torstai 7. huhtikuuta 2022

SURUN SÄVYJÄ



Suru ja huoli on ollut lähellä jo jonkun aikaa, sillä rakas koiramme Rita on oireillut ja tutkimuksia on tehty. Pahoinvointi ja oksentelu alkoivat tämän vuoden puolella. Ensin ajattelin, että kyse oli vain jostain tilapäisestä, mutta oireet lisääntyivät ja samalla Rita alkoi tuntua väsyneeltä. 



Olemme liikkuneet lenkeillä säännöllisesti koko koiran elämän ajan ja tuntui oudolta, että nyt koira enemmän laahusti perässä kuin liikkui iloisesti eteenpäin entiseen tapaansa. Verikokeesta löytyi huonoja löydöksiä ja ultraäänitutkimuksessa näkyi kasvain ohutsuolen ja pernan vaiheilla. Ohutsuolen alkuosassa oli myös muutoksia eli ilmeisemmin kasvain oli laajenemassa sinnekin. Oireille löytyi selitys.

'Mitä haluatkaan minun tekevän?'
Kuva: Ida Santaharju



Eläinlääkärin kanssa keskustelu toi huonossa tilanteessa parhaimmaksi vaihtoehdoksi tuoda rakkaan kaverin loppuvaiheisiin mahdollisimman paljon hyviä hetkiä, mutta ohjeistuksena oli tarkoin seurata voinnin muutoksia, jottei koira joutuisi kärsimään tuskia. Kasvain kasvoi nopeasti.

1-vuotiaana
Kuva: Ida Santaharju




Beaucenpaimenkoirat eivät hevin näytä kipua. Tänä vuonna Rita olisi täyttänyt 9 vuotta, mutta syntymäpäivään ei päästy. Huonoja päiviä alkoi olla enemmän kuin hyviä, pahoinvoinnin aikaan mitkään superherkutkaan eivät kelvannet, myöskään eläinlääkäriltä saadut pahoinvointilääkkeet ja kipulääkkeet eivät menneet suusta alas.

Kuva: Ida Santaharju




Rita on ollut meille suurenmoinen koira, kerrassaan uskollinen ja rakastava perheenjäsen. Se on liikkunut kanssamme lähes joka paikkaan, mihin koira on ollut sallittu. Miellyttämisen halu ja tarkka omistajan toiveen seuraaminen on ollut Ritalle niin tyypillistä. On tuntunut, että Rita ymmärsi kaiken puheen, sillä sen kouluttaminen oli helppoa. Toki olimme johdonmukaisia ja positiivinen vahvistaminen oli kaiken koulutuksen ydin. 

Tilusten vahti työssään


Kaveri mustikkametsässä

Tällä viikolla jouduimme tekemään hyvin raskaan päätöksen, sillä pahoinvoinnin ja ruokahaluttomuuden lisääntyminen ei tuntunut enää reilulta ja pelkäsin koiran kärsivän vielä enemmän kuin se näytti meille.

Tämä menetyksen suru tuo elämän räsymattoon tummia ja surun syviä sävyjä. Toisaalta Rita ei koskaan kuole mielestämme ja sen jykevän tassun jälki jää varmasti sydämeen elämään. 



36 kommenttia:

  1. Voimia suruunne! Eläinten kanssa on aina haastavaa, jos ne sairastuu. Onneksi teille jää hyviä muistoja, ne ei häviä ikinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kaikki hyvät muistot ovat tallessa ja säilyvät - tuntuu haikealta, että ne ovat nyt muistoja, mutta en olisi missään tapauksessa jättänyt yhteistä elämää elämättä näin rakkaan koiraystävän kanssa. Rita oli kaikkea, mitä koiralta toivoimme.

      Poista
  2. Voi suurta surun määrää. Otan osaa valtavaan suruunne. Raskaana aikana on ihana muistaa, miten onnellinen, iloinen ja tyytyväinen Rita kanssanne varmasti olikaan. Sitä enempää tai vähempää ei toivoisi yhdellekään eläimelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila. Minäkin olen aivan varma, että Rita eli todella täyden ja antoisan onnellisen elämän. Se sai olla rakastettu ja vietti suuren osan ajastaan rakastamiensa ihmisten kanssa. Suuri hehtaarin tontti oli sen vartioitavana ja tehtävänsä se hoiti rauhallisella varmuudella, ilmoitti ihmiset, mutta asettui sitten makuulle ja seurasi sivusta, kun otimme ihmiset vastaan. Kaikkiin uusiin paikkoihin, olivat ne sitten ritiläportaita, riippusiltoja, hotellin pyöröovia, hissejä tmv. se tuli varmana ja luottavaisena, koska luotti meihin - eikä sitä oltu koskaan petetty.
      Rakkautta, rapsutuksia eikä hellittelyä puuttunut - ei myöskään lenkkeilyä, leikkiä ja osallistumista puutarhatöihin ja kaikkeen muuhunkin.

