tiistai 20. heinäkuuta 2021

VARJOLEHDON EHOSTUS JA VALKOISIA PERENNOJATämän kesän 'Varjolehto'  on saanut olla aika lailla vailla huoltoa. Taisin sen kertaalleen kitkeä, mutta onneksi rikkakasvit ovat pysyneet aika hyvin poissa. Ehkä puhtaalla istutusmullalla on oma osuutensa ja syksyllä katoin koko alueen terijoensalavan pudottamilla lehdillä. Humus tekee hyvää näille varjon ja puolivarjon kasveille, lisäksi siitä tuli sopiva suoja mullan pintaan. Paahde taitaa nujertaa myös rikkojen intoa?Nyt oli korkea aika tehdä kesän ensimmäinen kanttaus tälle alueelle. Maanantain lämpötila oli inhimillinen ja tuuli virkisti mukavasti. Olipa hauska työskennellä välillä verkkarit jalassa. 

Tässä puuha on alkuvaiheessa kännykällä kuvattuna. Kanttauksen muiden hyötyjen lisäksi sain syysvuokoille lisää kasvutilaa, olen niin onnellinen, että minulla kasvaa nyt 6 syysvuokon taimea oikein elinvoimaisena, nuppujakin on näkyvissä.Keväällä istuttamani jouluruusu on reipas edessä olevan kartiovalkokuusen vasemmalla puolella. Tässä olisi hyvä paikka uusillekin jouluruusuille. 
Varjolehdon kierros oli 50 metriä, saihan siinä turpeita kiskoa. Onneksi niille oli tarpeellinen paikka arboretumin kivien ja monttujen peittämisessä.Nyt on mieli hyvä tehdystä työstä, vaikka samaa puuhaa on rästissä monella muulla alueella. 
Syyspäivänlilja 'Citrina' viihtyy Varjolehdon puolivarjoisalla puolella. Takareunassa (kuvan etualalla) ovat hengissä kolme kilpiangervon taimea, tosin ne ovat vielä näin pieniä. Toin niille puolikypsää kompostia, mutta en uskaltanut tähän aikaan laittaa tätä kompostia kuin pieniä kasoja eri puolille aluetta. Pojan vaimolla on hevosia ja saan heiltä raakaa lantaa, minkä käytän lämpökompostorissa keittiöjätteiden ja kuivikkeiden seassa. Hyvää tuotetta tulee vauhdilla, mutta sen verran se on ehkä aromikasta, ettei parane ihan kasveihin kiinni laittaa. 

Lisäksi toin tänään uutta multaa alueelle, ehkä kilpiangervotkin alkavat kasvaa oikeisiin mittoihinsa.Kuvakulma kummun päältä, en onnistunut saamaan koko aluetta näkyviin.Olen aikaisemminkin intoillut tästä 'Early White' syysleimusta, jatkan intoilua. On aika hauskaa, että muutaman viikon sisällä eri alueet muuttavat näköään, kun eri kasvit ottavat oman vuoronsa.Kesäkuussa tämä penkki oli hämykurjenpolven sinisen, neidonkurjenpolven vaaleanpunaisen ja roosanväristen loistosalvioiden sekä isotähtiputkien värittämä. Ja nyt tuntuu, että aivan valkoisenaan kauneutta.'Early White' syysleimu kukkii aikaisemmin kuin syysleimut yleensä ja kasvusto on matalampi noin 40-50 cm korkea. Pidän tästä tosi paljon!Helminukkajäkkärä on myös parhaimmillaan keskipenkissä. 

Meillä satoi sunnuntain ukkokuurossa vain 4,2 mm, mutta tyhjää parempi sekin. Ilma raikastui ja tällä hetkellä mittarissa on +17 asteen lukema, ihan ihmeen virkistävää vaihteeksi. Tälle viikolle on kanttaus- ja kärräysurakkaa ihan rutkasti tiedossa.

Voikaa hyvin!28 kommenttia:

 1. Meilläkin viileni, tosin ilman kunnon sateita. Kauniilta näyttää kantattu alue. Terijoen salavoiden lehtiä taidan itsekin käyttää johonkin alueeseen katteeksi syksyllä. Hyvä vinkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terijoensalavan pieni kapea lehti toimii hyvin katteena :).

   Poista
 2. Olet tehnyt aikamoisen urakan. Todella kaunis on tuo kantattu alue. Ja sinulla on niin kaunista kukintaa. Syyspäivänlilja ja leimut ovat hienoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli. Nämä suuret alueet kiertäessään tietää tehneensä. Täydennysmultaa ja katteitakin menee peräkärrymitalla.

