulkoreunaa rajaamaan kasvoivat vuoden 2020 aikana mukavasti, joten toivoakseni ne jo lähivuosina tuovat kiinnostavan näkymän, missä valo ja takana oleva pelto näkyy hauskasti puiden välistä.

Odotan myös, että etualan kärhökaaren alta näen alkukesällä kukkivan koristeomenapuun ja myöhemmin kesällä kukkivia perennoja puun juurella ... ja taaempana laatikoissa keittiöpuutarhan kasvit ja kivipenkissä kukkivia yrttejä ym.
Kiinnostavaan puutarhanäkymään voi kuulua kukkivien kaunottarien lisäksi erilaisia lehtimuotoja ja -värejä. Tämä näkymä vanhan suuren mongolianvaahteran alla viehättää minua, uskon sen vielä paranevan, kunhan saan kasveja jaettua lisää. Kuvassa näkyvä luonnonkivi on erityisen kaunis ja sen sileällä pinnalla on mukava istahtaa.
Varjossa hehkuvat kukat voivat muodostaa näkymän, joka kutsuu katsomaan tarkemmin. Usein toisto on hyvä tehokeino, toisto myös rauhoittaa.
Pienessä puutarhassa kiinnostava näkymä voi muodostua vaikkapa ruukkuja sommittelemalla. Tässä kasvaa ruukuissa kelloköynnös ja valkoinen kärsimyskukka, edessä valkoinen tarhaverbena, takana korissa tähkälaventeli.
Usein erilaiset rakenteet tuovat puutarhanäkymään tärkeän osansa. Tämä viime kesänä tekemäni pieni kivimuuri pengertää huvimajan viereisen istutusalueen korkeuseroa suhteessa nurmikkoon, lisäksi se on mielestäni hauskan näköinen.
Meillä etelän puolen puutarha, eli koko laaja alue talosta rantaan asti, on maaston muodoltaan tasaista. Jo 20 vuotta sitten halusin tehdä suurilla kivillä kohopenkkejä, sillä kaipasin jonkunlaista kiinnostavuutta näkymään (kohopenkki on lisäksi hedelmäpuille tällä alueella tärkeä elinehto). 

Näkymä luumupuiden takana muotoutuu, kunhan saan Ruusupuiston rakennettua valmiimmaksi. Kesäkuun kuvassa loimuavat idänunikot.
Kaikki me puutarhaharrastajat tiedämme, että puutarha elää ja muuttuu. Saatamme olla johonkin alueeseen hyvin tyytyväisiä, kunnes muutaman vuoden kuluttua näkymä kaipaakin muutosta. Yllä olevan kuvan alue on muuttunut paljon viimeisen kahden vuoden aikana ja vielä tapahtuu - ainakin kukkivien puiden kasvaessa kokoa. Kärhöjä ja ruusuja on myös tullut lisää, samoin perennoja.


Toivon sinun etsivän oman puutarhasi näkymiä, jotka miellyttävät sinua - perustelujen tai ajatustesi kuuleminen kiinnostaa, mutta voit myös laittaa pelkän kuvan.

Mitä sinä toivot puutarhanäkymältä? Haluatko salaperäisinä huoneita vai avaruutta? Vai kenties molempia?

Onko sinulle tärkeää saada kokeilla erilaisia tyylejä, kasveja tai asioita, vai kulkeeko puutarhassasi jokin yhdistävä punainen lanka esim. värien tai tyylisuunnan muodossa?


Puutarhanäkymiä -haasteessa etsintäkuulutan penkomaan kuva-arkistoja ja julkaisemaan kiinnostavia ja sinulle tärkeitä näkymiä. 

Toivoisin rohkeaa osallistumista, sillä tiedän, että teillä on paljon annettavaa tähän aiheeseen. Uskon, että erilaiset ja sinulle mieluisat näkymät omassa pihapiirissäsi ja puutarhassasi voivat inspiroida monia muitakin. Voit myös kertoa jonkun puutarhavierailun näkymästä, joka on sinua ihastuttanut ja kenties ohjaa sinua oman puutarhasi suunnittelussa. Ei todellakaan haittaa, jos olet julkaissut kuviasi jo aikaisemmin, sillä niistä voi olla tällä teemalla paljon iloa monelle.

