perjantai 16. heinäkuuta 2021

TAAS PROJEKTI MIELESSÄ

'Miss Bateman' 


Liekö helle pehmentänyt pään, kun mielessä pyörii tällä hetkellä uusi työmaa? Toimenpiteiden aika on tosin aikaisintaan syksyllä, sillä asiaa täytyy vielä pohtia monelta kannalta.Projekti koskee kuvan vasemmassa reunassa olevaa vaahteraa ja sen alla olevia ruusuja, jotka istutin noin 32 vuotta sitten. Vaahteran istutin noin 20 vuotta sitten, ihan tarkkaan en vuotta muista.Astutaan vielä hieman taaksepäin. Olen kertonut vaahteran surullisesta tilasta jo aikaisemminkin. Tällä hetkellä kaksi päähaaraa pysyvät yhdessä liinan avulla. Jos liinaa avaa pienenkin pykälän, kuuluu rasahdus ja runko halkeaa syvemmälle alas. Viimeisten neljän vuoden ajan olemme poistaneet suuria kuivuneita oksia kesän loppupuolella, jälleen on uusia kuivia tai kuivumassa olevia. Katsotaan sitten surullinen ja ankea tila ilman rajauksia.Puun alkuperäinen ja kaunis muoto on menetetty, koska kuivia oksia on ollut niin paljon. Oikea puoli on vielä vihreä, mutta tasapaino kallistuu rajusti oikealle, jos kaikki vasemman puolen oksat poistetaan.


Tämä vaahtera oli yksi lempipuuni, mutta nyt se alkaa olla surullinen näky. Kovien tuulien aikaan pelkään, ettei liina riitä pitämään puuta kasassa. Tässä näkyy puun halkaiseva railo. Järki sanoo jo, että puu ei tästä toivu. Hallittu kaataminen on turvallisempaa kuin ottaa riski, että joku tai jotain jää repeävän suuren haaran alle.Aikoinaan istutin ruusut maisemoimaan jätevesikaivoja. Aivan etureunassa muuten näkyy viime vuonna istutetun kirsikkapuun latvusta. Istutin kirsikkapuun, jotta se täyttäisi vaahteran jättämää aukkoa maisemassa. Kuva on otettu kivipengerryksen päältä.Tässä näkyy toinen kaivoista. Tämän alueen uusi suunnittelu täytyy tehdä niin, että jäteauto pääsee edelleen tyhjentämään kaivot. Kuten hyvin näette, vaahtera on kuivattanut nurmikon näillä helteillä.Toinen vahva syy alueen perusteelliseen muutokseen on hansaruusujen väliin pujahtanut kurtturuusu tai pari. Kaikki muut puutarhan kurtturuusut olen jo saanut hävitettyä.
Hansaruusua tässä on valtaosa, mutta todennäköisesti on helpompi poistaa koko ruusuryhmä, ettei väliin jää kurtturuusun alkuja.Palataan otsikkoon. Kun olen henkisesti nyt riittävän pitkään surrut vaahteran menettämisestä, on aika kääntää lehteä ja suunnitella tämä noin 20 m2 alue ihan uudelleen. Tämä kohta on keskeisellä paikalla matkalla kasvihuoneeseen ja yleensä puutarhakierrokset myös alkavat tästä. Kuvan keskellä näkyvän Kolmiopenkin yläreunassa kasvaa tarhaomenapuu.  Luullakseni sekä omenapuun että viime vuonna istutetun kirsikkapuun kasvu reipastuu, kun vaahtera poistuu. Olen harpponut aluetta ja harkinnassa on vielä yksi pienikokoinen uusi puu vaahteraa paikkaamaan. Mahdollisen puun sijainti pitää suunnitella tarkemmin isännän kanssa, että jäteauto pääsee tekemään työnsä ja isäntä pääsee traktorilla ja lumilingolla tekemään reitin puuliiteriin.Muutamia graniittikiviä eli vanhoja kivijalkakiviä on vielä jäljellä, niiden hyödyntäminen tässä suunnitteilla olevassa projektissa on toive ja tavoite.Tyttäremme Sannin kanssa jo visioimme kivipenkistä, missä istuskellen voisi nähdä alaspäin levittäytyvän puutarhan. Asia on jäänyt pyörimään mielessäni ja melkein päivittäin pohdin erilaisia vaihtoehtoja toteutukseen. 

