maanantai 20. kesäkuuta 2022

SULOISET SYREENIT JA VÄHÄN MUUTAKINSyreenit ovat kukkineet lähes kahden viikon ajan ja tuoneet tuoksuaan puutarhaan. Yllä kuvassa valkoinen pihasyreeni punaisen väentuvan nurkalla. 

Olen vähän hämmennyksissäni, sillä viime hetkellä ilmoittauduin mukaan Avoimiin puutarhoihin 7.8.2022. En olisi kyllä uskaltautunut ilman isännän tuuppausta. Moni isännän tunteva saattaa epäillä vahvasti, että hän olisi moiseen syyllistynyt, mutta totta se on. Rimakauhu tuntuu jo nyt, sillä onhan täällä kaikki vähän vaiheessa. Nimen keksiminen puutarhalle oli hankalaa ja päädyin sitten lopulta käyttämään blogin nimeä.Vanhat pihasyreenit kukkivat joka puolella puutarhan reunoilla, eikä niiden kuvaaminen ole ihan helppoa, koska ne ovat niin korkeita. Tässä taustalla pihasyreenit peittävät maakellarin, edessä piharingin alueella kukkivat ukkolaukat.Taustalla talon etelänpuolen valkoiset ja siniset pihasyreenit.  Edessä kukkivat 'New Moon' kullerot.Tuulisella hetkellä kuvattu jalosyreeni 'Moskovan kaunotar' kukkii nyt ihanasti (istutettu 2020) ja sen edessä mm. jalosyreeni 'Andaken an Ludwig Späth', kauempana takana vanhoja pihasyreenejä.Näistä tulee hemaiseva  pari kunhan tummempikin kasvaa kokoa. Tässäkin kuvassa näkyy kaukana Varjolehtoa reunustavat pihasyreenit.Käydäänkin Varjolehdossa katsomassa kukkivia metsäkurjenpolvia. Mainitut pihasyreenit näkyvät osittain kuvan oikeassa yläreunassa. Keskellä on kukkiva rusokuusama, joka piristyi kummasti, kun aloin istuttaa kasveja tälle alueelle. Rusokuusaman alla kukkii tuoksumatara.Tässä vähän lähempää ihana tuoksumatara. Posliinirikot kukkivat myös kauniisti. Jotta työt eivät loppuisi..... siis en ole vieläkään kantannut kuin muutaman metrin ja noin 100-200 metriä on tekemättä, päätin muokata uusiksi huvimajan lähistöltä tämän alueen. Poistin tästä noin 15 vuotta vanhat rohtokatajat, jotka alkoivat joka vuosi ikävästi ruskistua monesta kohdasta. 

Etuvasemmalla pienessä obeliskissa on kärhö 'Ville de Lyon'. Ostin uuden taimen, sillä Ville on ainoa kärhöistäni, jossa ei ole talven jälkeen elonmerkkejä. Uusi Ville on istutettu vanhan viereen ja ne mahtuvat molemmat kasvamaan tässä, jos edellinen päättää virota. Kunhan isäntä ehtii, niin teemme tähän samanlaisen köynnöstuen kuin takana kasvavalla 'Purpurea Plena Elegans' viinikärhöllä.Tässä kasvaa jo aikaisemmin istutettuna enkeliperhoangervoja ja muutaman ostin vielä lisää, se on niin ihana kasvi hempeine kukkineen sekä kauniina pysyvän ja syksyllä punertuvan lehdistönsä vuoksi. Valmiina maanpeitekasvina reunassa kasvaa rönsyakankaalia ja peittokurjenpolvea. Hiidenkiven puutarhassa -blogin Minnan äidin puutarhasta ostettu juhannuspioni pääsi tähän etualan kivien eteen kasvamaan ja vahvistumaan. Pioni ei ole suinkaan liian lähellä kiviä, vaikka kuvakulmasta niin näyttääkin. Päätin jo istuttaa pionin, koska taimen reunoilla olevat pienet nuput nuukahtivat ja arvelin taimen ilahtuvan, kun pääsee multaan juurtumaan. Ehkä loputkin nuput on hyvä katkaista, että juurtuminen varmistuu. Odotan jo innokkaana ensi kesää ja juhannuspionin varttumista.