Haasteen säännöt:
 • Kuvia voi olla yksi tai useita, perustelujen kanssa tai ilman.
 • Haasta mukaan 1-4 blogiystävääsi
 • Kerro, että haaste lähti liikkeelle Kottikärryn kääntöpiiri -blogista ja liitä linkki postauksestasi tämän postauksen kommenttikenttään, jotta se on helppo löytää.
 • Voit ilomielin ottaa haasteesta kopin ihan omatoimisesti


Keskeneräisyys ei ole este osallistua. Keskenhän minullakin on moni alue. Voit myös kertoa, mitä tavoittelet johonkin keskeneräiseen olevaan näkymään.

Kiitän teitä jo etukäteen! 

Haastan mukaan blogit:
Kukka & Kaali
Navettapiian Puuhamaa
Rikkaruohoelämää
Vaarin torpan puutarha


Voit katsoa haasteeseen vastanneiden puutarhanäkymiä klikkaamalla alta:

44 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta! On nämä sun puutarhakuvat niin komeeta! Hianoja näkymiä toisensa perähän. Lapio on saanu kyyttiä keskimääräästä enemmä :) Näkyy, että oot torellaki syventyny aiheesehen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikein iloinen, että otat haasteen vastaan! Kiitos kommentistasi :).

   Poista
  2. Löyrin eres joitaki kuvia. Vastattu on.

   Poista
 2. Kiinnostava haaste, joka houkuttelee analysoimaan tarkemmin omaa puutarhaa. Kyllähän noita juttuja tulee varsinkin kesällä mietittyä, kun joku kohta alkaa kaivata parannusta. On hyvä analysoida ja laittaa välillä asioita muistiin, ja siihen tämä haaste on hyvä.
  Tuollaisen laajan, puistomaisen puutarhan, kuten sinulla on, avaruus ja suunnilleen horisontin taakse jatkuvat näkymät viehättävät minua. Kaipaisin omaankin puutarhaan välillä sitä horisonttia, mutta naapuritalot ja joka puolelta vastaan tuleva metsä torppaavat näkymät tehokkaasti. Pisin avoin linja on katua pitkin suoraan erään naapurin isoon, rumaan autoon. Sen eteen istuttaisin vaikka ison syreenin, jos vain toisen pihalle saisi mennä kaivelemaan :D
  Olet vuosien mittaan ahkeroinut todella paljon ja työn jälkeä pääsee nyt ihastelemaan kauniissa näkymissä. Viime kesänä sait niin paljon aikaiseksi, että hitaampaa ihan hengästyttää. Muistan monta projektiasi, mutta missä ihmeen välissä olet ehtinyt vielä tuon huvimajan vieressä olevan kivimuurinkin väkertää?! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen iloinen, jos tämä haaste voisi olla hyödyllinen muillekin kuin minulle.
   On aivan ymmärrettävää, että taajamapuutarhassa naapureiden läheisyys on aika haaste, varsinkin jos ei pääse kaivamaan istutuksia naapurin puolelle ;).
   Toisaalta uskon vahvasti, että sinun puutarhasuunnitelmasi ovat menossa vahvasti siihen suuntaan, että näkymiä on muodostumassa. Näkymien mittakaava on vain eri, mutta silti voi tehdä kiinnostavia ja kerroksellisia alueita, missä uteliaisuus herää ja on kiehtovaa kulkea eteenpäin. Kärhökaaret ja puutarhapolut ovat pettämätön yhdistelmä :). Pitää löytää ne oman puutarhan helmet ja jalostaa niitä, jos ne eivät ole vielä ihan "valmiita".
   Tuo huvimajan vieressä oleva kivimuuri valmistui hiljalleen, toin paikalle sopivia kiviä pitkin kesää aina niitä löytäessäni ja viimeisen ponnistuksen tein sitten elokuussa. Kiitos Minna ja hyvää loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
  2. Nappasin haasteen ihan omatoimisesti, kun sattui inspiraatio iskemään :) Tässä linkki: https://hiidenkivenpuutarhassa.blogspot.com/2021/01/puutarhanakymia-haaste.html

