perjantai 26. toukokuuta 2023

RILLA ON VUODEN VANHA

 

Beauceron Rilla synttäripäivänä 23.5. kukkien kera


Rilla täytti vuoden ja on kuvassa iltakierroksella arboretumin alueella.  Tapansa mukaisesti Rilla yritti ensin laskeutua istumaan pienen kuningasatsalean päälle, mutta pienen vinkaisuni jälkeen se asettui pensaan taakse. 

Jotain edistymistä teinikoiran haastavista vaiheista on tapahtunut eli Rilla on ajoittain hyvinkin yhteistyökykyinen ja oikein tottelevainen, mutta kiihtyy edelleen tosi nopeasti innostavista ärsykkeistä. Tontilla vierailevat ihmiset ovat vallan ihania ja usein pitää rajoittaa aika lailla koiran tervehdyksiä. Sovittu sääntöhän on, että ihmisiä tervehditään neljä tassua maassa, eikä vastaan hyppimällä. 

Muihin koiriin Rilla ei valitettavasti suhtaudu kovin rauhallisesti, vaikka olemme käyneet ’koirakoulussa’ ohjatuilla koulutustunneilla harjoittelemassa toisten koirien ohituksia ja kaikkea arkitottelevaisuuten kuuluvia tärkeitä taitoja. Kouluttajan erinomaisilla ohjeilla ja harjoitustehtävillä sain kokonaan loppumaan monta ikävää tapaa, joita Rilla yritti harrastaa murrosiän keskellä. Koiran ohjaaminen ja opettaminen vaatii vain ihan valtavan paljon kärsivällisyyttä, toistoja ja omaa aktiivisuutta. 

Haista kukkanen - tuumii RillaRillan kanssa on aika mahdotonta tehdä puutarhatöitä, koska se osallistuu kaikkeen tekemiseen erittäin intensiivisesti. Jos minä kitken istutusalueita, Rilla päättää kaivaa viereen kuopan tai päättää osallistua auttavana apulaisena, mutta kasvituntemus on vielä vaiheessa, sillä ylös nousee todennäköisemmin pioni kuin voikukka. Tai sitten koira lähtee iloisesti lennättämään kottikärryistä nappaamiaan saaliita pitkin pihaa. Eihän nuori koira vielä ymmärrä, etten varsinaisesti juuri sillä hetkellä leiki sen kanssa tai järjestä sille aktiviteettia omilla puuhillani. 

Rilla keksii ihan loputtomasti kivaa tekemistä itselleen. On hyvin tavallinen näky, että Rilla juoksee ohi varsin ylpeänä häntä pystyssä suussaan taimipurkki, kastelukannu, hanska tai mitä tahansa löytämäänsä.  ’Jätä’ -komento toimii yleensä, mutta vaihtokaupaksi on nuorelle koiralle annettava hyvä palkka ja kunnon kehut. Onneksi Rillan mielenkiinto istutettuihin kasveihin loppuu, mutta taimipurkissa istutusta odottava pensas on erityisen houkutteleva saalis.Nyt on alkanut kauan kestävä työ yrittää opettaa Rillalle, että nurmikoilla saa juosta, mutta kukkapenkit ovat kiellettyjä touhupaikkoja koiralle. Saa nähdä, milloin tämä menee ymmärrykseen. Rilla tulee kyllä tottelevaisesti pois istutusalueelta nurmikolle pyydettäessä, mutta loikkaa hetken päästä takaisin, kun näkee jotain kiinnostavaa.Kasvihuoneeseen koira ei saa tulla. Tämä kuva on otettu 26.4. Aluksi Rilla piti melkoisena kiusantekona, että sen käskettiin odottaa ulkopuolella, kun minä tein hoitotöitä kasvihuoneessa. Nyt asia on jo sisäistetty ja Rilla odottaa ihan tyynesti, että saan tehtävät hoidettua. 

