lauantai 25. kesäkuuta 2022

HYVÄÄ JUHANNUSTA!Toivotan teille oikein rentouttavaa ja hyvää juhannusta tämän morsionruusun eli juhannusmorsiammen myötä. Istutin pensaan Ruusupuistooni 2020 ja nyt näen ensimmäiset kukat.  

Tänään on lämpötila jo heti aamulla 22 astetta ja aamun yöpaitakierros puutarhassa kertoi, että hellettä on tulossa. Eilen olin ulkona koko päivän, enkä huomannut käydä katsomassa lämpömittaria, mutta uskon ennusteen noin 25-26 asteesta toteutuneen, sillä hellettä oli.Tässä tuttu juhannusruusu, se on kukkinut jo muutaman päivän. 

Vietämme juhannusta kahdestaan ja sen vuoksi teimme eilen yhdessä monta puuhaa puutarhassa, isäntäkään ei lähtenyt metsiään raivaamaan. Aamulla kannoin noin 500 litraa vettä hevostallin kaivosta arboretumin uusille istutuksille. Täytän ensin 6 kastelukannua ja sitten käyn ne tyhjentämässä puille ja pensaille. Sitten sama uudelleen ja uudelleen. Tulee samalla aamulenkki hoidettua, sillä vesikannujen kantomatkaa tulee jonkun verran. 

Kesäkuun alkupuolella on tullut vesi taivaalta, mutta nyt ennusteiden mukaan on hellettä 10 vuorokautta eteenpäin. Levitimme moneen kohtaan katteen paikkauksia arboretumissa. Kuivina hellejaksoina kate auttaa paljon haihduttamista vastaan.Tässä yksi 'ilmakuva' etelänpuolen puutarhasta. Otin sen yläkerran ikkunoita pestessäni. Ruusupuistoa ei näy, se sijaitsee vasemmalla kivipenkkien takana. Huvimajan ympäristö ja istutukset jäävät myös tästä kuvasta pois, ne ovat oikealla. Tarmo eli robottiruohonleikkurimme on uurastanut kiireisenä koko alkukesän, koska ruoho on kasvanut kohisten. 

Illan vietimme rantasaunalla ja oli kerrassaan ihanaa saunoa ja uida sopivan miellyttävästä lämmöstä nauttien. Aurinko paistoi ja hyttysetkin olivat jossain muualla.

Nauttikaa juhannuksesta, missä sitten olettekin! Nyt saatiin lämpöä ihan roppakaupalla.18 kommenttia:

 1. Lämmintä juhannusta. Täälläkin menee tämä päivä puutarhassa. Kastelua ja muuta puuhaa tiedossa paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Voimia ja iloa puuhiisi. Minäkin olen kantanut aamun vettä toisaalle ja sain myös maalattua portteja. Tekemistä riittää 😊.

   Poista
 2. Kauniisti kukkii juhannusruusu ♡ Aurinkoista juhannusta!

  VastaaPoista
 3. Hyvää juhannusta! Molemmat ruusukaunottaret löytyy myös täältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä löytyvät varmasti monelta puutarhaharrastajalta - kauniita ovat. Kiitos, samoin sinulle oikein hyvää juhannusta.

   Poista
 4. Hyvää juhannusta! Ruusut pistävät nyt juhannuksena parastaan.

  VastaaPoista
 5. Juhannusmorsian ja juhannusruusu ovat kumpikin kauniita ruusuja. Kiva, että niiden kukinta osui tänä vuonna juuri sopivasti juhannukseksi.
  Huh, jaksoit kuitenkin olla helteestä huolimatta ulkona koko päivän ja vielä vedenkantohommissa! Minä olin läkähtyä jo ennen puoltapäivää ja vietinkin muutaman tunnin sisällä pyykki- ja siivoushommissa. Illalla sitten uudelleen puutarhaan ja tänään sama aikataulu. Ainakin tulin samalla välttäneeksi voimakkaimman uv-säteilyn ajan.
  Hyvää juhannuspäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ajoitus molemmilla ruusuilla! Tänään piti jo olla kuumin aika sisällä. Käytän suojakerroin 30 voidetta, mutta silti tahtoo aurinko tarttua liikaa. Tekemistä on niin paljon, että täytyy yrittää helteestä huolimatta. Onneksi voi käyttää lierihattua pään suojana :).

