keskiviikko 24. toukokuuta 2023

PUUTARHAN ILTAKIERROSIhana ilta. Tässä hempeät 'Finola' tulppaanit luumupenkissä. Nämä ovat oikein kauniita, hieman hörsyläisiä ja kauniin vaaleanpunertavia, muttei räikeitä. Takana häämöttävät graniittipenkin tulppaanit, ne ovat kukkineet jo kolmatta vuotta. Syksyllä täytyy tehdä uusia sipulin piilotuksia sinnekin.Samoin tykkään kovasti näistä hyvin tumman purppuran punaisista tulppaaneista, Tämä tumma sävy on melkein maaginen ja se näyttäytyy kauniina auringon siivilöityessä terälehtien läpi. Nämä olivat 2021 bonuslahja muun sipulitilauksen yhteydessä. Alla Ruusupuiston riippajalavan. Niin kaunis tämäkin.Helmikaaren helmipensaiden nuput pullistuvat lupaavasti. Ai että, miten mielissäni olen näiden viihtymisestä ensimmäisen talven yli. Tykkään kovasti valkoisista tulppaaneista ja tarhakylmänkukan yhdistelmästä kera tumman haltiankukan lehdistön, mutta kuvassa näkyvät punaiset tulppaanit eivät olleet lainkaan kuvan mukaisia. Luulin 2021 syksyllä, että ostin tähän hyvin tumman violetin sävyisiä kerrattuja tulppaaneja, mutta totuus ei ollut sinne päinkään. Silloin kun yrittää huolella suunnitella jotain väriyhdistelmiä, ei oikein ilahduta tällaiset yllätykset, vaikka toki nämä punaisetkin olisivat ihan hyviä jossain toisessa paikassa.Vielä kerran piharingin kääpiömanteli 'Fire Hill' lipputangon vieressä. Pensas on kotiutunut ja kasvanut mukavasti, oikein kiva. Taustalla vasemmalla aloittaa kohta purppuraomenapuu oman kukintansa. Käydään vielä arboretumissa katsomassa purppuratuomien kukintaa. Niin kaunista.Minulla kasvaa arboretumissa kolme purppuratuomea. Tämä yksilö on pohjoisreunassa köynnösaidan lähellä. Kuvassa näkyy viime elokuussa rakennettu pergola.Tässä näkyy arboretumin kukkivia pilvikirsikoita. Näitä on yhteensä kuusi täällä huvimajan kohdalla. Jos tarkkaan katsotte, näkyy kuvan oikeassa laidassa arboretumin kolmas purppuratuomi. 

Iltakierroksilla viihtyisi mainiosti käyskentelemässä pidempäänkin, mutta valitettavasti seuraksi ovat liittyneet hyttyset, jotka tekevät hieman pistävän lisänsä nautiskeluun. Nyt tapahtuu niin paljon ja vauhdilla, ettei parane jättää kuvien julkaisua odottamaan myöhemmäksi. 24 kommenttia:

 1. En ollut ennen nähnyt helmipensasta, en siis edes kuvaa sellaisesta; todella hienot helminauhat nuo nuput. Kauniita näkymiä kaikki muutkin kuvat, niistä välittyy hyvin se, että tekisi mieli viipyillä kierroksella pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilasin viime vuonna helmipensaat pelkän kuvan perusteella, mutta ihastuin niiden kukintaan sen nähdessäni. laitan kyllä kuvia kukkien avauduttua. Lämmin kiitos kommentistasi.

   Poista
 2. Kyllä kelpaa tehdä kävelyitä noissa maisemissa. Ja näkymä varmasti muuttuu kun viikot vaihtuvat 🌺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkymät tosiaan muuttuvat aina uusien lajien vallattua kukintavuoronsa. Se onkin oikeastaan aika mielenkiintoista. Kiitos sinulle!

