tiistai 26. heinäkuuta 2022

KÄRHÖJÄ JA VÄHÄN VALKOISIA PERENNOJAOsa valkoisista syysleimuista on auennut luumupenkissä.Tässä luumupenkin valkoiset leimut näkyvät taustalla, korkeampi leimu on valkoinen 'Frau Antton Bucher' ja matalampi on 'Early White' syysleimua. Edessä helminukkajäkkärän ja nukkapähkämön yhdistelmä. Molemmat ovat hanakoita leviämään, mutta tällä alueella niillä on vahvat vastustajat, kuten korkeaksi kasvava purppurapunalatva. Sydänpenkissä on nyt erisävyisten valkoisten perennojen loistoa. Tässä valkoisia tähtiputkia ja takana edellä mainitut helminukkajäkkärät ja vähän nukkapähkämöjen kukintoja. Valkoiset 'White Swan' kaunopunahatut ovat vielä tiukasti nupussa.Graniittipenkin 'Mystica' täpläpipojen kukat ovat nyt muuttuneet melkein valkoisiksi, kukinnan alussa niissä oli häivähdys lilaa. Täpläpipot ovat edelleen hyvin pystyssä, vaikka täällä satoi tuulen kanssa reilusti viime viikon tiistaina ja lauantaina - molempina päivinä saimme onneksi vettä 13,8 mm.Loistokärhöistä 'Hagley Hybrid' aloittaa meillä aina ensimmäisenä kukinnan. Tänä vuonna oli muitakin melkein samalla viivalla.Loistokärhö 'Jackmanii' on myös avannut ensimmäisiä kukkiaan Hagley Hybridin vieressä.'Rouge Cardinalit kukkivat kärhökaaressa. Sama köynnöskaari toisesta suunnasta katsottuna.Köynnöskaaren vieressä kukkivat nyt 'Sea Foam' ruusut valkoisena.

Ruusu 'Sea Foam'

Loistokärhö 'Destiny'


'Destiny' on  kasvanut korkeammaksi kuin viime vuonna.Istutin viime vuonna Ruusupuiston köynnöskaareen 'Samaritan Jo' kärhön. Ilmeisesti paikka oli sille mieleinen, sillä se kukkii usean kukan voimin, vaikka taimipurkki oli pieni kooltaan. 'Samaritan Jo' ja 'Etoile Violette' ovat vieruskavereita.Tarhaviinikärhö 'Etoile Violette' on jo kovaa vauhtia peittänyt kaaren katto-osan. 

Joudutte varmasti katsomaan kärhökuvia vielä myöhemminkin. Nyt pentu nukahti, joten ehkä ehdin käydä vähän aikaa kitkemässä?21 kommenttia:

 1. Hauska yhyristelmä, helminukkajäkkärä ja nukkapähkämö. Aah! Ihania kärhöjä. Niitei koskaa oo liikaa. Kärhökaari näyttää tosi hianolta.'Samaritan Jo' ja 'Etoile Violette' o hyvin sointuva pari.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin yhdistelmä on oikein onnistunut, molemmat ovat kovia leviämään, mutta pärjäävät yhdessä. Välillä kuritan niitä, jos riehaantuvat liikaa. Teen jossain vaiheessa Minnan pyytämään jutun kaikista kärhöistäni, mutta tässä näitä tulee osissa. Kärhöt ovat nyt hyvin kukassa ja kummasti niitä tekee mieli aina vaan lisää.

   Poista
 2. Oi lutunen, ensinnäkin onnittelut suloisen Rillan johdosta! Mikä nappisilmämussukka ♥
  Onnittelut myös niin kauniista istutuksista, kuviasi katsellessa sai taas huokailla ja ihastella. Loistoidea istuttaa hyvin leviäviä, teillä kun on lääniä, ja laajemmat alueet samaa tai vain muutamaa kasvia näyttää todella hyvältä. Minun pitäisi ihan todella ryhdistäytyä tekemään samaa, vaikka puutarhani on teihin verrattuna pikku pläntti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos onnitteluista, Rilla on oikein reipas ja söpöläinen mussukka.
   Pienissä pihoissa näkee lähempää kaikki pienetkin yksityiskohdat, mutta täällä ei olisi sellaisista oikein iloa. Olen oikein iloinen kommetistasi, vaikka tiedostan kyllä hyvin monet puutteet ja keskeneräiset alueet.

   Poista
 3. Puutarhasi on kuin jokin ammattipuutarhurijoukon ylläpitämä loistokas puisto. Pidän erityisesti siitä, miten upeasti osaat yhdistää puita ja suuria istutusalueita sulavaksi kokonaisuudeksi. Saat todella olla ylpeä taidoistasi. 'Rouge Cardinal'in verhoaman köynnöskaaren seutu näyttää aivan ihastuttavalta. Keijunkukat(?) kärhöjen aluskasvillisuutena onkin mainio idea, sen saatan kopioida omaankin puutarhaani. Kärhökuvia jaksaa kyllä katsella postaustolkulla, antaa tulla vaan! Kiva saada inspiraatiota mökille suunnittelemaani kärhöalueeseen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt ihan lähtisi kilpailemaan ammattilaisten kanssa, mutta kiitos kovasti rohkaisustasi.
   Ei minulla kaikki suunnittelu mene ihan niinkuin toivoisin, mutta suunnitteleminen on niin hauskaa, että pitää silti aina yrittää. Nyt jännittää, miten ehdin tehdä kaikki hoitotoimet ennen Avoimia puutarhoja, sillä pieni pentu eli Rilla ottaa nyt oman aikansa.
   Keijunkukat ovat hyviä kavereita varjostamaan kärhöjen juuristoa. Kiva, jos sait idean itsellesi.

