tiistai 13. heinäkuuta 2021

KÄRHÖJÄ JA VÄHÄN RUUSUJAKINKuten ehkä muistatte, sairastuin viime kesänä kärhö- ja pensasruusukuumeeseen ja nyt saan lääkettä näihin molempiin.  Tarjoan teillekin, jos satutte potemaan samoja vaivoja. Vanha tuttu 'Hagley Hybrid' aloittaa, tämä on viihtynyt uudessa tekemässämme köynnöstuessa, se pääsee levittäytymään paremmin ja kukat näyttävät edelleen tulevan latvaosaan. Kauempana näkyy kukkivia jaloangervoja Varjolehdossa.Vielä toinen kuva eri aikaan otettuna.Piharingin syksyllä istutetut kärhöt ovat vielä aika pieniä. Etualalla oleva viinikärhö 'Mme Julia Correvon' on kuitenkin päässyt jo tuen yläpäähän, uusia versoja on nousemassa. Toinen köynnöstuki näkyy heiveröisesti, sinne on kipuamassa loistokärhö 'Rouge Cardinal'.Ruusupuistossa asuva 'Rouge Cardinal' on jo kääntymässä köynnöskaaren kattoa kohti. Ai että, miten tykkään tästä! Kuten niin moni muukin on todennut, tämän väri on kuin upeaa samettia.Ruusupuiston pensasruusujen pääestradilla on nyt neilikkaruusu 'F.J.Grootendorst'. Tätä ennen sävyt olivat vaaleanpunaisia ja valkoisia, kun 'Sävel', Sointu' ja Teresanruusu olivat täydessä loistossaan. On edellämainituissa kukkia vieläkin, mutta tällä hetkellä ne valmistautuvat uusien nuppujen avaamiseen.Tässä toisesta suunnasta aamun valossa. Edellisessä kuvassa näkyvä valkoinen matala ruusu on 'Sea Foam', tämäkin on yllättänyt myönteisesti. Se kukkii sekä Ruusupuistossa että Kolmiopenkissä.Tässä 'Sea Foam' Kolmiopenkissä iltavalaistuksessa. Kuvan ottamisen jälkeen nuppuja on auennut ja nyt ruusu kukkii runsaammin.Siirrytään vielä Kolmiopenkin köynnöskaaren luo. Täälläkin 'Rouge Cardinal' avaa uusia kukkia tasaiseen tahtiin. Vaaleanpunainen 'Pink Pavement' Rosa Rugosa -ryhmästä kukkii uskollisesti ja valkoinen 'Sea Foam' ruusu näkyy kuvan vasemmassa reunassa, sen korkeus on tällä hetkellä noin 50 cm ja kasvutapa on tiivis, matala ja leveä. Tämän pitäisi kukkia syksyyn saakka.Tämän pitäisi olla loistokärhö 'Miss Bateman', tosin tämä kukkarypäs ei aivan muistuta vieressä kasvavan 'Miss Batemanin' kukkia. Seurataan tilannetta, en ole ennen nähnyt näissä vaalean violettia häivähdystä.Loistokärhö 'Destiny' on aivan täynnä nuppuja, tämä on ehdottomasti tämän 2018 istutetun kärhön paras vuosi. Yritän saada siitä parempia kuvia myöhemmin, tämä on todella kaunis ja raikas valkoinen kärhö. Takana kolmiopenkissä näkyy muuten tästä suunnasta ruusu 'Sea Foam'.Lopuksi vielä tiukukärhö 'Arabella'. Joudutte todennäköisesti katselemaan vielä kärhöjä ja ruusuja myöhemminkin.'Ritausma' on tällä hetkellä lopettamassa pääkukintaansa. Eilen kävin kukinnot läpi ja leikkasin pois ylikukkineet, se vaikuttaa suotuisasti uusien nuppujen syntyyn.Vielä heinäkuun alussa 'Ritausma' oli ihan huikean kaunis. No, onneksi tämä jatkaa kukintaansa kesän loppuun asti, vaikkei ihan tällaista kukkaryöppyä enää tulisikaan.

Jaahas, minä tässä vetkuttelen sisällä. Pitää vielä kohta pukea valjaat niskaan ja lähteä niittämään siimaleikkurilla. Pakollinen sääpäivitys: +29,4 astetta ja ilma ei liiku mihinkään. Eilen sentään hieman tuuli, joten oli helpompi olla ulkona, nyt siellä on melkoinen pätsi. Jos jaksaisi kuitenkin ennen saunaa ja uintia?

