lauantai 24. heinäkuuta 2021

PIENI KIERROSViime syksynä tilasin ensimmäistä kertaa puuliljoja. Pitihän näitäkin kokeilla. Liljakukot yrittivät häiritä, mutta lopulta kukat on saatu nähtäviksi pienillä vaurioilla. Mikäli pussin teksti pitää paikkansa, on etualalla puulilja 'Purple Lady'. 

Puulilja Purple Lady


'Purple Lady' tuoksuu voimakkaasti, mutta tässä piharingin penkissä siitä ei ole haittaa. Liljan korkeus ja koko sopivat tälle alueelle ihan hyvin, mutta Purple Ladyä enemmän minä ihastuin 'Purple Princeen'.'Purple Princen' sävy on minusta tosi kaunis. Kamera ei ihan saa oikeaa tumman purppuran sävyä tavoitettua, mutta sävy on herkullinen. Tämän tuoksu on hieman miedompi. Pallohortensiat kukkivat edessä ja vasemmassa reunassa näkyy hieman mustilanhortensiaa.'Purple Prince' avasi kukkansa vähän aikaisemmin ja koko on aavistuksen pienempi, mahtaako on olla aina näin, vai vaikuttivatko olosuhteet?Kuvaan oli vaikea tallentaa, miten hyvin purppuraisen puuliljan ja viinikärhö 'Mme Julia Correvonin' sävyt sointuvat toisiinsa, mutta voin vakuuttaa, että 'perfect match'.Huvimajan lähellä kukkii loistokärhö 'Ville de Lyon'. Syksyn istutuksena siinä ei ole vielä kovin paljon versoja, mutta korkeutta se on kasvanut mukavasti ja kiva on päästä ihailemaan kukkia.'Ville de Lyonin' lähistöllä kukkivat 'Early Cerise' syysleimut, sävy taittuu oikeasti hieman enemmän viininpunaiseen. Tämäkin kuuluu samaan 'Early' -perheeseen kuin viime postauksessa mainitut 'Early White' syysleimut eli korkeus on noin 50cm, kukinto on tuuhea ja ihana. Aion jakaa näitä kukinnan jälkeen, jotta saan levitettyä tätä. Kärhö 'Miss Bateman' kukkii valkoisena.Käydään vielä 'Ruusupuistossa'. Jännitin keväällä, onko kaunis peruukkipensas 'Royal Purple' selvinnyt ensimmäisestä talvesta, mutta onneksi se voi hyvin. Tämän kuvaaminen on ehkä helpompaa, kunhan se kasvaa vähän suuremmaksi. 'Teresanruusu' eli Therese Bugnet' on kukkinut tasaisesti (vasemmalla) ja tarhakurtturuusu 'Sointu' (oikealla) avaa toivottavasti vielä lisää nuppujaan.'Sointu' sai vieraan. Onko hän kultakuoriainen?Pienin askelin edetään.  'Ruusupuisto' on vielä uusi alue, mutta näen toiveikkaana edistymistä. Kivipolku on edelleen kesken, tuon aina kiviä paikalle sopivia löytäessäni, mutta asennus on vielä edessä. Kärhöt ovat joka puolella täydessä kukassa, toivottavasti kukkivat vielä pitkään.

Nyt on jatkettava kanttausta, kitkemistä sekä mullan ja katteen kärräämistä. Kastelua ei voi myöskään unohtaa. Viime yönä mittari painui alimmillaan + 3,9 asteeseen. Hui.

Hyvää viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Kaunista!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Oho, onpas ollut kylmä yö. Hienot liljat, etenkin tummanpunainen. Kultakuoriaisia on näkynyt tänä vuonna tosi vähän, pioneissa niitä on yleensä paljon mutta nyt en nähnyt kun pari. Ehkä eivät ehtineet mukaan pionien nopeaan kukintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti oikein ottaa silmälasit ja katsoa lukema uudelleen. Tumma lilja on omaan makuuni paljon kauniimpi ja kokokin on sopusuhtaisempi.
   Minäkään en ole nähnyt kultakuoriaisia niin paljon kuin joskus.