   Poista
 3. Tämä haaste on varmasti hyödyllinen ja mielenkiintoinen.Sinulla on hyviä ideoita mitä voi muutkin hyödyntää ei näin suuressa mittakaavassa mutta pieniä kokonaisuuksia voi monikin hyödyntää omaan puutarhaan tai pihaan. Sinä olet taidokkaasti myös kuvannut tekemisesi kokonaisuuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että ajattelet tämän haasteen olevan hyödyllinen ja mielenkiintoinen. (Rohkaistuin laittamaan alulle ensimmäisen haasteeni ;).
   Olen itse saanut niin paljon ideoita ja oivalluksia puutarhablogien kautta, joten toivon, että tämäkin haaste tuottaisi kuvasatoa, mikä inspiroi minun lisäkseni muitakin. On niin kiva, että kaikilla on se oma rakas puutarhansa ja oma tyylinsä toteuttaa asioita itselleen luontaisella tavalla. Kuten sanoit, voi silti saada ideoita toisilta ja nämä ideat voi soveltaa itselle sopiviksi.
   Kiitos Nila!

   Poista
 4. Ihana uusi haaste! ♥ Mielelläni osallistun, mutta voi vähän kestää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen niin iloinen, että otat haasteen vastaan. Ei haittaa, että kestää, teet sitten kun on aikaa :).

   Poista
  2. Oli tosi kiva vastata. Kiitos Sinulle!

   https://kukkaetkaali.blogspot.com/2021/01/puutarhanakymia.html

   Poista
 5. Kiitos haasteesta, osallistun mielelläni.
  Olen blogisi alusta lähtien ihaillut kauniita näkymiä puutarhassasi. Olet rakentanut erilaisia alueita huolella ja ajatuksella säilyttäen samalla vanhan pihapiirin tunnelman. Olen onnellinen pienestä pläntistäni, mutta unelmissani asun laajan puutarhan ympäröimässä rantamaisemassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, miten hauskaa, että haaste sopii sinulle! Kauniit sanasi ilahduttavat myös, vaikka itse näen selvästi monet keskeneräiset kohdat.

   Poista
  2. Vihdoin sain haasteen selätettyä - omalla tavallani. Tässä linkki: https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/01/puutarhanakymia-haaste.html

   Poista
 6. Näyttää niin hyvälle! Juuri tuo puistomaisuus, tila ja rehevät monilajiset istutukset. Ihan upeaa!

  Itseäni hiukan tässä harmittaa kun on niin pieni tontti. Toisaalta ehtisinkö kaikkea edes hoitaa, kun kesällä tuntui ettei tätäkään taida ehtiä kaikkien hommien ja työn lisäksi pitää kunnossa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Pirjo, olet ammattilainen ja arvostan palautettasi - varsinkin kun niin usein katson sinun puutarhojesi toteutuksia haltioituneena.

   Tämän laajan alueen hoito vaatii oikeastaan kokopäiväisen omistautumisen. Kun minä kävin kodin ulkopuolella töissä, niin tuntui, että pelkkä perushoitotaso ei onnistu - aina oli kitkemisten tai nurmikon leikkuun kanssa onnettomasti myöhässä. Nyt teen täyttä työpäivää puutarhassani ja päivät venyvät siitä huolimatta (varsinkin kun on joku isompi projekti meneillään). No, nyt nautin nimenomaan siitä, että teen omassa tahdissa ja nautin luonnon tarkkailusta -ei ole mitään pakkotahtista raatamista.

   Poista
  2. Kiitos!
   Puutarhakoulu oli kyllä sellainen pintaraapaisu. Töissä toki on oppinut näkemään erilaisia juttuja ja rakenteita, mutta itse on pitänyt ajan kanssá oppia paljon kuten jokaisen kotipuutarhurinkin.
   Itse arvostan kotipuutarhureiden pihoja, koska niissä omistajat ovat aidosti kiinnostuneita ja haluavat oppia. Töissä me teemme pihoja ihmisille, joilla ei juuri kiinnostusta paljoa ole. Sen vuoksi oikeastaan kukaan ei edes halua perennapenkkejä, koska kokevat ne vaikeiksi.

