tiistai 29. syyskuuta 2020

SIPULIEN PIILOTUSTA JA RUSKAN SÄVYJÄ
Sain vihdoin eilen maanantaina kaikki kukkasipulit kaivettua paikoilleen. Onneksi on ollut niin lämmintä, että niillä tuskin olikaan kovin kiire. Yksi tehtävälistalla ollut syystyö saa ruksin päällensä ja mieli helpottuu siltä osin.Helpointa oli laittaa sipulit uuteen piharingin penkkiin. 'Heittelin' erilaisia tulppaanien ja laukkojen sipuleja alueelle, mikä jää pensaiden ja ulkokehän perennojen väliin. Tavoitteena on, että maasta nousevat perennat aikanaan peittävät lakastuvien tulppanien varret. Kuohkeaan multaan oli superhelppoa kaivaa sipulit. Pikkusipulit laitoin jo vähän aikaisemmin omille paikoilleen. Sain tältä erää piharingin penkin valmiiksi, lisään vielä keväällä uutta multaa istutusten yhteydessä. Kaivoin syksyn lehtiä kompostoitumaan ”vanhan” mullan alle ja lehtien päälle vielä ripottelin vähän kanankakkaa, jotta kompostoituminen vauhdittuu.  Tämä toimenpide ei haittaa kohdissa, missä ei ole istutettuja kasveja - kasvithan saattaisivat riehaantua syksyllä, eivätkä ymmärtäisi valmistautua talveen. Saatan vielä jotain perennoja lisätä omista jakopaloista tai alennusmyynneistä, mikäli niitä vielä kohdalle sattuu.

Kuten huomaatte, käytin ylimääräiseksi jääneet graniitti nupukivet lipputangolle vievään polkuun.Tämän lämpimän syyskuun iloa lisää kaunis ruska. Tammet ovat keltaisessa asussa, tänä keväänä istutettu rusotuomipihlaja on saanut oranssiin vivahtavaa syysvärin. 

Huomasin, että 'Tarmo' on päässyt kuvaan. Pitää sanoa, että robottiruohonleikkuri 'Tarmo' on ylittänyt odotuksemme jo tässä vaiheessa, vaikka se on työskennellyt puutarhassa vasta noin kolme viikkoa. Se on löytänyt laajan alueen (5500 neliötä nurmikkoa) kaikki sokkelot eri istutusalueiden väleissä ja takana. Tässäkin se leikkaa 'Ruusupuiston' takimmaista aluetta aivan pensaiden alla. Ja Tarmon hiljainen työskentely on niin miellyttävää; ei pörinää eikä melua. 

Mullosalueesta tulee kukkiva aidanne 'Ruusupuistoon', kuten varmaan muistatte.Pieni sirotuomipihlaja ’Varjolehdon’ alueella on upean punainen.Enkeliperhoangervon syysväri on yhtä viehättävä kuin kasvi on muutenkin.Kasvihuoneen ympäristö värjäytyy hienoihin sävyihin, jotka syventyvät vielä. Kuva on otettu laitumen puolelta. Etualalla on pilvikirsikka syysvärissään.


Ruskan upeat sävyt ovat niin kauniita, väriä tulee toivottavasti vielä vähän lisää, ennen kuin lehdet putoavat puista ja pensaista.Hyvää viikkoa teille kaikille!

30 kommenttia:

 1. Syksy on maalannut puutarhaasi upeita sävyjä. Kyllä kelpaa välillä nostaa katse mullasta ja ihailla ympäristöä.
  Väsyneenä ei ehkä pitäisi lukea blogipostauksia, sillä hetken ihmettelin, oletko antanut uudelle alueelle nimeksi piharenki. No, piharinkihän se on, kuten sitten uudemman kerran luettuani saatoin todeta. Tuollaiseen pehmoiseen multaan on nautinnollista piilottaa sipuleita. Noppakivipolku lipputangolle on järkevä ratkaisu. Eipä tarvitse perennoja polkea ja paikka pysyy siltäkin osin siistinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piharenki :D. Minulle voisi kyllä sattua tuollainen kirjoitusvirhe, lisäksi tabletti vaihtelee aina sanoja ja joskus ei muista tarkistaa koneen muunnoksia.
   Ruska muuttaa värejään, tänään tuntui, että olisi eilisestä tullut uusia sävyjä. Polku toimii sekä lipun laitossa että hoitopolkuna.

