sunnuntai 26. kesäkuuta 2022

JUHANNUSKUKKIAGraniittipenkin varjorikot ovat kukkineet jo pitkään. Saa nähdä uupuvatko nyt helteeseen? Varjorikko on siis kuvan keskellä näkyvä pienikukkainen hento perenna. Ryhmässä sen vaikutus tehostuu.Tässä kuvassa edessä kasvaa matalana (noin 10 cm) iso mätäs patjaharsoa ja sen takana varjorikkoja. Rikkojen tapaan myös varjorikolla on matala lehtiruusuke ja kukkavana nousee korkealle. Patjaharso on viihtynyt Graniittipenkissä kiven reunalla.Edellisten lisäksi Graniittipenkissä kukkivat nyt sinisenä rönsyakankaalit ja 'Elke' verikurjenpolvet, neidonkurjenpolvet sekä kukinnan loppuvaiheessa olevat sammalleimut. 

Jännittää nähdä millainen kukka tulee 2021 siemenestä kasvattamiini 'Mystica' täpläpipoihin. Googlaamalla näet, että se on kaunis, mutta toivottavasti näin on myös elävässä elämässä. Pronssinvihreät lehtiruusukkeet ovat ainakin upeat. Yllä kuvassa lehtiruusukkeita näkyy vähän vasemmassa reunassa. Tästä kuvakulmasta näkee lehtiruusukkeet varjorikkojen takana. Hempeän vaaleanpunainen neidonkurjenpolvi näkyy vasemmassa alakulmassa.Huvimajan vieressä kukkivat täyttä päätä lehtoakileijat, mutta tässä kuvassa saman alueen lehtoängelmät esittäytyvät vaaleanvioletteina harsopilvinä. Lehtoängelmät soituvat hyvin taustalla kukkiviin puistosyreeneihin, jotka aikoinaan ostin unkarinryreenin nimellä. Samaa sävymaailmaa toistaa Kärhökaaren kolmion päädyssä kasvava 'Ballerina' harmaakurjenpolvi. Sininen lehtosinilatva on myös tosi kaunis.Nyt siemenestä kasvattamani sarviorvokit kukkivat lupauksen mukaan laventelin violetinpunertavina. Tämä sävy sopii itse asiassa tosin hyvin kaikkien edellä mainittujen kanssa. Juuri katselin huvimajasta näkymää tänne ja nämä 'Sorbet XP Pink Wing' sarviorvokit näyttivät erinomaisesti maisemaan sopivilta. 

Muutakin kukkii, mutta palataan niihin myöhemmin. Pioneja puhkeaa kukkaan tasaista tahtia, teen niistä jossain vaiheessa erillisen jutun. 

Tämä juhannus on ollut ihan hurjan helteistä. Tänään sääaseman mittari näytti +29,1 asteen lämpötilaa ja siltä se tuntuikin. Aamulla kastelin taas osan kasveista ja kitkin yhden alueen. Kuumimpaan aikaan päivällä ei oikein jaksa tehdä töitä auringossa, mutta maalasin varjossa uusia köynnöstukia.

Lämpö on ihanaa, mutta ehkä tämä menee vähän yli - ainakin jos ajattelee kantata ja kaivaa nurmituppaita maasta kottikärryyn ja kuskata täyttä kottikärryä toiselle puolelle tonttia 😅.18 kommenttia:

 1. Aivan ihania värimaailmoja! Blogisi lukeminen on kuin pääsisi matkalle kauneimpaan osaan Suomen maaseutua. Koko pihapiirinne rakennuksineen, kun kaikesta olette pitäneet niin hyvää huolta, on aivan kuin ihanasta romanttisesta unesta. Näkymät niin kohti rakennuksia kuin järveä ovat todella hurmaavia, ja sitten päälle nuo ihanat istutussommitelmasi!
  Voi että. Ei tässä edes tiedä, mitä piti kommentoida. Minulla muuten on Mystica, ihan taimena kaupasta hankittu, mutta se ei ole kyllä ikinä kasvanut tuon kokoiseksi :-D Ei taida olla täällä ihan sille sopivat olosuhteet. Juuri ja juuri on yksi verso hengissä, ja alle kymmensenttinen.
  Meillä on ollut muutama aste viileämpää kuin teillä. Kävin tänään rannassa viemässä roskat, ja siellä oli selvästi vielä viileämpää kuin tässä kylässä keskellä saarta. Nyt kannattaisi olla jossain viilentävän meren rannalla.
  Tsemppiä kanttaus- ja kottikärrypuuhiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos Saila, kommenttisi ilahdutti. Kyllä tällä tontilla on monenlaista kunnostuksen tarvetta ja päärakennus odottaa toimenpiteitä ulkovuoren ja maalauksen suhteen. Mutta maalaismaisema ja järvi ovat hyvät taustat ja toki pidän tästä miljööstä kovasti.
   Nämä perennayhdistelmät onnistuivat minunkin mielestäni. Joskus ei mene kerralla tai toisellakaan kuten toivoisi.
   Nuo Mystican varret ovat tällä hetkellä yli 50 cm ja kukinto pidentää vielä eli hieman kookkaampia kuin 10 cm 😅. Ehkä kuivuus haittaa siellä? Meren rannalla olisi varmasti miellyttävää, mutta onneksi järvi tuo uintimahdollisuuden.

   Poista
 2. Eilen ja toissapäivänä vielä kitkin. Tänään olen vain kastellut. Ihan vähän olen kyllä jotain pois nyhtänyt, mutta se ei ole enää ollut mitään järjestelmällistä hommaa. Aamupäivällä oli lyhyt hetki, kun kuvittelin jaksavani, mutta tomaattien tukien virittely olikin sitten ihan tarpeeksi.
  Kauniisti sopii kasvit yhteen. Ja koska sinulla on noita tiluksia, on myös istutuksissa paljon enemmän aina yhtä kasvia, verrattuna omaan puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamupäiviin kannattaa varata kitkemiset, silloin vielä on puhtia tehdä.
   Laajat istutusalueet vaativat samaa lajia reilummin, jotta näyttää levollisemmalta.
   Hyvää alkavaa viikkoa sinulle ja kesäistä mieltä.

   Poista
 3. Nopeasti sitä päästiin kylmästä keväästä helteisiin ja puutarhan kasteluun. Varjorikkosi ovat upeita. Kuinkahan ne pärjäisivät paahteessa, olisi kiva kokeilla omaan puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ne säät muuttuvat ja tehtävät sen myötä.
   Graniittipenkki on aika aurinkoinen, vaikka ei ihan paahteinen. Aina voi kokeilla. Olen lukenut, että kevättalven auringolta kannattaa varjorikko suojata. Olen yrittänyt laittaa perennojen kuivia lehtiä suojaksi, jos olen muistanut.

   Poista
 4. Ompa sinulla siellä sievää kukintaa 🌸💮
  Minä kärsin näistä helteistä, en nauti yhtään. Tänään on pakko virittää jo kastelusysteemit pihalle, tähän asti on taivaalta tullut riittävästi vettä.
  Pärjäillään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesä helpotti kastelua viileän sään ja sateiden vuoksi, mutta nyt täytyy uusia istutuksia kastella, sitä ei pääse kiertämään, jos ei halua kuolleiden taimien riskiä.
   Minä pidän kyllä lämmöstä, mutta perinteinen 24-25 helle riittäisi ihan hyvin.
   Kiitos sinulle ja yritä selvitä tästä pitkästä kuumasta jaksosta!

   Poista
 5. Ihanasti kukkivat varjorikot. Patjaharso on myös hyvin kaunis ja näyttää niin somalta tuossa graniittikiven reunalla kasvaessaan. Minullakin on ollut sitä, mutta uskon sen hävinneen jostain syystä ihan kokonaan.
  Nyt helle syö kyllä voimia. Meillä varjossa oleva ilmalämpöpumpun mittari näyttää +33 astetta. Vähän liian kuuma tehdä muuta, kuin ihan välttämättömimmät puutarhatyöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat molemmat tosi kivoja, mutta saattavat olla myös talvenkestoltaan epävarmoja. Minullakin toisesta paikasta hävisi patjaharso.
   Meidän sääaseman mittari näyttää juuri nyt varjossa +30,1. Käytiin juuri kauppa-asioita hoitamassa ja ihan hirveä on paahde asfaltilla kulkiessa. Kiire oli päästä kotiin.