Lisäksi istutin takana näkyvät pionit: 'Jan van Leeuwen' (2), Duchesse de Nemours' (2), Niemcevicz ja Gene Wild'. Vielä jäi tyhjää multatilaa 1,5-2 neliötä, joten on katseltava, mitä saan jaettua itseltä.  Tämä etualalla näkyvän luumupenkin pääty pitäisi vielä korjata, mutta se jää myöhemmäksi. Keltaisena kukkivat päivänliljat ovat jotain vanhaa kantaa. Voisiko kyseessä olla kultapäivänlilja? Tämä ei kasva kovin korkeaksi ja kukkii yleensä aina ennen juhannusta. Takana näkyy huvimajan vieressä olevat pihasyreenit ja myös äsken kuvattu uusi istutusalue oikeassa reunassa huvimajan etupuolella.Siperiankurjenmiekat ovat avautumassa ja näkyypä tässä myös omatoimisesti paikalle ujuttautunut lehtoakileija. Se sopii sävyihin varsin mainiosti.

Tätä juttua tehdessäni aamun usva poistui ja aurinko alkoi juuri paistaa. Minun pitäisi aloittaa ikkunanpesu, mikä tässä torpassa tarkoittaa ihan hirveän suurta urakkaa - arvaa huvittaako yhtään? Tällä viikolla pitäisi tehdä myös juhannussiivous sekä talossa että rantasaunassa, mutta sekään ei innosta sen vähempää. Mielummin vain aloittaisin kanttaukset ja kitkisin, mutta ehkä ei aina saa tehdä mitä haluaa. 18 kommenttia:

 1. Jee!!! Olen todella iloinen, että ilmoittauduit. Tänä vuonna minäkin sitä harkitsin, mutta totesin, että ehkät kahdet isot juhlat tälle kesälle ovat jo tarpeeksi, kun olen jo avoimien aikana aloittanut työtkin loman jälkeen. Sinulla on niin kaunista, että olen todella iloinen, että puutarhastasi pääsevät muutkin nauttimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduin tästä iloisesta kannustuksesta, vaikka tiedän varsin hyvin, että matkalla vielä ollaan. Ainahan puutarha on kesken, ehkä on vain ajateltava niin.
   Ymmärrän hyvin, että kahden järjestetyn juhlan jälkeen voimat ovat rajalliset. Ehkä tulet käymään täällä? Meiltä ajaa Lahteen tunnissa ja tie on hyvä.

   Poista
 2. Hienoa, että rohkenit osallistua Avoimiin. Puutarhassasi riittää ihasteltavaa ja varmasti moni saa myös hyviä kasvi-ideoita omaan puutarhaansa. Bloginimi on erinomainen valinta jo senkin vuoksi, että moni ehkä tuntee blogisi ja yhtä moni löytää Avoimien jälkeen tien sitä lukemaan.
  Moskovan kaunotar ja Ludwig Späth ovat erinomainen syreenipari, tumma ja vaalea. Täydentävät kivasti toisiaan.
  Minun Ville de Lyonini heräsi vasta viime viikolla. Ehdin jo nimetä sen kuolleeksi. Iloitsen sitäkin enemmän heräämisestä.
  Kääk, ikkunapesu ei ole ollenkaan kivaa hommaa ja sinulla sitä riittää. Elämme aikoja, jolloin avulias piika olisi tarpeen. Sellainen, joka hoitaisi muonituksen, siivouksen ja muut sisähommat, jotta itse saisi mellastaa täysillä puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos rohkaisustasi ystäväni Between!
   Minustakin Moskovan kaunotar ja Ludvig Späth sointuvat aivan ihanasti, käyn katselemassa niitä päivittäin ja tuoksu on niin hienostunut.
   Olisin hurjan iloinen, jo Villeni virkoaisi, pidetään peukkuja.
   Oi, olisipa oiva idea saada tuollainen piika sisäpuuhiin :).

   Poista
 3. Turhaan hermoilet ja mietin ilmoittautumistasi, sillä niin hieno puutarha sinulla on, että kaikki menee varmasti hyvin. Myös tuo nimi sopii tosi mainiosti. Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Ilman muuta sinun kuuluukin osallistua Avoimiin, onhan puutarhasi upea ja siellä on paljon nähtävää! Myös minun Ville de Lyon on kadonnut! Oikukkaitahan nuo kärhöt ovat, joten ensimmäisen katoamisen jälkee ei vielä kannata menettää toivoaan, saattaapi ilmestyä taas ensi vuonna. Tämä kesä - tai oikeastaan viime talvi / kevät on ollut monelle kärhöille haastava. Meillä kasvu on niukkaa ja muutamissa ei näy elonmerkkejä! Ikkunat pesemättä, ja jäävät juhannuksen jälkeen, kun loma on alkanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku rohkaisustasi. Oikeastaan ihmettelin, että muuta kärhöt ovat nousseet, kun niin moni on valittanut talvituhoja. Täällä oli ehkä jo lunta siinä vaiheessa, etelässä tuli märkyyden jälkeen pakkaset lumesta paljaaseen maahan. Toivotaan, että vanha Ville ilahtuu kaverista ja ryhtyy vielä kasvamaan.
   Kiva kuulla, että sinulla on loma odottamassa juhannuksen jälkeen.

