keskiviikko 8. kesäkuuta 2022

IHANA HELMIPENSASMinun on vielä aivan pakko kertoa, miten ihastunut olen ’Lotus Moon’ helmipensaaseen. Olin nähnyt tästä vain kuvia ennen kuin päätin tilata kolme pensasta Helmikaaren uuteen penkkiin. 

Tätä pensasta ei ollut myytävänä täällä taimikaupoissa (tai en ainakaan ole nähnyt), mahdollisesti koska se on suositeltu vyöhykkeelle I-II.  Ainakin pensas tarvitsee suojaisan kasvupaikan. Uskalsin yrittää, koska tässä takana oleva punainen aittarakennus suojaa pohjoistuulilta ja päärakennus itätuulilta.Helmipensaan Exochorda x macrantha 'Bailmoon' Lotus Moon myyntitiedoissa sanotaan, että se on pystykasvuinen ja pyöreähkö noin 1-1,5 metrin korkuinen pensas. Kukkanuput ovat pyöreitä kuin helmet ja ne avautuvat valkoisiksi noin 3 cm kukiksi. Oksat ovat kaartuvat ja kukkia voi käyttää leikkona, en kyllä itse taida raaskia leikata oksia maljakkoon muutamaan vuoteen. Peurat jättävät nämä rauhaan (tällainen tieto löytyi Mustilan sivuilta). Helmipensas kukkii edellisen vuoden versoilla, joten mahdollinen leikkaus tehdään heti kukinnan jälkeen.Istutin pensaat kolmion muotoon kuvassa näkyvän kivipolun ja suurten graniittikivien kulmaukseen. Nyt kukat ovat kokonaan auki ja kävin eilen monta kertaa huokailemassa pensaiden kauneutta, vaikka nämä ovat istutusvuonna vasta pieniä pensaita. Silmillä katsoen tämän kolmikon ihanan runsas kukkapilvi näkyy pitkälle.

Kukinta ajoittuu siis touko- kesäkuulle. Kasvupaikan on hyvä olla aurinkoinen, vettä läpäisevä ja hapahko. Helmipensaiden vieressä kasvaa tänä vuonna istutettu tähtimagnolia (ei näy kuvassa).

Kuvan keskellä on rungollinen lamohietakirsikkapensas. Samaan aikaan helmipensaiden kanssa kukkii rautatieomenapuu. Tässä pienemmäksi muokatussa kuvassa eivät helmipensaat oikein erotu tulppaanien takaa. Silmä tavoittaa sekä helmipensaan että rautatieomenapuun valkoiset kukat samalla kertaa, ja olen varsin tyytyväinen näkemääni. Jos molemmat säilyvät hengissä, miten ihana onkaan näkymä parin kolmen vuoden päästä!Istutin rautatieomenapuun vuonna 2019, joten puu on vielä aika pieni, onneksi kukkien määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Tykkään niin kovasti tästä kallion ja kivien yhdistelmästä.Kivipengermän edessä kukkivat tällä hetkellä sammalleimut, olen iloinen, että ne ovat levinneet hyvin. Nämä kuvassa näkyvät ovat rautatieomenapuun juurella.Helmikaaren pienessä rinteessä kukkivat nyt pikkuiset tulppaanit. Nämä ovat 'Hilde' tulppaaneja ja ne nousivat kaikki kukkimaan.Hieman korkeammista 'Lilac Wonder' tulppaaneista ei noussut kuin muutama, vaikka pussissa näitä oli enemmän, mitä lie tapahtunut muille sipuleille?Tämä kuva on otettu huvimajan lähellä kasvavan 'Erstaa' paratiisiomenapuun juurelta. Näinköhän puu kukkii viimeisen kerran aivan hurjasti ennen kuolemaa. Rusakon roikale nimittäin päätti nälissään rouskuttaa tämän jo paksurunkoisen noin 15 vuotta vanhan puun runkoa. Tässä oli kanaverkko suojana, muttei se näköjään mitään auttanut, pupu oli punnertanut verkon ryttyyn ja syönyt mahansa täyteen.