   Poista
 2. Kaunis on puutarhasi ja voin kuvitella kevään sipulikukkaloiston. Meilläkin on Roope-niminen robottiruohonleikkuri, mutta päästimme hänet jo sisätiloihin talviunille. Hieno tuo noppakivipolku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, keväällä on iloa, jos on jaksanut syksyllä ahertaa.
   Luultavasti Tarmokin pääsee talvilevolle, jos ilma viilenee ja ruohon kasvu loppuu. Nyt se on harjoitellut tutustumista tähän alueeseen, osaa sitten reitit keväällä paremmin :).

   Poista
 3. Sinulla onkin ihanteellinen, pehmeää multaa sisältävä penkki, sipulikukkien istuttamiseen.
  Runsaasti kauniiseen ruskaan pukeutuneita kasveja on jo puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasi hyvin työn vaikeutumisen, kun tuon penkin jälkeen siirtyi laittamaan sipuleja perennoja täynnä oleville alueille.
   Nyt kannattaa nauttia ruskasta!

   Poista
 4. Piharinki aloottaa keväällä näyttävästi. Mullon viälä tulput laittamata. Pitää seurata säätiarootuksia, että tuloo kaivettua ne hyvän sään aikahan. Joskus oon polokenu lapiolla parin sentin jääkannen auki. Ei ollu herkkua toimia kohomeesin käsin.
  Hianua ruskaa ja mitä sonkaa sitte, ku nua pikkupuut o kasvanu isooksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokemusta on minullakin sipulien kaivamisesta epämiellyttävässä olosuhteissa. Ensi viikko näyttää täällä alkavan sateisempaa ja lämmötkin laskevat (ei tosin vielä pakkaseen asti), jos nyt ennusteisiin on luottamista.
   Sipulikukat pelastavat muuten tyhjää kohtaa aika paljon. Pienten puiden kasvua odotan sekä kevään kukinnan että ruskan vuoksi - ja onhan puun näköinen puu mukavampi muunakin aikana kasvukautta :).

   Poista
 5. Komeita puita sinulla siellä! Hyvän polun olet rakentanut lipputangolle. Keväällä varmasti kaunista tuolla alueella, kun sipulikukat nousevat maasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän puista :) ja kivistä ... toivottavasti sipulit talvehtivat hyvin ja kukkivat kunnolla.

   Poista
 6. Aah miten kauniita syysvärejä! Ihan epätodellista varmasti istutella sipuleita tuollaiseen kuohkeaan, tyhjään multakohtaan. Yleensä kun yrittää ährätä reikää johonkin juurten sekaan ja samalla silppuaa vanhoja sipuleita palasiksi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, monen monituista halkaistua sipulia on omakin kokemus. Pitäisi ehtiä vielä ikuistaa lisää ruskan värejä, tilanne saattaa muuttua nopeasti, jos lehdet tippuvat. Nyt nautitaan kuitenkin!

   Poista
 7. Ihania ruskan värejä ja noppapolku on aivan ihana.

  VastaaPoista
 8. Komeankokoisessa pihassa ruskan värittämät puut pääsevät upeasti oikeuksiinsa! Voi, nyt pääsit jo sipulien istuttamiseen, hienosti aherrettu tuon uuden piharinkipenkin kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, puut ovat hienoja. Onneksi sipulit ovat maassa, vielä on monta syystyötä listalla odottamassa. Onneksi tuo penkki kuitenkin valmistui pohjatöiden osalta :).

   Poista
 9. Hienoja ruskan sävyjä. Kukkasipuleiden kaivaminen maahan on unelmahommaa jos kasvit eivät ole tiellä. sellaista pääsee harvoin kokeilemaan. Ehkä voisikin aloittaa jonkun penkin siitä että istuttaa ihan ensin kukkasipulit ja vasta sitten muut kasvit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syksyllä tehdyt penkin pohjat ovat hyvä mahdollisuus aloittaa sipulikukilla :).

