torstai 27. helmikuuta 2020

TOUHUA TAIMIEN KANSSA


Arboretumin kummitukset
Tällä viikolla on ollut reippaasti yöpakkasia, keskiviikkona oli aamulla mittarissa -12 ja tänään -13. Meillä maa on lumesta suojaton. Aurinko paistaa kuitenkin niin kauniisti ja iltapäivän lukemat mittarissa ovat olleet enää -2 /-3.  Koska maa on jäässä ja aurinko paistaa täydeltä taivaalta, ryhdyin eilen suojaaamaan havuja varjostuskankailla. Nuorilla havuilla ei ole juuristo vielä syvällä ja ne tarvitsevat apua, muuten neulaset ruskistuvat herkästi. Mieheni ihmetteli, mitä mörköjä laitumelle on ilmestynyt?


Koulittuja kaukaasianpitkäpalon taimia, takana koulimista odottaa tarharistikkien armeija.Eilen 26.2. koulin myös kaukaasianpitkäpalot ja patjaharsot omiin pikkuisiin purkkeihinsa, anisiisot jätin kylvöastiaan, mutta harvensin välit sopiviksi. Tehtävässä sai olla varovainen, sillä hentoisiahan nuo olivat. Jännitin onnistumista, sillä olisin halunnut taimen ympärille jäävän hieman enemmän kylvämultaa, osa taimista jäi paljasjuurisiksi astiasta nostettaessa.Anisiisot koulin harventamalla kylvöastiaan
Aamulla kiipesin jännittynein mielin yläkertaan, pelotti, että kaikki koulitut taimet makaavat purkeissa kyljellään ja kuihtuneina. Iloisena kuitenkin havaitsin koko joukon olevan vihreinä ja pystyssäpäin! Koulimisen jälkeen laitoin taimille muovikuvun päälle, jotta juurtuminen onnistuisi varmemmin. Astiat laitoin pohjoispuolen ikkunalle, jottei auringon valo houkuttaisi kasvua liikaa ennen juurtumista. Nyt on purkitettua siis anisiisoja 20 kpl, kaukaasianpitkäpalkoja 19 kpl ja patjaharsoja 7 kpl.


Ihan reippaita ollaan ensimmäisen vuorokauden kuluttua koulimisesta.Tarharistikki "Leichtlinii" on melkoinen työmaa, aloitin tuon tuuhean kasvuston koulimisen ja taimia vaan riittää ja riittää. Aluksi purkitin 1-2 tainta / purkki, mutta purkkeja säästääkseni työn edetessä aloin nostaa "tukun" taimia purkkia kohden. En ole koulinut vielä kuin kolmanneksen tuosta kylvöastiasta ja purkitettuna on varovaisesti arvioituna 50 taimea. Kuvassa näkyvät kaukasianpitkäpalot laitoin viime vuonna hankittuihin turvepotteihin, mutta viime kevään kokemuksella näissä taimimulta kuivuu herkästi, joten saa olla tarkkana kastelun kanssa, enää en näitä osta.


Aurinko vääristää värin vaaleammaksi, kurkutkin nauttivat aurinkoenergiastaKoulimista on siis vielä ohjelmassa, myös seuraavat kylvöt teen lähipäivinä. Taimien hoitaminen on hauskaa puuhaa. Toistaiseksi ei ole vielä tullut takaiskuja - tai ainakaan en ole huomannut sellaisia.

Pitää laitella tukikepit kelloköynnöksille ja kurkuille, parempi tehdä puuha mieluummin ajoissa kuin myöhässä.

Paprikat ovat vihdoin aloittaneet varsinaisten lehtien kasvattamisen, kauan siinä menikin. Ehkä yläkerran viileä lämpötila on hillinnyt kasvua.


Auringossa ylivaloittunut kuva. Vilma vasemmalla ja Red Profusion oikealla.Myös ruukkutomaatti "Vilma" ja amppelitomaatti "Red Profusion" kasvavat rauhalliseen tahtiinsa. Hauskasti näillä eri lajeilla myös lehdet ovat erilaiset. En jaksanut lähteä ottamaan uusia kuvia, kun huomasin nämä ylivaloittuneiksi. Seuraavalla kerralla on sitten vaihdettava paikka tai otettava kuvat eri aikaan päivästä :).
Nautitaan auringosta ja ulkoilusta. Loppuviikolle on vielä ennusteen mukaan tiedossa hyvää ulkoilusäätä. Minulla on tiedossa ainakin risusavottaa. 

Erinomaista viikonloppua teille kaikille!32 kommenttia:

 1. Voi kun siellä on hieno keli! Hauska kummitusjengi pellon reunassa.
  Hyvältä näyttävät taimet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ihana ulkoilusää! Kummitusjengi tosiaan :). Kiitos Saila.