Pelkäsin varhain keväällä, että koiraa ei saisi millään pysymään poissa keittiötarhan laatikoista, sillä talvella Rilla hyppäsi aina tähystämään lumen peittämien laatikoiden päälle. Onneksi oikea-aikainen komento on tuottanut tuloksen ja nyt Rilla antaa kylvettyjen hyötykasvien kasvaa rauhassa. Toivottavasti tämä tilanne jatkuu tästä eteenpäinkin. Rilla saa kyllä oikeasta toiminnasta hurjasti kehuja ja kiitoksia… palkkionameja unohtamatta.

1.5.2023Oma ranta on Rillasta kiva asia. Rannassa voi käydä juomassa ja vilvoittelemassa tarpeen mukaan. Erittäin paljon Rillaa kiinnostavat joutsenet ja muutkin linnut, mutta linnut pyrähtävät lentoon niin nopeasti, ettei niitä pääse lähelle. Joutsenet ovat hyvin itsetietoisia, eivätkä piittaa koirasta vähääkään. Asento ei ole oikein kuvauksellinen, mutta koira keskittyy juuri nakertamaan löytämäänsä risua.Meillä on ehkä Rillan kanssa hieman eri näkemys puutarhakoiran roolista ja tehtävistä, mutta Rilla on omasta mielestään varsin tarkkaavainen luonnon tutkija. Tässä kuvan tilanteessa oli kiinnostuksen kohteena joku ötökkä.Kamerani on liian hidas kuvan laukaisussa, joten harvoin saan Rillasta kunnollisia ja tarkkoja poseerauskuvia. Koiran pää kääntyilee tiuhaan tahtiin, sillä kaikki lintujen luritukset ja muut äänet on tietysti tarkistettava. Rilla arvelee olevansa suuri tilusten vartija. 

Jos kumarrun ottamaan koirasta kuvaa, se on Rillan mielestä selvä luoksetulokutsu ja saan iloisen ryntäyksen suoraan kohti kasvojani (ja kameraa). Jos pyydän koiraa pysymään paikoillaan kuvan oton ajan, se istahtaa odottamaan tai menee makuuasentoon. Tämän vuoksi melkein kaikissa kuvissa Rilla istuu.Hei, mitäs tuolla tapahtuu? Näissä tilanteissa pitää olla itse hereillä ja ennakoida, ettei koira lähde tontin rajojen ulkopuolelle. Silloin kun keskityn puutarhatöihini, minun on pidettävä koira sisällä nukkumassa, sillä jos katse ei ole koirassa, ei ehdi enää välttämättä reagoida kyllin nopeasti.

Rilla tietää kyllä, mitkä alueet ovat hehtaarin tontilla sallittuja ja missä menee raja, minkä ulkopuolelle ei saa lähteä. Mutta jos katse on lentävässä kurjessa, ei Rilla tietenkään ehdi katsoa tontin rajoja ja on jo vauhdilla viereisellä pellolla. Läheistä hiekkatietä kulkevat autot, pyörät ja ihmiset ovat myös superkiinnostavia, sen vuoksi on oltava hyvin tarkka omassa ennakoinnissa, että koiralle vahvistuu omalla tontilla pysyminen, eikä tiellä kulkevien jahtaaminen tai tervehtiminen. En todellakaan halua, että koiramme alkaa juosta autojen perässä tai säikyttelemässä ihmisiä.

Voin istua myös juuri istutetun rinneangervon päällä, jos kerran pitää odottaa kuvausta.Rilla on monella tapaa paljon haastavampi koira kuin edellinen beussimme. Rotu on sama, mutta Rillan vilkkaus ja kiihtyvyys ovat hyvin eri tasolla kuin edesmenneellä Ritalla. Tosin Rillan kohdalla ovat vasta menossa villit nuoren koiran kuukaudet (ensimmäinen juoksukin on vielä alkamatta). Pentukursseilla saadut opit hävisivät välillä kuuroille korville, mutta ovat jälleen palanneet aika lailla takaisin. Onneksi uusia kursseja pääsee käymään ja Rilla tykkää kyllä kovasti tehdä yhdessä kaikenlaisia koulutustehtäviä.