   Poista
 5. Minä ajattelin olla rohkea ja jättää ikkunat pesemättä tänä vuonna. Ellen sitten innostu tekemään urakkaa lomalla. Ensi vuonna jos hyvin käy on meillä ylioppilasjuhlat ja niihin on ikkunat pestävä. Toivottavasti ville innostuu nousemaan kun sai kaverin vierellensä. Moskovan kaunotar on yksi kauneimmista syreeneistä ja sopii tosi hyvin tumman kaveriksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En lainkaan hämmästele päätöstäsi jättää ikkunan peseminen ensi vuoteen. Meilläkin noita pieniä ruutuja riittää. Yläkerran suhteen olen monena vuonna laiskotellut pesemällä siellä vain osan ikkunoista, mutta nyt on otettava sekin urakka tehtäväksi. Kärpäsen raatoja kertyy aina ikkunoiden väliin, eikä niitä viitsi enää katsella.
   Moskovan kaunotar on todella ihana ja onneksi sain 2020 ostettua Hankkijalta tuon vankan taimen, se oli varmasti jo iältään vanhempi päätellen tukevista puuvarsista. Se on näyttänyt kukkia joka vuosi ja nyt kukkia on tasaisesti joka puolella. Olen niin iloinen siitä.

   Poista
 6. Mukavaa, että osallistut avoimiin puutarhoihin. Puutarhasi tarjoaa kävijöille varmasti runsaasti ihastelemisen aihetta ja ideoita omiin puutarhoihin. Olen aivan ihastunut kulleroon 'New Moon'. Sen sävy on täydellisen vaaleankeltainen ja muoto herkän kaunis. Minulla kasvaa sitä sen mukaan nimeämässäni Uudenkuun penkissä. Pitääkin kohta pitää pieni jaloittelutauko ja käydä ihastelemassa sitä lähempää. Ilokseni se näkyy ikkunasta tähän tuvan pöydän ääreenkin, joten pystyn ihailemaan sitä myös etätöitä tehdessäni. Sinulla on upeita syreenejä. Ihastukseni syreeneihin on tänä kesänä syventynyt ja haluaisin haalia niitä useita eri lajikkeita. Aurinkoista kesäpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Minäkin tykkään hurjasti New Moonin sävystä, yritän levittää sitä tuohon kohtaan. Minäkin löysin muutama vuosi sitten syreenien monipuolisen maailman, on kiva saada itselle uusia lajeja seurattavaksi.

   Poista
 7. Kyllä tuolla puutarhalla kehtaa osallistua Avoimiin, sehän on näin ruudunkin kautta aivan upea!

  Minullakin on ikkunanpesut vielä kesken, vasta 3 huoneesta olen pessyt, loput odottakoot vielä. Ja muutenkin menen nykyään sellaisella yhdestä huoneesta kerrallaan taktiikalla, niin ehtii sitten vielä vaikka kantata kukkapenkin reunoja;) Mikä sekin on mulla muuten vielä aloittamatta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos arvelet niin. Sain patistettua itseni ahkeraksi ja nyt on talon ikkaunat hoidettu. Tänään on siirryttävä rantasaunan siivoukseen, siellä on lisää ikkunoita.
   Tuo taktiikkani on kannatettava, mutta silloin minun pitää varata ikkunanpesuun pari viikkoa 😅

