torstai 11. toukokuuta 2023

KURKISTUS KASVIHUONEESEENOlen tosi iloinen kasvihuoneen asukkaista. Nyt näyttää siltä, että taakse jäänyt kylmä jakso on selätetty hienosti ja kaikki kasvit voivat suorastaan erinomaisesti. Tässä matka kasvihuoneen suuntaan käy Helmikaaren vierestä.Kasvihuonekurkkuja pääsee varmasti maistamaan äitienpäivänä. Siinäpä mukava äitienpäiväyllätys, jos maltan odottaa siihen saakka. Täytyy merkitä puutarhapäiväkirjaan, että kolmen kurkun kylvö 6.3. oli varsin sopiva ajankohta. Kurkun taimet olivat sopivan kokoisia ja ne oli helppo siirtää kasvihuoneeseen huhtikuussa ja nyt pääsee aloittamaan kurkkujen omavaraisuuden. Kolme kurkkua on kylvetty 24.3. ja ne ovat vielä selvästi pienempiä kuin kuvassa näkyvä Cordoba.Kolme suurempaa kurkkua ovat kasvaneet jo yli kasvihuoneen seinäkorkeuden, joka on 172 cm. Uusia kukkia tulee esiin kaiken aikaa.
Runkotomaatit ovat vankistuneet kasvihuoneessa huomattavasti.Pisimmät ylettyvät leukaani asti. Kaikki lajit ovat tehneet kukkaryppäitä.On niin ihana aamulla avata kasvihuoneen ovet ja löytää tällainen näkymä. Taimien eteen nähty vaiva on saanut palkintonsa, vaikka satoa ei ole vielä valmistunutkaan. ’Vilmat’ eli pensastomaatit kasvattavat raakileita ja ovat muutenkin tuuheutuneet hyvin.
'Vilma pärjää hyvin ulkona lämpimässä paikassa, näistä kasvattamistani Vilman taimista on suuri osa menossa kasvamaan ulos lasten terasseille. Kasvatan näitä vielä kasvihuoneessa, jotta ne tekevät raakileita jo valmiiksi.Myös ’Olly’ paprikat kukkivat usean kukan voimalla, osa kukista on jo lakastunut ja toivottavasti raakileen kehitys alkaa.Basilikat istutin kasvihuoneeseen tällä viikolla. Kuvassa on kanelibasilika, maustebasilikan taimia tuli enemmän.

Pepino päärynämelonin siirrän lopulliseen kasvupaikkaansa, kunhan varmistun, ettei ennusteissa ole luvassa uutta kylmää jaksoa. Laitan edelleen varmuudeksi teltan kasvien suojaksi öiksi, tällä viikolla siirsin kuitenkin kasvit väljemmin ja teltta on suurempi kuin pakkasöinä.Vielä maanantain vastaisena yönä meillä oli -3,1 astetta pakkasta. Päivän mittaan lämpö onneksi varastoituu multaa täynnä oleviin laatikoihin sekä kivilattiaan ja kaksinkertainen hallaharso pitää lämmön teltan sisällä. Lämpöpuhallin varmistaa, ettei teltan sisällä pääse lämpötila laskemaan liian alas. Puhaltimen voi säätää käynnistymään haluamassaan lämpötilassa.Alkuviikolla kylvin lavakauluksiin ja suurempiin laatikoihin sipulit, porkkanat, punajuuret ja herneet. Nämäkin ovat harson alla. Onneksi laatikoissa multa on sopivan lämmintä. Perunamaahan vedimme isännän kanssa pari riviä perunoita harson alle. Loput perunat laitamme myöhemmin.

Nyt jatkamaan taimien istuttamista. Hyvää loppuviikkoa teille kaikille!18 kommenttia:

 1. Oi että! Siellä on satokausi jo käsillä. Olet sinä vaan melkoinen kasvitaituri. Minulla taimet ovat kasvaneet tänä vuonna niin onnettomasti, että joudun varmaan ostamaan jostain valmiita taimia. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa harmi, jos sinulla oli epäonnea tänä vuonna kasvatuksissa. Monta asiaa voi olla vaikuttamassa kasvien kasvuun, eikä aina onnistu. Kiitos, samoin teidän koko perheelle!

   Poista
 2. Kasvarisi on kuin viidakko pienoiskoossa. Mahtavaa, satokin ihan käden ulottuvilla :) Lämmitin on hyvä olla varalta, harmittais liikaa jos nuo sais kylmää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, en uskaltaisi pitää kaikkia kasveja kasvihuoneessa, jos ei olisi lämmittimestä varmistusta. Lämmitinhän ei käy turhan takia, ainoastaan, jos lämpötila laskee liian matalaksi.
   On tosi kiva, että kohta voi odottaa omaa satoa.