Tarina jatkuu myöhemmin. 


21 kommenttia:

 1. Paljon onnea ihanalle Rillalle! Se on aivan hurmaava kuvauksiesi perusteella, pieni tarkkaavainen luonnon tutkija <3 Kärsivällisyyttä se varmasti koettelee säännöllisesti, niin pennut aina ja vilkkaat vielä erityisesti.
  Sellaisella kameralla, jossa on viive napin painamisen ja laukaisun välillä, ei tosiaan saa eläimistä kovin helposti hyvää kuvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rilla on varsin hellyttävä ja hurmaava, silloin kun ei tee kaikenlaisia ’koiruuksia’. Monet naurut ovat päässeet, kun Rilla on niin touhukas puuhissaan. Herkkä kiihtyminen ärsykkeistä tuo omat haasteensa, edellistä beussiamme autot, pyörät tmv. eivät kiinnostaneet vähääkään, mutta Rillan kanssa niiden suhteen on oltava tarkkana. Kaupungin vilinässä ei ole ongelmia, mutta tässä kodin lähellä kaikki liikkuva saa aikaan reaktion koirassa.
   Pieni luonnontutkija Rilla on aivan ehdottomasti, se on aika hauskan ja hellyttävän näköinen käännellessään päätään kummastuneena kaikkia pieniä ötököitä seuratessaan.
   Joo, ostin kameran käytettynä nykyään ammattilaisena toimivalta kuvaajalta ja hän möi sen juuri siksi, että tarvitsi nopeutta mm. lapsia ja eläimiä kuvatessaan.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina, Rilla sai sinulta rapsutukset ja ilahtui kovasti.

   Poista
 3. Onnea Rillalle, joka on oppinut jo nuoresta iästään huolimatta paljon hyviä taitoja.

  VastaaPoista
 4. Onnittelut Rillalle!

  VastaaPoista
 5. Onnea ja rapsutuksia Rillalle!
  Minusta kuulostaa, että ahkera ja aktiivinen koulutuksenne kantaa jo hedelmää. Lapsihan tuo vielä on ja kiinnostunut ympäristöstään. Ymmärrän hyvin, kuinka purkkien, hanskojen ja kannujen siirtely puutarhatöissä harmittaa. Tyttären kissojen viikon hoito saa meikäläisen jo repimään hiuksiaan, kun yhtäkään ikkunaa ei voi pitää auki. Eikä ovista kulkea ilman suurta varovaisuutta. Silmät pitäisi olla selässäkin, kuten varmaan itsekin koet Rillan kanssa ulkona ollessasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rapsutuksista myös Rillan puolesta. Lapsen leikkeihin kuuluu ilman muuta tavaroiden kantelu ja niiden heittely ilmassa (ja loikka perään) ja yleensä se naurattaa minua. Onneksi sain anopille ostetun ruukkuhortensian pelastettua, kun koira ylpeänä juoksi sen kanssa pitkin mäkeä eli ihan kaikki saaliit eivät ole sallittuja. Eniten olen huolissani siitä, että koira pysyy tällä suurella tontilla, eikä lähde tielle autojen perään - sen vuoksi on oltava silmät selässäkin, eikä voi pitää katsetta omissa työpuuhissa. Tämän tontin aitaamiseen kokonaan on aika mahdoton tehtävä. Ehkä laitamme joihinkin kriittisiin paikkoihin aidan pätkiä?
   Tsemppiä sinulle kissojen hoitotehtävään!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos paljon. Tuossa Rilla juuri heittelee palloa itselle ilmaan ja ottaa koppia ilmalennosta.