   Poista
 3. Kylläpäs tuli siistiä. Upea istutusalue muutenkin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo. Tykkään tästä itsekin, vaikka alue on vielä nuori.

   Poista
 4. Kanttaaminen on mukavaa, aloitan heti kun maa saa vähän kosteutta. Vettä saatiin tänään vain 3mm, edellisen kerran on saatu vettä kesäkuussa. Tuo on upea alue, hienon näköinen kun samaa kasvia on paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanttaaminen on niin palkitsevaa, yllättävän hyvin pystyi tekemään, vaikka tosi kuivaahan maa oli. Meillä satoi eilen 0,3mm. Huoh.
   Yritän laittaa samaa lajia tai samoja värejä enemmän, että näkymä olisi rauhallisempi.

   Poista
 5. Hyvin on jo varijoleheros massaa ja kukintaa. Ja kanttaaminen tuaa lisää ryhtiä, hyvää miältä ja paikkapaikoon lisää tilaaki :)
  Mulla saa tällä hetkellä puutarha olla kaikes rauhas. Kastelua tiätenki piisaa pötiis ja looris. Flikan lähestyvät häät teettää töitä ja mustikaski pitääs käyrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Häät teettävät varmasti yhtä sun toista puuhaa. Asiat on laitettava järjestykseen ja hyvässä kunnossahan sinulla on puutarhasi jutut. Täällä mustikkaa olisi tullut hyvin, mutta kuivuivat ja pieneksi jäivät. Vattujen suhteen on vielä tarkkailtava tilannetta, mutta sama on pelko niidenkin suhteen. Saattaa siis olla, että metsän sato jää meillä vähäiseksi. Hyvä, jos siellä on poimittavaa!

   Poista
 6. Hieno alue minäkin pidän valkoisista kukista. Pallohortensiat kukkii nyt täälläkin hyvin samoin mustialanhortensia se on myös kaunis mies tykkää siitä kuulemma eniten.
  Leimut on nyt täälläkin kauniissa kukassa ja valkoista on minullakin.
  Hieno jälki tuli kanttauksen jälkeen sitä minunkin pitäisi tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustilanhortensiat ovat tänä vuonna todella runsaassa kukassa ja kaunis se on. Olen viime vuosina innostunut pallohortensioista kovasti ja niitä on tullut kolmeen eri paikkaan.
   Kanttaus on hyödyllistä ja palkitsevaa, sitä puuhaa riittää vielä yllin kyllin :).

   Poista
 7. Varjolehto on yllättävän rehevä paljon ollakseen suht nuori alue. Hyvällä mullalla ja hevosenlantalisällä on varmasti osansa lopputuloksessa. Kauniit ja harmoniset näkymät!
  Sinulla oli pitkä matka kantattavaa, mutta nyt rajaukset ovatkin todella siistit ja selkeät. Ehkä kanttaamisen voisikin ottaa tämän päivän ohjelmaan itsellekin. Mittarissa on tällä hetkellä 13,2 astetta ja tuulee melkein yhtä navakasti kuin eilen, joten hommassa ei varmasti tulisi hiki. Melkein tulee jo ikävä niitä 30 asteen helteitä ja seisovaa ilmaa. Onneksi taas näyttäisi lämpenevän.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sain omista jakotaimista laitettua jaloangervot aika isoissa paakuissa, joten niistä tulee hyvin massaa. Minulla on noita molempia värejä niin paljon, että ei tarvitse säästellä ;). Pallohortensiat molemmissa väreissä ovat asettuneet hyvin alueelle ja kukkivat kauniisti.
   Hyvä kasvualusta on yleensäkin kaiken kasvun perusedellytys. Tässä pohjamaaperä on ravinteikasta ja kosteaa eli kasvien juuret saavat sieltä ravinteita, vaikka kohopenkissä kasvavat talvimärkyyden vuoksi.
   Täälläkin on nyt mittarissa +14,2 ja tuulee jonkun verran. Nyt on lähdettävä kanttaamaan seuraavaa kohdetta :).

