maanantai 5. heinäkuuta 2021

KÄRHÖJEN ESINÄYTÖS




Olen toiveikas ja uskon tämän vuoden loisteliaaseen kärhöjen kukintaan. Vertailukohtana ovat siis vain omat kärhöni eri vuosina. Kuvassa viime vuonna ostettu ja istutettu loistokärhö 'Omoshiro'. Pidän tästä erittäin paljon.



'Omoshiro' kasvaa Ruusupuistoon johtavassa portissa. Nuppu on väriltään tummaroosa ja kukan avauduttua kukka vaalenee lähes valkoiseksi. Roosaa jää kuitenkin terälehtien alaosiin, kuten ensimmäisestä kuvasta näkyi.



Olen iloinen, että se talvehti hyvin ja uusia versoja on vielä nousemassa maasta. Onhan sillä vielä paljon tehtävänä, että täyttäisi portin paremmin.



Kuviin on vaikea vangita sen kauneutta meikäläisen taidoilla. Tämä aloittaa näköjään kukinnan aika aikaisin.



Tiukukärhö 'Arabellan' kuvaaminen on sitäkin haasteellisempaa. Jopa aamun ja illan valo tuntuu olevan kuvauksessa liikaa. Tämä vietti ensimmäisen talvensa makoisasti nukkuen, sillä versoja on tosi runsaasti ja kukkia paljon. Tässä illalla...



.....ja tässä aamulla. Taustalla 'Ritausma' -ruusut.



Loistokärhö 'Destiny' avasi tänään ensimmäisen kukkansa. Nuppuja on paljon. Tämän istutin 2018.



Loistokärhö 'Hagley Hybrid' aloittaa myös kukinnan aikaisin. Tämän kaverina kasvava 'Jackmanii' ei ole vielä vaivautunut, se on aina myöhäisempi.



Yritin huonolla menestyksellä saada kuvaan myös valkoiset isotähtiputket, mutta kuvitelkaa mukava näkymä.



Ruusupuiston köynnöstuessa kukkii loistokärhö 'Rouge Cardinal'. Kameran on vaikea tavoittaa sen viininpunaisen sametin sävyä. Mutta ihana se on. Huomasin juuri, että 'Tarmokin' halusi kuvaan.



Tämän vuoden uusi hankinta on loistokärhö 'Samaritan Jo', se on vielä purkissaan multaan haudattuna. Katson, miten se sointuisi vasemmalla puolella kasvavaan viinikärhö 'Etoile Violetten' kanssa.

Kivipolku on vieläkin kesken. Eilen kärräsin nokkakärryillä lisää kiviä ja osan sain asennettua. Kuumaa touhua näillä 27-28 aseteen lämmöillä.




Kolmiopenkin kaaressa kukkii molemmin puolin 'Rouge Cardinalit'. Ne sointuvat aivan valtavan hyvin alueen muihin kasveihin. En saa kuitenkaan teille välitettyä silmän tallentamaa näkymää. Kerrankin onnistui valinnat melko nappiin heti ensimmäisellä kerralla.





Tässä vähän lähempää 'Rouge Cardinal'. Onneksi ovat hyvin hengissä, nyt vain odotellaan, että alkavat tuuheutua.




Juuri nyt mittari näyttää +27,8 astetta. Olen yrittänyt tehdä verkkaiseen tahtiin töitä arboretumissa, mutta tehot ovat vähän heikot. Juomista on haettava vähän väliä, sillä hiki virtaa ihan noroina pitkin nahkaa. Arvatkaa, miten viehättävältä näytän, kun levitän haketta puskille ja puille, että eivät niin haihduttaisi? Kädet ja jalat ovat pöperössä, eikä naamakaan taida värjäytymiseltä säästyä. Verenhimoisia paarmoja on läiskittävä tasaiseen tahtiin, joten koko eukko on ihan likainen. 

Yrittäkää selvitä helteessä!


