perjantai 8. heinäkuuta 2022

PENSASRUUSUJEN AIKAAN


Pensasruusut ovat kukkineet noin viikon ajan. Tänä vuonna ensimmäisenä ehtivät rinta rinnan tarhakurtturuusut 'Ritausma' ja 'Sävel'. 'Sävel' kukkii valkoisena keskellä kuvaa.Olen ollut aivan ihastunut edessä kukkivaan lamopensasangervoon. Istutin ne 2020 ja kaksi ensimmäistä kesää kukinta oli maltillista, mutta nyt pieni pensas on aivan täynnä valkoista keveää kukkaa ja näyttää aivan hurmaavalta. 'Sävel' näkyy tässä kuvakulmassa oikeassa reunassa, nämä täydentävät hyvin toisiaan. 

Kuvassa näkyvät vaaleanpunaiset kukat kuuluvat Teresanruusulle.Tässä hieman kauempaa suloiset lamopensasangervot, kunpa ne kukkisivat tulevina vuosina yhtä upeasti. Vasemmassa reunassa 'Omoshiro' kärhö kiipeää portissa.Eilen aamukierroksella olin juuri ottamassa kuvaa, kun aurinko tuli esiin pilven takaa. Tässä teille liikaa valottunut kuva. Siitä pääsee kuitenkin jyvälle, miltä viime päivät ovat näyttäneet, kun lähestyy Ruusupuistoa Graniittipenkin kohdalla. Graniittipenkki kukkii perennoja täynnä ja takana täydessä kukassa oleva 'Sävel' on melkoisen ihana valkoisessa kukkapilvessään. Ruusupuistossa kasvavat 'Sointu' tarhakurtturuusut näyttävät myös supersuloisilta, mutta niiden kuvaaminen on haasteellista, koska kuvaan en saa tallenntetua Soinnun olemusta niin kuin sen silmällä näkee.Myös tämä kultakuoriainen (korjatkaa, jos meni väärin) on ihastunut Sointuun. Tästä näkee, miten monenvärisiä kukkia tässä pensasruusussa on samaan aikaan.Pysytään vielä Ruusupuistossa. Teresanruusut 'Therese Bugnet' avaavat kukkiaan hieman verkkaisemmin, mutta kukkia riittää uskoakseni koko loppukesä tasaiseen tahtiin. Teresanruusun takana on tarhakurjenpolvia. Tämän vuoden istutuksina Ruusupuistoon pääsivät 'Duchesse de Montebello' ranskanruusut. Tässä ne ovat vielä nupussa... Oi, miten sieviä...... ja tässä aukeamassa. Nyt nämä ovat vielä pieniä pensaita, laitoin niille vähän tukea, sillä tämän ruusun kasvutapa on herkästi lamoava. Nuuhkin näitä aina ohi kulkiessani, sillä tuoksu on niin hurmaava. Näistä tuli uusi ryhmä poistettujen kultapiiskujen paikalle. Ihan loistava muutos. Kuvaa ottaessani seison 'Duchesse de Montebellojen' vieressä. Edessä näkyvä alue on jo tekeytynyt hurjan paljon parempaan suuntaan kahdessa vuodessa. Ajatella, että 2020 huhtikuussa tässä kasvoi vain muutamia ränsistyneitä marjapensaita.Lähdetään katsomaan huvimajan takana kasvavia ruusuja. Edessä keskellä tarhakurtturuusu 'Ritausma' ja vasemmalla vaaleanpunainen 'Pink Pavement'. Huvimajan edessä sinisenä kukkii mirrinminttu, tarhakellokärhö 'Arabella’ ja 'Arabellan’ juurella kukkivat 'Biokovo' peittokurjepolvet.Muistatte ehkä, että jouduin tänä vuonna leikkaamaan reilusti 'Ritausmaa', onneksi kukkia kuitenkin riittää.
Seuraavat pensasruusut pilkistelevät vasemmalla tuijien takana. Edessä keittiöpuutarhan rajalla 'Rose Queen' loistosalviat ja neidonkurjenpolvet ovat niin ilo silmälle.Tarhakurtturuusut 'Pink Pavement' ja valkoinen 'Blanc Double de Coubert' jaksavat kukkia pitkään, viime vuoden kokemuksen mukaan koko loppukesän. 

