lauantai 30. heinäkuuta 2022

PIHARINKI ON OLLUT MYÖNTEINEN YLLÄTYS

PallohortensiaKun syksyllä 2020 päätin kaivaa piharinkiin uuden laajan istutusalueen, haaveilin sen toivottavan pihapiiriin saapujat tervetulleiksi.

Toive on omasta mielestäni hyvää vauhtia toteutumassa, vaikka edelleen on joitain säätöjä tehtävänä (ainahan niitä on).Teen talvella piharingin alueesta oman koosteen keväästä syksyyn kasvilistoineen, mutta laitan nyt muutaman kuvan tämän hetken kukkijoista. Nyt ilahduttavat pallohortensiat ja kärhöt. 

Tarhaviinikärhö ’Madame Julia Correvon’ kukkii runsaasti. Loistokärhö ’Rouge Cardinal’ on kiivennyt nykyisen tukensa yläosaan, mutta kukkia ei ole vielä kovin runsaasti. Molemmat sopivat mielestäni sävyiltään sisääntulopihan punaisiin reunarakennuksiin. Kuvan keskellä on 2021 istutettu pieni riippakoristeomenapuu 'Royal Beauty', sen muotoilu on vielä kesken eli alhaalla kasvavat oksat on poistettava.
Olen tavoitellut kasvien sävyihin pallohortensian valkoista sekä tummaa purppuraa kuten kärhöissä ja keijun- & haltiankukkien lehdistöissä. Tietysti vihreä täydentää eri sävyissään kukkivia kasveja. Kuunliljat kukkivat tällä hetkellä, mutta niiden kukinnot rapsin pois pian.Kohta myös 'Purple Prince' puuliljat avaavat nuppunsa. Tämän sävystä pidin viime vuonna kovasti, katsotaan pystyykö sen tuoksu tänä vuonna siedettävänä. Tässä vieressä ei varsinaisesti oleskella, joten uskoisin, ettei hajuhaitta ole liiallinen.Haluan, että tässä istutusalueessa on sekä kiinnostavia yksityiskohtia että rauhallinen yleisvaikutelma.

Pohdin vielä kuumeisesti, jääkö mustilanhortensia lipputangon viereen. Istutin sen 2018, silloin ympärillä oli vain nurmikkoa. Mustilanhortensia ei varsinaisesti riitele muiden kasvien kanssa, mutta se kasvaa ehkä turhan kookkaaksi tuossa kohdassa rusokirsikan alla. Päätös on tehtävä tänä syksynä, jos sen yrittää vielä saada onnistuneesti siirrettyä arboretumiin. Jos mustilanhortensia lähtee pois, laitan sen paikalle lisää pallohortensioita. Tykkään kovasti niiden ryhmävoimasta. 

Olen hyvin iloinen, että 2019 istutettu rusokirsikka on viihtynyt ja kasvanut kauniiksi puuksi. Aion hankkia syksyllä lisää pionin juurakkoja ringin eteläosaan istutettavaksi. Rilla tuntuu viihtyvän hopeahärkkien keskellä. Aika pehmoinen alusta pötkötellä.

Kukkaiskoira Rillan myötä toivotan teille hyvää viikonloppua!


24 kommenttia:

 1. Tosi kaunis ja harmoninen väriyhdistelmä ja sopii pihapiiriisi täydellisesti. Tosi upea tuo iso kärhö ja hortensiat. Itseni tulee istutettua kaikenlaista sokin sokin ja huonolla kasvitietämyksellä välillä tulee hassujakin yllätyksiä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos sinäkin tykkäät näistä sävyistä. Välillä tulee hassuja yhdistelmiä, vaikka kuinka tarkasti yrittää miettiä sävyt etukäteen - ainakin jos on valinnut kasvin pelkän kuvan mukaan.
   Kiitos, samoin sinulle!

   Poista
 2. Kaunis on alue! Uskoisin, että tuolta kantautuva liljojen tuoksu pysyy inhimillisenä. Minulla on noita samoja liljoja ja niissä kyllä on voimakas tuoksu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puuliljoja ei todellakaan kannata istuttaa oleskelupaikan viereen, tuoksu on siinä määrin voimakas.

   Poista
 3. Näyttävä alue ja hyvät kasvivalinnat. Kiva kun teet koosteen tuosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kooste ja kasvilista auttaa itseänikin muistamaan kaikki lajit ja eri aikaan kukkivat kasvit.

   Poista
 4. Kyllä kannatti aloittaa iso projekti, kun jo tällä hetkellä tulos on kaunis ja näyttävä!. `Julia´ kärhö viihtyy selvästi ja pallohortensian kukinta näyttää huippuhienolta! Kukkien sävyt tukevat hienosti toisiaan ja rakennusten värisävyjä! Hieno kokonaisuus!

  VastaaPoista
 5. Piharingin kasvi- ja värivalikoima on minunkin mieleeni. Se on nyt jo kaunis ja aina vain paranee. Mustilanhortensia saattaa hyvinkin tulevina vuosina kasvaa liian vallitsevaksi. Itse tykkäisin, että rusokirsikka nousee muiden yläpuolelle, eikä sen tarvitse kilpailla näkyvyydestä korkeussuunnassa. Toisaalta kuvien perusteella mielipiteet voivat mennä täysin pieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuota samaa olen ajatellut mustilanhortensian suhteen. Joten luultavasti siirto on edessä. Olen tänäkin vuonna leikannut osan hortensian oksista matalammaksi, mutta pensas pääsisi paremmin kasvamaan taipumustensa mukaisesti, jos siirrän sen arboretumiin.
   Kiitos Between.

   Poista
 6. Piharingin valinnat on upeita. Minulla on kolme mustialanhortensiaa ja olen leikannut niitä sivuilta, päältä ei ole vielä tarvinnut vaikka aika korkeita on nytkin. Kuunliljojen kukinnat on pian ohi minullakin ja leikkaan myös kohta kukinnot. Minulla on kotona valkoista peippiä ja sekin sopisi tähän rinkiin hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tuo mustilanhortensia kasvatti tänä vuonna jo tosi pitkiä oksia ylöspäin, ne poistin.
   Valkoinen peippi onkin tosi kaunis.

   Poista
 7. Sävyvalinnat näyttävät kuvissa osuneen kohdalleen. Kauniilta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iikku, joskus onnistuu ja toisinaan sitten ei 😅.

   Poista
 8. Oikein kauniilta näyttää! Ihanasti nuo kärhöjen värit sopivat talonne väriin ja muutenkin ryhmässä on hienoja kasvi- ja väriyhdistelmiä. Pahoittelut, kun en tämän kummempaa kommenttia nyt naputtele. Ulkona paistaa nyt aurinko ja iltapäiväksi on ennustettu sadetta, joten pyyhällän tästä suoraan kitkemään. Ymmärrät varmasti :)

  VastaaPoista
 9. Onpa upea alue! Ja Rilla aivan ihana! <3

  VastaaPoista