perjantai 5. toukokuuta 2023

JÄÄTÄVÄÄ


Piharingin balkaninvuokotNyt kyllä odotan ihan todella ensi viikolle ennustettua lämpenemistä säätilassa. Onhan raekuurot ja lumisade vähän liikaa, kun pitäisi nauttia kevään suloisista kukkijoista ja ulkopuuhista. Eilen ei tainnut päivälä lämpötila juuri nousta edes +5 asteeseen. Ja puuskittainen kylmä tuuli porautui vaatteista läpi.Ennen illan lumipyryä kiertelin istutusalueita ja vinkaisin innosta, kun huomasin viime vuonna tuliaislahjaksi saamassani vaaleajouluruusussa kukkanupun. Jippii! Kiitos sinulle ihanalle ihmiselle, joka toit tämän Avoimet Puutarhat -tapahtumapäivänä.Jouluruusut kasvavat täällä Varjolehdon penkissä ja toivon niin hartaasti, että ne kotiutuisivat oikein perusteellisesti ja joskus ehkä alkaisivat tuottaa jälkeläisiä.Luumupenkin viime syksyn laajennus kaipaa vielä perennoja, mutta näin kylmässä en ole vielä ryhtynyt siirtelemään jakopaloja. Onneksi sipulikukat tuovat aukkopaikkoihin väriä. Syksyllä siirsin tiarelloja, kurjenmiekkoja ja isorikkoja, joten on edes jotain tulossa.Myös luumupenkin pohjoispäätyä kunnostin syksyllä ja istutin tänne kokeeksi kuolanpionin. Kyseinen pioni näyttäisi olevan hengissä ja pieniä punaisia piippoja on nousemassa esiin aivan kuvan alareunassa keskellä. Eilen illalla lumisateen jälkeen oli tällainen näkymä. Nyt perjantaina lumet ovat jo lähestulkoon sulaneet, mutta mittarin lukema on edelleen klo 11.20 vain +3,2 astetta. Kunhan päästään ensi viikon puolelle, niin ehkä sitten jo olisi miellyttävämpää tehdä kasapäittäin odottavia puutarhatöitä.26 kommenttia:

 1. Huh-huh tuota viimeistä kuvaa. Semmoisia on englantilaisissa puutarhalehdissä tammikuun kohdalla! Ja meillä on sitten semmoista toukokuussa. Jee.
  Mutta täytyy toivoa ja uskoa, että lämpenee. Viime yönä täällä oli 0,3 astetta vähemmän pakkasta kuin kahtena edellisenä yönä :-D
  Hyvältä näyttävät nousevat kasvit, siirrot ja istutukset ovat onnistuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantilaiseen tammikuuhun tämä sää sopisikin paremmin kuin meidän toukokuuhun, vaikka toki tällaista on ollut ennenkin. Mieli ei vain oikein nyt ottaisi tätä vastaan. Toivotaan, että pakkasyöt jäisivät jo pian taakse, vaikka meidän tontilla tätä ei varmaankaan tapahdu seuraavien kolmen yön aikana. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. On kyllä harmittavaa että näin kylmää vielä on. Ja tuo lumi viimeisessä kuvassasi. Meillä ei sentään sitä ole tullut, mutta tuuli on sitäkin raaempi.
  Lämpimämpiä säitä toivottelen sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos toivotuksista, pidetään peukkuja niiden toteutumisesta :).

   Poista
 3. Hyvin kylmiä ovat auringonpaisteesta huolimatta toukokuun päivät olleet. Vaikka koleaa on ollutkin, niin onneksi lunta ja rakeita ei sentään ole meillä satanut, kuin muutamia yksittäisiä hiutaleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, että te olette säästyneet lumelta ja rakeilta. Ehkä ensi viikko on jo lämpimämpi.

   Poista
 4. Viimeisen kuvan näkymä ei kyllä mieltä ylennä. Toukokuussa on toki lunta satanut ennenkin, mutta usein päivälämpötila nousee nopeasti mukavan korkeaksi lämmittämään kasveja. Nyt on ollut monta päivää peräjälkeen nippanappa +5 ja öisin lähes saman verran pakkasta. Hyytävän kylmää puutarhurin mielestä ja takuuvarmasti samaa ajattelevat kaikki kasvit.
  Ihana ilmestys - jouluruusun nuppu. Ihan varmasti se viihtyy ja lisääntyy kauniissa puutarhassasi. Eiköhän tämä kolea odotusaika pian pääty ja pääsemme istuttamaan jakopaloja ja uusia kasveja. Nyt on lämpöä odotettu niin hartaasti, että saavuttuaan se on yhtä juhlaa.
  Hyvää ja lämpimämpää viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti tämän jakson kylmyys on aikaisempiin vuosiin verrattuna juuri erilaista, koska lämpö jää päivälläkin niin matalaksi ja monta päivää vuorokautta peräkkäin on ollut tätä samaa. Onneksi kasvihuoneessa on kaikki hyvin ja ehkä puutarhankin kasvit pärjäävät - se jää nähtäväksi.
   Toivon hartaasti, että jouluruusut viihtyisivät ja alkaisivat lisääntyä. Kiitos Between!