   Poista
 6. Ihania ruusuja! Mukavan kuuloinen juhannusaatto, sopivassa suhteessa työtä ja lepoa. Täytyy myöntää että tässä helteessä en ihan joka hetkestä kykene nauttimaan. Kuvittelin tekeväni koko viikonlopun pihahommia, mutta kuumuus päihitti minut ja hommia on täytynyt tehdä vain ihan lyhyissä erissä. Toisaalta hyvä, että välillä joutuu pysähtymään varjoon istuskelemaan ja keskittymään kirjan lukuun tai ihan vaan ympäristön ihasteluun ja ihmettelyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kuumuus vaikuttaa tekemisen tahtiin. Iltapäivän kuumimpaan aikaan on jo pakko olla osin sisällä tai varjossa. Ei jaksa huhkia. Onneksi väleissä saa aina jonkun työlistalla odottavan homman hoidettua. Kanttaaminen ei oikein nyt innosta. Nautitaan kiertelemisestä ja katsomisesta.

   Poista
 7. Et tarvitse kuntosaleja, kun hoitelet kasvien kasteluhommia! Teillä onneksi on vesistö lähellä, saat vettä vaikka kasteluun ja pääset itsekin pulahtamaan, kun oikein kuumuus iskee! Myös Tarmo on pihalla paikkansa ansainnut! Tsemppiä helteisiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ehkä osa rehkimisestä on liikkeiden puolesta hieman liian yksipuolista, mutta ainakin syke nousee ja lihasvoima karttuu. Nyt järvivesi on ollut juuri sopivaa uimiseen ja onkin ihana uida aina kun siltä tuntuu. Tuota hevostallin vanhaa kaivoa ei käytetä muuhun kuin kasteluun tarvittaessa. Kun sen tyhjentää, niin parissa päivässä se on taas täynnä.
   Tarmoa kiitän melkein päivittäin, se on valtavan suuri apu. Kiitos Sirkku!

   Poista
 8. Juhannustoivotukseni tulee nyt myöhässä, mutta sitäkin täydemmällä sydämellä.
  Kiva kuva yläkerran ikkunasta. Puutarha näyttää ihan erilaiselta lintuvinkkelistä. Kuvakulma kertoo myös, kuinka paljon Tarmolla riittää töitä. Tässähän ei kuitenkaan näy Tarmon koko työmaa.
  500 litraa on hurja määrä kannettavaksi. Eikä se näillä helteillä riitä alkuunkaan. Kuskaatko 6 kastelukannua kerrallaan "maitokärryillä" vai millä vempeleellä? Siinä kädet venyvät maata kohti, vaikka kuinka olisi apuvälineitä.
  Aurinkoa ja lämpöä luvataan niin pitkälle kuin 10 päivän ennuste näyttää. Taitaa mennä seuraavat päivät kastelun merkeissä täälläkin. Muistahan sinäkin levätä välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos ihana Between! Lintuvinkkelistä näkee eri tavalla mittasuhteet. Tarmon työmaasta tässä kuvassa on vain osa, koska rantasaunan ympäristö, Ruusupuisto, huvimajan ympäristö, talon länsi- ja itäpääty sekä pohjoisen puoli kokonaisuudessaan kuuluvat myös Tarmon tehtäviin. Tuntuu, että en pärjäisi enää ilman Tarmoa.
   Kannan aina kaksi kannua kerrallaan eli kannu kummassakin kädessä ja sitten palaan hakemaan seuraavat kaksi. Saahan siinä kävellä.
   Ennusteiden mukaan on pitkään samanlaista. Ei kyllä jaksa hurjaa rehkimistä näillä lämmöillä.

   Poista
 9. Minäkin palasin vasta sometauolta ja tyydyn toivottamaan vain mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.
  Ihana ilmakuva ja tuota taustalta siintävää kaunista järveä ei voi kuin vain huokaillen katsella.

  VastaaPoista