'Rouge Cardinal' kärhöt ovat nousseet köynnöskaaressa jo korkealle ja nuput pullistelevat lupaavasti. Meillä ei ole vieläkään satanut kuin pieniä ripsuja. Sääennusteet vaihtelevat kaiken aikaa, tälle viikolle on välillä luvattu kaatosadetta ja seuraavan päivän ennusteissa ei juuri yhtään vettä. 

Odotan innokkaana puutarhavieraita Hämeen puutarhaseurasta sunnuntaina. Toivoisin, että silloin puutarhaharrastajat saisivat vielä nähdä näitä ruusuja kukassa ja juuri tämän vierailun aikana saisi olla kiva sää kierrellä ja jutella puutarha-asioista.20 kommenttia:

 1. Hurmaavan kaunista kukintaa niin pensasruusuilla kuin kaikilla muillakin. Lamopensasangervosta en ole aiemmin kuullut. Mielenkiintoinen tuttavuus, joka sopisi hyvin esimerkiksi rinteeseen. Jos on vähänkään yhtä helppo kuin muut angervot, saatan tutustua lähemmin. Kiitos vinkistä!
  Duchesse de Montebello on ihastuttava ruusu. Minulla se kukkii tänäkin vuonna vain yhdellä kukalla, eikä aiempinakaan vuosina ole innostunut kukinnasta. Mikähän on vialla?
  Kummasti luvatut sateet kuivuvat ennen oman puutarhan päälle saapumistaan. Parina edellisenä päivänä täällä on tullut kivasti sadekuuroja, mutta olemassa olevaan kuivuuteen ne eivät toistaiseksi ole tuoneet suurtakaan helpotusta. Jatkakaamme "sadetansseja" lisää saadaksemme.
  Varmasti ruususi kukkivat myös sunnuntaina vieraiden iloksi. Heillä riittää ihasteltavaa muutenkin yllin kyllin. Toivotan sinulle onnistunutta emännyyttä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea tarkemmin tietoja lamopensasangervosta, se on kooltaan pieni ja sopii hyvin reunuspensaaksi, myös kivikkoistutuksiin olen nähnyt sitä suositeltavan. Nyt kolmantena kasvuvuonna se suorastaan puhkesi kukoistamaan.
   Mikähän on syynä Duchesse de Montebellon heikkoon kukintaan? Onhan sinulla muut pensasruusut niin kauniisti kukkivia.
   Minun sadetanssini eivät ole vaikuttaneet. Ehkä sitten jossain vaiheessa tulee vettä, pelkään vain, että sitten mennään toiseen ääripäähän. Kiitos sinulle, toivottavasti vieraat löytävät heitä kiinnostavaa katsottavaa.

   Poista
 2. Aivan ihana tuo liikaa valottunut kuva, tuollaista hempeää tunnelmaa voisi katsella vaikka kuinka pitkään! Ja teillä kyllä näyttää ruusut viihtyvän, hyvä muutos oli laittaa niitä kultapiiskujen paikallekin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sinä löysit saman tunnelman tuosta kuvasta kuin minäkin. Vastavalossa moni kohta näyttää tosi mukavalta, mutta kuvan onnistuminen on haaste (ainakin minulle).
   Olen itsekin ihmetellyt pensasruusujen viihtymistä. Ehkä ruusut tykkäävät, että täällä on multava perusmaa ja ruusut on istutettu kohopenkkiin hiekkapitoiseen istutusmultaan. Kompostia ne ovat myös saaneet ja tietysti kalkkia ja jkv. luonnonlannoitetta varastolannoituksena.
   Ihan varmasti kultapiiskut olisivat olleet taas näiden helteiden jälkeen ruskeita. Kun kaivoin ne pois, muutin myös istutuskohtaa kauemmas tammesta ja paransin kasvualustan ruusuille. Onneksi tuli tehtyä, kunhan ruusut kasvavat, tuo kohta näyttää oikein kivalta.

   Poista
 3. Ihanalle näyttää! Sointu on kyllä mun ehdoton suosikki ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, Sointu on niin suloinen, muistan, miten Sointu ei alkuun kuvia katsoessa tehnyt minuun erityisemmin vaikutusta, mutta luonnossa se on tosi kiva.