   Poista
 3. Nyt puutarhassa tosiaan tapahtumia riittää. Kauniisti kukkiva purppuratuomi ja pilvikirsikat. Itse en ole vielä uskaltautunut istuttamaan kirsikkapuita puutarhaan niiiden tekemien runsaiden juuriversojen ja siementaimien vuoksi.
  Kääpiömantelisi kukkii hyvin kauniisti ja pituuttakin on jo näyttävästi. Minun ’Fire Hill’: stä rusakot kävivät parturoimassa oksankärkiä ja kukinta jäänee hyvin vähäiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirsikkapuilla juuriversot ovat kurja haitta. Yhden hapankirsikan kohdalla joudun leikkaamaan poikasia pois. Pilvikirsikoiden ympärillä ei ole näkynyt juuriversoja, ehkä ruohonleikkuu hoitelee ne? Viime talvena en muistanut verkottaa kääpiömantelia, mutta onneksi jänikset eivät sitä syöneet, vaikka niitä liikkui tontilla paljon. Muina talvina olen muistanut verkon.

   Poista
 4. Hyttysiä on ollut paljon. Kääpiömantelsi taitaa kasvaa aika avoimella paikalla? Haluaisin kääpiömantelin myös meille, mutta sopivaa istutuspaikkaa ei ole vielä. Jos viihtyy avoimella paikalla auringossa niin sitten olisi paikka uuden kasvihuoneen luona. Purppuratuomet ovat kauniita. Olen odottanut milloin omani tekisi siementaimia niin saisin lisättyä niitä, yhden on tehnyt mutta se meni tyttären pihaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyttysten lisäksi mäkäräiset ovat nyt ikävä riesa.
   Kääpiömanteli saa aurinkoa koko päivän, mutta rakennukset suojaavat jonkin verran tuulilta.
   Muistankin, että myös sinä tykkäät purppuratuomesta :).

   Poista
 5. Kaunista. Ensimmäinen hyttynen löytyi jo myös makuuhuoneesta, aloitti inisemisen juuri nukahtamisen hetkillä. Upeita näkymiä ja ihania kukkivia puita. Myös tuo Finola - tulppaani täytyy laittaa korvan taakse. On joskus tylsää saada ihan vääriä tulppaaneja. Minäkin joskus suunnittelen tarkkaan värimaailman. Ja nyt jostain syystä eräässä hempeämmässä penkissä kirkuu yksi keltainen tulppaani, vaikka sen väriset kuuluisivat toiseen penkkiin. On täytynyt olla yksi väärän värinen tulppaaninsipuli jossain pussissa mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyttysistä ei voi oikein tykätä, vaikka ovatkin tärkeitä pikkulinnuille. Monivärisillä tulppaani-istutuksilla on toki oma paikkansa, mutta jos tavoittelee tiettyä väriyhdistelmät, olisi kiva saada kuvan mukaiset lajit. No, onneksi tämä ei ole niin vakavaa :).

   Poista
 6. Näyttääpä kääpiömantelisi jo isolta. Viimeisen kuvan näkymä arboretumin pilvikirsikoihin on ihastuttava. Voin vain kuvitella, miten näkymä paranee vuosi vuodelta. Kukkatulva tiedossa.
  Hyttyset ovat heränneet, samoin mäkäräiset. Leikkasin yhtenä aamuna nurmikkoa shortseissa. Olipa karmeaa, kun mäkäräispilvi iski joukolla kinttuihin, eivätkä käteni riittäneet niitä huitomaan. Jokainen puri palan ja kohta kutisi hillittömästi. Pahkuroiden paraneminen kestää pitkään, vaikka kuinka apteekkivoiteilla sivelisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääpiömanteli on kasvanut oikein pontevasti ja on ihan kauniin mallinen. Arboretumin näkymiä pystyy itsekin välillä kuvittelemaan pidemmälle muutaman vuoden päähän, mutta kyllä kaikki keskeneräisyys näkyy selvästi. Onneksi kauniitakin asioita on nähtävissä, muuten ei jaksaisi kaikkea työmäärää.
   Nyt muutamana päivänä on ollut sellainen mäkäräisten superhyökkäys, että huh!
   Joudun allergiani takia syömään Kestineä joka päivä, mutta silti puremakohdat turpoavat ja kuumottavat - ja usein tulehtuvatkin. Niitä en kaipaisi, jos häviäisivät.