Ehkä muutos, mikä aluksi tuntui surulliselta, voisi olla portti johonkin parempaan ja kauniimpaan?32 kommenttia:

 1. Harmilline kohtalo vaahteralla, mutta sen kaatamine tosiaanki tuaa maharollisuuren uurelle. Alueen suunnittelu onki sopivaa puuhaa kuumimmiksi aijooksi. Graniittikivet sopiis tuahonki hianosti pengerrykseksi. Ku niitä kerran o, nii pareehan non käyttää, eikä pitää mihinää sivus pinos. Ny onki miälenkiintoosta orotella suunnitelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää mittailla ja suunnitella kivien riittävyyttä, ihan kovin montaa niitä ei ole enää, mutta eiköhän niistä jotain saa aikaan. Olen miettinyt jäljelle jääneille sopivaa käyttöä, mutta tähän ne sopisivat ja olisi asentaminenkin aika helppoa. En enää mielelläni päästä painavia koneita puutarhan puolelle, ettei maa tiivisty liikaa, tähän olisi helppo ajaa kuormaaja. Ei tosiaan parane arvokkaita kiviä jättää vanhalle ratsastuskentälle turhan pantiksi.
   Suunnittelussa on otettava huomioon luonteva kivien sijoittelu, haluaisin lopputuloksen näyttävän rauhalliselta ja sopusointuisalta.
   Jotain ruusuja voisi paikalla olla ja varmaan kärhökin mahtuisi ;). Sitten tietysti myös alkukesään sopivaa.... pohdittavaa riittää.

   Poista
 2. Graniittikivillä saisi istutuksen yhdistettyä tyylillisesti taustalla oleviin portaisiin. Ne toisivat myös ryhtiä uusille istutuksille. Mitä aarteita nuo kivet ovatkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri ajattelin, kiteytit ajatukseni hyvin! Nämä vanhat kivet ovat minulle aarteita ja ne sopivat tänne vanhaan ympäristöön. Kiitos kommentistasi Riitta!

   Poista
 3. Rakastan vaahteroita(kin). HArmi, että on noin Kärsinyt vanhus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi istutin tänä keväänä kaksi metsävaahteraa ja yhden kirjovaahteran omaan pienimuotoiseen arboretumiini. Ja onhan meillä tontin laidalla kasvamassa muutama metsävaahtera. Ehkä nämä korvaavat menetyksen aikanaan. Vaahtera on niin kaunis!

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos Pauliina, tämä projekti on nyt ryhtynyt innostamaan minuakin.

   Poista
 5. Harmi vaahteraa, se tosiaan näyttää jo melko kärsineeltä. Varmasti tilalle tulee jotain uutta ja ihanaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suureksi kasvaneen puun menetys harmittaa, mutta ei tämä puu ole enää kunnossa.
   Toivon, että saan suunniteltua ja tehtyä jotain ihanaa :).

   Poista
 6. Välillä tulee eteen tilanteita jolloin vain on pakko mennä turvallisuus edellä, kuten tässäkin tapauksessa, kun puu alkaa olla vaaraksi. Uskon, että alueesta tulee suunnitelmiesi jälkeen entistä ehompi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, olisi kamalaa, jos vaikkapa pieni lapsenlapsi jäisi katkeavan oksan alle.
   Toivotaan näin!

   Poista
 7. Onpa ikävää että vaahteran kävi noin huonosti. Mutta saat tuosta paikasta varmasti tosi kivan! Isot kivet kuulostavat hyvältä lisältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli monta vuotta tosi kaunis vaahtera ja sen syysväri oli hieno. Nyt kuitenkin näkee, että oksa kerrallaan on kuolemassa, vaikka osassa on vielä vähän lehtiä. Kun sen olen itse istuttanut ja tarkasti kasvua seurannut, niin menetys tuntuu.
   Mutta ei auta jäädä vaikertamaan, vaan täytyy tehdä oikeat toimenpiteet.
   Toivon saavani kivet luontevasti ja toivon, että muutos tuo tullessaan hyvääkin.

   Poista
 8. Tuo viimeinen kuulostaa hyvältä, muutos voi olla askel parempaan ja auttaa luopumisen tuskassa. Vaahtera taitaa olla aika altis vaurioille ja siitä tippuu helposti suuriakin oksia. Varmasti oikea päätös kaataa pois ennen kuin aiheutuu suurempaa vahinkoa. Joku uusi puu tilalle tuntuu luontevalta ja hyvältä. Ehkä jopa kaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen ymmärtänyt vaahteroista lukiessani, että ne ovat alttiita vaurioille. Parempi kääntää katse eteenpäin, kuin jäädä suremaan tätä menetystä. Ai, niin ... istutin tänä vuonna kivijalan päälle jo Hopa purppuraomenapuun, joten senkin kasvaessa tulee maisemaan puita lisää tälle alueelle.

