lauantai 2. heinäkuuta 2022

HELLETTÄ JA PIONIONNEAKatsoin iltapäivällä sääaseman mittaria ja se näytti +31,6 astetta. Ilma on varsin hautova, saa nähdä tuleeko tänne ukkosmyrskyjä. Myrskyt eivät ole tervetulleita, mutta kaunis sade olisi niin paikallaan.

Tarkkasilmäiset saattavat nähdä, että Ruusupuistossa on kaksi sadetinta töissä. Nyt alkaa olla siinä määrin kuivaa pitkään jatkuneen reippaan helteen johdosta, että tänään isäntä laittoi järvestä kasteluletkut. Tuskailin aamulla, että tänään täytyy kastella varsinkin uudet istutukset ja Ruusupuistossakin niitä löytyy. Helpottaa kastelukannujen kantamista, kun edes osan saa kasteltua sadettimella. Vesi myös imeytyy paremmin, ei tarvitse niin kauan lirutella pintamaata kosteaksi.Pionipenkin uudemmat pionit on istutettu 2019 ja 2020. Nyt ne alkavat jo näyttää paremmilta. Molemmissa kuvissa on puolikerrottu aniliininpunainen 'Niemcewicz', pidän siitä kovasti. 'Niemcewiczilla' on vahvat varret, eikä sitä tarvitse tukea (myrskyn kestävyyttä en tiedä). Se tekee myös paljon sivukukintoja ja kukkii pitkään ja runsaasti. Voimakasta väriä pehmentää keskustan vaniljainen hörsö. Väri sopii kivaksi pikantiksi lisäksi vaaleampien pionien joukkoon. Vieruskavereina kasvaa 'Jan van Leeuwen', 'Duchesse de Nemours' ja vaaleanpunainen pioni, joka on jäänyt merkitsemättä omiin tietoihini.

Oikeassa yläkulmassa näkyy osa vanhoista 'Festiva Maxima' pioneista. Odotan aikaa, kun takana näkyvä uusi penkki huvimajan lähellä on täynnä kukkivia pioneja.Tämä kuva on otettu torstai iltana. Edessä 'Duchesse de Nemours' pioneja ja keskellä samat jo mainititut 'Niemcewicz' pionit. Tässä salin edustan pionipenkissä on pionien lisäksi erilaisia kurjenpolvia ja sinistä loistosalviaa.Nämä pionit kasvavat aivan huvimajan vieressä. Kaverina on mirrinminttua. Huvimajan suunnasta katsottuna Pionipenkki näyttää nyt niin kukkaisalta. Uusi viikon vanha pionipenkki on tavallaan jatkona näille etualan pioneille, välissä on kivistä tehty kulku oleskelualueelle. Yllä kuvassa näkyvä enkeliperhoangervo kukkii ihastuttavasti, toivottavasti helle ei vesi kukkia liian nopeasti. Huvimajan vieressä on tarhakellokärhö ’Arabella’ avannut ensimmäiset nuppunsa. Viime vuoteen verrattuna kasvusto on nyt korkeampi. Takana ’Ritausma’ on myös aloittanut kukinnan. Leikkasin aika tavalla talven jälkeen Ritausman oksia pois, koska ne eivät ruvenneet vihertymään. Onneksi kukkia näyttää silti olevan iloksi tällekin kesälle, vaikka ei päästäisi aivan parin viime vuoden kukinnan tasolle.Istutin keväällä Helmikaaren reunaan 8 pionia, vielä ensimmäisenä vuonna näkymä on aika vaatimaton. On ollut mukava nähdä malliksi kukka melkein jokaisesta taimesta. Tässä kukkivat ’Mother’s Choice ja ’Gene Wild’.

Ensi viikolle on luvattu jonkun verran sateita, mutta saa nähdä, missä määrin ennusteet toteutuvat. Vettä tarvittaisiin ihan ehdottomasti, mutta toivottavasti sateet eivät tulisi tuhoisien ukkosmyrskyjen kera.22 kommenttia:

 1. Nuo pionit ovat kyllä mahtavia. Täälläpäin sadetta tuli aivan liikaa lyhyen hellejakson jälkeen. Nyt lukemat ovat jälleen hellelukemissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit ovat mahtavia 😊. Kukkiessaan ne myös näkyvät hyvin tällaisella laajalla alueella eli oikein kannatettavia. Usein sääilmiöt menevät ääripäästä toiseen, meidät sade on kiertänyt tänäkin vuonna aika monta kertaa. Tänään piti sataa heti varhaisesta aamusta, mutta vain pari pisaraa tunsin aamukierroksella ja mittari näyttää 0,0 mm.

