keskiviikko 31. toukokuuta 2023

TOUKOKUINEN PUUTARHA VIELÄ KERRANNautin edelleen siitä, että tulppaanit tuovat puutarhanäkymiin kivan lisän toukokuussa ja moni tulppaani jatkaa vielä kesäkuun puolelle. 

Etualan kerrotut 'Finola' tulppaanit ja arovuokot kasvavat luumupenkissä, kuvan näkymässä huvimajan suuntaan tulee hauskasti mukaan Sydänpenkissä kukkivat vaaleanpunaiset rönsyleimut ja keltaiset kultatyräkit.Luumupenkin arvovuokot sopivat myös näiden hyvin tummien tulppaanien kanssa. Takana vanha tammi.Rilla juoksee pallon kanssa juuri kuvaan. Sydänpenkissä osa tulppaaneista alkaa olla kukinnan loppusuoralla. Tässä on tulppaaneja eri vuosilta, viime syksynä en lisännyt tähän uusia sipuleja. Ehkä tänä vuonna voisi korjata asian.Vähän kauempaa ilman koiraa. On hyvä dokumentoida tämän ajan kuvia, jotta muistaa syksyllä, mihin paikkoihin uusia sipuleja kannattaa laittaa lisää. Tykkään takana näkyvän tammen vaaleasta vihreydestä toukokuussa, sirotuomipihlajan lehdistö näkyy vieläkin aavistuksen punertavana tammen lehdistöä vasten.Graniittipenkiin istutin kolme vuotta sitten reilusti tulppaanien sipuleja, nyt tulppaanien kukinta on hiipunut, joten syksyllä pitää lisätä tännekin uusia sipuleja. Puutarhan yleisnäkymässä näyttää tosi kivalta, että samaan aikaan silmät näkevät eri istutusalueiden tulppanien kukintaa, se tuo kivaa toistoa.Paratiisiomenapuu 'Dolgo' kukkii täyttä päätä Ruusupuistossa.Maassa lamohietakirsikka lopettelee kohta oman kukintansa. Tämä sekalainen joukko tulppaaneja keittiöpuutarhan rajalla on useamman eri vuoden tulos. Toukokuun illoissa on omaa taikaa.Vanha raparperi kukkii, en aina ennätä tai muista katkoa kukkanuppuja. Toisaalta satoa tulee valtavasti, vaikkei kukkivia puutuneita varsia käytäkään.Helmikaaressa pionien keskellä kukkii kerrottuja vaaleita tulppaaneja. Tummat liljatulppaanit ovat kukkineet jo pitkään molemmin puolin kiviportaita.Ah, ensimmäinen helmipensas 'Lotus Moon' on avannut osan kukistaan. 

Viikko on ollut viileä, mutta onneksi aurinko on myös näyttäytynyt. Tänään aamu valkeni pilvisenä ja vettä sataa. Tulevana viikonloppuna monilla on suuria juhlia, toivotaan juhliin miellyttävää säätä. Ennusteiden mukaan viikonvaihteen yöt ovat hyvin kylmiä, meillä käydään todennäköisesti hallan puolella, joten kesäkukkien suojauksia ei voi vielä unohtaa.

Huomenna siirrymme kesäkuun puolelle.
6 kommenttia:

 1. Ihania tulppaaneja siellä sun täällä! On totta, että noin avaralla pihalla kuin teidän, tarvitaan tulppaaneja ei enää satoja, vaan tuhansia. Siinä on istuttamista. Mutta pienemmätkin tulppaaniryppäät siellä täällä tuovat paljon silmäniloa.
  Voi, sataisipa meilläkin! Toivotaan kumminkin lakkiaisiin hyvä, aurinkoisia säitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut pakko tyytyä tulppaaniryhmiin siellä täällä, tuhansiin ei ole mahdollisuutta, niin huikeaa kuin se olisikin. Iloa saa onneksi jokaisesta pienestäkin ryhmästä.
   Sade kutistui aika vähäiseksi, mittarin ei edes kertynyt kunnolla mitattavaa ja nyt paistaa jälleen aurinko. On siis lähdettävä kantamaan vettä uusille istutuksille, jos vesi kuitenkin imeytyisi hyvin pienen tihkusateen jälkeen.
   Lakkiaisissa kaikki toivovat kaunista säätä, jotta ulkotilojakin voisi hyödyntää - toivotaan siis lauantaille hyvää säätä.

   Poista
 2. Selasin näitä toukokuisen puutarhasi näkymiä edes takaisin. Todella kaunista. Tuo 'Finola' tulppaani on todella ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle, nyt elämme aika ihana aikaa puiden, tulppaanien ja keväisten perennojen kukkiessa. Lisäksi puiden lehdistö on niin raikkaan vihreää.

   Poista
 3. Ihanat näkymät ja kerrassaan upeita tulppaaneita! Arovuokkojen ja tummien tulppaaneiden yhdistelmä on hieno. Toivottavasti sää tästä lämpenisi, ettei tarvitsisi harsorallia kovin pitkään pitää. Aurinkoista ja lämmintä kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monesti harmitellut, etten laittanut noiden tummien tulppaanien nimeä kunnolla muistiin, sillä tykkään niistä todella paljon. Kuviin ei edes saa ihan täysin kuvattua niiden upeaa sävyä. Toivottavasti säilyvät pitkäikäisinä. Lämpöä odotellessa!

   Poista