keskiviikko 16. lokakuuta 2019

KEITTIÖPUUTARHA


Keittiöpuutarha rakennettiin 2018 täysin uudelle alueelle. Edellisen kasvimaan valtasivat rikkaruohot siinä määrin, etteivät voimat enää riittäneet kamppailuun rikkanenätin ja kumppaneiden kanssa. Pari vuotta olin ilman kasvimaata, sillä en osannut päättää, mihin ryhtyisin uutta aluetta rakentamaan. Onneksi mieheni ehdotti tätä nykyistä paikkaa puutarhan aurinkoisella länsisivulla, alue oli vanhaa eläinten laidunaluetta. Tallissamme ei ollut enää hevosia, joten hevosvoimainen ruohonleikkuri ei hoitanut maisemaa.


Ensimmäisenä alueelle rakennettiin suurista kivistä iso kohopenkki, missä voi kasvattaa yrttejä, juurikasveja sekä lisäksi kukkia silmäniloksi tai koristeeksi. Vanhalla laitumella oli paljon suuria kiviä, materiaalia siis riitti. Mieheni sanoja lainaten: " Ei lahoa reunat".


Keväällä 2019 kivipenkin eteen laitettiin neljä lavakauluksista rakennettua kasvulavaa. Käsittelin laatikot Osmon EcoGarden puunkäsittelyaineella. Sisäpuolella laatikkoa kiertää patolevy, jotta puu kestäisi pidempään lahoamatta. Laatikoissa on pohjalla silputtuja oksia, niiden päällä lehti/risumassaa, vähän karjanlantaa ja lannan päällä taas lehti/oksasilppua. Näiden kerrosten päällä multa. Jokaiseen laatikkoon toin kastematoja, toivon niiden talvehtivan.


Kasvihuone on luonnollisesti keittiöpuutarhan alueella. Kuvassa näkyy kasvihuoneen kulma.


Kivipenkin etualalla kukkii sinilila salvia, kukinta kesti todella pitkään. Yksi talvi jo takana.


Kasvihuoneen toiselle puolelle mieheni rakensi itse suuret laatikot raakalaudasta, mitkä käsittelin ja täytin samaan tapaan kuin pienet lavakaulukset. Toisessa kasvaa Polka mansikkaa. Mansikoiden takana näkyy perunamaa, missä tosin kasvoi myös härkäpapua, herneitä ja kukkia. Haukka vahtii, etteivät räkätit söisi mansikoita. Kuvan keskellä (takana) näkyy omenapuun taimi (istutettu 2018).


Kesäkurpitsat viihtyivät hyvin uudessa laatikossaan ja tuottivat hienon sadon.


                                                           Kasvihuoneesta katsottuna.


Näiden kahden ison laatikon taakse valmistui vielä kolmas samanlainen helpottamaan vuoroviljelyä. Tästä ei ole vielä kuvaa otettuna, aion nyt syksyllä täyttää laatikon pohjan pilkkomalla oksia ja haravoimalla lehtiä laatikkoon. Samoin maatuvaa puutarhajätettä on kätevä laittaa tässä vaiheessa pohjakerrokseen.
Keittiöpuutarhan pohjoissivulle istutin tänä kesänä (2019) koivuangervoja, tummakeijuangervoja, pikkujasmikkeen ja hovijasmikkeen. Syksyllä 2018 istutettuina alueella kasvoi jo ennestään rinneangervoja, 2 lime syyshortensiaa, 2 "Litle Devil" purppuraheisiangervoa sekä kolme pilvikirsikkaa. Odotan, että pensaat kasvavat toistensa lomaan ja kuorikate peittyy.


Keittiöpuutarhan ensimmäinen kasvatuskesä täytti odotukset. Laatikkoviljely on helppoa, kun multa on juuririkkaruohoista vapaata. Nautin kasvatuksesta; pitkin kesää oli hausta käydä napsimassa puhdasta ruokaa pöytään- ja sato oli ilo. Kastelin toki laatikoita lähes päivittäin, sillä meillä oli ennätyksellisen sateeton kesä.


                                                      Puutarhakoira Rita ja lehtikaalit.