Pienet helmipensaat näkyvät oikeassa reunassa vihreää taustaa vasten. Silmin ne näkee paljon paremmin.

Kuvat on otettu tämän viikon aikana, tänään on satanut yhteensä 7,2 mm. 14 kommenttia:

 1. Ihana kohta puutarhassasi! Voin kuvitella, miten ihanaa on, kun silmä nappaa kauniit toisiaan tukevat kukinnat. Harmi, ettei sen tallentaminen kuvaan onnistu oikeastaan ikinä. Itsekin samaa usein mietin!
  Toivottavasti Erstaa selviää jollain ihmeen keinolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, tuo kallio tai vaihtoehtoisesti valtava kivenjärkäle, auttoi pengermän muotoilussa ja ohjasi suunnitelmaa. On kumma, että silmällä näkee niin paljon laajemman kuvakulman kuin kamera saa taltioitua.
   Erstaa parkaa on syöty kahtena talvena aika pahasti, joten ihme, jos se ei kuivu.

   Poista
 2. Komiasti helemipensahat kukkiivat, vaikka ovat vastaistutettuja. Nua kalliot ja kivet, niitäki aina ihaalen. 'Lilac Wonder'-tulppuja oon kokeellu muutaman kerran, huanolla prosentilla. Muutamaki o jo palio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina kiva yllätys, että joku itselle aikaisemmin tuntematon kasvi yllättää oikein positiivisesti. Sattuuhan sitä välillä toisinkin päin.
   Taisi joku toinenkin todeta, että Lilac Wonder ei kukkinut kunnolla, toivottavasti onnistumisiakin on tullut. Tämä olisi kokonsa ja sävynsä puolesta käynyt hyvin tähän rinteeseen, mutta en taida hankkia uusia syksyllä.

   Poista
 3. Näyttääpä kauniilta! Toivottavasti saat menestymään. Pienilmastolla on paljonkin vaikutusta kasvien menestymiseen. Jospa löysit oikein hyvän suojaisan paikan sille. Kallio on upea lisä pihallanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmipensas on todellakin kaunis, toivon hartaasti, että se ei kuole talvella.
   Kallio ja kivet ovat niin kiva lisä ja auttavat korostamaan kasveja kauniisti.

   Poista
 4. Kauniit ovat nuo helmipensaat. Ihanasti silmä aina näkee toisteisuuden, vaikka kameralla niitä on vaikea tavoittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein hämmästyn, kun kuvaamalla ei saa samaa tallennettua kuin minkä silmillä näkee,

   Poista
 5. Minun Erstaan söivät ristihuulet myös viime talvena! Ihan ympärikaluttu pitkän matkaa. Oma mokani, kun en sitä suojannut kunnolla. Kaadoimme sen pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvi oli paha niin monelle puulle. Vaikka oli 120 cm korkea suoja ja kaivoin usein vallihautoja verkkojen eteen niin olisi pitänyt olla vielä paremmat suojat.

   Poista
 6. Helmipensas on kaunis. Jos runko on syöty ympäriinsä niin todennäköisesti on puun viimeinen kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin minäkin päättelin Erstaan kohdalla. Onneksi tämä yksilö ei ole ollut malliltaan ihan paras mahdollinen ja taidan laittaa tuohon muuta kasvamaan.

   Poista
 7. Onpa ihanat helmipensaat! Toivottavasti viihtyvät teillä hyvin. Harmi kun rusakko oli päässyt 'Erstaan' kimppuun. Talvella oli niin paljon lunta, että se hankaloitti suojaamista. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin toivon helmipensaiden viihtyvän! Viime talvi osoitti, että lumitalvena tarvitaan 150 cm verkot ja lisäksi kunnolliset tukikepit niille.
   Kiitos!

   Poista