   Poista
 2. Kauniisti kukkivia pioneja. 'Duchesse de Nemours' ja 'Niemcewich' ovat mielestäni ihanasti yhteen sopiva parivaljakko.
  Kunpa kohta jo saataisiin niin monen kaipaamaa sadetta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne sopivat kivasti yhteen. Toki pioneista löytyy valtavasti kivoja yhdistelmiä. Tälle aamupäivälle luvattiin hieman sadetta, saa nähdä kuivuuko koko ennuste taas kokoon.

   Poista
 3. No huh, teillä on ollut kuumaa! Ihanan väriset pioni-istutukset. Tuollaiselle isolle pihalle, kuin teidän, tarvitaan ehdottomasti pioneja. Niistä tulee niin isoja ja näyttäviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuumaa on riittänyt jo pitkä jakso, joten kyllä kasvit tarvitsisivat vettä.
   Olen samaa mieltä, pionit näkyvät kukkiessaan pitkälle ja pionit ovat kuuluneet tänne puutarhaan jo ehkä 100 vuotta? Anoppi sanoi, että nuo vanhat valkoiset Festiva Maximat ja kerrotut aniliininpunaiset olivat nurmikossa yksittäispensaina jo vuonna 1952, kun hän tuli tänne emännäksi.

   Poista
 4. Ihanaa, kun meitä pionien ystäviä on paljon. Minä viritin tänään pressut pionien päälle, suojaavat kukinnot sateelta (jos ja toivottavasti yöllä sataa). Että mitä vaan pionien vuoksi....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan meitä 😊. Minä olen katsonut harrastajien kuvia monenlaisista sateensuojasysteemeistä kerrottuna kukkiville pioneille, toivottavasti sinun pionit säilyvät kauniina mahdollisesta sateesta huolimatta. Hyvää pioniaikaa!

   Poista
 5. Kuuma oli eilen. Upeat pionit ja tykkään tuosta valkoisen, pinkin ja liilan yhdistelmästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on sama maku kukkien värien suhteen. Pionien suhteen vaaditaan hiukan kärsivällisyyttä ennen kuin saadaan useamman kukan kukkiva ’puska’.

   Poista
 6. Olet hienosti oivaltanut, että isossa puutarhassa yksittäisiä kasveja on oltava monta samassa paikassa. Pioni siellä, toinen täällä ei näyttäisi miltään. Loistosalvia ja mirrinminttu sopivat muotonsa ja värinsä puolesta pehmentämään pionien mahtipontisuutta. Ihania näkymiä täältä salin ulkopuoleltakin katsottuna.
  Ihastuin muutama vuosi sitten perhoangervoon. Ensimmäinen niistä kukkii tänä vuonna komeana. Kolme muuta tulee hyvin perässä, vaikka eivät ole vielä yhtä suuriksi kasvaneet. Perhoangervossa on keijukaismaista keveyttä. Kukinta voisi kestää pidempään, mutta kyllä kasvia kelpaa katsella kukinnan jälkeenkin.
  Tunnen itseni ruikuttajaksi, mutta päivän pari kestävä vesisade olisi nyt niin tervetullutta. Puutarha nääntyy kuuman kuivuuden keskellä, kun edellisestä sateesta alkaa jo olla useampi viikko. Kohta lähden taas kastelemaan kasvimaata ja kesäkukkia. Muu puutarha joutuu väkisinkin odottamaan taivaallista kastelua. Vesisade olisi hyväksi myös viljelijöille, jotta tilanne ei jo entisestään pahentuisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurella tontilla vaaditaan paljon kasveja, enemmänkin laittaisin heti alkuun uudelle alueelle, jos raaskisi maksaa niin paljon, pionit ovat melko kalliita. Onneksi muutaman vuoden kuluessa pionipuskat pulskistuvat ja kukinta lisääntyy.
   Perhoangervo on todella suositeltava kasvi, sen kukinta on aivan ihana. Ja kuten totesit, se ei ole yhtään pahannäköinen kukinnan jälkeenkään, syysväri on kaunis.
   Ihan pieni sadekuuro ei nyt pelasta kuivuudesta kärsiviä kasveja, toisaalta kovalla paineella tuleva ukkoskuuro saattaa myös valua ojiin kastelematta maata. Ennusteiden mukaan meille ei ole luvassa kaunista pitkäkestoista sadetta, mikä kastelisi puutarhan kunnolla.
   Tsemppiä sinulle kastelukannujen kantamiseen. Varmasti kaikki kuivuuden alueilla asuvat puutarhaharrastajat ja viljelijät toivoisivat sadetta.

