tiistai 12. heinäkuuta 2022

TÄPLÄPIPO 'MYSTICA'

 


Olisi kiva tietää, mistä täpläpipo on saanut nimensä. Kasvatin siemenestä täpläpipo 'Mystican' taimia keväällä 2021. Viime vuoden katselin kauniita matalia lehtiruusukkeita Graniittipenkin keskellä. Yhden talven jälkeen tänä keväänä täpläpiponi ryhtyivät reippaaseen kasvuun ja kasvattivat yli 60 cm korkeat pronssinvihreät lehtiruusukkeet.

Täpläpipo 'Mystica' Penstemon digitalisSirot kukat ovat valkoisen tai laventelinpunaisen sävyisiä ja nousevat lehtiruusukkeiden ylle siten, että kokonaisuudessaan kasvin korkeus on tänä kesänä rintaani asti. Olen ihastunut tähän kauniiseen perennaan ja toivon todella tämän viihtyvän Graniittipenkissä. Se on pysynyt hyvin pystyssä ihan omin avuin, vaikka nouseekin korkeammaksi kuin alueen muut perennat.

Kasvupaikaltaan 'Mystica' toivoo aurinkoa ja kukinta-aika on heinä-elokuu. Tänä vuonna ensimmäiset kukat avautuivat heinäkuun alussa.Tämä kuva on noin viikon vanha. 'Mysticat' ovat keskellä Graniittipenkkiä ja näkyvät tässä vastavalokuvassa hieman heikosti. Ne sointuvat ihan hurjan hyvin tämän penkin sävymaailmaan. Pidän kovasti lehtiruusukkeiden väristä, se tuo hauskan lisän ja erottuu kivasti. Syksyä kohti lehtiruusukkeiden väri muuttuu viininpunaiseksi.


Kaunis, eikö olekin!18 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä kaunis on ja hyvä kun pysyy omin voimin pystyssä vaikka korkea onkin.Siitä nyt siemenet talteen. Mutta komeat on myös kivet penkin ympärillä täytyy sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omin neuvoin pystyssäpysyminen on ehdottomasti hyvä ominaisuus, ihan riittävästi on tuettavia kasveja. Saa nähdä onnistunko ottamaan siemeniä talteen oikeaoppisesti 😊.
   Kivijalkakivet pysyvät sydäntä lähellä.

   Poista
 2. On, ihana! Piti käydä katsomassa, onko oma täpläpiponi enää elossa, kun en ole sitä huomannut. No onhan se: yksi kymmensenttinen varsi, jossa on neljä lehteä :-D Ei ihan samanlainen suksee kuin sinulla! En edes muista, onko se ikinä kukkinut. Lähinnä pysytellyt kituvaisena hengissä vuodesta toiseen.
  Sinulla on todella onnistunut tuo kasvien ryhmittely!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä täpläpipon kasvutoiveissa on sitten sopivasti myös kosteutta 😊. Tässä Graniittipenkissä on läpäisevä kasvualusta, koska siihen tuotiin metsästä pehmeää hiekkaa perusmaan päälle, jottei multaa tarvinnut niin paljon. Itse perusmaa on toki aika tuoretta. En ole kastellut perennoja, mutta yksi täpläpipojen lähellä oleva kirsikkaluumun taimi on saanut kasteluvettä.
   Kiitos Saila, itsekin tykkään tästä alueesta ja sen kasveista. Välillä onnistuu ihan ensi suunnittelulla.

   Poista
 3. On hieno! Ja tuo olisi todella kaunis tummine lehtineen monessakin paikassa.

  VastaaPoista
 4. On kaunis! Ja mahtavan hieno kokonaisuus koko istutusalue, tasapainoinen ja kuitenkin näyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ilo saada onnistumisia perennojen sommittelussa, kuten tiedät!

   Poista
 5. Onpa kaunis! Tuollainen korkea, hyvin pystyssä pysyvä perenna on oikea aarre!

  VastaaPoista
 6. On kyllä kaunis! Ja ihan uusi tuttavuus minulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullekin tämä oli ihan outo kasvi ja jännitin lopputulosta, kun siemenet kylvin. Kannatti kasvattaa.

   Poista
 7. Hauska nimi kauniilla kasvilla :) Suomen sateisissa ja tuulisissa säissä korkeat kasvit ovat välillä koetuksella. Kiva, että pipo pysyy hienosti pystyssä! Onpa muutenkin upean näköinen istutusalue!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimi huvittaa minua 😊. Monet korkeat perennat ovat tuen tarpeessa, mutta tämä onneksi pärjää hyvin pystyssä. Kiitos Sirkku.

   Poista
 8. Onpa se nätti! Se on hyvä, että pysyy hyvin pystyssä, vaikka onkin korkea ja tuo lehtien väri tuo kivaa kontrastia. Pitääpä laittaa nimi mieleen. Lapsilla voisi ainakin olla hauskaa, jos äiti alkaisi kasvattaa pipoja :D Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kyllä missään nähnyt tätä taimina myytävänä, mutta siemeniä löytyy kyllä.
   Nimen tarina olisi kiva tietää.

   Poista
 9. Upea! Minullakin on ollut täpläpipo, se vain on huonossa paikassa, sen päälle kasvavat sekä luppio että lumikärhö. Saattaa olla kuollut, kun en ole tänä vuonna sitä nähnyt. Tai sitten sinnittelee luppion alla.Vai muistinko sittenkin siirtää sen viime vuonna? HahPitääkin selailla muistiinpanoja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täpläpipo on hyvin suositeltava ja olen varsin innoissani, että keksin kasvattaa näitä. Kukinta-aika on ollut harvinaisen pitkä, nyt jo lähes neljä viikkoa.
   Toivottavasti löydät omasi :).

   Poista