16 kommenttia:

  1. Ihana kärhöaika on koittanu! Katton kateellisena, ku jalokärhöt o nuan hyväs kasvus ja kukas. Täälei onnistu tai ovat toooosi palio myähääsempiä. Kuumaa on. Yritin leikata nurmikkua ja osan sainki leikatuksi, muttaku paarmat tykkäs nii hirviästi makoosista reisistä, oli pakko tulla sisälle piilohon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän sielläkin pian jalokärhöt pian ala kukkia näillä lämmöillä. Paarmat ovat kyllä niin kimpussa, kun jotain tekee. Kärhöjen kukintaa odottaa aina jännittyneenä ja innolla.

      Poista
  2. No kyllä näyttää tavattoman kauniilta! Kovat varjot ovat aina haasteellisia, niinpä voin vain kuvitella, miten ihastuttavaa kaikki livenä onkaan, kun jo kuvissa näyttää näin ihanalta!
    Hih, toinen runsaasti hikoileva täälläkin. Iho houkuttelee hyttysiä ja paarmoja, ja sitten on vuoroin multaa, tervaa tai mitä milloinkin käsissä on, myös pitkin naamaa ja kehoa. Ihana kesä ja suomalaisen naisen kesälook :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvaaminen on minun taidoillani nyt niin haaste, ei vaan saa taltioitua sitä, minkä näkee. Kiitos kuitenkin kannustuksesta Saila!
      Meikäläisen kesälook on ihan erityinen, ei moni ehkä ymmärrä ;). Itse en jaksa moisesta välittää, naurattaa vaan, kun välillä sisällä käsiä pestessä näkee naamansa peilistä
      :-D.

      Poista
  3. Kauniita kärhöjä. Oma Omoshironi myös aloitti vasta ja tykkään kovasti. Arabellassa on komea määrä nuppuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin viime kesänä hankkimaan monta uutta kärhöä ja tämä Omoshiro oli niistä yksi, kannatti ostaa. Kiva kuulla, että sinullakin on oma seurattavana. Arabellan kukinnan runsaus hämmästyttää, mutta se oli hyvä ja suuri taimi ostettaessa.

      Poista
  4. Onneksi on järvi vieressä mihin voi välillä pulahtaa ja huuhtoa pahimmat pölyt. Vaikka pöly tuntuu olevan tiukassa eikä lähde kuin kunnon kuuraamisella pois. Kantapäät ovat jo pinttyneet, oikeat puutarhurin kantapäät. Voi olla, että Tarmosta tulee hyvä linssilude.
    Omoshiro on kyllä tosi nätti, sait hyvin kuvattua sen kauneuden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan, lisäksi iltaisin rantasaunassa pääsee onneksi kuuraamaan, mutta kantapäät ovat paha rasti ;). Tuntuu kummasti siltä, että Tarmo käy usein katsomassa mitä teen. Ritakin käy tasaisin välein haistamassa sen takapuolen.
      Omoshiroa voi suositella tämän lyhyen tuttavuuden perusteella.

      Poista
  5. Kaunis kärhö tuo Omoshiro. Sen voisin laittaa muistiin, jos tulee kärhöille lisää tilaa tai lähinnä telineitä.
    Olet ollut ahkera, kun olet tehnyt noin fyysisiä hommia. Pakko säädellä tekemistä, että jaksaa. Helposti on puutarhasta tulessa hyvinkin sotkuinen, jos joutuu multaisilla käsillä huiskimaan öttiäisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omoshiroa voi suositella tällä kokemuksella.
      'Pakko' on yrittää rehkiä edes jollain tahdilla, muuten jää liikaa töitä rästiin. Onneksi huumori auttaa ja taukoja voi pitää sopivin välein. Eipähän täällä ole kukaan ihailemassa suomalaisen naisen kesälookia (kuten Saila osuvasti ilmaisi). Isäntä on jo 35 vuoden aikana niin tottunut, ettei hätkähdä juurikaan, vaikka löytää minut minkänäköisenä tahansa puutarhasta :-D.

