sunnuntai 21. toukokuuta 2023

IHANA JA KIIREINEN TOUKOKUU
Voi, miten kaikki  kasvu suorastaan pursuaa innolla maasta. Uusi kasvu pitää kiirettä ja kiirettä riittää myös kotipuutarhurilla, että ehtisi perässä. Onneksi saimme 'Tarmon' eli robottiruohonleikkurin työtehtäviin maanantaina. Viikon kuluessa se on saanut työalueensa jo aika hyvälle mallille.En ole ehtinyt kitkeä läheskään joka penkkiä, kanttaamisesta puhumattakaan. Pitää yrittää jossain vaiheessa paneutua näihinkin toimiin.Luumupenkki vastavaloon kuvattuna, värityksestä tuli aika erikoinen, mutta pidän tunnelmasta. Etualan kasvusto kuuluu arovuokoille, joita on nousemassa pintaan ihan reippaasti - sopii minulle!

Nuo takana näkyvät pensaat ovat ikivanhaa rusopajuangervoa. Se on aika kiva tausta näin keväällä ja alkukesällä, mutta en yhtään tykkää sen kukista enkä ajasta kukinnan jälkeen. Onko teillä kellään kokemusta kyseisen angervon muotoonleikkauksesta? Monet angervot toimivat oikein hyvin leikattuina, mutta en löytänyt mainintoja, että joku olisi leikannut rusopajuangervoa.Kuva vääristää liljatulppaanien sävyn, väri on oikeasti tummempi ja sopii oikein kivasti tarhakylmänkukan ja hyasinttien väreihin.Siemenestä kasvattamani tarharistikit ovat viihtyneet Helmikaaren rinteessä. 'Leichlinii' tarharistikki on tuota lilanpunaista valkoisen sammalleimun edessä. Huvimajan edustalla oleva pyöreä kulmaus tuli myllättyä viime vuonna. Kaikki alueelle istutetut pionit ja enkeliperhoangervot näyttävät olevan hyvässä kasvussa. 

Täytyy kiittää 'Tarmon' uurastusta. Ei olisi ruoho tuossa kunnossa, jos minun olisi pitänyt ehtiä sitäkin hoitaa. Isäntä korjasi päältäajettavaa leikkuria pari päivää, että se saatiin ajokuntoon arboretumin puolelle. Etupihalla piharingissä kukkii parhaillaan 'Fire Hill' kääpiömanteli.

Nyt on ruokatauko pidetty ja on paras kääriä hihat ja siirtyä ulos töihin. Nauttikaa sunnuntaista!


21 kommenttia:

 1. Nautin.... ja tiätysti puutarhatöiren merkiis. Ny oli tultava tauolle, ettei aiva aurinko läkähryttä. Tarmo on ollu kyllä tarmokas. Nii siistin näkööstä joka paikas. Tulput kukkiivat ihanasti ja nua sirotuamipihilajat kivasti raikastaavat näkymää. Hyvin kukkivat sintit. Mullaki näkyy muutamia nousevan, mutta ovat vasta nuppuvaihees, jos siinäkää.
  Rusopajuangervua kasvaa mulla puarinkulumalla. Oon sen muutaman kerran leikannu matalaksi, mutten varsinaasta muatohonleikkausta oo suarittanu. Mahtaas toimia tuallekki, nii vauhrikkahastihan se kasvaa. Tykkään sen kukista, mutten sen leviämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nurmikosta nousee edelleen voikukkia, mutta hämmästelen todella, miten hyvin robottileikkuri ’Tarmo’ hoitaa hommansa, jälki on niin siisti. Ihailen sirotuomipihlajia joka päivä, niiden kukinta tuo kauneutta näkymiin.
   Rusopajuangervo on levinnyt tontin rajalla ja ulkopolella ihan hurjasti, kuka lie sen alkujaan istuttanut? Jotenkin sen kukinta ja kukinnan jälkeinen aika ei soinnu kovin kivasti ruusujen kanssa.

   Poista
 2. Tarmo on oiva nimi ruohonleikkurille. Teillä taitaakin riittää nurmea niin paljon, että robottileikkurista on ajallisesti suuri hyöty. Voi miten kivasti siellä kukkii. Silmä lepää kuviasi katsellessa. Tuo kääpiömanteli on hirmu söpö. Ihanaa iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Tarmo hoitaa nurmikkoa 5500 neliön verran, joten se saa työskennellä ihan tosissaan. Olen itse leikannut nurmikkoa ruohonleikkurilla niin paljon, että olen todella iloinen Tarmon avusta. Teen mielummin muita puutarhatöitä ja jätän Tarmolle nurmikon hoidon.
   Minäkin tykkään kääpiömantelista :).

   Poista
 3. Taitaa tämä toukokuu olla vuoden vauhdikkain kuukausi. Niin puutarhan kuin puutarhurinkin kannalta.
  Sinulla on hyvä värisilmä. Osaat yhdistellä kasveja muotonsa ja värinsä puolesta todella hienosti. Luumupenkki on muutaman päivän päästä hurmaava, kun arovuokot yhtyvät tulppaanien kukintaan.
  Istutin vuosia pitkän rivin pajuangervoa tonttimme rajalle (metrin verran kunnan puolelle kunnan luvalla), jotta poikien potkimat pallot eivät alituiseen vyöryisi meidän puolelle. Alueen uudistuksen yhteydessä kysyin kunnalta, onko minun kaivettava pajuangervot pois? Ei tarvinnut, joten tuolla ne ovat aidan takana. Leikkaan ne tapille parin vuoden välein, sillä muuten ne muuttuvat risuisiksi. Minusta pajuangervo on aika vaikea muotoiltava, sillä sen kasvutapa on monia muita angervoja pystympi. Se kasvattaa mieluummin pitkää soiroa, eikä haaraudu samalla tavoin kuin esimerkiksi norjanangervo. Pajuangervo on myös tehokas leviämään juurivesoilla. Ajan pajuangervorivistön molemmin puolin säännöllisesti ruohonleikkurilla. Alkuja on alkanut ilmestymään aidan meidän puolelle, joten trimmerillekin riittää työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, että kerroit kokemuksesi pajuangervosta. Olen pohtinut samoja asioita kuin sinä pajuangervon suhteen, ehkä voisi tehdä pienen testin, sillä materiaalia kyllä riittää.
   Toukokuu on varmasti kaikista kiireisin kuukausi puutarhassa, varsinkin jos yrittää saada hyötytarhan tehtyä ja kasvihuoneeseen kasvit.