   Poista
 2. Hyvä, että laitoit kuvan kummituksista. Ennen näitä pakkasia ajattelin, ettei tänä keväänä harsoja tarvita. Nyt on öisin lähes -10 astetta ja päivälläkin nippanappa plussan puolella, joten havut tarvitsevat suojaa.
  Sinulla on taimet jo hyvällä mallilla. Paprikoiden suhteen ihmettelin samaa eli eivätkö ne tee ollenkaan oikeita lehtiä. No, nyt ovat alkaneet niitä pukata.
  Ensi viikolla kylvöt jatkuvat, kun siirrymme maaliskuuhun. Pussit odottavat jo järjestyksessä.
  Mukavaa risusavottaa. Se on ihan mukavaa, jos vain sää on sopiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin mietin viikko sitten samaa noiden varjostuskankaiden suhteen, mutta nyt on ihan selvä tapaus, sillä meillä maa oli ihan kivikovaa. Risusavotta on minustakin hauskaa hyötyliikuntaa, näkee vielä mukavasti työn tuloksen. Onnea maaliskuun kylvöihin, jännittävää on katsoa, tapahtuuko itäminen nyt yhtä hyvin kuin edellisellä kylvökerralla.

   Poista
 3. Nyt saapuivat juuri nuo pieniä havuja kiduttavat aurinko+yöpakkaset yhdistelmät. Kyllä huput ja suojat ovat tarpeen. Taimistosi on kehittynyt kovasti ja siinä riittää nyt puuhaa koulimisessa ja kastelussa. Kärsivällisyys palkitaan runsaalla määrällä istutettavia taimia keväällä. Minä aloitan viikonlopussa hakemalla kylmäkäsitellyt kylvökset lämpöön - saapa nähdä, nouseeko taimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, näkee selvästi tuon havujen ”kidutuksen”. Onneksi ei vielä ollut vaurion merkkejä, mutta sekin tapahtuu kyllä aika nopeasti. Nyt tuo kouliminen on yllättävän aikaa vievää, en ymmärrä miten tuo tarharistikkien määrä on niin valtava, en saa astiaa lopulle millään, huh. Ehkä on oikaistava loppujen kanssa. Hyvä, että muistutit kylmäkäsitelystä. Pitäisiköhän minunkin hakea omat potit viileään yläkertaan, jotta näkisi, tapahtuuko siemenille mitään.

   Poista
 4. Minä kävin napsimassa alppiruusuilleni pidempiä kuusenoksia suojaamaan kevätauringolta. Normaalisti tähän aikaan vuodesta niitä ei ole edes näkynyt hangen alta! Tuleepahan kokeiltua sitten niidenkin suojaamista :D Huh, onpas sinulla jo melkoinen määrä taimia, vaikka kevät on vasta näin alussa! Huhtikuussa purkkien määrä lasketaan varmaan sadoissa... Aurinkoista helmikuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havut onkin ihan hyvä idea. Saattaa kyllä tulla taimipurkkien määrän kanssa kanssa ihmetys jossain vaiheessa. Pitää ryhtyä keksimään lisää taimipöytiä, jos tila loppuu ;). Aurinkoa sinne teillekin!

   Poista
 5. Oliskohan munki viisasta laittaa suajat, vaikken meinannu. Mullon kyllä kaikki jo aika suuria, voi olla kylläki jo myähäästä. Ainaki mariakuuset ottaavat äkkiää nokkihinsa, jos ottaavat. Oi, sun taimia; palio ja isoja. Mullon kaikki ihan alakutekijöös. Risusavotta o selevä kevään merkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ollut vaihtoehtoa näiden nuorien taimien kanssa, maa kun on ihan kivikovaa istutuskohdissa - runsaat sateet ennen pakkasia tekivät tekosensa. Taimien määrä näyttää lisääntyvän ;) joo. Vielähän sitä ehtii vallan hyvin tehdä kylvöjä ja helpommallakin pääsee, kun ei aloita liian aikaisin. Risusavotta on tosiaan yksi vahva kevään merkki.

   Poista
 6. Taidan minäkin suojata pari havuani vaikka en ajatellut niin tehdä, yöpakkaset on nyt kovia. harmittaa jälkikäteen jos taimille käy huonosti.
  Sinulla on komeat taimet kasvamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmittaa kyllä, jos havut ovat ruskeita pakkasjakson jälkeen ilman suojauksia. Kiitos Katja ja aurinkoista kevättä sinulle!