      Poista
  6. Monta ihanaa kärhökaunotarta on sinullakin aloittanut jo kauniin kukintansa. ’Omoshiro’ on minustakin tosi kaunis ja siitä tuli heti yksi suosikkini. Niin totta tuo sanomasi, että monen kärhön kukkien kuvaaminen on tosi haasteellista ja kuvaan ei saa vangittua sitä mitä silmä näkee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuvat katsoessa välillä harmittaa, että ei saa sitä oleellista tunnelmaa taltioitua, minkä omin silmin näkee. Minun näköni on vielä niin huono, etten saa manuaalisesti tarkennettua ulkona lainkaan, hyvä, että sen ruudun näen ;).

      Poista
  7. Kärhökaaristasi tulee upeita, jo nyt kärhösi ovat hienossa kasvussa. Omoshiro täytyy minun hankkia, niin kauniilta se näyttää. Voi tuota Tarmoa, se saa niin inhimillisiä piirteitä :) Olisi kiva saada puutarhureista yhteiskuva näiden hikisten helteiden, hyttysten ja paarmojen pistosten ja kaikenlaisten multa-, hake-, ym. kuorrukeiden keralla. Ihan oma rotunsa :D Sinulla on ihana tilanne, kun pääset välillä virkistävään veteen huuhtomaan enimpiä kuorikatteitta! Iloitaan kasvuvoimasta ja tästä kauneudesta ympärillämme!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sirkku kannustuksesta, olen kyllä itsekin aika innoissani.
      Idea yhteiskuvasta olisi tosi hauska, nauroin täällä yksikseni, kun kuvittelin näkyä mielessäni. Ihan oma rotu totta tosiaan! Tasaiset kylvyt tekevät terää ja osan kylvyistä otan, kun saan kastelulaitteesta kunnon suihkut (järvivettä sekin).
      Puutarhasta saa ehdottomasti iloa!

      Poista
  8. Ihanat kärhöt! Sinulla on paljon todella kauniita lajikkeita. 'Omoshiron' hankin minäkin viime kesänä ja yhden kukan se jo aukaisi. Harmi vain, kun kukka oli ihan maanrajassa, niin se oli ympäriinsä multaroiskeissa. Ehkä jopa vielä pahemmin kuin puutarhuri työn touhussa :D Jospa ylempänä kiipeileviin osiin tulisi pian lisää kukkia.
    Se, mitä ei saa kameralla vangittua, saa silmällä ja mielikuvituksella kyllä paikattua. 'Arabellan' ja muidenkin siniviolettien kärhöjen kuvaaminen on haastavaa. Minun kamerani vetää kaikki liian siniseksi olivatpa asetukset mitä hyvänsä. Yhtä vaikeita kuvattavia ovat 'Rouge Cardinalin' tapaiset samettisen punaiset. No, ei mahda mitään.
    Maanantai oli täälläkin hirmuisen kuuma päivä. Onneksi eilen oli vähän viileämpää eikä tänäänkään näyttäisi olevan ihan niin kuuma päivä. Täällä on taivas pilvessä, joten todennäköisesti helteen tilalla on riesana itikat. Pianhan sen näkee, kun lähden lasten kanssa ulos. Mukavaa päivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai ottaa sinun Omoshirosi mallia puutarhurista, ehkä se vielä näyttää kukkien kauneuden ylempääkin. Oli kyllä hyvä juttu ostaa viime vuonna niitä kookkaita kärhön taimia, pääsen nyt näkemään kukkia ihan mukavasti.
      Minä en ole millään tavalla taitava kameran asetusten kanssa, joten väärään taittavat värit jäävät minulta korjaamatta. Rouge Cardinal näyttää usein liian punaiselta kuvissa, vaikka sen sävy on minusta aidosti nähtynä kauniimpi.
      Täällä on nyt aika painostava +27,2 astetta puolen päivän aikaan, vaikka aurinko ei paista niin täydeltä taivaalta kuin muina päivinä. Mukavaa päivää teillekin :).

      Poista