Uskon keittiöpuutarhan sulautuvan hyvin maisemaan, kunhan pensaat ja pienet puut kasvavat.
Mikäli haluat lukea viime vuoden puolelta keittiöpuutarhan hedelmäpuista ja pensasmustikoista, löydät tekstiä täältä


28 kommenttia:

 1. Todella kaunis keittiöpuutarha! Ihanasti istuu maisemaan puutarhan ja laitumen yhtymäkohdassa jo nyt. Latikoissa viljely on tosiaan ihan muuta kuin avomaalla, minäkään en enää siirtyisi avomaaviljelyyn ja siihen vuotuseen taisteluun joka suunnalta vyöryviä rikkakasveja vastaan. Tällä tavoin ei tosin saavuteta yhtä isoja viljelyaloja, mutta ehkä satoa ei niin suuria määriä tarvitakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvostan kommenttiasi Saila, kiitos! Keittiöpuutarhasta on tullut minulle tosi tärkeä, on niin hauska kasvattaa ruokaa itse. Minäkin taistelin niin kauan kasvimaan rikkaruohojen kanssa, että riitti sitä lajia. Peruna pärjää paremmin rikkoja vastaan -varsinkin kun alussa muistaa mullata usein, joten pikkuinen perunamaa olkoon perinteinen. Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan puutarhapuuhiani!

   Poista
 2. Ompas upea keittiöpuutarha! Ja Rita siellä uljaana vartioi♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannele! Rita on supermukava puutarhakoira ja aina vieressä, missä sitten puuhaankin. Rita pysyy tontilla, tietää omat rajat ilman aitoja.

   Poista
 3. Siisti puutarha teillä. Mukavampaa se on näissä laatikoissa viljellä me ollaan myös siirrytty näihin laatikoihin. Singeli kiveäkö teillä on laatikoiden välissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, todellakin laatikot helpottavat. Luinkin postauksesi teidän keittiötarhan tilanteesta ja olet saanut hienon rivin laatikoita kauniille alueelle. Meillä on kalliomursketta laatikoiden välissä, sillä sitä oli valmiina kasassa. Singeli on luultavasti parempi valinta, siihen ei uskoakseni juurru lentävät siemenet niin helposti. Nyhdin pikkuruisia koivuntaimia pois kalliomurskeesta tämän kesän aikana, muuten ei ollut ongelmia. Mutta varmaan harattava on jatkossakin aika-ajoin.

   Poista
 4. Keittiöpuutarhasi on yhtä kaunis ja tyylikäs kuin koko muukin puutarhasi. Kasvit viihtyvät siellä ilmeisen hyvin. Lehtikaalitkin suuria kuin viidakossa. Koirakin eksyy niiden lomaan.
  Siirryttyäni lavakauluksiin, en enää perinteiseen avomaakasvatukseen vaihda. Selkäystävällistä ja lisäksi sopii muutenkin järjestystä kaipaavalle luonteelleni.
  Ihailen joka kerran noita mahtavia kiviä puutarhassanne. Eivät todellakaan lahoa. Käytännölliset ja iloksi silmälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Between! Uskoakseni kasvit viihtyivät hyvin tuossa kasvualustassa ja kastelu tietysti auttoi kuivuudessa. Eka kerta kun kasvatin itse lehtikaalia ja hämmästyin sen kasvuvoimasta. Tein kyllä aika paljon mekaanista kaalin tuholaisten poistoa, ihmeesti toukka-aihioiden poisto auttoi? Lavakauluksissa kasvien hoito on huomattavasti helpompaa, en minäkään enää haluaisi palata entiseen. Kiitos kiltille miehelleni näistä kiviprojekteista, suuret kivet eivät kyllä inahtaisi ilman koneita ja taitavaa kuskia :).

   Poista
 5. Todella hieno!
  ja puutarhakoira Rita on kaunis tyttö :)
  Aiempaan verraten, tykkään siitä että koko postaus avautuu heti sivun avauduttua. Se on minulle jotenkin lukijaystävällistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Pirjo! Rita on kaunis ja kaikin puolin rakas muutenkin, kaikki puutarhakoirat ovat hienoja - eikö? Hyvä, että alustan vaihto auttoi!