   Poista
 7. Väärä yllätyskukka on useimmiten epämieluisa yllätys kun tiettyä värimaailmaa on tavoitellut. Noiden tummien perennojen lehtien ja kylmänkukkien kanssa olisi suunnittelemasi tumma violetti sopinut varmasti hyvin. Ehkäpä ensi vuonna sitten suunnitelman mukaan. Kauniita puita ja näkymiä yleensäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan ja onneksi kevääseen mahtuu monenlaista väriä. Ja myönteistä on tietenkin, että nuo kerrotut tulppaanit kukkivat jo toista kevättä, eivätkä heti taantuneet. Kiitos!

   Poista
 8. Kaunista keväistä kukintaa . Minulla on myös muutamia valkoisia Darwin tulppaaneja ja minäkin pidän niistä .Olisin lisänyt niiden lukumäärää syksyllä mutta ei ollut myynnissä .Luultavasti pilvikirsikkaa toimme viime syksynä anoppilasta muutamia ja hyvin on minusta juurtuminen tapahtunut .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saat Darwin tulppaaneista pitkäaikaisen ilon, on kiva kun ne säilyvät vuodesta toiseen. pidetään peukkuja sinun pilvikirsikoillesi!

   Poista
 9. Oikein ihastuttava oli tämä iltakierros! Kääpiömantelisi on jo upea ilmestys. Yritän päästä blogeissa ajan tasalle, joten tulee vain tällainen pikainen kommentti. Pakko oli kuitenkin jotain kirjoittaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kommentistasi! Kääpiömanteli on tänä vuonna ollut oikein ilo silmälle!

   Poista
 10. Oh, Finolat ovat oikein hurmaavia. Tykkään tosi paljon niiden väristä. Ihanaa, että helmipensaasi ovat selvinneet talvesta. Ne ovat niin hienoja! Kylmänkukkien, valkoisten tulppaanien ja tummien haltiankukkien yhdistelmä on minustakin erittäin kaunis. Ikävää, että nuo punaiset tulppaanit eivät olleet sitä, mitä piti. Kuvailemasi tummanvioletti sopisi paikkaan varmasti paremmin, vaikkei nuo punaisetkaan pahalta näytä. Voi, miten suloisesti puut ja pensaat kukkivat siellä. Noin kauniissa puutarhassa tekee varmasti mieluusti pihakierroksen useaan kertaan päivässä, hyttysistä huolimatta. Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään Finola -tulppaaneista, laitan varmasti uudelleen muihinkin kohtiin. Helmipensas on aivan ihana, kukinta alkaa pian. Kiitos mukavasta kommentistasi ja iloa sinun omiin pihakierroksiin!

   Poista
 11. Anonyymi5/30/2023

  Todella kaunis huvimaja! Teillä näyttää olevan siellä myös mukavat pehmustetut nojatuolit jos en väärin huomannut? Vähän pidempää hihaa ja lahjetta suojaamaan hyttysiltä, niin kyllä tuolla kelpaa auringonlaskun värjäämää maisemaa katsoa. Samanlaisesta huvimajasta täällä on haaveiltu jo pidempään - ehkä jonakin päivänä. :)
  https://www.timapuu.fi/huvimajat/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Huvimajan rakensi kauan sitten paikallinen rakentaja, ennen samalla paikalla oli lasten leikkimökki. Rottinkituolit pehmusteineen ovat palvelleet koko huvimajan olemassaolon oikein hyvin. Niissä on mukava istahtaa iltaisin, kun on koko päivän ahertanut puutarhatöissä.
   Onnea teille omassa huvimaja projektissa!

   Poista
 12. Kääpiömanteli on upea! Mielellään noin kauniissa näkymissä tekisi iltakierrosta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kovasti kääpiömantelista. On ihana kiertää katsomassa kaikkia uusia kukkiva ja muutenkin nauttia alkukesän väreistä.

   Poista