torstai 14. heinäkuuta 2022

TARHAKURTTURUUSU 'RITAUSMA'En millään malta olla laittamatta tänäkin vuonna aina vaan uusia kuvia 'Ritausmasta'. Tässä suurten kivien ympäröimässä kohopenkissä on istutettuna kolme pensasta 'Ritausma' tarhakurtturuusua Rosa Rugosa-ryhmästä.Ritausman kaverina on kaksi 'Pink Pavement' tarhakurtturuusua varmistamassa kukintaa, jos joku talvi olisi tuhoisa toiselle lajille. Ruusut näyttävät viihtyvän tässä aurinkoisessa paikassa. Istutin ruusut loppukesällä 2018.

Kuvittelin, että tänä kesänä Ritausman kukinta jää vähäiseksi, sillä poistin niin suuret kuivat monihaaraiset oksat keväällä, mutta toisin kävi. Meillä ei ole satanut juuri yhtään, joten sade ei ole pilannut kukintoja. Tapanani on joka tapauksessa leikata kuihtuneet kukinnot pois, se lisää kukkien määrää ja siistii yleisvaikutelman.Ruusupensaat ovat kasvaneet korkeutta sen verran, että ne näkee huvimajassa istuessaan. Se oli tavoitteena. Yllä olevassa kuvassa näkyy muotoonleikattu taikinamarja-aita, joka ympäröi keittiöpuutarhaa ja kaartuu myös näiden ruusujen taakse. Aidan ja ruusujen väliin jää 'puutarhurille' hoitokäytävä.

Ritausma viihtyy aurinkoisen lämpimällä kasvupaikalla kalkitussa, läpäisevässä ja ravinteikkaassa hiekkamultamaassa. Peruslannoitukseksi sopivat eloperäiset hitaasti liukenevat lannoitteet. Itse olen laittanut palaneen kompostin ohella vähän kanankakkaa keväällä. Tässä muutaman päivän vanha kuva. Tarhakellokärhö 'Arabella' kukkii ihan hurjasti huvimajan edessä ja takana näkyy täydessä kukkaloistossaan Ritausma -ruusut. Tämä on yksi lempinäkymä, siksi joudutte usein katsomaan samassa kohdassa otettua kuvaa.

Sääennuste on luvannut tänne vettä viimeisen viikon aikana melkein päivittäin. Turhia lupauksia, meillä on vain poutaa ja yleensä myös aurinko paistaa. Niin paljon kuin tykkäänkin aurinkoisesta puutarhasäästä, niin yksi kunnollinen vesisade olisi tarpeen - toiveena olisi yöllinen ajankohta.12 kommenttia:

 1. Meilläkin olisi kunnon sade tarpeen. On ollut niin vähäisiä ripauksia, että ne eivät vielä imeydy syvälle. Mahtavat ruusut, ovat kunnon kukkapilvet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateet taitavat mennä aika epätasaisesti.
   Nuo ruusujen kukkapilvet näkyvät pitkälle, ovat senkin vuoksi kivoja suuressa puutarhassa.

   Poista
 2. Ritausmasi laittavat parastaan. Pink Pavement sopii erinomaisesti Ritausman kaveriksi, täydentävät toinen toisiaan. Eikä kyllä Arabellan kukintakaan yhtään häviä ruusupensaille.
  Taikinamarja-aita on kasvanut kivan tiheäksi. Tekeekö taikinanmarja juurivesoja ympäristöön? Minulla on Pikkupuutarhassa rivi lumimarjaa, jota pidän muotoon leikattuna matalana. Ongelmana on lumimarjan innokkuus tehdä juurivesoja. Niitä saa olla usein kaivamassa ja poistamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausma ja Pink Pavement ovat kasvutavaltaan, korkeudeltaan ja sävyiltään hyvä pari.
   Tähän mennessä taikinamarja on tehnyt muutamia uusia pistokkaita alaoksista, jotka juurtuvat maahan. Olen kaivanut niitä hyötykäyttöön. Itse en ole vielä havainnut varsinaisia juurivesoja, mutta pensasaita on nyt noin kolme vuotta vanha.

   Poista
 3. Kyllä noin kaunista ruusua kelpaa esitellä ihan joka vuosi :) Onko yhtä arka sateelle kuin Minette? Minulla on Snow Pavement ja olen pettynyt sen sinertävän vaaleanpunaiseen väriin. Ei auta vaikka kukkii kuinka runsaasti :(
  Kärhösi on myös kaunis ja kukkii niin somasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole vielä kokemusta Minetestä, joten en ole oikea henkilö tekemään vertailua. Ritausman kukat kyllä kärsivät ainakin pitkään kestävistä sateista, mutta onneksi uusia kukkia tulee tilalle, kun jaksaa leikata rumat kukat pois. Itse en koe ruusun siistimistä hankalana työnä. Ritausma on piikkinen, mutta kukkia leikatessa ei tarvitse ottaa piikkisistä oksista kiinni.
   Ritausman väri on ainakin selkeästi hennon vaaleanpunainen tai lähes valkoinen.
   Arabella on oikea kukkinnan mestari 😊.

   Poista
 4. Meillä saatiin vettä kahtena päivänä 5mm eli yhteensä 10mm. Se jo tuntui vähän menevän pintaa syvemmälle. Ei liian pienet sateet paljoa auta.
  Ritausma on kaunis. Rugosat eivät tunnu kärsivän leikkaamisesta. Jouduin leikkamaan ihan matalaksi sekä Pohjolan Kuningattaren että Snow Pavementin ja molemmat kasvattivat hienot uudet versot ja aikovat kukkia vieläpä. Molemmissa on runsaasti nuppuja. Sen kannustamana taidan pistää matalaksi muutaman vuoden välein, isot pitkät ja risuuntuneet oksat eivät ole kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saitte ihan kivan sateen, meille tuli eilen 2 mm ja tänään 0,3 mm. Kuivaan maahan tällä ei ole vielä paljon vaikutusta.
   Varmasti on järkevää poistaa Ritausmasta joka vuosi vanhimmat karahkat, näin pensas uusiutuu tasaisesti ja kukkii hyvin. Kiva kuulla mataliksi leikkaamistasi ruusuista, hyvä juttu, että sait jopa kukkia näistä.

   Poista
 5. Komiasti kukkiva Ritausma! Vein pari vuatta sitte ystävälle synttärilahajaksi, ku tiäsin tykkäävän vaaleesta kukista. Arabella on torella ahkera kukkija ja aikaane :) Ihana tua leikattu aita, huamasin sen het!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekä Ritausma että Arabella ovat olleet iloisia yllätyksiä kukinnan runsauden suhteen.
   Leikattu aita tuo ihan kivasti jäsennystä tuolle alueelle.

   Poista