lauantai 1. elokuuta 2020

PIENI KIERROS

Loistokärhö 'Destiny' ja purppurainen isotähtiputki ovat kauniit yhdessäKalenteria käänsimme jo elokuun puolelle, mihin tämä aika oikein häviää? Tänään sää on ollut kaunis ja aurinkoinen, vaikka viileä - ainakin aamupäivällä. Haluaisitko kurkistaa jotain tämän hetken tilanteesta eli pieni kierros puutarhassa olisi luvassa. Pidän hartaasti peukkuja 'Destiny' kärhölleni, vielä ei näy merkkejä lakastumistaudista, vaikka luulin viime kesänä menettäväni tämän kärhön. Ehkä se kärsi vain kuivuudesta kuumana ja kuivana kesänä?Mongolianvaahteran alla kukkii purppurainen haltijankukka toistamiseen, tämä tietysti sopii.Keittiöpuutarhan kivipenkissä koristeporkkana 'Daran' kukinnot alkavat punertaa. Näyttävät aika ihanilta, myös unikot ovat liittyneet mukaan niittymäiseen tunnelmaan.Näkymä paratiisiomenapuu 'Erstaan' alta keskipenkin suuntaan. 'Early Cerise' syysleimu on kukkinut jo jonkun aikaa. Kas vai, isäntäkin on päässyt kuvaan ruohonleikkurin kanssa.


Kurvataan "Varjolehtoa" katsomaan. Perennat kasvavat hiljalleen, mutta alueen rakentamisessa menee vielä aikaa.
Tarhavarjohiipat ovat aika söpöjä.Pallohortensia 'Pink Annabelle' kasvaa minulla hentoisempana kuin valkoinen sisarensa, ainakin toistaiseksi kukintojen koko on pienempi ja muutenkin kasvi on kokonaisuudessaan pienempi verrattuna samaan aikaan istutettuihin valkoisiin pallohortensioihin. Mahtaako olla hidaskasvuisempi?Tässä valkoinen 'Annabelle' ja vieressä näkyy kokoero 'Pink Annabelleen'.Tässä yleisnäkymä kauempaa katsottuna. Pinkit ja valkoiset jaloangervot kukkivat tällä hetkellä ja näkyvät pitkälle. Syyspäivänlilja 'Citrina' kukkii miellyttävän vaalean keltaisena.Yhä edelleen punakärsämö jaksaa kukkia graniittipenkissä, tämän lajinimi ei ole minulla tiedossa.Tästä yhdistelmästä graniittipenkin päädyssä olen ilahtunut. Ohotanmarunat kuuluvat suosikkeihini, ohotanmarunoiden välissä kasvaa matalana maksaruoho 'Lime Zinger', vieressä korkeampana komeamaksaruoho 'Herbstfreude' ja takana maruna, minkä sain taimivaihdossa - olikohan lajina Aaprottimaruna?


Valkoiset syysleimut 'Frau Anton Bucher' ovat jo kukassa luumupuiden alueella. Kaukana takana näkyy "Varjolehdon" alueesta osa. Keskipenkki jää kuvassa oikeaan reunaan - siellä muuten on loistokärhö 'Jackmanii' liittynyt kukillaan 'Hagley Hybridin' seuraan ja purppurapunalatva puhkeaa kohta täyteen kukkaan. Palataan sinne seuraavalla kerralla. Osaako joku neuvoa, miten uudessa bloggerissa poistetaan 'väärä kuva', en kerta kaikkiaan löydä sellaista kuvaketta. Yllä oleva kuva unohtui pienentää etukäteen, en osannut poistaa sitä, jotta olisin voinut laittaa kuvan uudelleen oikean kokoisena.Marjastus on ollut viime päivinä tärkeässä osassa. Metsävadelmat maistuvat myös Ritalle 😋Ihana saada mustikoita ja vadelmia pakkaseen talven varalle. 
Toivotaan elokuulle lämpimiä ja aurinkoisia päiviä. Haluaisin saada aurinkoenergiaa varastoitua yhtä lailla kuin metsän herkkujakin.29 kommenttia:

 1. Ihanaa, kun aurinkoinen sää palasi elokuun myötä ja täällä lännessä on ollut oikein lämmintäkin. Voi kun Rita on söpö marjoja noukkiessaan!
  Ihanat, avarat maisemat. Purppurainen haltijankukka on todella ihana valkoisine kukkineen! Ja kasvimaan kukkaniittysi oikea unelma, aivan hurmaava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmintä ja aurinkoa on jo odotettukin, vai mitä! Toivoisin niin, että 10 vrk ennusteessa näkyvät lämpimät säät toteutuisivat. Rita on hauska marjanpoimija, kuten kuvasta näkyy, silmät ovat jo puoliksi kiinni, koska on tiedossa vadelman ihanaisen maku.
   Tuossa paikassa haltijankukat ovat olleet nappivalinta, ja molemmat värit ovat kukkineet valkoisin pikkukukin ihanan runsaasti.
   Olen itsekin hämmästynyt, että kukkaniitty toteutui niin hyvin :).