Toivon teille ruusuntuoksua ja kaikkea kaunista!


12 kommenttia:

 1. Sinulla on aina niin kauniita kuvia. Kärhösi on ihania. Minäkin vihdoin ostin kärhöjä ensin kolme ja sitten toiset kolme - 60 %. Yksi oli tuo Roude Cardinal. Tuo Ritausman kukinta on kyllä mahtava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila. Vai päädyit sinäkin kärhöjen omistajaksi, toivotaan niille suotuisaa kasvua ja kaunista kukintaa! Uskoisin, että pidät niistä, kunhan alkavat kasvaa kunnolla. Ritausma on aivan ihana!

   Poista
 2. Todella kaunista kärhöjen ja ruusujen kukintaa ja niin ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunuvuokko. Toivottavasti saan nämä kärhöni onnistumaan edes lähelle sitä miten kukoistavat sinun kärhösi ovat. Tämä on sekä kärhöjen että ruusujen aikaa, toki myös monet perennat loistavat.

   Poista
 3. Onpa Ritausma upeassa kukassa. Ja nuo kärhöt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ritausma on ilmeisemmin viihtynyt tuossa kohdassa ja kukkii kiitokseksi. Viime vuoden kärhöt ovat onneksi lähteneet kasvuun ja toivon niille hyvää ja kukkaisaa jatkoa tulevina vuosina.

   Poista
 4. Ruusu- ja kärhökuumeesi seurauksista mekin onneksi pääsemme nauttimaan. Kuvat kertovat siitä, kuinka huolellinen paneutumisesi kasvien kasvuolosuhteisiin ja istutukseen tuottaa runsasta kasvua ja kukintaa. Kaikki viihtyy ja kiittää siitä sinua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos rohkaisusta Between. Ei kaikki aina 'mene putkeen', mutta jokainen onnistuminen ilahduttaa.

   Poista
 5. Ihanat kärhöt! Tua Kardinaaliki nua komiana. Ny herää epäälys, että onko oma lähteny lätkimähän. Ei näkyny vuasi sittekkää. Oli kyllä nii pimiäs paikaski, että ihimekkös tua. Kyllä taitaa olla uusinnan paikka ja just taisin keksiä sille paremman paikanki. Hianoja näkymiä, ku jokapaikas kukkii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jospa omasi viettää pidennettyjä talvilepoja? Minulla on kolme 'kardinaalia' eri paikoissa tonttia ja voisin ehkä ottaa vielä neljännenkin :). Minusta sen sävy on niin osuva monen purppuralehtisen, vaaleanpunaisen ja tietysti valkoisen kanssa. Kukan väri tuo hauskasti syvyyttä muiden hempeämpien rinnalla. Suosittelen, jos paikankin keksit :).
   Vettä silti kaivattaisiin. Nyt mittarissa +30,6 astetta ja kerrassaan painostavan kuuma. Pakko on ollut viedä kärhöillekin vettä, että jaksavat kukkia.

   Poista
 6. Ihanat kärhöt ja ruusut <3 'Rouge Cardinal' on hieno kärhö, ihastelin sitä juuri pari päivää sitten äitini puutarhassa. Itselläni ei ole sitä, mutta sen sisarus samoista vanhemmista, 'Voluceau', on hyvin samankaltainen. Kiva, että näitä "helpotuksia" kärhökuumeeseen saa nyt runsain määrin blogeista. Tai ehkä ne vain lisäävät kuumeilua. Muistin taas tuon 'Destinyn', joka on kyllä ihan pakko saada itsellekin. Tulisi vain jossain vastaan.
  Helteet näyttävät vielä jatkuvan. Toisaalta kiva, että kesällä on lämmin, mutta ehkä voisi olla vähän inhimillisempää tai ainakin sataa pari päivää putkeen, jotta saisi sadevesisäiliöt taas täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Voluceau' on hyvin paljon samannäköinen, kiva tietää, että se on sisar. 'Destiny' on tosi kaunis, se on jotenkin niin raikas ja viehättävä.
   Kyllä minäkin olen aina tykännyt lämpimistä kesistä ja helteestä, mutta nyt näin pitkä kolemssakympissä huiteleva lämpö yhdessä sateettomuuden kanssa alkaa koetella.
   Toivotaan että sataisi kasveille ja säiliöihin.

   Poista