   Poista
 10. Sielläkin on upeat syysvärit! Kirsikka on ilonaihe keväällä ja syksyllä. Lakastuvien sipulikasvien piilottaminen perennojen sekaan on juuri tuo temppu, jolla niistä saa kevääälä ilon ja myöhemmin ovat poissa silmistä. Onpa jännä nähdä minkälainen kukkaloisto tässä penkissä on keväällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama jännittää minuakin ... toivottavasti sipulit juurtuvat, eivätkä myyrät syö niitä. Oikein hyvää syksyä sinulle Pirkko!

   Poista
 11. Upeaa ruskaa näkyy teilläkin! Pidän erityisesti noista lämpimän punaisista sävyistä. Sirotuomipihlajan väri on varmasti yksi kauneimmista. Luksusta istutella kukkasipuleita pehmoiseen multaan ja vielä leppoisassa säässäkin. Vesi- tai räntäsateessa se ei ole mitään herkkua. Piharinki näyttää varmasti todella kauniilta jo heti ensi keväänä. Mukavaa lokakuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo punaiset sävyt kuten sirotuomipihlajassa, mustikoissa, rusokirsikassa ym. ovat kyllä upeita ja erottuvat hienosti muista ruskan sävyistä. Harvinaista herkkua oli laittaa hyvällä säällä sipuleita kuohkeana tyhjään multatilaan. Minäkin toivon, että alue olisi mukavan näköinen keväällä, vaikka sieltä vielä paljon kasveja puuttuukin. Kiitos samoin!

   Poista
 12. Leikkaako Tarmo myös syksyn tullen pudonneet lehdet silpuksi vai onko jokin lehtimäärä sille liian suuri? Minulla on vielä sipulipiilotusta jäljellä. Hienosti sait tehtyä hommat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän suurista vanhoista puista tulee lehtiä niin paljon, että olen haravoinut ja vienyt lehtiä hyötykäyttöön kompostoitumaan mullan sekaan ja muihin tarpeellisiin paikkoihin. Tarmo ajelee sujuvasti lehtien päällä ja rouskuttelee mennessään, mutta kyllä päältäajettava ruohonleikkuri silppuaa paremmin lehdet.
   Tänään totesin kyllä haravoinnin olevan todella helppoa, kun nurmi on tasaisen lyhyt Tarmon johdosta (olen ollut syksyisin hyvin laiska nurmikon leikkaaja). On ihan ällistyttävää katsella meidän siistejä nurmikoita, vaikka Tarmo on ollut hommissa vasta muutaman viikon - olemme tosi tyytyväisiä hankintaan.
   Ajattelin, että kun Tarmo siirtyy talvilevolle, niin saatan vielä viimeiset lehdet vaahteran ja tammien ympäriltä ajella vanhalla koneella silpuksi ja jättää ne nurmikolle, madot hyödyntävät ne lannoitteeksi nurmikolle ja puille tulevana kasvukautena.
   Nämä tehdyt työt ovat helpotus, mutta on minulla vielä monta muuta hommaa jäljellä - yksi iso ja tärkeä on suojaverkkojen laitto ja siihen menee aikaa, sillä kohteita on niin paljon.
   Tsemppiä sinulle omiin hommiisi!
   Poista
 13. Kun kukat ovat menneet alkaa lehdet tuoda sen uuden loiston. Mielestäni tämä hetki on kaunis, kun värikkäät lehdet täyttävät puut. En kaipaa vielä lehdettömiä puita. Aikanaan niilläkin on oma merkityksensä. Vielä ei ole paljon silputtavaa maassa. Ajan aina ruohonleikkurilla lehdet pieneksi silpuksi. Kauniita punaisia lehtiä teillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Värikkäät lehdet ovat upeita, toivoisi tämän vaiheen vielä kestävän. Loput lehdet kannattaa tosiaan silputa ravinnoksi. Hyvää viikonloppua sinulle Titta!

   Poista
 14. Kaunista ruskaa! On aina helpottavaa, kun saa jonkun tehtävän listalta pois. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! On niin huojentavaa, kun lista lyhenee ja saa syystöitä alta pois. Niin kauan, kun on mukavia ulkoiluilmoja, on niistä otettava kaikki irti.

   Poista