   Poista
 4. Ihanat <3 Voi, että vähän harmittaa kun en pääse Avoimiin Puutarhoihin vierailulle teille koska omakin puutarha on auki. Puutarhasi on rehevöitynyt ja kasvanut valtavasti parissa vuodessa. Sointu on todella ihana ruusu mutta aika hankala kuvattava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monta kertaa ihmetellyt, miksi Sointua ei saa kuviin yhtä kauniina kuin se luonnossa on.
   Sinun pitää tulla joskus muuna ajankohtana käymään. Ota vaikka joku puutarhaystävä tai ystäviä mukaan ja tulette retkelle ’puhumaan puutarhaa’.

   Poista
 5. Kelpaa ottaa puutarhavieraita vastaan, niin hienolta näyttää. Graniittipenkkisi on kerrassaan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kannustuksesta. Graniittipenkin suunnittelu oli hauskaa ja jotenkin siihen onnistui aika kivat yhdistelmät. Kolmessa vuodessa kasvit ovat tuuheutuneet hyvin.

   Poista
 6. On kyllä kaunista puutarhassasi. Värit ovat ihanan rauhallisia ja toisiinsa hienosti sointuvia! Toivottavasti saatte vettä sinnekin pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina. Kuulostaa mukavalta, jos tunnelma näyttää sinusta rauhalliselta, sitä olen tavoitellut. Tänään on satanut muutamaan otteeseen kaunista sadetta, mittarin on kertynyt tällä hetkellä 1,8 mm - ennuste oli 10mm. Kyllähän tämäkin kasveja virkistää, mutta maa ei vielä kovin paljon kastu.

   Poista
 7. Sinulla on todella kaunis puutarha. Ja kuinka ihanan paljon siellä on kukintaa. Kiva kun otat vierailijaryhmiä tutustumaan puutarhaasi, he varmasti arvostavat sitä. Muistan, kun meillä Joensuussa kävi muutama ryhmä vierailulla. Ne olivat tosi mukavia käyntejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Anneli! Puutarhaharrastajien vierailut ovat kivoja, yhteinen harrastus lähentää vaikkei ihmisiä ennestään tuntisi. Olen kokenut tällaiset käynnit antoisina ja on ollut kiva puhua puutarha-asioista yhdessä.

   Poista
 8. Oi, onpa kauniita näkymiä ja ihastuttavasti ruusuja kukassa. Erittäin kaunis muutos korvata ränsistyneet marjapensaat muilla kasveilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläkin ihmettelen, että meni niin kauan ennen kuin keksin, että rikkaruohottuneita ja ränsistyneitä marjapuskia ei tarvinnut säilyttää ennallaan vaan alueen saattoi uudistaa muuhun käyttöön. Meillä on kuitenkin satoa tuottavia marjapensaita muuallakin.
   Nyt iloitsen näistä alueen ruusuista ja muista kukkivista pensaista ihan valtavasti.

   Poista
 9. Teillä näyttää niin kauniilta tähänkin aikaan kesää. 'Omoshiro' on suloinen. Meillä siinä ei ole vielä ihan noin paljoa kukkia auki, mutta nuppuja on mukavasti tulossa siihen nähden, että se on vasta toista kesäänsä maassa.
  Kultapiiskujen korvaaminen ruusuilla oli hyvä päätös, varsinkin jos kuivat kesät muuttuvat vakioksi. Ruusuhan kestää aika hyvin kuivuutta kunhan on ensin juurtunut kunnolla. Samoin tarpeettomaksi käyneiden marjapensaiden hävittäminen oli järkevää, sillä alue tuo tällaisena paljon enemmän iloa. Toivottavasti saatte sopivasti sateita ja vielä mieluusti öisin, niin ei häiritse puutarhapuuhia ja vierailijoiden käyntiä :) Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omoshiro on tosi kiva, kukat vaihtavat väriä hauskasti. Minulla tämä ei ainakaan toistaiseksi ole kasvanut kovin korkeaksi, muistaakseni se on tämän kärhön ominaisuus?
   Kultapiiskut kärsivät tuolla kasvaessaan kuivuudesta ja muuttuivat viime kesinä ruskeiksi heti helteiden alettua. Joku muu paikka on niille parempi.
   Olen varsin tyytyväinen, että muutin alueen tähän muotoon…. Vielä saattaa tulla jotain uutta täydennystä.
   Vielä ei ole satanut (lauantaina sademäärä jäi 2,1 mm). Sunnuntai oli poutapäivä, tietysti se oli kiva juttu puutarhavierailua ajatellen. Kiitos!

   Poista