torstai 2. kesäkuuta 2022

KESÄKUUN ALKU PUUTARHASSA

 


Aitan päädyssä viihtyy kevään parivaljakko eli kallion rinteiden koloissa kasvavat vuorenkilvet ja alhaalla sinisenä kukkii kevätkaihonkukka.  Helmipensas availee helmimäisen pulleita nuppujaan ja olen tähän itselleni uuteen pensaaseen kovasti tykästynyt. Tarkennuspisteestä ei ole tietoa, en millään tahdo osua oikeaan kohtaan huonoilla silmilläni, mutta tunnelma ehkä välittyy sinullekin?Mongolianvaahteran juurella kukkivat helmihyasintit ja haltiankukat kasvatteleevat kukkanuppujaan. Huomaatteko miten mahtavaksi on kasvanut raparperini? Lemmikit ovat villisti kylväytyneet sekä istutusalueisiin että pensaiden juurelle. Annan näiden aina kukkia, kukinnan jälkeen niiden  siivoaminen on helppoa.Minulla on tulppaaneja monessa penkissä. Vaikka yhdessä kohdassa ei välttämättä ole montaa sipulia, niin yleisnäkymässä tuntuu tulppaanien määrä kertaantuvan, kun katse näkee niitä samaan aikaan eri alueilla.Tässä pieni ryhmä 'Purple Dream' liljatulppaneja.Kärhökaaressa molemmat kärhöt ovat aloittaneet kasvun, vaikka eivät tässä kuvassa oikein näy. Kärhojen juuristoa suojaamaan istutetut keijunkukat ottivat talvesta vähän nokkiinsa, mutta eivät ne kuolleita ole. Uskon keijunkukkien virkistyvän tämän päivän sateesta ja ryhtyvän kasvamaan. Takana kivipolun vieressä kukkii vieläkin tarhakylmänkukat tulppaanien lisäksi.Mennään seuraavaksi ihmettelemään 'Varjolehdossa' ensimmäistä kertaa kukkivia sinikämmeniä. Minulla on ollut kolme taimea, jotka istutin 2020. Niiden piti olla valkoisia sinikämmeniä, mutta yllätys, yllätys .. yksi onkin sininen. Vielähän nämä ovat pieniä kooltaan, mutta toivoa on niiden kasvamisesta, koska ovat hengissä ja kukankin tekivät malliksi. Kiven takana varjohiippojen iloinen joukko.Edelleen samalla alueella kukkivat nurmikon taustaa vasten assyrianpikarililjat. Pienet kukat keikkuvat korkeiden kukkavarsien päässä, niitä on hauska käydä ihmettelemässä.Etelänkevätesikko (onhan tämä? Ainakin nimilapun mukaan pitäisi olla). Kevätkaihonkukka on aika kaunis tausta.Varjolehdon tulppaanit ovat valkoisia. Minulla on jo pitkään ollut suunnitelmana saada terijoensalavan alle kasveja, mutta en ole vieläkään päässyt tässä puuhassa alkuun. 

Graniittipenkissä kukkivat rusotuomipihlaja (edessä puun alaoksa) ja tulppaanit ja takana luumupenkissä kukkivat luumupuut. Takana oikealla kukkii iso tammi, jossa on ollut laivueellinen pörinää.Siirrytään 'Ruusupuistoon'. Minun täytyy esitellä teille lamohietakirsikka. Aika sievästi se suikertaa maata pitkin. Olen iloinen siitä, että Ruusupuiston istutusalueet ovat asettuneet luontevasti 'paikoilleen'. Nämä kaivoin siis vasta kaksi vuotta sitten eli aloitin puuhat 2020 huhtikuussa. Ensimmäisenä vuonna uudet alueet tuntuvat aina liian multaisilta, mutta jo kahdessa vuodessa tapahtuu paljon kohentumista.En ole vielä(kään) ehtinyt kitkemis-, enkä kanttauskierrokselle, sillä olen kaivanut uusia taimia maahan. Tänään on satanut hiljalleen koko päivä ja nautin siitä, että uudet taimet saavat vettä.Kohta tämä paratiisiomenapuu 'Dolgo' avaa kukkansa. Tästä kuvakulmasta kärhökaarien läpi katsottuna on suoraan edessä uusi ruusuorapihlajapuu, sen ympärille on keksittävä vielä maanpeitekasveja. Ruusuorapihlajan takana näkyy pyöreä mullosalue, siitä kaivoin pois kultapiiskut ja istutin sinne ranskanruusu 'Duchesse de Montebellot’ sekä 'Soinnun'. Katsotaan miltä näyttävät yhdessä, vai teenkö vielä siirtoja. 

En ole nähnyt livenä missään tätä Duchesse de Montebelloa, onko se sinulle tuttu? Kokemukset kasvutavasta tai muista huomioista kiinnostavat minua.18 kommenttia:

 1. Hienosti kukkii helmipensaasi samoin, kuin luumupuu ja lamohietakirsikkakin. Tulppanien väriloisto ja kevätkaihonkukkien sini on myös kaunista katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kiinnostavaa tutustua uusiin kasveihin kuten tähän helmipensaaseen. Nyt on hienoa nauttia kukkapuiden sekä narsissien että tulppanien kukinnasta … perennoja unohtamatta.