   Poista
 7. Myöhästyneet, mutta sitäkin suuremmat onnittelut Rillalle ja paljon rapsutuksia kaupan päälle! Voit heittää Rillalle puolestani muutaman kerran vaikka palloakin. Sinunhan pitää ehdottomasti alkaa hyödyntää Rillan kiinnostusta ruukkutaimiin ja kouluttaa se tuomaan käskystä taimet istutettaviksi. Opetin joskus vanhempieni koirat siivoamaan käskystä paperisilppua koriin mutta Rilla voisi oppia keräämään tyhjät ruukut saaviin. Puutarhakoiria on monella, mutta kenellä on sellaista, josta olisi oikeasti apua puutarhatöissä? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Rillan puolesta ja pallon heittäminen on Rillasta ihan huippukiva juttu. Olisikin melkoinen apu, jos voisi aina pyytää koiraa tuomaan lisää istutettavia taimia kohteeseen. Epäilen kyllä, että tämän oppimiseen menee jonkun verran aikaa, sillä Rillasta on erityisen kiinnostavaa poistaa muoviruukku omiin leikkeihin ja lopulta silputa se ;). Hyvin tavallinen näky on, että Rilla kaahaa pitkin tonttia tyhjä taimipurkki hampaissaan ja välillä Rilla heittää purkin kaaressa ilmaan ja tekee upean täsmäloikan purkin niskaan. Sellaista saalistusta.
   Ehkä vanhemmiten voisi ainakin tuo tyhjien purkkien tuominen roskasaaviin onnistua, jos motivoiminen työhön saadaan kohdalleen. Hyvin nokkelasti Rilla ratkaisee monet tehtävät, joten pitääkin miettiä, millaiseen puutarhatyöhön koiran voisi kouluttaa ;D.

   Poista
 8. Onnea Rillalle. Kuulostaa kyllä puutarhassa toimiminen koiran kanssa aika haastavalta. On ymmärrettävää, että koira ei ymmärrä olla istuttamatta puutarhakasvien tai vaikka metsässä tattien päälle. Rilla kuulostaa oikein leikkiseltä ja energiseltä. Paljon joudutte kouluttamaan. Kuulostaa kuitenkin siltä, että Rilla on vienyt teidän sydämen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Rilla on oikein rakastettava koiralapsi, vaikka villi onkin. Pensaiden päälle istuminen ei ole niin vaarallista, mutta tänään meinasi tulppaaneille koitua täystuho, onneksi Rilla totteli nopeasti pyyntöä tulla nurmikolle, sillä se oli juuri aikeissa heittäytyä makuulleen kukkivien tulppaanien päälle. Ilmeisesti koira halusi tulla linssiluteeksi, kun olin juuri kuvaamassa kyseisiä tulppaaneja ;-D. Leikkisyyttä ja energiaa riittää vaikka muille jakaa!

   Poista
 9. Hymyssä suin luin Rillan edesottamuksista! On sinulla neidissä haastetta. Hän vaikuttaa varsin samanlaiselta touholta kuin meidän Fiinumme, joka edelleen lähestyessään kahdeksaa ikävuotta, osaa yllättää mamin koiruuksillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavasta kommentistasi! Olen tainnut lukea, että beussin omistajalla pitää olla huumorintajua, sillä niin paljon nämä keksivät kaikenlaista ... no, sama taitaa päteä hyvin moniin muihinkin koiriin. Sinulla on vielä varsin reipas ja tarmokas 8-vuotias - hyvää vointia kaverille tästä eteenpäinkin ja iloisia yhdessäolon vuosia!

   Poista
  2. Roduissa on eroja, mutta tietysti myös yksilöissä. Onkohan beusseilla uroksilla ja nartuilla iso ero? Nimittäin meidän Väinö on oikein iso mamin mussu. Hän tekee aina niin kuin sanotaan, vaikka monista on tosi pelottava, koska hän on musta. Hassua sekin, niin kuin väri määrittäisi luonteen.
   Rilla on onnekas päästessään näin osaavaan kotiin.

   Poista
 10. Myöhästyneet onnittelut ja rapsutuksia Rillalle!

  VastaaPoista