   Minulla on useita taitavia työkavereita, mutta onpa ollut sellainenkin puutarhuri joka ei erota koivuangervoa norjanangervosta.

   Sinulla on silmää luoda kauniita näkymiä pihaasi!

   Poista
  3. Aivan varmasti minkä tahansa koulutuksen jalostuminen todelliseksi ammattitaidoksi vaatii kiinnostuneisuutta ja jonkunlaista sisäistä paloa asiaan. Sinulla on hyvä hyvä katselupaikka viherrakentajana nähdä erilaisia toteutuksia (kuten sanoitkin), mutta oma kauneudentajusi ja innostus on saanut omat puutarhasi niin erityisen ihaniksi!
   Kiitos Pirjo!

   Poista
 7. Onpa kiva haaste. Itsekin pohdin usein maisemia ja näkymiä omalla pihalla, meilläkin kun on tilaa ja ilmaa kaikkiin suuntiin.
  Olen nyt vallan viehättynyt kärhökaariin ja polkuihin, epäilemättä niitä näillekin tiluksille ilmestyy aikanaan. Täytyy kuitenkin malttaa mielensä niiden suhteen vielä pari kasvukautta. Nimittäin meillä häälyy horisontissa jonkinlainen viemäriputkien kaivelu eikä olisi yhtään kivaa jos vaivalla väsätty istutusalue pitäisi pelastaa kaivinkoneen alta.
  Sitä odotellessa tyydyn laajentelemaan ja uudelleen muotoilemaan vanhoja istutusalueita. Niihin saa onneksi puuvartisten ja perennojen avulla hienosti tasoja ja ulottuvuuksia.
  Omia pihamaisemiani yritän ainakin suunnitteluvaiheessa tutkailla monelta eri suunnalta jotta en sokeutuisi vain vakioreittien ja vakiintuneiden olopaikkojen näkymiin. Joskus on hyvin opettavaista vain kuunnella mitä pihassa vierailija huomioi, mihin hänen katseensa ja reittinsä vie.
  Jään mielenkiinnolla odottamaan tulevien kasvukausien projektejasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On järkevää malttaa mielensä, ennenkuin tulee varmuus mahdollisista viemäriputkien kaivannoista. Rauhallinen pohdiskelu ja suunnittelu ei varmaankaan mene hukkaan sillä välillä. On niin totta, että itse helposti ajatuksissaan urautuu samoihin kuvioihin kuin on ollut ennenkin. Meni kauan, ennen kuin minullakin välähti, että oikeasti Ruusupuiston alueelle voisi tehdä muutakin kuin säilyttää siellä aina kasvaneita vanhoja marjapuskia.

   Olisi ihana, että sinäkin vastaisit tähän haasteeseen jossain vaiheessa, meillä on puutarhassa samoja elementtejä tilan ja vanhan ympäristön muodossa.

   Poista
 8. Hienoja näkyviä. Tasaisuudessa on oma viehätyksensä. Tykkään kun kaikki ei ole heti näkyvissä, näkymän voi peittää puu, rakennelma tai vaikka köynnöstuki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienestä salaperäisyydestä kulkureitillä tulee kiinnostavuutta ja se kutsuu kulkemaan eteenpäin :). Olisi kiva nähdä sinunkin vastaus tähän haasteeseen jossain vaiheessa!

   Poista
 9. Puistomaisuus todellakin sopii sinun puutarhaasi, niin kauniita kuvia! Näkymät ovat kiinnostavia ja tärkeitä. Koitan muistaa ottaa tämän käsittelyyn omassa blogissa jossain kohtaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinustakin puistomaisuus istuu tänne. Olisin erittäin iloinen, jos sinäkin ottaisit tämän aiheen käsiteltäväksi!