   Poista
 2. Onhan siellä paljonkin tulppaaneja. Tänä keväänä ei ole tarvinnut paljoakaan huolehtia istutettujen kasvien kastelusta, taivas on hoitanut sen asian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä etelämmässä on ilmeisesti satanut paljon, mutta meillä ei kaikkien sateiden yhteenlaskettu määrä ole kovinkaan kummoinen eli täällä pitää kastella, jos ei tänään saada taivaalta vettä. Eilen kokonaismäärä oli vain 5 mm. Aikaisemmat sateet ovat olleet 1-2 mm.

   Poista
 3. Tulppujen ryhymittely on ihan järkevää ja säästävää. Sullon nii isoot alueet, että niihin uppoaas sipuliihin piäni omaasuus. Hianua keväästä kukintaa joka pualella. Kärhöt o myähäs, ainaki pari viikkua. Muutamia o viäläki nousemata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, olen itse tyytyväinen, vaikka tulppaanit ovat harvemmassa -ne näkyvät kuitenkin hyvin. Narsisseja aion lisätä, ne näyttävät viihtyvän hyvin Ruusupuiston aidanteessa.

   Poista
 4. Kauniita näkymiä ja ihania yhdistelmiä! Nyt onkin ollut hyvää keliä taimien istutukseen ja siirtoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kannustuksesta. Onneksi tänään saavat vastaistutetut taimet vettä taivaalta, on ollut tosiaan ihan hyvät säät uusien alueiden perustamiseen ja istuttamiseen. Hyvää alkukesää sinulle 😊.

   Poista
 5. Puutarhasi istutusalueet ovat heränneet kauniisti kukkimaan. Varjohiippojen iloinen joukko on ihanaa katsottavaa. Ei kyllä missään näy rikkaruohoja, eikä ylipäätään sen näköistä, ettet olisi ehtinyt paikkoja putsata. Joka kevät on aina kiireistä aikaa ja tuntuu, ettei vaan ehdi joka paikkaan revetä. Tänä keväänä odotettiin ja odotettiin pääsyä pihahommiin. Sitten kaikki työt räjähtivät kerralla tehtäviksi. Kuten sanoit, kyllä se siitä. Vettäkin on tullut niin paljon, ettei ainakaan tarvitse alituiseen kastelukannun kanssa puutarhassa pyöriä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä täältä löytyy rikkojakin ja voikukkia kurkistelee monessa paikassa perennojen seassa. Pitää vain saada aika kierrokselle, mutta vieläkin on ollut kiireellisempiä työtehtäviä. No, kaikki aikanaan. Ehkä kohta jo helpottavat nämä suurien uusien istutusalueiden rakentamiset, se vapauttaisi aikaa perushoitotöihin.
   Tämä vuosi oli todella hieman poikkeuksellinen, koska sai odottaa niin kauan lumen sulamista ja sitten olikin kaikki työt samaan aikaan odottamassa.
   Meillä ei ole satanut kunnolla kuin vasta tänään. Onneksi tämä päivä helpottaa kasvelutarvetta. Hyvää viikonloppua sinulle!

   Poista
 6. Uudet istutusalueesi ovat kyllä todella hienoja ja onnistuneita. Sinulla on silmää tyylikkäälle kauneudelle, ja lääniä mihin levittää ihanat istutukset. Mukavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kirjoitit kauniisti, tämä lämmitti mieltä, vaikka pyrkimys ei aina heti toteudu. Oikein hyvää alkukesää sinullekin!

   Poista
 7. Kaikkialla näyttää niin kauniilta! Ihastelin, kuinka hyvin nuo 'Purple Dreamit' sopivat kiviportaiden takana pilkottavaan sammalleimuun (?). Samoin kuva graniittipenkistä on todella hurmaava.
  Kärhöjä ei tähän aikaan vuodesta hirveästi näy kuvissa, vaikka olisivat jo kunnolla hereillä. Niiden versot venyvät pituutta paljon nopeammin, mitä lehdet kasvavat, joten alkavat näkyä kauemmas vasta myöhemmin kesäkuussa. Minä löysin pari päivää sitten viimeisestäkin kärhöstä pienen versonkärjen, joten kaikki ovat nyt heränneet talviunilta. Nyt vain odotellaan niiden kukintaa.
  Tuo esikkosi näyttää samalta, mitä olen itse pitänyt etelänkevätesikkona. Se on nätti varsinkin kevätkaihonkukan kanssa. Sama yhdistelmä on minullakin.
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan oli hauska sattuma, että kiviportaiden molemmilla puolilla on myös samoja tulppaaneja (toinen puoli oli bonuslahja). Yritin kyllä saada sävyjä sopimaan sammalleimuihinkin.
   Vielä kaksi minun kärhöäni ovat piilossa, toivottavasti nousevat esiin pikapuolin. Yhdenkään ei tarvitsisi jäädä nukkumaan. Peukut sinun kärhöillesi!!
   Hankin pari vuotta sitten etelänkevätesikon ja kesäesikon pikkuiset alut ja tämä oli mielestäni se etelänkevätesikko, hyvä, jos olet samalla kannalla.
   Kiitos!

   Poista
 8. Kaikki nuo ihanat kukat ja ympärillä joka puolella raikas vihreys, niin ihanaa aikaa tämä 💚.

  VastaaPoista