maanantai 11. heinäkuuta 2022

KEITTIÖPUUTARHAOnneksi keittiöpuutarhassa näyttää aika kivalta, vaikka kieltämättä kylvöt laatikoihin ja avomaalle olivat jäädä liian myöhäiseksi. Myöhäinen kevät ja kaikki työn touhu uusien istutusalueiden kanssa siirsivät päivä toisensa perään suunniteltuja kylvöjä. 
Onneksi puuha tuli lopulta tehtyä ja nyt laatikot ovat ihan hyvässä mallissa, satoakin pääsee keräämään sipuleista, harvennusporkkanoista, salaatista, lehtikaalista ja kesäkurpitsasta. 

5.6.2022 

Perunoiden suhteen oli onneksi positiivinen poikkeus, joten omia uusia perunoita on voinut syödä jo pitkään. Ensimmäiset sisällä esikasvatetut uudet perunat söimme jo kesäkuun viides päivä.Pieni vastoinkäyminen uhkasi perunasatoa, kun kaksi kurkea löysi tiensä keittiöpuutarhaan ja  ne ryhtyivät öisin perunannostopuuhiin. Ensin teimme perinteisen variksenpelättimen, mutta se luultavasti vain ilahdutti kurkia. Seuraavaksi viritimme radion kasvihuoneeseen yöksi, mutta kurjet ottivat tämänkin viihdykkeen iloisena vastaan ja ehkä jopa tanssahtelivat musiikin tahdissa. 

Isäntä viritti lopuksi väliaikaisen aidan perunoiden ja keittiötarhan ympärille sulkemaan kurkien käyttämän reitin. Ne nimittäin laskeutuivat lähistölle ja kävelivät paikalle. Tämä auttoi ja nyt ovat saaneet perunat ja muut juurekset olla paikoillaan. Aitaa ei juuri erota tästä yllä olevassa kuvassa. Makuullaan olevien tikapuiden tehtävänä on myös kurkien torjuminen.

Niin uljaita lintuja kuin pellolla astelevat kurjet ovatkin, ihailen niitä mieluummin siellä pellolla kun kasvihuoneen vieressä perunoita ja herneitä tonkimassa.’Dara’ koristeporkkana on kylväytynyt itsenäisesti kivipenkiin, olen tästä hyvin iloinen. Salvia kärsi talvesta, mutta osa siitä onneksi elpyi ja voi nyt hyvin. Ruohosipuli on kukkinut kauniisti, mutta nyt kukinta alkaa olla loppusuoralla. Esikasvatin useampaa lajia tuoksuherneitä, mutta niiden suhteen sössin pitämällä niitä liian pitkään kasvihuoneessa, sillä osa lehdistä kärventyi auringonvalossa kun purkki unohtui väärään paikkaan. Olisi pitänyt istuttaa ne ulos paljon aikaisemmin. 

Tuoksuherneet ovat alkaneet kukkia, mutta en tiedä menetinkö osan lajikkeista kokonaan.Kasvihuoneessa on toistaiseksi kaikki mallillaan. Kurkkuja tulee niin reippaasti, että niitä on voinut jakaa tutuille ja sukulaisille. Mutta, ai, miten tykkään omien kurkkujen mausta. Nam, nam. Kurkkujen suhteen olemme olleet omavaraisia toukokuun 11. alkaen.

’Olly’ paprikat ovat kasvaneet muhkeaan kokoon ja niitä on päässyt jo herkuttelemaan.Tomaattien suhteen on sama juttu. Pensastomaatit ’Vilma’ ja ’Romello’ ovat tuoneet satoa 21.5. alkaen ja kesäkuussa alkoivat kypsyä runkotomaatit. Tänä vuonna ’Supersweet’ kiri tasapeliin ’Sungoldin’ kanssa ensimmäisen tomaatin kypsymiskisassa. Osa tomaateista huitelee melkein harjakorkeudessa ja paistattelee päivää avoimista kattoluukuista kurkistellen.Vieläkin vesisateet ovat kiertäneet meidät, joten sadon turvaamiseksi täytyy keittiöpuutarhaa kastella. Hämeen puutarhaseuran vierailun aikaan paistoi aurinko, eikä ennustetuista sateista näkynyt merkkiäkään. Tämä oli toki kiva juttu. Kivoja vieraita ja mukava oli tavata puutarhan merkeissä.Mihin tämä aika menee? Kohta on heinäkuu jo puolessa välissä, huh sentään. Kesän soisi vielä jatkuvan pitkään!4 kommenttia:

 1. Upea keittiö ja vielä upeampaa saada näin aikaisin satoa. Meillä vasta maistellaan paitsi kurkkua joka tekee hyvin jo syötävää. Minulla poltti aurinko osan krasseista, laitoin ne esikasvatukseen vähän turhan aikaisin ja ehtivät kasvaa liian pitkiksi sisällä valon puutteessa.
  Uskomatonta, että kurjen takia on suojattava puutarha. Olen aina kuvitellut, että siinä on niin arka lintu ettei takuulla tule puutarhaan. teillä on ollut kurjille hyvät oltavat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen sato on kiva juttu, käyn usein maistelemassa tomaatteja kasvihuoneessa.
   Tuoksuherneiden kohtalo oli moka, sillä unohdin ne totaalisesti ihan liian aurinkoiseen paikkaan. Olisin toivonut näkeväni kaikki kivat lajikkeet, joita kasvatin. Ensi vuonna laitan ne ulos kasvupaikalle aikaisemmin.
   Niin kauan kuin muistan, ovat kurjet oleskelleet pelloillamme ja niitä on ollut kiva seurata. Ensimmäinen kerta, että tulivat ihan pihaan ja tekemään tuhoa. Niiden saapumisen kuuli, sillä kurjen huuto on todella kovaääninen.

   Poista
 2. Ensimmäistä kertaa minäkin kuulen, että kurkien takia olisi pitänyt aidata kasvimaata! Kaverit ovat oppineet jossain hyville eväille :D
  Kasvimaallasi näyttää oikein hyvältä! Aiotko kylvää vielä jotain niihin kohtiin, mistä olet nostanut satoa? Meillä valkosipuli alkaa tuleentua siihen malliin, että se pitää nostaa jo ehkä viikon sisällä pois ja mietin, jätänkö niiden kohdalle vain tyhjää vai kylväisikö vielä jotain lavan reunoille. Keskemmällä on pari riviä porkkanaa, jotka varmaan jäävät vielä kasvamaan kokoa, jos vain saan nostettua valkosipulit pois porkkanoita häiritsemättä.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erikoisia kurkia nämä meidän kurjet 😊. Toisaalta nyt eivät ole käyneet enää pyrkimässä kasvimaalle, riitti ehkä, että totesivat alueen aidatuksi?
   Toistaiseksi olen nostanut sipulit ym harvennellen, joten niihin kohtiin ei ole jäänyt tyhjää. Olen miettinyt samaa kuin sinä, eli ehkä tuleviin tyhjiin paikkoihin voisi kylvää vähintään salaattia?
   Kiitos samoin sinulle!

   Poista