   Poista
 3. Kerrassaan hienoa satoa tulossa ja kuten sanoit työsi on tuottanut toivotun tuloksen. Kurkutkin jo näyttävät ihan syötävän kokoisilta, joten varmasti pääset niitä äitienpäivänä jo maistamaan.
  Meilläkin tomaatit ja kaksi kurkkua istutettiin tänään kasvihuoneeseen. Tuntui todella mukavalta, kun ne vihdoin sai pois sisätiloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tiedät, kurkut kasvavat melkein silmissä kun vauhtiin pääsevät. On aina tosi helpottavaa saada esikasvautettuja taimia sisältä eteenpäin kasvihuoneeseen tai ulos, joten ymmärrän ilosi. Toivon sinun tomaateille ja kurkuille oikein hyvää menestystä.

   Poista
 4. Hurmaavia näkymiä niin kasvihuoneelle päin kuin kylmänkukan pörröiseen olemukseen ja taustalla siintävälle järvelle! Jos olisin teillä livenä, taitaisin vain pyöriä hitaasti ympäri, ympäri... kaikkea kaunista joka suunnassa nautiskellen ja ihmetellen.
  Kurkut saavat veden kielelle. En edes tiedä, miten hyviä itse kasvatetut kurkut ovat - varmasti taivaallisia. Ihan mieletön vihannestuotantolaitos tuo kasvihuone ja sinä yhdessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kannustavasta kommentistasi. Sinun pitää tulla joskus käymään, jos matkasi sieltä etelän rannikolta sattuisi suuntautumaan tänne Etelä-Savoon. Varmasti sinulla olisi inspiroivia ideoita kävelykierrokset aikana. Vihannestuotantolaitos (hih) … no, olen kyllä tyytyväinen, että satoa tulee koko kesäkauden ajan, eikä vasta loppukesällä.

   Poista
 5. Kokeiluintosi ja huolellinen taimien hoitosi saa hienon palkinnon. En usko, että kovin moni kotitarhuri kerää kurkkusatoa äitienpäiväksi tai ihastelee tomaatin raakileita näin varhain. Ajattelin siirtää omat hyötytaimet kellarista kasvariin ensi viikolla. Aiemmin en ehdi. Porkkanat ja punajuuretkin pitäisi saada multaan. Josko sunnuntaina, kun muista toimista vapaudun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tällä tavalla ehtisi puljata kasvihuoneen sisäteltan ynnä muun kasvien hoidon kanssa, jos olisin vielä edellisessä virkatyössäni. Nyt kuitenkin nautin ja saan tehdä sellaista, mihin ei ollut mahdollisuuksia ennen.
   Varmasti sinun vihannekset ovat hyötyneet suuremmista kasvualustoista (taisit siirtää ne lopullisiin astioihin jo aikaa sitten), joten juuruminen on tapahtunut ja kasvu hurjistuu mukavasti kasvihuoneen valossa.

   Poista
 6. No vau! Kasvihuoneessa on jo täysi tohina päällä! 🤩 Itse unohdin ostaa kasvihuonekurkun siemeniä ja kylvö viivastyi sen takia 🙈 toivottavasti kurkut ottavat lämpöisillä ja aurinkoisilla keleillä pikaspurttia 🤭

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tohina hyvinkin 😊. Kurkut ehtivät vielä hyvin, itse asiassa yleensä kasvihuonekurkut kylvetään vasta toukokuussa, joten saat kurkuistasi nopeasti suuria. Kurkun kasvuvauhti on aika hämmästyttävää. Koska minä haluan omavaraisuutta kurkuissa jo toukokuussa, niin olen toiminut eri tavalla kuin yleensä neuvotaan.

   Poista
 7. Siis aivan mahtavaa! Jo tässä vaiheessa satoa kurkuista ja kohta tomaatistakin. Minun kurkuntaimet ovat kymmensenttisiä ja tomaateista ensimmäiset aloittelevat kukintaansa. Huomenna siirrän kaikki kasvihuoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen sato innostaa, saa hyödyn tehdystä työstä. Onnea sinun taimille!

   Poista
 8. Vau! Nyt jo kasvihuonekurkkuja. Nyt palkitsee kaikki huolenpito, mitä olet tehnyt.

  VastaaPoista
 9. Omat äitienpäiväkurkut, kyllä kelpaa! Kannatti taas varhainen esikasvatus. Oma avomaankurkkuni sai vasta sirkkalehdet esille mutta sehän kasvaa nopeasti kun vauhtiin pääsee. Onpa nätti tarhakylmänkukka. Ihanaa äitienpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kurkun taimesi kasvaa varmasti nopeasti ja avomaalle se kehittyy varsin sopivaan aikaan.

   Poista