   Poista
 5. Puutarhapuuhat joutuvat - ja joutavat nyt hetken odottamaan, ei tuolla tee mieli puuhailla! Mutta ihania yllätyksiä kasvimaailma sentään järjestää, kuten sinun jouluruususi! Kunhan tästä kelit paranevat, voimme odotella taas uusia ilon aiheita, vielä niitä kukkamaat ovat pullollaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olen muutaman päivän todellakin odottanut, että sää olisi suotuisampi puutarhatöihin. Jouluruusu kukkivana on niin mukava yllätys! Varmaan jatkossa näemme lisääntyvästi kukkiakin.

   Poista
 6. Hyh sentään lumipeitteelle toukokuussa. Onneksi nyt jo lämpenemään päin. Mukavaa tyhjää tilaa sinunkin penkeissä täytettäväksi, viimein alkaa päästä hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumi ei tässä vaiheessa ilahduta yhtään. No, onneksi se suli pois nopeasti ja ennuste näyttää ainakin jonkin verran lämpimämpää ensi viikolle. Hommat saavat varmaan vauhtia tulevalla viikolla.

   Poista
 7. Meillä oli myös eilen valkoinen kate maassa. Sulihan se melkein heti, mutta tuuli ei töiden jälkeen yhtään houkutellut ulos. Tänään olikin jo ihana puutarhapäivä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tein tänään puutarhatöitä ja toivottavasti ensi viikolla enemmän.

   Poista
 8. Hui, tuota viimeistä kuvaa! Kaunis maisema, mutta ei enää toukokuussa. Sopii paremmin marras–joulukuuhun kuin kevääseen. Toivottavasti nyt alkaa lämpenemään.

  VastaaPoista
 9. Ihanat balkaninvuokot ja jouluruusun nuppu vielä iloisempi yllätys. Uskon, että jouluruusut viihtyvät hyvin varjolehdossa ja pian pääset etsimään niiden siementaimia.
  Voi ei, jouduitko seuraamaan lumisadetta päivän aikana? Meillä sentään satoi yöllä, niin sai seurata vain lumen sulamista, joka muuten tapahtui aivan liian hitaasti. Oli niin kylmää, tuskin nousi yli kolmen asteen meilläkään päivälämpötilat parina päivänä. Viime yönä oli ollut vielä muutama aste pakkasta mutta ensi yönä kai ei pitäisi enää kovin kylmää olla ja koko ajan lämpenee. Toivottavasti myös pysyvästi, sillä nostelin varastosta kaikki kasvit ulos ja ajattelin myös pitää ne ulkona mahdollisimman pitkään.
  Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon hartaasti, että jouluruusut viihtyisivät. Pahin lumisade ajoittui alkuillaksi, mutta oli päivälläkin raekuuroja. Pidän peukkuja taimillesi, toivottavasti teillä ei ole enää pakkasia, meillä oli vielä viime yönäkin -6,2 astetta. Todennäköisesti ensi yönä on myös vähintään hallaa. Kiitos, oli vauhdikas viikonloppu pojan perheen ja vähän puutarha-asioidenkin kanssa.

   Poista
 10. Tänään on ollut jo ihanaa olla pihalla, kun ei ole ollut sormet jäässä. Meilläkin oli lumista. Ja silloin kai taas vähän jänikset kävivät krookuksen jämiä syömässä. Hienoa, että jouluruusussasi on nuppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iltapäivällä oli tosi kiva tehdä ulkona töitä, istutin pari puuta. Kiva kuulla, että sinäkin sait tehtyä puutarhatöitä - aurinkoinen sää on hyvä bonus.

   Poista
 11. Oli jäätävän kylmä viikko mutta onneksi viikonlopuksi lämpeni. Kuolanpioni on kestävä, pian pääse nauttimaan kukinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kokemuksestasi kuolanpionin suhteen. Itselleni se on uusi tuttavuus. Onneksi alkaa lämmitä.

   Poista
 12. Nyt on täällä ollut muutama päivä ihan hyviä työpäiviä. Ollaan nyt kotona vuorostaan ja kun olen saanut leipomukset tulemaan niin menen taas ulkohommiin . Minulla on täällä myös balganin vuokkoa levinnyt nurmikolle ja hyvin tuntuu viihtyvän . Mukavaa kun jouluruusu tuotti iloisen äänen ja yllätyksen toivottavasti kotiutuvat sinulla hyvin. Sitä samaa minäkin toivon omassa penkissäni ja ostankin nyt vielä muutamia lisää kun edelliset on hyvässä hapessa siirron jälkeen .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kivaa päästä kunnolla puutarhapuuhin. Iloista kevätmieltä sinulle!

   Poista