   Poista
 4. Mitä, onko sielläkin paljon hommia? Luulin että täällä vaan on ;) Voi Tarmo on varmasti tarpeellinen, olis täälläkin. Katselin nurmikkoa ja vinkkasin miehelle että missäs se meidän leikkuri talvehtiikaan. Ehkä se kaivetaan tulevalla viikolla naftaliinista.
  Rusopajuangervosta sen verran, että on hävitetty vuosia sitten, niissä oli vissiin joku tauti, koska lehdet käpristyivät aina rumiksi ja kurttuisiksi. Ei ole ollut ikävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D. Tuntuu välillä, että miten ihmeessä olisi mahdollista enää leikata nurmikkoa ja jäähän meille tehtäväksi tuo arboretumin alue, eikä siellä ole ruoho lainkaan noin hyvässä kunnossa. Keväällä ruoho kasvaa ihan villinä.
   Minäkin muuttaisin rusopajuangervon johonkin muuhun pensaaseen ihan milloin vain, mutta se taitaa olla lähes mahdoton tehtävä.

   Poista
 5. Hommia riittää, nurmikkoa saa leikata muutaman päivän välein jotta se pysyy kuosissa ja voikukat poissa. Kauniit näkyvät kuvissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voikukat nostavat päänsä esiin heti kun leikkurin takavalot häviävät näkyvistä. Mahdottoman sitkeä kasvi.

   Poista
 6. Toukokuu on ihana ja kiireinen. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on niin totta! Nautin kyllä toukokuusta ihan valtavasti.

   Poista
 7. Kyllä varmasti Tarmo antaa tarpeellista lisäaikaa muille puutarhatöille, fiksun hankinnan olette tehneet. Meillä on toistaiseksi vielä perinteinen työnnettävä malli mikä hyötyliikunnan vuoksi on toisaalta hyvä mutta robottileikkuri kyllä vähän kiinnostaisi. Teillä ei kyllä tuo nurmikkolääni ole mahdollistanut edes sitä hyötyliikuntaa jos ei olisi halunnut koko kesää viettää leikkuria työnnellen joten loistoratkaisu ulkoistaa homma robotille.
  Siemenkasvatusten kukinta on kyllä erityisen palkitsevaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin ajattelemme, että robottileikkuri oli fiksu valinta. Vaikka istutusalueet laajevevat kaiken aikaa, on nurmikkoa tällä tontilla niin paljon, että olen onnellinen Tarmon avusta. Hyötyliikuntaa taidan saada ihan riittävästi, kun kaivan uusia kuoppia puille ja pensaille :D.
   Itse siemenestä kasvatettu perenna on ihan erityinen ilo!

   Poista
 8. Niin kauniilta näyttää puutarhassasi jo näin aikaisin kevätkesällä!

  VastaaPoista
 9. Ihania kuvia! Ja Tarmosta suuri hyöty, varsinkin teillä suurilla tiluksilla. Pääsette kyllä nauttimaan siististä nurmikosta. Ei millään ehdi toukokuussa joka paikkaan samaan aikaan. Täytyy vain ottaa askel kerrallaan ja tehtävä kerrallaan. Ja kantattavaa ja kitkettävää on keväisin aina niin paljon, kun kasvu vaan röyhähtää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, joka päivä yritän miettiä, mikä olisi kiireellisin tehtävä ja aloitan siitä. Kaikkea ei ehdi millään.

   Poista
 10. Näin joskus täälläpäin muotoonleikatun pajuangervoaidan. En tullut silloin sen tarkemmin tutkineeksi, oliko siitä vain napsittu liian leveälle lähteviä versoja pois vai lähdetty leikkaamaan aitaa jo heti pienestä pitäen niin, että se alkaa haarautua muiden angervojen tapaan. Ihan siistiltä se kuitenkin näytti, joten homma lienee toteutettavissa. Muutamia kukkia siinä oli yläosassa, joten tunnistus oli varma. Sinulla on tuota materiaalia sen verran paljon, että kokeile ihmeessä vaikka parilla puskalla.
  Söpö tuo kääpiömanteli ja muutenkin oikein kukkaisat ja harmoniset näkymät teillä. Aurinkoista ja puuhakasta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti tulisi parempi, jos angervoa olisi leikannut tasaisesti joka vuosi, mutta taidanpa testata. Kääpiömanteli on oikein nätti, tänä vuonna se kukkii tosi tasaisesti ja runsaasti.
   Kiitos paljon ja puuhaa tulee kyllä riittämään yllin kyllin :).
   Hyvää viikkoa sinullekin!

   Poista
 11. Ihana kääpiömanteli! <3 Teillä on niin kauniita näkymiä, etenkin luumupenkkiä ihastelin.

  VastaaPoista