   Poista
 8. Ihanan vehreältä näyttää penkkisi ja siistiltä. Tuo varjoisa kuva, jossa näkyy ainakin kuunliljoja on upean seesteinen. On sinulla ollut hommaa kanttailussa 🤭 mutta varmasti palkitsevaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varjoisimmassa paikassa kasvat kuunliljojen lisäksi rotkolemmikit, sinikämmenet, tarhavarjohiipat, punakolmilehti ja jo laajemmalle levittäytynyt tuoksumatara. Siinä on itselleni uusia kasveja, joiden kasvua seuraan kiinnostuneena.
   Kanttaaminen on ehdottomasti palkitsevaa, mutta onhan siinä tietysti oma hommansa.
   Hyvää kesän jatkoa Marjukka!

   Poista
 9. Noin ison alueen kanttaamisessa on melkoinen urakka, mutta näkymä onkin sitten komeaa katseltavaa. Istutukset pääsevät oikeuksiinsa ja kiemurteleva nurmireuna tuo viehättävää pehmeyttä.
  Pitääpä laittaa valkoisen syysleimun nimi talteen. Minulla kukkii parhaillaan Davidina hankittu valkoinen syysleimu. Värikkäämmät syysleimut vasta aloittavat, joten luultavasti en saa toivomaani yhdistelmää, kun David tuskin niiden kanssa jaksaa loppuun saakka kukkia.
  Joitakin puutarhahommia ei vaan viitsi shortseissa tehdä. Arastelen punkkeja ja siksi olen jättänyt puskaisemmat touhut viileämpiin hetkiin. Nythän ne ovat koittaneet; tänä aamuna mittari näytti +10, eikä koko päivänä +20 ole ylittynyt. Mukavan virkistävää vaihteeksi.
  Meillä satoi eilen kahdesti noin 5 minuuttia. Olin onnesta sykkyrällä, vaikka lyhyiden sateiden merkitys puutarhalle oli varsin kosmeettinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmistunut työ tuntuu niin hyvältä ja näyttääkin kivalta. Minullakin on ehkä tuota Davidia tai ainakin nimi tuntuu tutulta. Korkeammat valkoiset syysleimut ovat osa aloittaneet ja osa on vielä nuppuisia.
   Ihmeen viileältä on tuntunut ihan hyvällä tavalla, tämä aamu näyttää 15 astetta. Jaksaahan sitä paremmin tehdä nyt.
   Hienoa, että saitte edes 5 mm sateen, meillä tuli tiistaina 0,3 mm eli se ei ollut oikein mitään.
   Toivottavasti kuivuus ei jatku viikkokausia.

   Poista
 10. Kanttauksella saa kyllä niin kaunista jälkeä aikaiseksi! Mulla vielä homma vähän kesken...
  Ja kiitos aikaisesta syysleimuvinkistä, jospa sitä mahtuisi jonnekin puutarhaani:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesken on minullakin, vielä odottaa 5 suurta aluetta ja muutama pienempi. Homma etenee vähän hitaasti, kun samalla kitken, hyödynnän turpeet toisaalla ja kärrään täydennysmultaa ja katteita.
   Näitä Early -lajikkeita on valkoisen lisäksi viininpunaista ja kirkkaamman punaista (ainakin). Pidän kovasti myös tuosta viininpunaisesta Cerise -lajikkeesta, mitä minulla kasvaa yhdessä penkissä.

   Poista
 11. Kylläpä tuli siistiä jälkeä, onnittelut hienosta urakasta! Varjopenkkisi näyttää kyllä ilman kanttaustakin upealta ja kiva, kun on eri aikaan kukkivia, riittää komeasti iloa koko kesäksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olen ollut aika tyytyväinen pitkin kesää jatkuvaan kukintaan, varmaan tulee tehtyä jotain lisäyksiä, mutta suunta on hyvä.

   Poista
 12. Teidän pihaanne sopii hienosti laajat istutukset. Kaunista katseltavaa. Melkoinen urakka kantata istutukset. Onneksi on nyt viileämpää siihen hommaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mittasuhteet vaativat laajoja istutuksia, pienet piperrykset olisivat vähän hassun näköisiä ;). Paahteella en saanut aikaan kuin yhden alueen kanttaamisen, mutta vähän kerrassaan työ etenee. Sunnuntaista alkaen ennustetaan taas lisää lämpöä, ei varmaan kuitenkaan enää 30 asteen paahdetta?

   Poista
 13. Kauniilta ja siistiltä näyttää. Aaltoileva penkinreuna on ilo silmälle.
  Muutaman viileämpi päivä, on tuntunut tosi kivalta ja virkistävältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileys virkisti ja oli helpompi huhkia. No, sunnuntaina on ennusteiden mukaan taas lämpenemässä. Kiitos Kruunuvuokko!

   Poista
 14. Kerrassaan upean näköistä!

  VastaaPoista