   Poista
 6. Ihanaa sävy sävyyn kukintaa. Varjorikkoa minulla on paljon kotona niinkuin mökilläkin. Rentoakankaali on minulla kärsinyt kuumuudesta mutta toipuu kyllä. Mystica on minulle uusi kasvi pitää googlettaa. Kitkin hieman tänään mutta nyt on kyllä kuuma tulin välillä sisälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rentoakankaali on hyvinkin sitkeä lähtemään uudelleen kasvuun, vaikka talven jälkeen olisi ihan ”kadonnut”. Mystica täpläpipon lehdistö on hyvin kaunis ja varmaan se kohta avaa kukkansa.

   Poista
 7. Ihania väriyhdistelmiä! Neidonkurjenpolvi on todella suloinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin tykkään ja neidonkurjenpolvi on tosi suloinen.

   Poista
 8. Olipa ihanat juhannuskukat ja todella kauniita yhdistelmiä. Varjorikot kukkivat täälläkin runsaina. Ne ovat jotenkin niin hauskoja isompikukkaisten kasvien seassa, toimivat vähän niin kuin harsokukka kukkakimpuissa. Minulla on mennyt muutama päivä ihan vain laiskotellessa ja yllätysvieraiden kanssa puuhaillessa. Tervetullutta vaihtelua sekin ja näillä helteillä onkin parempi olla rehkimättä. Mukavaa kuun vaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä yhdistelmät toimivat yllättävän hyvin yhdessä ja keksit hyvän vertauksen varjorikon olemuksesta. Se on niin hauskan kaunis kevyine harsomaisine kukkineen toisten kukkien joukossa.
   Näillä helteillä työtehot ovat pakosta matalalla ja eteneminen verkkaista. Eilen oli muutama aste vähemmän mittarissa (26~27) ja sain kastelun lisäksi topakasti tehtyä siimaleikkurilla yhteensä 3 tuntia ja vielä nopean kitkentäkierroksen sen päälle. Tällä kierroksella tosin vain tarkastin yleisolemuksen ja poistin ylikukkineet varret, sekin siistii näkymää. Eilen oli tosin ihan järkyttävä määrä mäkäräisiä liikenteessä, ne ehkä olivat paastonneet muutaman päivän ja kävivät nyt kimppuun ihan täydellä raivolla.

   Poista
 9. Tykkään tosi paljon kukkiesi värisävyistä. Varjorikko on oikein kaunis kasvi. Sitä voisin kokeilla mökillämme. Noissa orvokeissa on aika täydellinen sävy. Innostuin tänä vuonna orvokkien siemenkasvatuksesta, joten tuota lajiketta voisin kokeilla kasvattaa ensi keväänä tai vaikka jo syyskylvönäkin. Voi miten kivalta tuo täpläpipo näyttää. Toivottavasti ne kukkivat sinulla kauniisti! Nyt on ollut niin kuumia päiviä, että olen suosiolla tehnyt puutarhahommia vain aamuisin ja iltaisin. Etenkin varhain aamulla on mukava puuhailla, kun öttiäisiäkään ei silloin ole paljoa liikenteessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen yrittänyt valita kasvit värisävyjen mukaan ja se kantaa nyt satoa. 30-20 vuotta sitten otin vastaan kaikki saamani jakopalat ja niissä on sellaisiakin, jotka eivät nykyään enää ole niin mieleisiä. Käyn joka päivä katsomassa, joko täpläpipo on aukaissut nuppunsa, kukan näkeminen jännittää. Tämän hetken kokemuksen mukaan tuo orvokki on oikein suositeltava, jos pitää tästä sävymaailmasta.
   Iloa kesäkuun viimeisiin päiviin ja kiitos sinulle!

   Poista