   Poista
 7. Ompas upeita pioneja! On ne vaan niin:) Täällä satoi eilen kohtalaisen paljon, onneksi ei tullut myrskyn kera vaan kunnon sateena. Oli enempi kuin tarpeen. En ole jaksanut edes kunnolla sadettaa, olen ollut aivan naatti tästä helteestä. Ruukkuistutukset olen kastellut ja puutarhassa alkaa muutenkin näkyä tekemättömät työt. Menee koko loppukesä saada ne kiinni.
  Mukavaa heinäkuuta kauniissa puutarhassasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä pioneista 😊. Onneksi te saitte hyvän sateen, täällä ei ole satanut yhtään, vaikka ennusteissa luvattiin vettä sunnuntaille. Seuraava ennusteiden mukainen sateen mahdollisuus on vasta torstaina ja sekin on kovin epävarma. Menevätkö kesät näin kuiviksi, meillä on jo monena kesänä ollut viikkojen kuivat kuumat jaksot.
   Minullakin hikihommat junnaavat myöhässä, ei ole saanut aikaiseksi näin kuumalla.
   Kiitos ja samaa toivon sinulle!

   Poista
 8. Ihanat pionit! Olen samaa mieltä kuin muutkin, että teille pionit sopivat erityisen hyvin. Jo yksi kookas kukka näkyy kauas, saati sitten tuollaiset isot alueet täynnä pioninkukkia. Loistosalvia sopii kauniisti pionien hempeään värimaailmaan. Meilläkin 'Arabella' on muuten aukaissut ensimmäisen kukkansa. Ihana pioniaika jatkuukin sitten melkein suoraan ihanalla kärhöajalla.
  Tsemppiä kastelu-urakkaan! Meillä ei ole vielä niin kuivaa, että viitsisin kastella kukkapenkkejä. Riittää sitä kasteltavaa kasvimaalla ja ruukuissakin. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, pionin kukat ovat ilona, koska näkyvät kauas.
   Loistosalvia on yksi parhaimmista kavereista pioneille, vaikka muitakin löytyy.
   Hyvä, että olette saaneet sopivasti sateita. Kastelussa on melkoinen homma.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Pionit ovat ihania ja lajikkeita löytyy jokaisen makuun,

   Poista
 10. Tosi kauniita kuvia! Nyt taitaa olla osa pioneista jo entisiä,onneksi sinulla on nyt kuvat tallessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, osa kukista on tippunut, mutta vielä löytyy kukkiakin. Kovaa sadetta eivät varmaan kestä, mutta eipä sateita ole vielä juurikaan näkynyt. Kuurot ovat olleet niin pieniä, ettei mittarin ole edes kertynyt lukemaa.

   Poista
 11. Miten kaunista ja upea pionien kukintaa ja kun niitä on vielä runsaasti niin on todella näyttävää. Meillä kukkii ne myös runsaasti ja pitää minunkin tehdä pioni postaus kunhan kerkiää. Yritän aina vastata kaikkien kommenttia antaneille ja käydä myös vasta vierailulla . Nyt on ollut porukkaa senverran mökillä ettei ole oikein kerkinyt postauksia tekemään. Mutta nyt tänään otin siihen aikaa näin heti aamusta . Lämmintä on ollut liikaa ja kuivaa joten minäkin olen kastellut myös perennoja. Osa meinaa kuitenkin kuolla. Uusia istutuksia en ole tehnyt vaikka pitäisi. Nyt on luvattu hieman viileämpää joten jos jotain sellaista saisi aikaiseksi. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna istutetut pionit vasta keskittyvät juurtumiseen, mutta toivottavasti viimeistään parin vuoden päästä olisi jo runsaammin ihailtavaa.
   Kiva, että teet jutun omista pioneistasi, sinulla niitä löytyykin jo paljon.
   Minusta on kiva, että kommentteja tulee ja toki niihin myös on mukava vastata - on kiva, että sinäkin kommentoit usein, kiitos siitä.
   Välillä on muuta ohjelmaa, joka estää koneella käymisen. Minullakin olisi muutaman paikan mylläys suunnitelmissa, mutta helteellä sitä ei viitsinyt ajatellakaan. Mukavaa heinäkuun jatkoa sinulle!

   Poista