   Poista
 2. Kesä on kulunut taas todella nopeasti ja tuntuu uskomattomalta, että ollaan jo elokuussa. Onneksi on taas ollut lämmintä ja toivotaan että sää jatkuu edelleen yhtä hyvänä.
  ’Destiny’ kärhö näyttää tosi kauniilta ja hyvinvoivalta, joten nyt se varmaan on selättänyt alkuvaikeudet.
  Onpa upea metsävadelmasaalis. Minunkin olisi tarkoitus, mennä poimimaan niitä tänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi todella ihanaa, että ’Destiny’ olisi terve. Tällä hetkellä ei kärhöä haittaa kuin liian pieni tuki, mutta se korjataan ensi vuodelle.
   Nyt on metsissä tarjolla mustikkaa ja vadelmaa vaikka miten paljon. Suuren arkkupakastimen järjestelyä täytyy vielä korjata, jotta kaikki mahtuvat säilöön. Vadelmia on nyt pakastettu 15 litraa ja tuoreena syömme päivittäin reilusti. Tänään taas jatkuu :).

   Poista
 3. Upean kypsää kesätunnelmaa. Täytyykin lähteä jahtaamaan vadelmia. Rattoisaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, vadelmat ovat olleet niin kauniita ja herkullisia, joten ehdottomasti on suositeltavaa jahdata niitä :). Tämän aamupäivän saldo 6 litraa.

   Poista
 4. Jälleen kerran kiitos kierroksesta kauniissa puutarhassasi. Olet luonut hienoja kasviyhdistelmiä niin värien kuin lehtimuotojenkin suhteen. Keittiöpuutarhan kivipenkki on todellakin kuin niitty kaikkine kasveineen.
  Pink Annabellen kanssa huomasin saman. Se on paljon hennompi, kuin samaan aikaan istutetut valkoiset hortensiat. Ehkä pinkillä menee enemmän aikaa kotiutumiseen ja näyttävyyteen panostamiseen.
  Vadelmasi ovat parasta A-luokkaa. Kyllä on kiva taas talvella ottaa kaikkea hyvää pakastimesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että olit mukana kierroksella. Sopivien yhdistelmien etsiminen on inspiroivaa ja jännittävääkin, sillä ei voi tietää, miten kasvit viihtyvät ja lopulta asettuvat toistensa lomiin. Valmista ei taida tulla ikinä ;).
   Kiva olisi kuulla toistenkin kokemukset pinkistä pallohortensiasta.
   Pakistan vain näitä A-luokan vadelmia ja saldo pakastimessa on nyt 20 litraa. Osan saaliista jätän aina jääkaappiin, että on aamupalalla ja välipaloilla vadelmia ja mustikoita ym otettavissa.

   Poista
 5. Kaunista! Marunat on kivan värisiä, ohotanmarunaa oon minäki koittanu istuttaa vaikka ja mihin, mutta aina ne talven aikana häviää.
  Voi vadelmat, nuo on ihan parasta herkkua! 😋

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut ohotanmarunan viihtyvän kohopenkissä, outoa, ettei ole selvinnyt siellä talvia. Ohotanmaruna on niin pehmeä, kuin kissanpentua silittelisi ja värikin on kaunis.
   Vadelmat ovat ihan tosi makeita ja herkullisia, ah!

   Poista
 6. Uudesta bloggerista sain kuvan pois, kun klikkasin kuvan 'aktiiviseksi' ja sitten painoin vain deleteä.
  Kaunis puutarhakierros, minustakin tuo maruna+maksaruohoyhdistelmä toimii hyvin. Koristeporkkanakin on hieno. Kaikkea ideoita näistä muiden puutarhoista tulee myös itselleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, kiitos avusta tuon kuvan poiston suhteen! Ihan alussa muistelin nähneeni jonkun kuvakkeen yläpalkissa ja sain sillä kuvan pois, mutta uuden bloggerin kehityttyä tapahtui vielä muutoksia. Mutta tuo oli hyvä neuvo, kiitos!
   Kiva, jos ideoita löytyy, niin löydän minäkin, kun luen ja katselen toisten blogeja - se tässä ryhmässä onkin niin mukavaa. Koristeporkkana sopii hyvin kukkakimppuihin, nytkin on keittiössä kiva yhdistelmä, missä on paljon ’Daraa’ mukana.