      Poista
  3. Lämmin osanotto ja voimia suruun! Onneksi ihanat muistot pysyy aina. <3

    VastaaPoista
  4. Otan osaa suruunne. <3 Uskon, että Rita sai elää luonanne onnellisen koiran elämää ja se toi varmasti hurjasti iloa myös teidän elämäänne. Onneksi kaikki ihanat muistot jäävät kuvioimaan elämän räsymattoa. <3

    VastaaPoista
  5. Voi ei, miten surullisia uutisia. Otan osaa suureen suruunne <3 Rakkaan perheenjäsenen menetys sattuu kovasti mutta onneksi aikaa myöten hyvät muistot jäävät päällimmäisiksi mieleen. Voimia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Näinhän se on, mieli on nyt surkea, mutta Rita jätti valtavan hyvät muistot.

      Poista
  6. Ihania kuvia rakkaasta Ritasta! Surullista, mutta hyvä, että pystyyttä teherä tärkiän päätöksen. Rakkaat muistot säilyyvät aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Nämä päätökset ovat niin vaikeita, mutta on oltava uskolliselle ystävälle reilu siinä vaiheessa, kun tuskaiset päivät sairauden myötä ovat tosiasia.

      Poista
  7. Rakkaan, pitkäaikaisen lemmikin menetys on aina kova paikka. Onneksi jäljelle jäävät muistot.

    VastaaPoista
  8. Lämmin osanotto suruunne. Lemmikkiystävästä luopuminen on vaikea paikka. Ritasta jää teille hienot muistot. Koirapilven päältä teitä katsellessa Rita kiittää hyvästä hoidosta ja kumppaanuudesta.

    VastaaPoista
  9. Edellinen postaus oli onnentäytteinen ja nyt tämä surun. Näin se vain menee.
    Osanottoni suureen suruunne. ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, niin elämä tekee ilon ja surun raitoja. Kiitos sinulle.

      Poista
  10. Lämmin osaanotto suruun ❤️ Elämään tosiaan kuuluu nämäkin puolet. Onneksi muistot jäävät!

    VastaaPoista
  11. Voi miten surullista, mutta oikea päätös ihanalle ystävyydelle. Voimia surutyöhön teille ❤️

    VastaaPoista
  12. Surun jälkeen jää onnelliset muistot rakkaasta ystävästä. Voimia!

    VastaaPoista
  13. Ymmärrän niin tuon pelon ja huolen ja lopulta surun, kun olen monesta rakkaasta lemmikistä joutunut luopumaan. ♥ Lämmin osanottoni! ♥ ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tämä tilanne on meilläkin aiemmin koettu edellisten koirien ja monien muiden eläinten kanssa, niin ei se tule koskaan helpommaksi. Ritan kohdalla tämä raskas päätös oli aivan erityisen vaikea, sillä niin suurenmoinen koira Rita oli kaikkinensa. Lämmin kiitos sinulle ymmärryksestä ja osaanotosta.

      Poista
  14. Osanottoni rakkaan perheenjäsenen poismenon johdosta! Nyt on pakahduttava suru päällimäisenä, mutta teitte varmasti oikean päätöksen ja muistoja ei voi koskaan kukaan teiltä viedä!

    VastaaPoista
  15. Otan osaa suureen suruun. ♥ Se on yksi vaikeimpia paikkoja mitä eteen voi tulla. Onneksi muistot jatkavat elämäänsä sydämessä.

    VastaaPoista
  16. Osanottoni <3 Näistä nelijalkaisista tulee niin rakkaita, menettämisen tuska on aina iso.

    VastaaPoista
  17. Voi, miten pohjattoman surullista. Sanotaan, että eläin lähtee virtaan ja sateenkaarisillalle ja vihreille niityille, missä kaikki edesmenneet kaverit ottaa vastaan ja missä ei ole enää kipuja. Rita on niin kaunis ja upea kuvissasi! Lämmin osanotto suruunne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On todella surullista! Vieläkin havahdun etsimään Ritaa jaloistani, sillä se kulki aina mukanani niin sisällä huoneesta toiseen kuin ulkonakin. Rita oli upea koira sekä ulkoisesti että erityisesti luonteensa vuoksi.
      Kiitos sinulle kauniista sanoistasi ja osaanotostasi.

      Poista
  18. Voi että, niin surullista. Kyyneleet täällä silmiin nousee.
    Lämmin osanotto...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lämmin kiitos Pirjo, tiedät nämä tunteet itsekin koiran omistajana.

      Poista