keskiviikko 17. toukokuuta 2023

SIROTUOMIPIHLAJA - SIRO JA KAUNIS PIKKUPUU
Istutin Sydänpenkkiin kaksi sirotuomipihlajaa vuonna 2019. Olin ihastellut kuvia tästä viehättävästä kaunottaresta puutarhablogeissa ja halusin puun itsellenikin.Istutuksesta on kulunut 4 vuotta ja puut ovat kasvaneet, mutta ovat edelleen olemukseltaan siroja. Tämä puu sopii hyvin käytettäväksi pienissä pihoissa. Korkeutta sille luvataan 3-4 metriä ja leveys jää noin kahteen metriin. Oksat pysyvät melko ohuina.Kuvaan ei saa niin hyvin taltioitua puun olemusta, mutta kukkiessaan se näkyy kauas ja herättää heti kiinnostuksen. Ja minulta pääsee onnellinen huokaisu. Sirotuomipihlaja on meillä kukkinut aina toukokuussa. Tämä pärjää ainakin vyöhykkeillä I-III, mutta uskon, että sopivassa paikassa tätä voisi kokeilla pohjoisemmassakin.Muidenkin tuomipihlajien tapaan yksittäinen kukka on pieni, mutta niitä on paljon. Sirotuomipihlajan lehdet puhkeavat hieman kuparinsävyisinä ja vastavalossa näky on oikein kaunis. Kesällä lehdistö on vihreä ja syksyllä saa nauttia oranssinpunaisesta ruskasta.Yleensä nämä kukkivat samaan aikaan luumujen kanssa. Siitä tulee kivaa toistoa näkymään.

Puutarhan puolella minulla on kolme sirotuomipihlajaa, kolmas on istutettu pari vuotta näiden jälkeen ja sen sijainti on puolivarjoisa, joten se ei vielä kuki. Neljäs sirotuomipihlajani kasvaa arboretumissa.

Nämä ovat aika sopeutuvaisia monenlaisiin kasvualustoihin eli tietojen mukaan sirotuomipihlajat pärjäävät sekä kuivassa että tuoreessa maaperässä ja ne voi istuttaa aurinkoiseen tai puolivarjon paikkaan. Siniset pienet marjat ovat syötäviä. Nuoret puut kannattaa suojata talveksi jäniksiltä ja varmaan peuroiltakin, jos niitä vierailee pihassa.

Olisi kiva kuulla, jos teillä joillakin sirotuomipihlaja on menestynyt IV -vyöhykkeellä?


16 kommenttia:

 1. Niin kaunis ja todellakin siro puu🤗 Eikä liian varjostava! Olen yrittänyt kuvata luumupuutani ja sama olo: sen kauneutta ei saa kuviin ikuistettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten kuvaaminen voikin olla välillä niin vaikeaa ;). Olisi niin hienoa saada oikea tunnelma ja olemus ikuistettua samalla tavalla kuin silmillä ne havaitsee.

   Poista
 2. Sirotuomipihlaja on todella kaunis ja siro puu! Sopivat ihanasti rakentamaasi istutusalueeseen! Meillä toisella pihalla on isotuomipihlajasta rakennettu pensasaita ja sekin on kaunis. Kestää hyvin leikkausta, joten korkeutta on helppo rajoittaa. Aidanne kukkii parastaikaa kauniisti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä puu ei varjosta liikaa perennaryhmää eli sopii käytettäväksi kerroksellisena kasvina ja toisaalta myös osana kukkivia aidanteita. Uskon, että kukkiva isotuomipihlaja-aita on upea näky!

   Poista
 3. Nimensä mukaane pikkupuu :) Söpösti kukkiva. Ittellä ei kokemusta puusta oo.

  VastaaPoista
 4. Sievän näköiset pikkupuut, kukissa on kaunista herkkyyttä.

  VastaaPoista
 5. Tosi kaunis puu! Me istutimme viime vuonna hakuropajun omaan pihaamme. Nyt siinä ei vielä näy lehden lehteä ja ajattelinkin että jos se on kuollut, niin sen tilalle voisi hankkia tuon sirotuomipihlajan.
  Toivon kuitenkin vielä että hakuropajumme kohta saa vihreää oksiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti hakuropajusi on vain myöhässä, en tiedä ollenkaan ovatko ne varhaisia vai myöhäisiä herääjiä. Ehkä joku kiva paikka löytyy vielä sirotuomipihlajalle tai rusotuomipihlajalle, molemmat ovat niin kauniita.

   Poista
 6. On kyllä kaunis ja siro pikkupuu. ❤️

  VastaaPoista
 7. Onpa kaunis puu. Sopisi ajattelemaani paikkaan erinomaisesti. En ole edelleenkään tehnyt päätöstä toisen hankittavan puun suhteen. Sirotuomipihlaja näyttää harkinnan arvoiselta. Jonkin matkaa meistä eräällä pihalla on valkoisena kukkiva puu, mutta epäilen sen olevan rusotuomi. Kokoa ja ikää puulla on melkoisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirotuomipihlaja ja rusotuomipihlaja ovat hyvin paljon toistensa kaltaisia, ihania molemmat. Kannattaa katsella kumpaa lajia löytyisi malliltaan kauniimpi taimi, jos näihin tuomipihlajiin päätyy. Kauniisti kukkivia pikkupuita on niin paljon, että valinnan vaikeus voi olla melkoinen :).

   Poista
 8. Kaunis puu, meillä on kaksi jotain tuomipihlajaa. Joko rusotuomipihlajaa tai sirotuomipihlajaa. Aina ajoittain olen varma, että kumpaa ne ovat ja sitten taas kadotan ajatuksen. Mutta kauniit kukat ja kaunis ruskaväri. Eikä sitten kuitenkaan liian suuria puita, jos tilaa on vähemmän. Sinulla on kyllä siellä kukkaisaa, kun kukkii maassa ja puissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirotuomipihlajan ja rusotuomipihlajan erottaminen toisistaan ei ole ihan helppoa. Toisaalta ei haittaa, jos saat puustasi iloa. Kiitos!

   Poista