   Poista
 6. Hyvä idea haudata puutarhajätettä laatikoiden pohjalle, säästyy multaa ja tulee ravinteita ilmaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Laatikossa on korkeutta, joten teen näin ja uskon kompostoituvan massan myös lämmittävän miellyttävästi kesäkurpitsan taimia ensi kesänä.

   Poista
 7. Sinulla on aivan ihana keittiöpuutarha, kuten on koko pihasikin. Tuollaisella alueella on kiva käyskennellä ja kerätä satoa. Ja siellä on vielä ihana puutarhakoira. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Anneli! Puutarhakoira on ihana, hyvää viikon jatkoa myös sinulle!

   Poista
 8. Keittiöpuutarhasi on kaunis ja istuu maisemaan minun mielestäni täydellisesti jo nyt. On hienoa, että jo ensimmäinen kesä tuotti niin hyvää satoa, se antaa varmasti intoa tuleviin vuosiin. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi ystävällisistä sanoistasi! Varmasti pensaiden kasvu ja tuuheutuminen vielä parantaa näkymää. Sato oli valtaosaltaan iloinen yllätys, toki vuodet eivät ole veljeksiä, joten varaudun myös heikompiin vuosiin. Pyrin kuitenkin luonnonmukaiseen maan parantamiseen kasvien parhaaksi. Oikein hyvää viikkoa myös Sinulle!

   Poista
 9. Onpas kaunis hyötytarha💚 Voi sinua onnellista kun saat mieheltäsi apuja puutarhan rakentamisessa💕 Oli kiva löytää tänne blogiisi Saaripalstan kommenttikentän kautta.

  VastaaPoista
 10. Kiitos :). Minäkin olen onnellinen, että mieheni auttaa monissa raskaissa työvaiheissa - varsinkin konetöissä. Onneksi meillä on noita maa- ja metsätalouden koneita, niitä voi tarvittaessa hyödyntää myös puutarhassa, varsinkin suurempia perustuksia tehdessä. Traktoria ei tosin viitsi puutarhassa ajeluttaa kuin aivan kuivan vaiheen aikana, ettei kynnä koko nurmikkoa. Valtaosaltaan ajelen siis kottikärryllä ;).

  VastaaPoista
 11. Todella kaunis kavihuone ja koko hyötypuutarha!

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Kiitos Merja ja olet oikein tervetullut seuraamaan puutarhakuulumisia jatkossakin!

   Poista
 13. Olen miettinyt myös että uuden pihan voisi suunnitella niin, että siinä saa hyötykasvit hyvin kasvaa. Viherrakennus ei ole niin tuttua, joten vaatii selvitystyötä. Mietin myös että jos laatikoilla tekisi rikkaruohojen takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keittiöpuutarha on tosi kiva myös uudella pihalla ja laatikot helpottavat todella paljon rikkaruohojen kanssa kamppailua :). Onnea suunnitteluun!

   Poista
 14. Ompa upea puutarha, kauniit istutukset sekä lempeän näköinen puutarhavahtikoira! Olemme itsekin juuri rakentamassa kasvihuonetta ja valitsemassa lasilevyjä sekä sopivia valokatteita kattoa varten.
  Haluamme omaan puutarhaammekin samantyylistä seesteisyyttä sekä harmoniaa, kuin teilläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos kauniista kommentistasi Saija! Puutarhakoira on hyvin lempeä, toki huolehtii myös vartiointitehtävästään. Kasvihuone kannattaakin suunnitella huolella itselle mieleiseksi ja sopivaksi, niin siitä on valtavasti iloa tulevina vuosina. Ihana kuulla, että koet puutarhamme seesteiseksi ja harmoniseksi, siihen olen pyrkinyt.
   Tervetuloa jatkossakin seuraamaan puutarhablogiani :).

   Poista
 15. Ihanan näköinen puutarha. Meidän pitäisi kalliomursketta tilata. Se tulee toiseen projektiin, mutta ajattelin jättää siitä jotain myös meidän puutarhaprojektiin. https://www.lofgrenky.net/sorakuljetus

  VastaaPoista