   Poista
 9. Juuri tänään sanoin miehelle, että olisi hienoa jos pihalla kasvaisi vaahtera. Meillä ei sille kuitenkaan ole missään sen vaatimaa tilaa, joten haaveeksi jää. Ymmärrän hyvin luopumisen "tuskasi", mutta kuten sanoit, on se alku jollekin uudelle. Mielenkiinnolla jään seuraamaan projektiasi :)
  Meillä uuden kasvihuoneen myötä aukeni myös uusia mahdollisuuksia muokata pihaa kun jouduimme luopumaan toisesta omenapuusta ja puolikkaasta perennapenkistä. Innolla olen suunnitellut uusia alueita ja pitkään toivomani havuistutuskin näyttäisi nyt löytävän paikkansa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi rohkaisi. Luopumiset eivät ole helppoja, mutta välillä on niitäkin tehtävä. Olen kuitenkin huolehtinut tasapainosta uusien puiden istuttamisen suhteen. Kasvihuoneestasi tulee huippuhieno ja varmasti saat uudet istutukset tehtyä kaikin puolin kauniisti.

   Poista
 10. Vanhasta luopumalla saa jotain uutta tilalle, vaikka alkuun kirpaisseekin. Odotan innolla suunnitelmiasi ja niiden toteutumista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on ajateltava. Raportoin kyllä, kunhan itsekin olen selvillä niistä ;).

   Poista
 11. Vaikuttaa hyvälle suunnitelmalle!

  VastaaPoista
 12. Suuren puun kaataminen kirpaisee varmasti, mutta ei tuo vaahtera enää tosiaan pihan komistus ole. Kerta kerralla myrskyt ja lumikuormat vaurioittaisivat sitä lisää. Olet jo kuitenkin aloittanut uusien puiden istutuksen, joten vaahteran kaato ei muuta maisemaa kuin hetken ajaksi. Voi olla, että lähialueen istutukset röyhähtävät ensi kesänä ennennäkemättömään kasvuun kun vaahtera ei vie kaikkea vettä ja ravinteita. Vaahteran juuret yltävät todella kauas ja kulkevat yllättävän pinnassa. Onhan se kyllä suuri puukin. Kiva nähdä, minkälaisen istutusalueen saat vaahteran ja ruusujen tilalle aikaiseksi. Suuria kiviä kun on käytössä, niin alku vaikuttaa ainakin hyvin lupaavalle. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoit varmaan totuuden lumikuormien ja myrskyjen vaikutuksesta. Railo suurenee.
   Vaahteran juuristo määrittelee aika paljon, miten mahdollisen uuden puun saa istutettua.
   Suunnittelu tälle kohdalle ei ole ihan helppoa, on niin paljon huomioon otettavia asioita - mutta virkistää aivonystyröitä.
   Kiitos ja hyvää alkavaa viikkoa sinun puutarhapuuhillesi.

   Poista
 13. Mikään ei ole ikuista, ei edes puut. Tuo on ollut aikanaa todella kaunis puu muodoltaan ja uskon kyllä miten sinua harmittaa sen kaataminen. Mutta kuten muutkin ovat sanoneet ja itsekin olet ajatellut: nyt on ehkä aika jonkun uuden :) Tsemppiä suunnitelmiin ja toteutukseen. Tulos nähtäneen täällä, ompa jännä jäädä odottamaan lopputulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän vaahteran muoto oli tosiaan erityisen kaunis, mutta se ehkä juuri altisti sen tälle repeämisvauriolle.
   Kiitos tsempistä ja katsotaan, mitä tästä syntyy.

   Poista
 14. Muutoksissa on mahdollisuuksia. Vaikka puun kohtalo toki on kurja. Kovin huonokuntoisia puita ei tosin myrskysäällä enää katso niin lempeästi, kun niiden romahtamista alkaa pelätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, lisäksi tuntuu, että kovia tuulia on ollut lisääntyvään tahtiin viime vuosien aikana?

   Poista
 15. Rentoudu ihmeessä välillä!❤️

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhassa uuden suunnittelu on aika rentouttavaa, mutta tietysti se fyysinen tekeminen on usein raskastakin - mutta kivaa :).
   Harrastuksensa kullakin ;), Iloa kesääsi Jasmin.

   Poista
 16. Harmillista, että vaahteralle on käynyt noin. Parempi ettei se ehdi tehdä vahinkoa kenellekään tai millekään. Suunnitelmasi kuulostavat hyvältä ja odotan innolla lopputulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on.
   Toivottavasti saisin tästä jotain sopusointuista aikaan.

   Poista