   Poista
 7. Ihanalta näyttää puutarhassasi! Tuosta ohotan marunasta tykkäisin itsekin ja se sopii hienosti maksaruohojen viereen.
  Mukavaa alkanutta elokuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kristiina! Ohotanmaruna käy moniin yhdistelmiin kivasti, tämä kokeilu yllätti toimivuudellaan.
   Hyvää elokuuta sinullekin.

   Poista
 8. Vau, miten hienot näkymät puutarhassasi ovatkaan! Koristeporkkana on aivan hurmaava, pitää itsekin kokeilla sitä uudestaan, kun ensimmäinen kasvatus meni mönkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Kati! Esikasvatin ’Daran’ taimia aika kauan, mutta piskuiset taimet ryhtyivät reippaaseen kasvuun, kun pääsivät kivipenkkiin ja nyt kukinta palkitsee :). Kokeile ihmeessä uudelleen.

   Poista
 9. Pysyykö ohotanmaruna kuinka kurissa? Minulla taitaa olla tuota toista korkeampaa marunaa ja se tekee juurivesoja todella paljon, jouduin jo siirtämään sitä liikakasvun takia. Mukava määrä vadelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohotanmaruna ei ole minulla lähtenyt leviämään, itseasiassa se kannattaa jakaa muutaman vuoden välein, ettei häviä. Tällainen on ollut minun kokemukseni. Tuo toinen maruna taitaa tosiaan olla tarkkailtava tapaus, katsotaan pärjääkö sen kanssa.
   Tuo on ollut yhden reissun saalis vadelmia yleensä :).

   Poista
 10. Pihanne näyttää niin kauniilta ja siistiltä. Kiitos tästä kauniista kierroksesta puutarhassasi. Ihana on Rita-koirasi. Herkulliset vadelmat. Kauniita elokuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Vadelmat ovat niin hyviä ja Rita on aina matkassa mukana :).

   Poista
 11. Kyllähän puutarhakierros kelpaa aina ja varsinkin kun heti ensimmäisessä kuvassa komeilee kärhö :) Upealta näyttää! Tuo 'Early Cerise' -syysleimu on hurmaavan värinen. Minäkin yritin etsiä, mistä uudessa bloggerissa saisi väärän kuvan poistettua. Ei lähtenyt edes deletellä. Onneksi sain sen vihdoin poistettua Ctrl+X -yhdistelmällä, eli leikkaamalla. Voi kun Ritalla on nautinnollinen ilme vattuja napsiessa! Ovathan ne kyllä herkullisia. Minä keräsin eilen tästä meidän takapihan metsiköstä 2,5 litraa pakastimeen ja pikkuisen vielä lapsille välipalamarjoiksi. Otin toisen astian mukaan, mihin ajattelin laittaa kehnommat marjat mehumarjoiksi, mutta eipä niitä tullut litraakaan. Todella hyvälaatuista marjaa on tänä vuonna, harmi kun itse vatukko on aika pieni ja varjoisa, niin ei saa sieltä koko talven tarpeita kerättyä. Tänään on sitten satanut vettä, joten eipä huvita mennä kastumaan edes herkkumarjojen perässä. Poutaisempaa säätä odotellessa... Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään kovasti Early Cerise syysleimun väristä ja kasvutavasta. Näitä matalia syysleimuja voi mielestäni käyttää vähän eri tavalla kuin perinteisiä korkeita ja olen näihin hyvin mieltynyt.
   Hyvä saada sinulta myös vaihtoehtoinen kuvan poistotapa. Aika ärsyttävältä tuntui, kun ei mitenkään onnistunut. Muuten uusi versio on parantunut alkuvaiheen tilanteesta.
   Kiva, että sinäkin olet löytänyt vadelmia. Rita poimii kaikkia marjoja (mansikoihin en ole päästänyt) ja mustikat & vatut ovat mieluisimpia.

   Poista
 12. Sinulla on aina jotain kaunista näytettävää. Jännä että haltinkukka kukkii toistamiseen, pitää minunkin katsoa kun menen kotiin. Punainen kärsämösi on kaunis ja nehän kukkii tosi pitkään ja sinulla on niitä ihan kiva rypäs. Vadelmaa olen kerännytkin vain puutarhasta. Mukavaa viikonjatketta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila, punainen kärsämö on todella kukkinut hämmästyttävän pitkään.

   Poista
 13. Kiitos kauniista puutarhakierroksesta 🤍 Sinulla on siellä todella kaunista ja hyvin hoidettua.
  Ja suloinen kuva vadelmilla herkuttelijasta myös 🤍 Kaunista loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
 14. Ihanan seesteinen tunnelma tällä kierroksella, viihdyin <3

  VastaaPoista
 15. Mukava puutarhakierros!
  Nuo koristeporkkanat ovat kyllä todella ihania!

  VastaaPoista