   Poista
 3. On ollut kylmä yö. Kiitos kierroksesta. Peruukkipensaan kuvaaminen on helpointa jotain vaaleampaa vasten. Onneksi silmä sen erottaa. Puuliljojen avautuminen on meillä vasta tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmasti oikeassa, tuolla ei paikalla ei ole oikein mitään sopivan vaaleaa taustaa, mutta onneksi silmin näkee sen kauneuden ja ehkä joskus kuvaus onnistuu vihreää nurmea vasten.

   Poista
 4. No onpa siellä teillä tosiaan ollut kylmä yö.
  Todella kauniin väriset kukat molemmissa puuliljoissa. Pitäisikin hankkia noita puuliljoja myös omaan puutarhaan.... minulla kun ei ole niitä yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli vaikea uskoa noin matala lämpötila. Minullakaan ei ole ennen ollut yhtään puuliljaa, mutta puutarhablogeissa nähdyt kuvat saivat kokeilemaan.

   Poista
 5. Olipa viileä yö!
  Ihanat kukkaset! Kävin tässä kuussa pihassa, jossa kukki komea puulilja - mutta kylläpä se tuoksuikin, aivastutti ihan koko ajan jopa metrien päässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä!
   Varsinkin 'Purple Lady' tuoksuu niin vahvasti, että jopa mieheni kysyi, mikä tuoksun lähde on ;). En laittaisi näin tuoksuvaa puuliljaa oleskelualueen viereen, voisi kuvitella, että tuoksuille herkät saavat siitä oireita. Onneksi tuossa piharingissä ei varsinaisesti oleskella.

   Poista
 6. Hyrrr, aika kylmää. Meillä mittari on ollut alimmillaan +7.8 pari yötä sitten. Tuntuu ehkä sitäkin kylmemmältä, kun viikkoja vietettiin yölläkin +26 asteessa.
  Purple Prince on tosi hieno. Värit sointuvat yhteen täydellisesti. Minulla on isokokoinen On Stage -lilja, joka saattaa olla puulilja. Sen tuoksu on tavattoman voimakas, mutta onneksi pihalla harvoin kukaan pitkään sen vieressä seisoo. Ja itsehän en enää haista mitään.
  Noille Early-perheen leimuille löytyisi minunkin pihassani paikka. Laitoin jo esittelemäsi valkoisen kohdalla nimen talteen. Kiitos siitä. Tällä hetkellä kaikki syysleimuni huitelevat tavattoman korkeina. Kauniitahan nekin ovat.
  Kultakuoriaiselta näyttää. Alkukesästä näin ja kuvasinkin muutaman. Kuten Katja jo totesi, usein niitä näkee pioneissa. Olisivatko säikkyneet helteitä ja kuivuutta.
  Mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan luvannut tälle alueelle noin kylmää. Olemme tottuneet siihen, että jos on vähänkään hallaa tarjolla, tänne se iskee. Varmaan paahteen jälkeen tuntuu kylmyys erityisesti.
   Tekee mieleni ostaa vielä yksi pussi (5kpl) 'Purple Princeä', sen verran se sykähdytti sävyllään. Onneksi laitoin 2 'Purple Ladya' ruusupuiston kukkivaan aidanteeseen, sillä näistä kolmestakin lähtevä tuoksu on päätä huumaava (siis ehkä vähän liikaakin).
   Early- syysleimut ovat hauska lisä syysleimuihin. Korkeus on kompakti ja pystyvät hyvin pystyssä, niillä saa kivasti eriaikaisuutta ja niitä voi hyvin käyttää vaikka penkin reunakasvina.
   Minäkin mietin, että saapuivatko kultakuoriaiset paahteen hävittyä.
   Kiitos Between, samoin sinulle!