   Poista
 4. Upeat kärhöt. Kärsivätkö lainkaan talvivaurioita? Helminukkajäkkärä on kova leviämään mutta se on toisaalta helppo kitkeä. Pienen vilkkaan pennun kanssa ei paljoa kitketä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt eivät tuntuneet kärsineen talvivaurioita, kaikki ovat heränneet kasvuun. Luulin Ville de Lyonin kuolleen ja istutin uuden taimen sen viereen, mutta heinäkuussa vanhasta taimesta nousi versoja esiin. Sopivat hyvin kasvamaan yhdessä. Varmaan innostui, kun kunnostin uuden taimen kasvualustan.
   Helminukkajäkkärä on mielestäni tosi kaunis, jos voi laittaa kasvamaan sen paikkaan, missä se ei jyrää muita. Yksi kukka on vaatimaton, mutta ryhmänä se hohtaa pitkälle.
   Kitkeminen ei ole järkevää Rillan kanssa, koska pentu ymmärtää sen kivaksi leikiksi, johon täytyy osallistua.

   Poista
 5. Ihanasti kukkivat kärhöt.
  Pieni pentukoira vaatii varmasti nyt runsaasti aikaasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinun hyvien kärhöohjeiden! Olen istuttanut kärhöt neuvojesi mukaan ja se näyttää auttavan, kärhöt voivat hyvin.
   Pentu vie tosiaan aikaa, mutta on tämä yhteinen aika on tärkeää yhteisen hyvän suhteen perustaksi.

   Poista
 6. Helminukkajärkkärä onkin järkevää istuttaa muiden leviävien kanssa noin yhdeksi ryhmäksi. Todella kaunista. Ja on sinulla siellä vaikka mitä kaunista.

  VastaaPoista
 7. Sielläkin kärhöt ovat päässeet jo hyvin vauhtiin. 'Jackmanii' ja 'Hagley Hybrid' ovat todella hyvä pari, samoin 'Samaritan Jo' ja 'Etoile Violette'. Minä ostin Etoilen tänä kesänä eikä se varmaan ehdi kukkaan ennen avoimia. Leikkasin siitä ennen istutusta latvoista melkein puolen metrin pätkät pois, jotta lähtisi juurtumaan paremmin ja se on vasta pari viikkoa kasvattanut uutta versoa. En pane lainkaan pahakseni kärhökuvien ihastelua, antaa tulla vaan :)
  Puutarhassasi näyttää kauniilta ja rehevältä. Enää puolitoista viikkoa pidettävä Rilla tarkasti näkösällä ulkoillessa, ettei löydy persoonallisia, pentukoiran malliin tehtyjä istutuksia tapahtumapäivänä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin nuo kärhöparit sopivat kivasti kumppaneiksi.
   Rilla viihtyy ulkona tosi hyvin, mutta ei parane kiinnittää sen huomiota liikaa kukkapenkkeihin. Heti jos ohimennessään kitkee jonkun asiaankuulumattoman kasvin pois perennojen joukosta, pentu intoutuu ’uudesta kivasta leikistä’. Joten leikimme ihan muita leikkejä 😊. Kasvattaja laittoi pentuajan videoita, missä koko pentulauma oli lavakaulusten päällä ’kitkemässä’ yrttejä ja muuta mukavaa. Nauratti niiden katselu, mutta en ehkä halua vahvistaa Rillaa siihen suuntaan. Ymmärrät ehkä mitä tarkoitan 😅.

   Poista
 8. Luulin kommentoineeni jo, mutta ehkä se hävisi jonnekin. Hyvä on istuttaa leviävät kasvit nippuun. Siinä ei sitten herkimmät kärsi. Kauniita kärhöjä ja muita näkymiä. Minulta loppuvat kärhötuet kesken, täytyisi saada pari kärhöä vielä maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tukien loppuminen taitaa olla jotenkin ikuisuusongelma 😉. Teimme viikko siten yhden uuden tuen, mutta vielä istuttamista odottaa kaksi kärhöä ja kaksi muuta köynnöstä. Arboretumiin on suunnitteilla rakenteita, mihin pääsevät odottamassa oleva viiniköynnös ja kiinanlaikkuköynnös. Mahdollisesti laitan myös kärhöt arboretumiin. En kyllä tiedä saammeko mitään rakennettua ennen avoimia, pentu vie nyt sen verran huomiota, että saattavat projektit siirtyä eteenpäin.

   Poista
 9. Hienot kärhöt ja upeaa valkoista kukintaa 🌷

  VastaaPoista
 10. Kauniita näkymiä ja ihanaa kukintaa!

  VastaaPoista
 11. Näitä kaunottaria katsoo kyllä oikein mielellään:)

  VastaaPoista