   Poista
 8. Hienoa, että sinäkin päätit osallistua avoimiin! Meitä puutarhabloggareita onkin sitten ainakin kolme ensikertalaista niissä karkeloissa ja kokeneempia vielä lisäksi. On kiva lukea sitten jälkeenpäin itse kunkin kokemuksia. Turhaan olet kauhuissasi puutarhasi esittelemisestä. Sinulta löytyy niin paljon kaikkea katseltavaa ja jo itse pihapiirikin on näkemisen arvoinen. Kävijöitä tuskin haittaa se, että osa istutuksista on vielä vaiheessa tai nuoremmat puut ja pensaat pieniä. Niistä näkee hyvin, mitä kohti ollaan menossa ja saa myös ideoita itselle. Sillä yritän psyykata itseänikin :D
  Minäkin mietin blogin nimeä puutarhan nimeksi, mutta sitten iski epävarmuus roskapostirobottien yms. suhteen. En tiedä, olisiko siitä ollut mitään haittaa (todennäköisesti ei), mutta olin sitten jänishousu :) Halusin kuitenkin, ettei blogin nimellä googlettamalla tulisi ainakaan ensimmäisenä omia yhteystietoja näkyville.
  Juhannuspionille löytyi hyvä paikka. Isot kivet sen vieressä antavat sille kivan taustan ja jos kovin syvälle menevät, niin samalla vähän rajoittavat ainakin yhteen suuntaan pionin juurien vaeltelua. Muistimmeko sanoa, että juhannuspionilla on tapana joskus lähteä seikkailemaan ja etsimään "vihreämpiä laitumia"? Harmi, että osa nupuista kuivui, mutta ehkä se oli odotettavissa kun kasvi oli kuitenkin viime syksynä jaettu. Uskoisin, että se kukkii jo ensi kesänä ja kasvaakin ainakin melkein oikean korkuiseksi. Minkä verran se muuten oli tehnyt uusia juuria ruukkuunsa? Ihan sillä kysynn kun emme äitini kanssa uskaltaneet irrottaa taimia ruukuistaan tarkistaaksemme asian, etteivät juuripaakut vain hajoaisi. Itselle jätetyt pionintaimet ovat olleet yleensä syksyyn saakka ruukuissaan ja siihen mennessä melko hyvin juurtuneita.
  Ikkunat ovat pesemättä meilläkin eivätkä varmasti juhannukseksi peseydykään. Ehkä sitten sen jälkeen tai viimeistään ennen talvea :D Kesällä on vain niin paljon kaikkea muuta tekemistä varsinkin nyt kun pitää saada puutarha edustuskuntoon ennen avoimia.
  Aurinkoisia puutarhapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävää nähdä, millainen kokemus Avoimista puutarhoista tulee. Paljon vaikuttaa sää, sillä sade ja tuuli siihen päälle ei ehkä kiinnostuneita puutarhaharrastajakaan saa viihtymään. Olin itse yhtenä vuonna sateessa katsomassa Avoimia ja täytyy sanoa, että mikään ei näyttänyt oikein innostavalta vaakatuulessa ja sateessa. Kävin nimittäin pari viikkoa Avointen jälkeen katsomassa kohteen uudelleen auringon paistaessa ja sieltä löytyi vaikka miten paljon kaikkea kaunista ja kivoja yksityiskohtia.
   Kyllä minäkin mietin erilaisia haittoja bloginimen käytöstä, mutta toisaalta ehkä yritämme jatkossa pitää rajattuja aukioloaikoja puutarhalle, joten siinä mielessä bloginimi toimii apuna ’markkinoinnille’.
   Juhannuspioni oli tehnyt juuria purkissa, mutta juurten välissä oli vähän tyhjää mullatonta tilaa, joten se saattoi vaikuttaa nuppujen lupsahtamiseen. Olin kaikki nuput pois ja lehdistö näyttää ihan hyvinvoivalta. Toivottavasti se juurtuu kaikessa rauhassa ja ensi vuonna aloittaa vakaasti kasvunsa. Ajattelin, että juhannuspioni sopisi tosi hyvin tuohon paikkaan ja kivet olisivat hyvä tausta. Jaksan kyllä odottaa kukkia ensi vuoteen :).
   Kesällä on tosiaan paljon puuhaa ja olisi paljon hauskempaa olla ulkotöissä kuin siivota sisällä. Kiitos, samoin teille!

   Poista
 9. Sullon kyllä nii massivisen kokoosia istutuksia täynnä miälenkiintoosia kasvia, ettei tartte pätkääkää ressata, etteikö nähtävää olisi. Ja viälä nua sun kivireunukset! Ihanan palio syreeniä. Ne sopiivat täyrellisesti teirän milijöösehen. Ostin äsköön tuan vaalian kulleron ja ny oon harmitellu, miksen usiempaa. Ehkä ens reissulla. Mulla viäläkää näy Julia Correvonia. Villeki intoontuu kasvamahan vasta muutama viikko sitte ja on ny jo lähes pualimetrine ja lykkää lisää alakuja maasta. Niistä koskaa voi varmuurella sanua, mikä niitä vaivaa. Klasia en meinaakkaa juhannukseksi pestä, ehkä ennen avoomia meen huitaasten pihapualelta isoommat linnunpaskat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti olet oikeassa Avointen suhteen.
   Syreenit ovat niin kauniita, pidän hurjasti vanhoista pihasyreeneistä, mutta on innostavaa kokeilla myös itselle uusia jalosyreeneja ja puistosyreenejä.
   Pidetään peukkuja,että sinun kaikki kärhöt innostuvat kasvamaan.
   Rentouttavan rempseä suhtautumistapa ikkunoiden pesuun 😅.

   Poista