   Poista
 7. Oi miten kaunista siellä on😍 Täällä on kaikki kuivuudessa riutunutta. Onneksi loppuviikolle on luvassa hieman helpotusta mutta sitä ennen olisi kestettävä vielä hellepäivät. Vettä on enää noin kaksi kuutiota jäljellä, sitten on kasteltava juomavedellä. En millään haluaisi sitä käyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Kuivaa täälläkin on, mutta onneksi saamme järvestä pumpattua kasteluvettä uusille istutuksille ja saahan siinä sivussa muutkin vettä jonkin verran. Lisäksi meillä on nykyään muuten käyttämätön hevostallin kaivo, mistä otamme kasteluveden arboretumin puille ja pensaille. Sadevesien talteenotto on myös järjestetty, tosin siitä ei ole nyt sateettomana aikana ollut juurikaan iloa.
   Nyt on 10 vrk:den ennusteisiin tullut sateita ensi viikolle, toivottavasti ne toteutuvat, kastelu alkaa tuskastuttaa.
   Tsemppiä sinulle, toivottavasti saatte veden riittämään ja sateita pian.

   Poista
 8. Mielenkiintoisia liljoja ja ihanat värit kummassakin. Jännittävää seurata myös ruusualueen edistymistä, jo nyt se on mukavasti hahmollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin toivon, että tämä uusi 'Ruusupuisto' muuttuu vielä paljon ja parempaan suuntaan. Pohja-aihio on nyt suunnilleen tehty ja nyt odotellaan taimien kasvua. Jotain lisäyksiä on myös mietinnässä.

   Poista
 9. Komiasti lilijat kukkiivat. Haju on niis kyllä luataantyäntävä. Uuh! Ja hyvin sopiivat kärhöjen färiihin. Mullon molempia lilijoja. Prinssi on keväällä esikasvatettua ja kukkii puutarhan perimmääses nurkas, mäntykulumas, muttei hetikää nua komiasti ku sulla. Lady on jo vuasia riutunu samalla alueella männyn alla. Kärhöt on tosi hianoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä taisitkin viime vuonna varoittaa, ettei kannata laittaa näitä oleskeluryhmän viereen ;).
   Kärhöt ovat sekä kauniita että kiinnostavia, tavoitteena on versojen ja kukinnan lisääntyminen.

   Poista
 10. Huiman mätsäävän värikästä! Sinulla on värisilmää.

  VastaaPoista
 11. Hui, onpas teillä ollut kylmä yö! Meillä kävi alimmillaan 7 asteessa ja se jo säikäytti vähän. Onneksi vain minua eikä kasveja kun ei ollut tänä vuonna kurkkuakaan kasvamassa :D
  Voin kuvitella, miten kauniilta nuo tumman purppuraiset liljat ja kärhöt näyttävät yhdessä. Tumma purppura on yksi lempisävyjäni, vaikka onkin todella haastava kuvattava.
  Luulen, että nuo puuliljasi kasvavat ensi vuonna reilusti korkeammiksi. Minulla oli muutama vuosi sitten puulilja 'Friso', joka jäi ensimmäisenä kesänään noin vyötärönkorkuiseksi ja seuraavana kesänä kukat kurkkivatkin nenän korkeudella. Toissa talvi tuhosi sen sipulin, joten enää ei ole puuliljaa minulla. Tuoksu oli kyllä mahdottoman vahva. Puuliljat taitavatkin olla vahvasta tuoksustaan kuuluisia.
  Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kylmyys koski onneksi vain yhtä yötä. Tumman purppuran sävy kääntyy usein kamerassa liian punaiseksi tai muuten väärään suuntaan. Kaunis se on kuitenkin. Hui, ei nyt ihan nenään asti tarvitsisi kurkoittaa, tuo vyötärön mitta olisi ihan sopiva.
   Puuliljan paikka kannattaa varmasti valita niin, ettei tuoksu haittaa herkempiä ;).
   Kiitos samoin Minna!

   Poista
 12. Ihania nuo puuliljat! Ja nuo early-perheen syysleimut vaikuttavat kivoilta tuttavuuksilta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Early-leimut sopivat hyvin paikoihin, mihin ei halua niin korkeita leimuja kuin perinteiset, lisäksi kukintaa saa pidemmälle ajalle mukavasti.

   Poista