   Poista
 7. Tämä on jännittävää aikaa, taimia siellä, taimia täällä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimia tuntuu olevan siellä täällä, ainakin illalla kouliessani oli sellaiset tunnelmat. Jännittävää on seurata kasvua ja toivoa parasta.

   Poista
 8. Meilläkin nyt pakkasta 10 astetta eikä lumesta tietoakaan. Kasviparat! Blogeissa alkaa näitä taimikasvatuksia nyt olla. Asia, jota seuraan vaan sivusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole lumesta tietoakaan ja tosiaan joka yö pakkanen on täällä kivunnut noin -13 asteeseen. Pidetään peukkuja kasveille, eihän tässä muutakaan oikein voi.

   Poista
 9. Hyvällä mallilla ovat taimesi. Taimien kera on kiva odotella kesää. Meilläkin oli yöllä pakkasta, taisi olla 13 astetta. Maa on valkoinen. Hyvää tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Taimet ovat sellainen sopiva aloitus puutarhakauteen. Te saatte vielä ihailla kauniita lumisia maisemia :).

   Poista
 10. Hienoja taimia! Sinullahan on vaikka mitä siellä kasvamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Yritän, jos saisin perennat onnistumaan ja niillä täytettyä tuota multatilaa, mitä jokaisessa laajennetussa ja uudessa perennapenkissä löytyy.

   Poista
 11. Oi miten sinulla on hyvän näköiset taimet! Täällä tänään pakkasta -16 ja ohut lumikerros peittää kivikkorinteen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 12. Minäkin jouduin suojaamaan osan kartiomarjakuusista, kun melko kovat yöpakkaset yllättivät ja päivisin aurinko helottaa sen verran runsaasti.
  Hienot taimivauvat kasvamassa. ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi yrittää suojella kuin harmitella myöhemmin. Kiitos Kruunuvuokko!

   Poista
 13. Ihanat pikku taimet! Itse en ole aloittanut esikasvatusta vielä, kun en ole juuri ehtinyt suunnitella ensi kesän kasvatusjuttuja. Pitäisi tehdä suunnitelmat valmiiksi, niin voisi alkaa kasvattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä suunnittelu kannattaa, ainakin jos tilaa ei ole varsin paljon käytettävänä. Taimien kanssa puuhaaminen ja niiden kasvun seuraaminen on tosi hauskaa :).

   Poista
 14. Onpas sinulla hyvällä mallilla taimet, iso urakka tuo kouliminen. Miulla olisi yksi orvokkisatsi odottamassa samaa toimenpidettä.
  Muistin taas miksi en tykkää turveruukuista, sinne kuivaa kaikki jos kastelu unohtuu aurinkoisena päivänä iltaan asti. Loistosalviat eivät minulla lähteneet kasvuun, tilasin yhden laatikollisen eli 18 ruukkua suoraan puutarhalta, saanpahan varmasti kunnon taimet.

  Oikein mukavaa maaliskuun alkua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Periaatteessa turveruukkujen idea vaikuttaa hyvältä, mutta tuo kuivuminen on todella iso riski, jos ei seuraa tarkasti kosteutta. Lisäksi ”monikäyttö” -purkit, mitä voi käyttää uudestaan vuodesta toiseen, ovat varmasti myös ekologisempia. Loistosalvia on ollut kaikista kylvämistäni perennoista (tähän mennessä) hitain, katsotaan sitten myöhemmin, monta loistosalviaa lopulta lähtee kunnolla kasvuunsa - nyt ovat vasta pieniä vihreitä alkuja. Valmiiden taimien tilaus takaa sinulle hyvän kasvuston ja luultavasti myös kukinnan jo tälle kesälle :).

   Poista
 15. Minulla kävi tämä varjostus mielessä jo viimeviikolla mutta se unohtui. No nyt mennään kuitenkin taas viikonloppuna. Ristikit kannattaakin laittaa tuppaina kasvamaan koska sellainen sen kasvutapa on maassakin ja muuten koulimisesta tulee painajainen 😣. Paljon kaunista on sinulla luvassa kun niinpaljon uutta on kasvamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sää vaihtui taas totaalisesti, kun nyt on satanut lumiräntää, joten toivottavasti sinun havut säästyivät vaurioilta. Kiitos kokemuksestasi ristikkien suhteen, tuppaiden nostelu oli tosiaan helpompaa. On niitä nyt ainakin 150 taimea varovaisen arvion mukaan.

   Poista
 16. Onpas sun taimet jo pitkällä. Mulla vielä siemenet oottaa pusseissa, josko tänään sais kylvettyä. Ihanan keväisiä kuvia 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii loistavasti tehdä kylvöjä, minä vain olin malttamaton kokeilemaan :). Kesäiset kuvat piristävät mieltä.

   Poista