   Poista
 10. Ihanan iso puutarha teillä, ja mitkä näkymät! Oma puutarha täällä Helsingissä on vielä ihan myllerryksessä salaojien kaivuun jäljiltä. Tänä vuonna olisi tarkoitus aloitella viherrakentaminen ja pystyttää puita ja pensaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Sari, tervetuloa seuraamaan blogiani jatkossakin!
   Hienoa kuulla, että sinäkin pääset rakentamaan omaa puutarhaasi, puiden ja pensaiden istuttaminen on kiinnostavaa ja hyvä onkin aloittaa niistä - onnea ja intoa matkaan!

   Poista
 11. Wau! Teillä on kyllä upeita näkymiä ja moneen suuntaan. Kauniita kuvia, ihanaa katsella kesäisiä näkymiä, kun täällä Helsingissä pyryttää lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Kati! Täälläkin on ollut melkoista pyryä.

   Poista
 12. Onpa upeita näkymiä kertakaikkiaan! Sinulla on suuri alue hoidettava, sinne mahtuu monenlaista. Tuo on kyllä niin totta, että puutarha elää koko ajan ja muutos on pysyvää 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos! Tontti on suuri, mutta antaa myös mahdollisuuksia kokeilla kaikenlaista. Muutos taitaa olla pysyvää kuten sanoit :).

   Poista
 13. Ihana puutarha!
  Osallistuin haasteeseen Rikkaruohoelämää Betweenin haastamana.
  http://rosanpunaistakultaa.blogspot.com/2021/01/nakymia-puutarhasta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen oikein iloinen, että osallistuit haasteeseeni! Käynkin tutustumassa blogiisi ja linkitän juttusi tämän haasteen alle toistenkin luettavaksi :).
   Olet jatkossakin lämpimästi tervetullut blogini lukijaksi.

   Poista
 14. Kauniita laajoja puutarhanäkymiä.
  Olitkin jo ehtinyt linkittää haastevastaukseni. Kiitos.

  VastaaPoista
 15. Puutarhanne on todella kaunis. Tämä on tosi kiva ja mielenkiintoinen haaste. Minun vastaukseni löytyy täältä: https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/02/puutarhanakymia.html Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos! Upeaa, että vastasit tähän haasteeseen, linkitän teidän puutarhanne näkymät listaan :).

   Poista
 16. Kiitos kivasta haasteesta, haastepostaus löytyy osoitteesta:
  http://www.oravankesapesa.net/2021/02/puutarhanakymia-haaste.html
  Aurinkoista helmikuun loppua!

  VastaaPoista
 17. Vau onpas teillä kivan näköinen puutarha, ihan uskomatonta. Mekin muutimme juuri tässä syksystä uuteen omakotitaloon, johon kuuluu kiva puutarha, joka on tosin ei hoidettu tähän mennessä. Pitäisi nyt keväällä sitten lumien sulaessa aloittaa puutarhaprojekti, että ostettiin jo valmiiksi kaikki hakkeet ja hiekat sitä varten. Ei kyllä taida omat taitoni vielä ihan riittää teidän puutarhaanne, mutta kaipa se tästä. Kiitos todella hienoista kuvista ja tekstistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi Leena ja tervetuloa jatkossakin blogini pariin. Kirjoittelen ja kuvailen uusia istutusprojektejani ja myös tätä vanhaa ympäristöä.

   Onnittelut teille omakotitalon hankinnasta ja omasta puutarhasta! Tuleekin olemaan hauskaa, kun saa tutustua omaan pihapiiriin ja miettiä, mitä kaikkea sinne haluaa. Taito kasvaa tehdessä ja ammattiapu suunnittelijoilta voi olla myös oikein hyvä vaihtoehto ideoiden saamiseen. Oma kiinnostus puutarhaan ja sen hoitoon on varmasti kaikista tärkein asia, tietoa löytyy kyllä, kun jaksaa etsiä. Tsemppiä teille ja innostavia hetkiä puutarhan parissa!

   Poista
 18. Saaripalsta osallistuu haasteeseen:
  https://saaripalsta.blogspot.com/2021/02/puutarhanakymia.html

  VastaaPoista